Ruke mi se tresu :(

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

debelimedo

#51 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by debelimedo »

kako je tebi dobro druzit se sa Desankom, brrrrrrr i gotovo :D
Bo Bo

#52 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

debelimedo wrote:kako je tebi dobro druzit se sa Desankom, brrrrrrr i gotovo :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
debelimedo

#53 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by debelimedo »

imao sam slican problem
rijesio se sam
zbog dvije stvari
1. poceo sam raditi, e sad posao je takav da zahtjeva preciznost ruku
2. poceo sam ici u teretanu

u oba slucaja se pojacava kontrola centralnog nervnog sistema nad misicima podlaktice, tako da razvijas motoriku i sad su mi ruke mnogo mirnije od prosjeka

ja bi ti preporucio, malo teretane i da vjezbas ono sa kovanicom prste (ono prebacivanje :D)
lampion

#54 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by lampion »

pozdrav, evo samo da se pridružim temi i da kažem da i ja imam skoro isti problem. Ruke mi se tresu posebno ujutro, i najgore mi je kad me ljudi počnu čudno gledati, meni se ovo već duže vrijeme događa i skontala sam da je stvarno na psihičkoj bazi :) Mislim čim sam u nepoznatom okruženju ili kad se nađem u centru pažnje bolje je da stojim, ne pričam i ne mašem rukama. Neugodan je osjećaj definitivno, ali učim svaki dan kako da se kontrolišem....vježbe disanja mi pomažu...i mislim da je jako važna prehrana, posebno je važno jesti doručak...što ja nemam običaj pa je onda još i gore....uglavnom drži se i diši.....
curicaizsume

#55 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by curicaizsume »

zlatiborka wrote:
Bo Bo wrote:Imam 23 godine.I vec od prvog razreda srednje skole,ruke mi se tresu.E sad,nije to ono normalno drhtanje ruke.
Moj problem je sljedeci:Primjer-Sjedim u kaficu,sa drustvom,narucujem kafu,konobar donosi.Ja ne smijem da uzmem soljicu i da je donesem do usta,jer bi mi se odmah pocela tresti ruka,i toga me je stid.zato i ne pijem nikad kafu.primjer2-Odem u neku ustanovu po neki papir,trebam se potpisati,meni se ruka trese.Tako ima dosta primjera.
Zanima me,dali je neko imao slican problem?
- Za pocetak ne smijes to shvatati suvise ozbiljno, tj. niposto ne smijes dozvoliti da te to "ubija u pojam".

- Pokusaj se sjetiti situacije, kazes od pocetka srednje skole, kada si prvi put dozivio tresenje ruku, da li si bio pod nekim pritiskom, da li ti je suvise stalo da nesto uspjesno uradis, da li je u blizini bila neka tebi vazna osoba koju si mozda nesvjesno htio da impresioniras?

- Po godinama pretpostavljam da si student, da li se pretezno kreces u drustvu osoba koje se prave vazne i nastoje uvijek dominirati?

- Kakvo ti je porodicno okruzenje, da li su ti strogi roditelji, imas li bracu i/ili sestre starije od tebe, da li su nekada te kritikovali, ruzili ili ismijavali ako ti je neki predmet slucajno ispao iz ruku ili si nesto prolio?

Iz do sada napisanog ja pretpostavljam da si njezna i tankocutna osoba kojoj je mnogo stalo da pokaze svima kojima je okruzena da je sigurna u sebe u svakom trenutku i u svakoj situaciji.

Ali to je nedostizno, to moras shvatiti i prihvatiti, jer je preveliko opterecenje da se uvijek bude, sto se ono kaze tip-top i da ne smijes nikada pogrijesiti, jer Boze moj, smatrace te ljudi da si seprtlja.

Mlad si, tek ti je 23 godine, predlazem ti da pokusas sa negativnom intencijom, barem neko vrijeme. A to ti je da namjerno treses rukama i da pravis segu i sprdas se na vlasti racun!

Za ovaj zadnji prijedlog cu navesti jedan primjer kojeg sam procitala od uvazenog psihologa Vikrora Frankla, a ide ovako:

Bio jedan momcic koji je strasno mucao. Toliko strasno da nije uspjevao ni jednu rijec izgovoriti normalno. Taj se momcic jedan dan vozio bez karte u Beckom tramvaju i uhvatio ga revizor. Pokusao je da namjerno muca i da tako izazove sazaljenje ali mu nije islo. Progovorio je sasvim normalno na vlastito cudjenje i naravno, zaradio je kaznu jer nije uspio mucati kako je namjeravao!

