Rumunija ustala protiv korupcije

Running

#101 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Running »

bersK wrote:Hrvati i Srbi su nama odavno pobjegli što se tiče svega. Samo što to sebi ne možemo priznati.
Jesu. Ne mozes porediti Srbiju i Bosnu ni po cemu. Citao sam negdje na klixu o onim procentima koliko je koga otislo iz drzave, Bosna skoro 50%, Srbija 10ak%. Srbija ce se kad tad izvuci iz krize, krenuti naprijed, Bosna sa ovakvom organizacijom i rukovodstvom tesko.

Imaju bolje zdravstvo, bolnice, ljekare, svi idu u BG na komplikovanije lijecenje, imaju bolje skolstvo, strucnjake, studente, djake, bolja kultura, sportske manifestacije da ne pricam, organizacije sportskih prvenstava, mediji, pa svi oni tv programi, emisije sto gleda cijeli region iz Srbije, naravno i privreda. Naravno Srbija je veca, brojnija, bogatija pa je i logicno sve to, ali glupo je reci da nije tako. Beograd kad grad moze da se nosi sa evropskim centrima po svemu, a ne neko mrtvo Sarajevo koje nicega nema.

Pojedinci su poceli da pricaju kao vlast, nece omladina da radi ima posla. Ima svega tacno, dosta nasih radnika jesu zabusanti jer nema volje da radi zbog zna se cega. Mozda ima, ali ne mogu biti svi Tesle i Ajnstajni, ne mogu svi biti trenutno najtrazeniji developeri web/ios/java/android itd. Ne mozemo nekoga ni osuditi sto je manje "pametniji" od drugog, i da ne zasluzuje da i on radi.
A o poslodavcima da i ne pricam...svega ima. :) Stvorena je takva atmosfera da budes zadovoljan da ikako radis a o platama i pravima da ne govorim.
5x sam ostao bez posla kod privatnika, sve ugovori na odredjeno. Da je bilo dobro placeno jeste u odnosu na ostale i drzavu gdje zivim, ali inace ne mnogo koliko se radilo, da se radilo jeste i previse. Uglavnom sam priman "kao" visak na preporuku naravno, i kao visak sam i odlazio. Lakse mu mene iskoristi i sutni, nego nekoga ko je za stalno primljen. Ne moze niko reci da veza i nekakva teritorijalne i nacionalna simpatija ne vaze i za privatnike. Trudio se, napredovao, jednostavno onaj iznad tebe te ne gotivi, i ne da ti ispred, poturace ti klipove. Znam kakvi smo...

Ali, nema mi druge nego cekati tu drzavnu sisu (barem nisam uhljeb da se uvalim i nista ne radim i sa nekim bjednim fakultetom ili jos gore privatnim) ili bjezati odavde, jednostavno ne usrecim se sa privatnicima gdje ti posao visi o koncu, nesigurnost i ostalo. Jedina prednost iskustvo. :)
hrle1976

#102 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by hrle1976 »

Nije vrijedna rasprave. Treba je suspendovati iz EU, jer je samo unisla zbog ni sami nemaju pojma. Sav smrad posao vamo, po parkovima spavaju i pisaju, ciganijq i to zesca. Ja drzave i p.m.
Naslovnica

#103 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Naslovnica »

hrle1976 wrote:Nije vrijedna rasprave. Treba je suspendovati iz EU, jer je samo unisla zbog ni sami nemaju pojma. Sav smrad posao vamo, po parkovima spavaju i pisaju, ciganijq i to zesca. Ja drzave i p.m.
Smiješna ti je konstatacija.
Nisu oni ušli u EU, nego ih je EU primila, isključivo iz sopstvenih interesa.
bluesjunior

#104 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by bluesjunior »

Black swan wrote:jednom izlazio zbog denisa
bio ustaša komunjara ubačeni strani element plaćenik

nikad više nadam se da neću morati ni za šta

boli me đon za sve vas pusa :kiss:
haj makar je otoplilo :thumbup:
muha_sa

#105 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by muha_sa »

hrle1976 wrote:Nije vrijedna rasprave. Treba je suspendovati iz EU, jer je samo unisla zbog ni sami nemaju pojma. Sav smrad posao vamo, po parkovima spavaju i pisaju, ciganijq i to zesca. Ja drzave i p.m.
ona je bar unišla a kad cemo mi unic ne bi nam ni ona što gleda u viljuške znala rijet
Vitezanin

#106 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Vitezanin »

Jesi možda pogledao makroekonomske pokazatelje Rumunjske? Znaš li kolika je nezaposlenost? Znaš li koliko stranih investicija dolazi u Rumunjsku?

