Drinski wrote:Ma vama je problem kada iz teorije prelazite na dokazivanje, pa onda posežete za primjerima, ali ne mozete nađi "čisti" primjer, jer u svakoj drzavi postoje primjese i ljevičarskog i neoliberalnog pristupa.
Na isti nacin kao sto bi kapitalista izrabljivao radnike (dobro, ima i onih koji ce reci, ne mogu dalje izrabljivati jer cu unistiti ograničeni vlastiti ljudski kapital), tako bi svaki radnik zelio da sto manje radi. I to su dvije suprotnosti.
Da nema žeđi za zaradom, da postoji kakvo plafoniranje plata, progres bi stao (moze ne bi stao kada bismo bili u budućnosti, u svijetu iz zvjezdanih staza, gdje nema egocentrizima), ali isto tako taj truhli kapitalizam mora trpjeti blagodati ljevice na svom teritoriju. I na koncu, ne vjerujem u potpuno otvoreno trziste, jer ne samo da bi tada, i u teoriji, trziste "stalo", nego nas i praksa sa velikom korporacijama demantuje.
To je razlika izmedju novih generacija socijalista i nas malcice starijih.
Za nas su socijalizam i rad bila dva ne samo srodna, vec nerazdvojiva pojma. Mi smo odrasli na pricama o radnim akcijama generacija nasih staraca, na Sirotanovicu i Strahanovu, omladini koja za godinu dana napravi prugu Brcko-Banovici. Nas su ucili da cijenimo rad i radnike, da radimo i da se zrtvujemo, kako za svoju dobrobit tako i za dobrobit drugih.
I gle cuda, opet nije upalilo jer je masa ljudi i tad cekala uhljebljenje, stan, Yuga i dvije hefte na Jadranu - a ucinak rada nikakav.
Ovi novi bi da pokupe te "radne" navike a da zive kao u kapitalizmu. Oni prije njih su vec odradili preraspodjelu resursa, dobar dio tog truda nije bio uzaludan i nije zbrisan divljim kapitalizmom i privatizacijom. Tako da ovi danas nemaju sta "podijeliti narodu" - mada i dalje pali ta prica o nekakvim tajkunima koje u BiH mozemo nabrojati na prste jedne ruke. (hint - tajkun je onaj koji raspolaze stotinama miliona, a ne lokalni dripac koji ima tri granapa, kafic i vozi polovan Audi A6)
E sad, posto se tim mladjahnim komesarima gadi rad i posto bi nesto dijelili, a nemaju sta, kriteriji su se malo spustili - pa je svako ko ima posao postao klasni neprijatelj. I onda se mi trebamo solidarisati, u duhu socijalizma, da ja radim 10 sati dnevno i nosim na grbaci jos par likova koji bi radije da lamentiraju nad onim sistemom u cegevara majicama i palamude, za sta bi trebali biti uredno placeni kao ja.
Ispada da je to njihovo vidjenje socijalne pravde. Moje nije, ni pod razno.