Ruke mi se tresu :(

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

saga

#26 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by saga »

Hm, ja o tome nikad nisam razmisljala kao o problemu za doktora
Meni su se vazda ruke tresle. Inace malo, a vise medju nepoznatim ljudima
Sjetim se vazda svoje prve pismene u prvom srednje... nit sam uspjela dovrsit pisanje do kraja, nit sam sama bila u mogucnosti kasnije procitati sta sam pisala, na sta je to licilo od silnog drhtanja
Ili prvi ispit na faxu... gledam u pitanja, znam pitanja, al djaba... ruke mi oduzese 2 sata vise nego sto bi mi inace trebalo to da ispisem
Nakon 3 godine, opet neki ispit, kod novog profesora, opet znam sve, al' stade covjek iznad mene, a ja ono hijeroglife oslikavam a ne slova i brojeve. Kaze on sto si se uplasila... ma reko, nisam, samo me malo ruke ne slusaju.
Ili ljetos cak, sjedila s rodjakom i drugom njegovim, tek ih upoznala. Krenem s casom prema ustima al ne ide... polomih si zube umalo :mrgreen:

Al' ja se i dalje ne sekiram... ili bi trebala? :-)
Bo Bo

#27 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

saga wrote:Hm, ja o tome nikad nisam razmisljala kao o problemu za doktora
Meni su se vazda ruke tresle. Inace malo, a vise medju nepoznatim ljudima
Sjetim se vazda svoje prve pismene u prvom srednje... nit sam uspjela dovrsit pisanje do kraja, nit sam sama bila u mogucnosti kasnije procitati sta sam pisala, na sta je to licilo od silnog drhtanja
Ili prvi ispit na faxu... gledam u pitanja, znam pitanja, al djaba... ruke mi oduzese 2 sata vise nego sto bi mi inace trebalo to da ispisem
Nakon 3 godine, opet neki ispit, kod novog profesora, opet znam sve, al' stade covjek iznad mene, a ja ono hijeroglife oslikavam a ne slova i brojeve. Kaze on sto si se uplasila... ma reko, nisam, samo me malo ruke ne slusaju.
Ili ljetos cak, sjedila s rodjakom i drugom njegovim, tek ih upoznala. Krenem s casom prema ustima al ne ide... polomih si zube umalo :mrgreen:

Al' ja se i dalje ne sekiram... ili bi trebala? :-)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ja mislim da bi trebala da se zabrines :D
Jer,i ja sam uvijek razmisljao,proci ce,al ovo izgleda ozb,pa ne prolazi :lol:
Ne smijem ni pomisliti da se zenim.Valja taj dan,kad te svi gledaju,potpisati se :lol: staviti prsten :lol: zajedno tortu jesti :cry: :cry: itd.
Na kraju se necu ni ozeniti :lol: :lol: :lol:
saga

#28 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by saga »

Ma ne mislim ja da ce proci, bar ne kod mene. Kod mene nervoza cini svoje. Nepoznati ljudi, pogotovo ako ih ima vise, mozda i nepoznata okolina i eto. Al' nepoznati ljudi vremenom postanu poznatiji, pa se i ja smirim, tj. ruke, ccc :-D
Bo Bo

#29 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

saga wrote:Ma ne mislim ja da ce proci, bar ne kod mene. Kod mene nervoza cini svoje. Nepoznati ljudi, pogotovo ako ih ima vise, mozda i nepoznata okolina i eto. Al' nepoznati ljudi vremenom postanu poznatiji, pa se i ja smirim, tj. ruke, ccc :-D
jesmo pehovi :x :D
StalkeRXp

#30 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by StalkeRXp »

Ja imam isti problem. To moze biti genetski ili na nervnoj bazi, al evo ti par savjeta:

1. U alkoholiziranom stanju (ne moras se bas napit', par piva) se ne tresu, pocni cugat'.
2. Od mahmurluka se vazda ruke tresu, pa ako te bude stid negdje izvadi se na to.
3. Moje drustvo je od toga napravilo zajebanciju, tipa "jel se trese auto kad vozis?" il' "stas's se prep'o necu ti nista", pa tako da nije vise ni zalosno kol'ko je smjesno.
4. Ako ti neko kaze da nesto nije uredu s tobom, uvijek mozes okrivit' genetiku, kul ha?
5. Jednom sam fakat prosuo curi da se tresu kad sam u njenoj blizini, jebo sweet-talk i upucavanje :D
Bo Bo