To jeste primjer balkanske države (u skoro svakom pogledu), ali već duže vrijeme im ide jako dobro. Nemamo im mi šta reći, manite se predrasuda i googlajte malo.
hrle1976

#107 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by hrle1976 »

muha_sa wrote:
ona je bar unišla a kad cemo mi unic ne bi nam ni ona što gleda u viljuške znala rijet
Vjeruj mi BiH ima bolju infrastrukturu nego 85% Rumunije. Ipak nasi ljudi jesu kaki jesu ali osnovnu kulturu ima preko 85%. Ovi iz Rumunije naravno ne svi ali iz njihovih vukojebina su fakat isto kao onaj film Bijela macka crna macka..
hrle1976

#108 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by hrle1976 »

Vitezanin wrote:

Jesi možda pogledao makroekonomske pokazatelje Rumunjske? Znaš li kolika je nezaposlenost? Znaš li koliko stranih investicija dolazi u Rumunjsku?

To jeste primjer balkanske države (u skoro svakom pogledu), ali već duže vrijeme im ide jako dobro. Nemamo im mi šta reći, manite se predrasuda i googlajte malo.

Jarane imas minus 100 i neko ti da 15 i sad si smanjio se na 85 iracunaj mi % progresa
Imas plus 50 i neko ti da 2 i sad. Imas 52 izracunaj mi % progresa
Vitezanin

#109 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Vitezanin »

hrle1976 wrote:
muha_sa wrote:
Vjeruj mi BiH ima bolju infrastrukturu nego 85% Rumunije. Ipak nasi ljudi jesu kaki jesu ali osnovnu kulturu ima preko 85%. Ovi iz Rumunije naravno ne svi ali iz njihovih vukojebina su fakat isto kao onaj film Bijela macka crna macka..
Ovo nije tema "ko je gori", ali jesi li ikad bio u našim bosanskim vukojebinama možda? Istok Rumunjske je jako siromašan (prema Moldaviji i Ukrajini), puno puno više nego mi. I razlike između bogatijih i siromašnijih dijelova su veće nego kod nas, ali ta je država nas gledala, tj zemlje bivše Jugoslavije, kao primjer dobrog življenja. Danas su daleko odmakli od nas, i ne samo to - imaju impozantan ekonomski rast i razvoj i usvajaju ekonomske reforme koje mi nismo sposobni usvojiti. I ovi protesti su primjer da idu naprijed, pogledaj kako funkcionira njihovo civilno društvo.

Mislim da je vrijeme da prestanemo zemlje istočno od nas promatrati s visoka. To je očito ostavština onog doba kada je bivša Jugoslavija bila neki faktor pa je naš narod mogao misliti da smo nešto, ali danas je smiješno s kakve visine promatramo Rumunje, Bugare i ostale. Možda su isti kao mi, ali sigurno nisu gori.
Vitezanin

#110 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Vitezanin »

hrle1976 wrote:
Vitezanin wrote:

Jarane imas minus 100 i neko ti da 15 i sad si smanjio se na 85 iracunaj mi % progresa
Imas plus 50 i neko ti da 2 i sad. Imas 52 izracunaj mi % progresa
Kad nećeš ti uzeti ekonomske pokazatelje onda ću ti reći ja: nezaposlenost u Rumunjskoj je oko 6 %. Ekonomija im raste preko 5% svake godine. Imaju IT sektor, automobilsku industriju itd. Plaće su im skoro iste kao kod nas. Broj stanovnika ispod linije siromaštva također.