To je ta negativna intencija, a uz opustenost i humor na vlastiti racun, ja sam takodje cesto uspjevala pobijediti svoj veliki psiholoski problem osjecaja manje vrijednosti.

Sve u svemu, ne daj da te taj problem toliko preokupira i ne daj da te drugi ismijavaju ili sazaljevaju. Ti ih preduhitri segacenjem ako se dogodi da ti se ruke zatresu, ukoliko to neko primijeti, a najcesce niko ni nece primijetiti.

Pozdrav...... :sax:
Svaka cast za komentar. Zaista je milina kad ima ovako dobrih savjeta i da se moze nesto i nauciti.
curicaizsume

#56 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by curicaizsume »

Bo Bo wrote:Imam 23 godine.I vec od prvog razreda srednje skole,ruke mi se tresu.E sad,nije to ono normalno drhtanje ruke.
Moj problem je sljedeci:Primjer-Sjedim u kaficu,sa drustvom,narucujem kafu,konobar donosi.Ja ne smijem da uzmem soljicu i da je donesem do usta,jer bi mi se odmah pocela tresti ruka,i toga me je stid.zato i ne pijem nikad kafu.primjer2-Odem u neku ustanovu po neki papir,trebam se potpisati,meni se ruka trese.Tako ima dosta primjera.
Samo ne razmisljaj dok si u drustvu na to i sve ce biti ok. Vjeruj mi, to je sve stvar psihe.
beeri

#57 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by beeri »

curicaizsume wrote:
Samo ne razmisljaj dok si u drustvu na to i sve ce biti ok. Vjeruj mi, to je sve stvar psihe.
Imam isti problem.Al bukvalno isti...Isao sam nedavno kod neurologa,dala mi neke vitamine b komplex i lexilium :-) ...sve sam vitamine popio inikakvog efekta nisam vidio...rekla mi da idem kod psihologa,na jedan mini razgovor,al nisam jos nikad otisao...
Pokusat cu ovo sa teretanom..mozda to bude od koristi :)
beeri

#58 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by beeri »

curicaizsume wrote:
al valja uspjeti u tome,da ne razmisljas :D
Envy

#59 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Envy »

.
sarajevo_84

#60 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by sarajevo_84 »

beeri wrote:
curicaizsume wrote:
Imam isti problem.Al bukvalno isti...Isao sam nedavno kod neurologa,dala mi neke vitamine b komplex i lexilium :-) ...sve sam vitamine popio inikakvog efekta nisam vidio...rekla mi da idem kod psihologa,na jedan mini razgovor,al nisam jos nikad otisao...
Pokusat cu ovo sa teretanom..mozda to bude od koristi :)
Iskontrolišite štitnu žlijezdu, ima veliki uticaj na drhtanje ruku.
Skenderijaba

#61 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Skenderijaba »

Probaj ishranu promjenit, vise vitamina unosi i vlakna. Imo sam identican problem, doduse prije 15godina. Ne opterecuj se previse time, sto vise mislis o tome sto vise ce se tresti. Opusti se, mojne kompleksa.
Najveci uticaj u svemu ovome ima psiha, kakvi doktori i kontrole, jos si mlad.
sir_oliver_oliver

#62 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by sir_oliver_oliver »

Ja nisam mogao da držim šoljicu uopšte. U mom slučaju je uzrok fizički- hipertiroza (oboljenje štitne žlijezde). Ako je to to... drži se terapije i bićeš super (samo se pomori s tim da ćeš da variraš sa težinom iz sedmice u sedmicu).

Ako nije fizika neke druge prirode, ne daj Bože, ALS, MS, Alzheimer, CJD ili vCJD (uzrokovan BSE)- a nije ni štitna žlijezda, još jednostavnije rješenje.

A) čaša crnog vina (bijelo ne fercera) ili
B) Lijek koji se zove proplanolol (bio je pravo jeftin, tako da je to OK).

Slažem se sa gospodinom koji je preporučio teretanu-pomaže. Ako ti se to ne da, uzmi tenisku lopticu i stišći.... jednostavno ali radi 100% dobro.
Post Reply