#31 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

StalkeRXp wrote:Ja imam isti problem. To moze biti genetski ili na nervnoj bazi, al evo ti par savjeta:

1. U alkoholiziranom stanju (ne moras se bas napit', par piva) se ne tresu, pocni cugat'.
2. Od mahmurluka se vazda ruke tresu, pa ako te bude stid negdje izvadi se na to.
3. Moje drustvo je od toga napravilo zajebanciju, tipa "jel se trese auto kad vozis?" il' "stas's se prep'o necu ti nista", pa tako da nije vise ni zalosno kol'ko je smjesno.
4. Ako ti neko kaze da nesto nije uredu s tobom, uvijek mozes okrivit' genetiku, kul ha?
5. Jednom sam fakat prosuo curi da se tresu kad sam u njenoj blizini, jebo sweet-talk i upucavanje :D
hahaha,kralj si :lol:
Znaci,moram poceti sa pivama :D Poslusat cu te,ako uspije,ima Hilmo da se obogati na meni :lol:
ibizza

#32 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by ibizza »

Slican problem i ja imam.I mene zanima dali ima lijek za ovaj problem/bolest :? :?
cigara

#33 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by cigara »

Da nisi previse "pucao prste" ? Znam da moze to biti uzrok.
Moze biti i do psihe, ono trema, nervoza iako je ti ne prepoznajes svjesno
U svakom slucaju, otidji ti doktoru
Envy

#34 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Envy »

...
Last edited by Envy on 12/01/2012 12:37, edited 1 time in total.
HZArnel

#35 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by HZArnel »

men se desilo sad augusta,kad sam bio u bosni da u drustvu ljudi koje nisam vidio vise od pola godine ne umijem ni cigaru da ugasim a da nezadrhtim i prospem...bio sam opusten,jako vesel,atmosfera kakvu najvise volim,sjedili smo u Lukavcu na modrackom jezeru u restoranu,al' me jednostavno neki sejtan snas'o i nema boga da nesto uradim pravilno :mrgreen:
inace u djetinstvu sam imao problema sa govorom,drhtao mi je glas,ako pocnem na dugo i siroko da pricam,rijesio sam to,tako sto sam poceo kuran da citam i da se molim bogu,da mi da vjeru u sebe,svejedno koje god je neko religije mislim da bi mu pomoglo,makar vise vjeruje seb',poslije toga sam slusao muziku,da bih nakon toga(vrlo ocita promjena)dosa'o u stadij gdje me je bolilo briga za sve,mogao sam da meljem satima,bez prestanka...nepoznatog zaustaviti na ulici pitati sta me volja,porazgovarati,nasaliti se sa nepoznatim,kasnije sam seb nasao posao(namjerno sam trazio posao konobara preko raspusta-da razvijem osjecaj za dijalog) i mislim da mi je puno pomoglo...
i teb savjet,trudi se razviti osjecaje za prostor,dijalog i vrijeme...jer ti ocigledno nesto od ovoga koci...ako treba pocni travu da uzimas :mrgreen:
samo vjeruj u sebe,vjeruj da si najbolji u svemu i neznam koliko si star,ako si ozenjen onda zenu i u krevet,ako nisi curu i u krevet i uzivaj :wink:
Bo Bo

#36 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

Envy wrote:
Bo Bo wrote:
yellow cat wrote:A jel de da pivsku flašu bez problema držiš? :-D Tad ti se ruke ne tresu? :-D