Dakle, nisu gori od nas. Samo bolji ili po nekim kriterijima slični.
GoldenSpoon

#111 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by GoldenSpoon »

"Dobri" hrle1976 veli da nam je u SDA rezervatu, gdje svakodnevno nestaje vode i grijanja, bolje nego u Rumuniji, te da toboze ovdje nema razloga da se neko pobuni ili da protestuje

Rumuni, Česi, Slovaci k Bugari su godinamaaaaa ispred nas
hrle1976

#112 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by hrle1976 »

U Rumuniji broj nezaposlenosti mal jer je velik broj njih zaposljen vani, isto kao Juga i gastarbajteri. Isto u Poljskoj, Litvaniji itd. Svima opao broj nezaposlenih ali na koji nacin. Kad bi pstale drzave vratile se Romune u Rumuniju o kojem % bi ona bila rijec? U po Sofije jaro, a isto Bukuresta jasu se konjska kola. Slika i prizor iz 2016 godine. Kad si zadnji put vidio konjska kola u po sao racaja u Sarajevu?
iPod

#113 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by iPod »

hrle1976 wrote:U Rumuniji broj nezaposlenosti mal jer je velik broj njih zaposljen vani, isto kao Juga i gastarbajteri. Isto u Poljskoj, Litvaniji itd. Svima opao broj nezaposlenih ali na koji nacin. Kad bi pstale drzave vratile se Romune u Rumuniju o kojem % bi ona bila rijec? U po Sofije jaro, a isto Bukuresta jasu se konjska kola. Slika i prizor iz 2016 godine. Kad si zadnji put vidio konjska kola u po sao racaja u Sarajevu?
Zaprezna kola nisam, ali ni to ne bi dodatno iskrivilo sliku o Sarajevu kojim upravljaju papci, oni koji siluje normalne građane.

Zato Bukurešt ima redovnu vodu, struju i grijanje, dok se građani sarajeva polugladni smrzavaju pritom nemajući vode da barem malo "otežaju" želudac
Last edited by iPod on 03/02/2017 11:20, edited 1 time in total.
Vitezanin

#114 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Vitezanin »

hrle1976 wrote:U Rumuniji broj nezaposlenosti mal jer je velik broj njih zaposljen vani, isto kao Juga i gastarbajteri. Isto u Poljskoj, Litvaniji itd. Svima opao broj nezaposlenih ali na koji nacin. Kad bi pstale drzave vratile se Romune u Rumuniju o kojem % bi ona bila rijec? U po Sofije jaro, a isto Bukuresta jasu se konjska kola. Slika i prizor iz 2016 godine. Kad si zadnji put vidio konjska kola u po sao racaja u Sarajevu?
:-) :-)

Trolaš, ha?

Pola Bosne je vani pa je nezaposlenost i dalje 30%. Ajde molim te uzmi ekonomske indikatore pa malo analiziraj.

Konjska kola?! Eno ti prije par mjeseci bik hodao cestom u Buća potoku. Dakle, o čemu govoriš?
Vitezanin

#115 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Vitezanin »

GoldenSpoon wrote:"Dobri" hrle1976 veli da nam je u SDA rezervatu, gdje svakodnevno nestaje vode i grijanja, bolje nego u Rumuniji, te da toboze ovdje nema razloga da se neko pobuni ili da protestuje

Rumuni i Bugari godinama, a Česi, pa i Slovaci, već sad svjetlosnim.
hrle1976

#116 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by hrle1976 »

Vitezanin wrote:
:-) :-)

Trolaš, ha?

Pola Bosne je vani pa je nezaposlenost i dalje 30%. Ajde molim te uzmi ekonomske indikatore pa malo analiziraj.

Konjska kola?! Eno ti prije par mjeseci bik hodao cestom u Buća potoku. Dakle, o čemu govoriš?

Nisu brojke up to the date druze. Sacekaj malo tek od lani masovno pocelo iz BiH mada nije tako masovno, vec dosta i dalje se vodi na birou zbog znas i sam cega, jasu na dva konja za svaki slucaj.
Heller

#117 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Heller »

Sta serete tu, hrle valjda zna, jeo je sushi u Tokiu.
beobasket

#118 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by beobasket »

