Volim Travnik ali sad malo manje. Jazuk! Golemi. Moglo se izvrsiti restauracija objekta i napraviti spomenik od njega, na ponos Travniku, pa makar ga koristili ko mehanu. Jako sam osjetljiv na sve kulturno historijske vrijednosti. Taj granap moze propast za par godina da ga ni raja ni istoria ne zapamti.
Vise Travniku vrijedi Lutvina kahva nego granap na tri sprata.
Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
- 8. sekretar SKOJ-a
#227 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Jazuk golemi nije samo za Travnik,...Mnogo šire i od same Bosne,...Sad Travničani ne mogu pričati da su im komšije Jevreji ključeve ostavljali kada su ih fašisti vodili put jasenovaca,...Sama suština Bosne je uzdrmana rušenjem Templa,...Ključevi neće biti vraćeni ni ovim dvije ili tri hiljade bh. Jevreja što su naši BOsanci i tu su sa nama,...Malo će teže biti prihvaćena priča (Eli Tauber),...Priča na svjetskom nivou da je 25% bh. Jevreja preživjelo holokaust, malo teže,...A znamo da nam je naš bosanski ''kvisko'', Sarajevska Hagada, pred dvadesetak miliona, a možda i više USA i svjetskih ABC TV gledalaca u direktnom prenosu iz ratnog Sarajeva sa proslave, čini mi se Hanuke, 1994.g., mnogo pomogao da se makar klanje i masakri zaustave,...Kada je na toj vjerskoj svečanosti čitano iz originalne Sarajevske Hagade.

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#228 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Travnicani ce i dalje moci da pricaju te price iz II svjetsskog rata jer su one istorijska cinjenica. Ovaj dogadjaj nece unistiti te price ali hoce svjedociti o nasem opecm odnosu prema nasoj istoriji i tradiciji. Primitivizam i javasluk je unistio mnoge kulturno-istorijske spomenike BiH. Svaki taj spomenik prvenstveno pripada BiH pa tek onda nekom narodu, zajednici, pojedincu.8. sekretar SKOJ-a wrote:Jazuk golemi nije samo za Travnik,...Mnogo šire i od same Bosne,...Sad Travničani ne mogu pričati da su im komšije Jevreji ključeve ostavljali kada su ih fašisti vodili put jasenovaca,...Sama suština Bosne je uzdrmana rušenjem Templa,...Ključevi neće biti vraćeni ni ovim dvije ili tri hiljade bh. Jevreja što su naši BOsanci i tu su sa nama,...Malo će teže biti prihvaćena priča (Eli Tauber),...Priča na svjetskom nivou da je 25% bh. Jevreja preživjelo holokaust, malo teže,...A znamo da nam je naš bosanski ''kvisko'', Sarajevska Hagada, pred dvadesetak miliona, a možda i više USA i svjetskih ABC TV gledalaca u direktnom prenosu iz ratnog Sarajeva sa proslave, čini mi se Hanuke, 1994.g., mnogo pomogao da se makar klanje i masakri zaustave,...Kada je na toj vjerskoj svečanosti čitano iz originalne Sarajevske Hagade.
-
elSaik
#229 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku
Kažu, u Grčkoj i Turskoj će da ruše hramove posvećene starogrčkim bogovima, jer nema više nikoga ko u njih vjeruje.
Nevjerovatno je gdje živimo, nevjerovatno... I onda nek' mi neko kaže da *#$%&=+?# ruše vjerski objekte... Vidim...
Nevjerovatno je gdje živimo, nevjerovatno... I onda nek' mi neko kaže da *#$%&=+?# ruše vjerski objekte... Vidim...