Unaprijed sorry ako ne konzumiraš alkohol.
hahahahahaha
Ne konzumiram alkohol,mozda je i to razlog sto ne cugam :-)
Ako ne alkohola mozda kafu konzumiras,takode jedan od razloga..a trebao bi koncetraciju okrenuti necem drugom,jer sve je opet moguce na psiho bazi,ne misli o rukama, misli o necem mnogo prijatnijem,pokusaj zaboraviti da imas ruke...;)
Ne pijem ni kafu,ne pusim,ne pijem alkohol.
A vjeruj mi,ja mogu da ne mislim na to...Meni je, cim sjednem negdje,odmah u glavi,kako da popijem taj sok :cry:
Npr,u zadnje vrijeme mi je lakse,ako naspem pola case soka,onda cu donijeti do usta,a da je naspem do vrha,nema sanse popiti :lol:
Bo Bo

#37 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

cigara wrote:Da nisi previse "pucao prste" ? Znam da moze to biti uzrok.
Moze biti i do psihe, ono trema, nervoza iako je ti ne prepoznajes svjesno
U svakom slucaju, otidji ti doktoru
Nisam,to mi bas nije navika bila :-)
Envy

#38 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Envy »

....
Last edited by Envy on 12/01/2012 12:36, edited 1 time in total.
HZArnel

#39 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by HZArnel »

Bo Bo wrote:Ne pijem ni kafu,ne pusim,ne pijem alkohol.
A vjeruj mi,ja mogu da ne mislim na to...Meni je, cim sjednem negdje,odmah u glavi,kako da popijem taj sok :cry:
Npr,u zadnje vrijeme mi je lakse,ako naspem pola case soka,onda cu donijeti do usta,a da je naspem do vrha,nema sanse popiti :lol:
patetises,mozes naravno da mozes,k'o sto ti dol rece jed(a)n/a...gledaj cure oko sebe...samo vjeruj u sebe i mozes sve :wink: ne pijes,ne pusis,prodje ti zivot u zdravlju :mrgreen:
Bo Bo

#40 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

HZArnel wrote:
patetises,mozes naravno da mozes,k'o sto ti dol rece jed(a)n/a...gledaj cure oko sebe...samo vjeruj u sebe i mozes sve :wink: ne pijes,ne pusis,prodje ti zivot u zdravlju :mrgreen:
hehehe,obecavam,sutra cu poksauti,pa cu ovdje napisati kakav je rezultat :D :thumbup:
HZArnel

#41 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by HZArnel »

Bo Bo wrote:
HZArnel wrote:
hehehe,obecavam,sutra cu poksauti,pa cu ovdje napisati kakav je rezultat :D :thumbup:
rezultat ti je prosuces sve u krilo kad zines :mrgreen: (sala) :lol:
Bo Bo

#42 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

nemojm me odmah sjebavati :lol:
Odoh u Basement sutra vece,pa da testiram. :D
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#43 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by ALexis »

ja smatram da je to sve do psihe, kao sto su i predhodni rekli.
sad je samo pitanje kako da sve to okrenes u drugom pravcu, tj. da psihom utices na to da se one prestanu tresti kao sto si ih i psihom i doveo do toga.
mislim da ti nece pomoci da u trenutku kad ti se ruke zatresu da sam sebi govoris nesto tipa: ''nemoj to radit'', jer ce to samo pogorsati situaciju, vec trebas poraditi na tome na nacin da ti to pomogne na duze staze.

evo sta sam ja primjetila kod sebe, kada imam tremu ili kada sa mnogo strasti o necemu govorim, ja pocinjem da mucam. ne znam kako da ti objasnim nekim normalnim jezikom kako sam ja to vremenom obuzdala, ali mogu reci da kad sam postala svjesna situacije i vremena kada se to desava da sam i naucila kontrolisati mucanje.
zlatiborka

#44 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by zlatiborka »

Bo Bo wrote:Imam 23 godine.I vec od prvog razreda srednje skole,ruke mi se tresu.E sad,nije to ono normalno drhtanje ruke.
Moj problem je sljedeci:Primjer-Sjedim u kaficu,sa drustvom,narucujem kafu,konobar donosi.Ja ne smijem da uzmem soljicu i da je donesem do usta,jer bi mi se odmah pocela tresti ruka,i toga me je stid.zato i ne pijem nikad kafu.primjer2-Odem u neku ustanovu po neki papir,trebam se potpisati,meni se ruka trese.Tako ima dosta primjera.
Zanima me,dali je neko imao slican problem?
- Za pocetak ne smijes to shvatati suvise ozbiljno, tj. niposto ne smijes dozvoliti da te to "ubija u pojam".

