Jesu. Ne mozes porediti Srbiju i Bosnu ni po cemu. Citao sam negdje na klixu o onim procentima koliko je koga otislo iz drzave, Bosna skoro 50%, Srbija 10ak%. Srbija ce se kad tad izvuci iz krize, krenuti naprijed, Bosna sa ovakvom organizacijom i rukovodstvom tesko.bersK wrote:Hrvati i Srbi su nama odavno pobjegli što se tiče svega. Samo što to sebi ne možemo priznati.
Imaju bolje zdravstvo, bolnice, ljekare, svi idu u BG na komplikovanije lijecenje, imaju bolje skolstvo, strucnjake, studente, djake, bolja kultura, sportske manifestacije da ne pricam, organizacije sportskih prvenstava, mediji, pa svi oni tv programi, emisije sto gleda cijeli region iz Srbije, naravno i privreda. Naravno Srbija je veca, brojnija, bogatija pa je i logicno sve to, ali glupo je reci da nije tako. Beograd kad grad moze da se nosi sa evropskim centrima po svemu, a ne neko mrtvo Sarajevo koje nicega nema.
Pojedinci su poceli da pricaju kao vlast, nece omladina da radi ima posla. Ima svega tacno, dosta nasih radnika jesu zabusanti jer nema volje da radi zbog zna se cega. Mozda ima, ali ne mogu biti svi Tesle i Ajnstajni, ne mogu svi biti trenutno najtrazeniji developeri web/ios/java/android itd. Ne mozemo nekoga ni osuditi sto je manje "pametniji" od drugog, i da ne zasluzuje da i on radi.
A o poslodavcima da i ne pricam...svega ima.
5x sam ostao bez posla kod privatnika, sve ugovori na odredjeno. Da je bilo dobro placeno jeste u odnosu na ostale i drzavu gdje zivim, ali inace ne mnogo koliko se radilo, da se radilo jeste i previse. Uglavnom sam priman "kao" visak na preporuku naravno, i kao visak sam i odlazio. Lakse mu mene iskoristi i sutni, nego nekoga ko je za stalno primljen. Ne moze niko reci da veza i nekakva teritorijalne i nacionalna simpatija ne vaze i za privatnike. Trudio se, napredovao, jednostavno onaj iznad tebe te ne gotivi, i ne da ti ispred, poturace ti klipove. Znam kakvi smo...
Ali, nema mi druge nego cekati tu drzavnu sisu (barem nisam uhljeb da se uvalim i nista ne radim i sa nekim bjednim fakultetom ili jos gore privatnim) ili bjezati odavde, jednostavno ne usrecim se sa privatnicima gdje ti posao visi o koncu, nesigurnost i ostalo. Jedina prednost iskustvo.