U Danskoj biti Rumun je isto kao krme u Teheranu. Stoje iza zesce ciganije i kriminala! Cast izuzetcima ali to su stvarno izuztci, mozda jedan od 100 - 200 njih. Preko 7 hiljada Rumuna u proteklih pet godina (u Danskoj) je dobilo status persona non grata!!! Pune statistike kad je u pitanju kriminal. Najvise klasicni lopovluk, pokusaj obijanja bankomata, isiljavanje u poslu i sverc. Prije tri godine je doslo do tako losih odnosa izmedju Danske i Rumunije, rijec je bila o skoro totalnoj blokadi diplomatskih odnosa, trun je nedostajo da raskinu sve diplomatske odnose.
Last edited by beobasket on 03/02/2017 14:04, edited 1 time in total.
Haris.ba

#119 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Haris.ba »

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/455 ... e_bih.html
Smatra da se nešto poput demonstracija u Rumuniji ne bi moglo desiti u BiH zato što "u ovoj zemlji ne postoji odgovarajuće političko liderstvo niti postoji interes koji je prisutan u civilnom sektoru, odnosno među građanima".

"A to ne postoji upravo zbog rascjepkanosti i podjela prisutnih u ovom društvu, podijeljenom na tri konstitutivna naroda. Generalno, svako pitanje, uključujući i pitanje korupcije, tretira se u jednom nacionalnom kontekstu", rekao je Wigemark novinarima u Bijeljini.
:run:

Sve više i više mi se sviđa ovaj čikac.
bersK

#120 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by bersK »

Haris.ba wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/455 ... e_bih.html
Smatra da se nešto poput demonstracija u Rumuniji ne bi moglo desiti u BiH zato što "u ovoj zemlji ne postoji odgovarajuće političko liderstvo niti postoji interes koji je prisutan u civilnom sektoru, odnosno među građanima".

"A to ne postoji upravo zbog rascjepkanosti i podjela prisutnih u ovom društvu, podijeljenom na tri konstitutivna naroda. Generalno, svako pitanje, uključujući i pitanje korupcije, tretira se u jednom nacionalnom kontekstu", rekao je Wigemark novinarima u Bijeljini.

Pa znaju oni bolan. Skontali su davno kakva smo govna i kako stvari ferceraju. Zato nam sve daju sada na kašičicu, ovih kredita. Skontali da daju pare u havu i nećeš više.
megaman4

#121 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by megaman4 »

bersK wrote:
Haris.ba wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/455 ... e_bih.html

Pa znaju oni bolan. Skontali su davno kakva smo govna i kako stvari ferceraju. Zato nam sve daju sada na kašičicu, ovih kredita. Skontali da daju pare u havu i nećeš više.
Mi ćemo se Bošnjaci između sebe poklati kada nestane para, a izgleda da je to vrijeme i došlo.
Bodkin

#122 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by Bodkin »

Vitezanin wrote:
GoldenSpoon wrote:"Dobri" hrle1976 veli da nam je u SDA rezervatu, gdje svakodnevno nestaje vode i grijanja, bolje nego u Rumuniji, te da toboze ovdje nema razloga da se neko pobuni ili da protestuje

Rumuni i Bugari godinama, a Česi, pa i Slovaci, već sad svjetlosnim.
Cesi ne mogu u istu recenicu sa ovima. Sta vam je.
A onda kad izbacimo cesku, slovaci ne mogu sa ovim sto ostanu :D
El_comadante

#123 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by El_comadante »

sve ove zemlje Poljska, Ćeska, Slovačka, Rumunija i Bugarska su bile iza Yuge medjtutim sada su nažalost sve ispred BiH. samo što mi i dalje sa visoak gledamo na njih i sječamo se onih vremena
KENJAC

#124 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by KENJAC »

Sta je suprotno od unic ? Iznic !?
KENJAC

#125 Re: Rumunija ustala protiv korupcije

Post by KENJAC »

A sad malo ozbiljno . Rumunija (osim centra Bukuresta) je na nivou Ljubinja !
Gledam neki dokumentarac i prikazuju pedijatriju u gradu Bakau ! Duseci na kojima leze djeca su kupljeni za vrijeme Causeskua. Usli u EU da zajebu Ruse. Kako su usli tako su svi iselili. Oni koji su ostali zive od para iz dijaspore. Italijanska firma napravila fabriku tamo i sef smjene ima 315 eura platu. Sa tom platom zivi cetvoroclana porodica.
nisam nikad pomislio da cu ovo reci ali moram " Lijepa nasa Bosna i Hercegovina "
Post Reply