- Pokusaj se sjetiti situacije, kazes od pocetka srednje skole, kada si prvi put dozivio tresenje ruku, da li si bio pod nekim pritiskom, da li ti je suvise stalo da nesto uspjesno uradis, da li je u blizini bila neka tebi vazna osoba koju si mozda nesvjesno htio da impresioniras?

- Po godinama pretpostavljam da si student, da li se pretezno kreces u drustvu osoba koje se prave vazne i nastoje uvijek dominirati?

- Kakvo ti je porodicno okruzenje, da li su ti strogi roditelji, imas li bracu i/ili sestre starije od tebe, da li su nekada te kritikovali, ruzili ili ismijavali ako ti je neki predmet slucajno ispao iz ruku ili si nesto prolio?

Iz do sada napisanog ja pretpostavljam da si njezna i tankocutna osoba kojoj je mnogo stalo da pokaze svima kojima je okruzena da je sigurna u sebe u svakom trenutku i u svakoj situaciji.

Ali to je nedostizno, to moras shvatiti i prihvatiti, jer je preveliko opterecenje da se uvijek bude, sto se ono kaze tip-top i da ne smijes nikada pogrijesiti, jer Boze moj, smatrace te ljudi da si seprtlja.

Mlad si, tek ti je 23 godine, predlazem ti da pokusas sa negativnom intencijom, barem neko vrijeme. A to ti je da namjerno treses rukama i da pravis segu i sprdas se na vlasti racun!

Za ovaj zadnji prijedlog cu navesti jedan primjer kojeg sam procitala od uvazenog psihologa Vikrora Frankla, a ide ovako:

Bio jedan momcic koji je strasno mucao. Toliko strasno da nije uspjevao ni jednu rijec izgovoriti normalno. Taj se momcic jedan dan vozio bez karte u Beckom tramvaju i uhvatio ga revizor. Pokusao je da namjerno muca i da tako izazove sazaljenje ali mu nije islo. Progovorio je sasvim normalno na vlastito cudjenje i naravno, zaradio je kaznu jer nije uspio mucati kako je namjeravao!

To je ta negativna intencija, a uz opustenost i humor na vlastiti racun, ja sam takodje cesto uspjevala pobijediti svoj veliki psiholoski problem osjecaja manje vrijednosti.

Sve u svemu, ne daj da te taj problem toliko preokupira i ne daj da te drugi ismijavaju ili sazaljevaju. Ti ih preduhitri segacenjem ako se dogodi da ti se ruke zatresu, ukoliko to neko primijeti, a najcesce niko ni nece primijetiti.

Pozdrav...... :sax:
Bo Bo

#45 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by Bo Bo »

zlatiborka wrote:
Bo Bo wrote:Imam 23 godine.I vec od prvog razreda srednje skole,ruke mi se tresu.E sad,nije to ono normalno drhtanje ruke.
Moj problem je sljedeci:Primjer-Sjedim u kaficu,sa drustvom,narucujem kafu,konobar donosi.Ja ne smijem da uzmem soljicu i da je donesem do usta,jer bi mi se odmah pocela tresti ruka,i toga me je stid.zato i ne pijem nikad kafu.primjer2-Odem u neku ustanovu po neki papir,trebam se potpisati,meni se ruka trese.Tako ima dosta primjera.
Zanima me,dali je neko imao slican problem?
- Za pocetak ne smijes to shvatati suvise ozbiljno, tj. niposto ne smijes dozvoliti da te to "ubija u pojam".

- Pokusaj se sjetiti situacije, kazes od pocetka srednje skole, kada si prvi put dozivio tresenje ruku, da li si bio pod nekim pritiskom, da li ti je suvise stalo da nesto uspjesno uradis, da li je u blizini bila neka tebi vazna osoba koju si mozda nesvjesno htio da impresioniras?

- Po godinama pretpostavljam da si student, da li se pretezno kreces u drustvu osoba koje se prave vazne i nastoje uvijek dominirati?

- Kakvo ti je porodicno okruzenje, da li su ti strogi roditelji, imas li bracu i/ili sestre starije od tebe, da li su nekada te kritikovali, ruzili ili ismijavali ako ti je neki predmet slucajno ispao iz ruku ili si nesto prolio?

Iz do sada napisanog ja pretpostavljam da si njezna i tankocutna osoba kojoj je mnogo stalo da pokaze svima kojima je okruzena da je sigurna u sebe u svakom trenutku i u svakoj situaciji.

Ali to je nedostizno, to moras shvatiti i prihvatiti, jer je preveliko opterecenje da se uvijek bude, sto se ono kaze tip-top i da ne smijes nikada pogrijesiti, jer Boze moj, smatrace te ljudi da si seprtlja.

Mlad si, tek ti je 23 godine, predlazem ti da pokusas sa negativnom intencijom, barem neko vrijeme. A to ti je da namjerno treses rukama i da pravis segu i sprdas se na vlasti racun!

Za ovaj zadnji prijedlog cu navesti jedan primjer kojeg sam procitala od uvazenog psihologa Vikrora Frankla, a ide ovako:

Bio jedan momcic koji je strasno mucao. Toliko strasno da nije uspjevao ni jednu rijec izgovoriti normalno. Taj se momcic jedan dan vozio bez karte u Beckom tramvaju i uhvatio ga revizor. Pokusao je da namjerno muca i da tako izazove sazaljenje ali mu nije islo. Progovorio je sasvim normalno na vlastito cudjenje i naravno, zaradio je kaznu jer nije uspio mucati kako je namjeravao!

To je ta negativna intencija, a uz opustenost i humor na vlastiti racun, ja sam takodje cesto uspjevala pobijediti svoj veliki psiholoski problem osjecaja manje vrijednosti.

Sve u svemu, ne daj da te taj problem toliko preokupira i ne daj da te drugi ismijavaju ili sazaljevaju. Ti ih preduhitri segacenjem ako se dogodi da ti se ruke zatresu, ukoliko to neko primijeti, a najcesce niko ni nece primijetiti.

Pozdrav...... :sax:
ako moze na PP :)
zlatiborka

#46 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by zlatiborka »

Nikakvu hemiju i tablete ne uzimaj, ni pod razno!

Ako hoces uzmi na bazi biljnih preparata PERSEN FORTE, taj smiruje automni vegetativni sistem, djeluje blago sedativno na pririrodnoj bazi i ne izaizava zavisnost. Uzmi po uputi apotekara jer se kupuje bez recepta.

Osim toga, obrati paznju na svoje snove, spavaj dovoljno i pamti svoje snove koliko god mozes. Nastoj izazvati lucidne snove tj. da budes svjestan da sanjas i u snovima induciraj situacije gdje ti se ruke tresu pokusavaj da se izboris sa problemom. Za bolji san ako imas problema uzni BONISAN na biljnoj bazi.

Ovo je jako teska tehnika i trazi puno discipline i rada, strpljenje je presudno, u lucidnim snovima dolaze ideje kako da se prevazidju problemi u budnom stanju. Covjek 1/3 zivota procede spavajuci, steta je da to vrijeme bude protraceno uzalud i da se makar nesto ne upotrijebi u budnom stanju!

Ovo sto sam napisala o snovima je jako pozeljno za sve ljude, ne samo za forumasa @Bo Bo, nego generalno za sve ljude, puno je knjiga napisano o ovome a i ja sam ih dosta procitala i pokusavam primijeniti na sebi.
erni3

#47 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by erni3 »

Ja imam slican problem... Ma samo se pokusam smiriti i djeluje, pogotovo u dugim opustenim razgovorima kad kafu pocnem piti mahinalno, no sikiriki, jedini problem je sto sok u casu sipam do pola, za svaki slucaj ;)
cigara

#48 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by cigara »

Bo Bo wrote:nemojm me odmah sjebavati :lol:
Odoh u Basement sutra vece,pa da testiram. :D
jarane ti imas za Basementa, nemoj se sekirati za ruke :D :lol:
kokaj

#49 Re: Ruke mi se tresu :(

Post by kokaj »

Nemoj piti kavu :dance:
Bo Bo

#50 Re: Ruke mi se tresu :(