Ruka ruci, nismo Turci!!!

Umalo popisivac

#101 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Umalo popisivac »

SaraFina wrote:Dezulović je dobro izračunaj u jednoj svojoj kolumni.

Kaze da ukupni dug HR i SLO trenutno premašuje dugovanja EX Yuge i svih njenih republika.

Iskreno rečeno u HR su mala i srednja podutetnistva u potpunosti unistena.

Drzava maltene ovisi o vremenskim prilikama odnosno uspiješnim turistickim sezonama.

Napravili su lijep pristup moru. Ali autoput je kostao nesumnjivo puno više nego što se kratkoročno moze isplatiti ..

Odnosno isplatiti za par mjeseci koliko traje turistička sezona.

Zemlja kao HR koja ovisi o turizmu ima jako malo ssadrzaja van osnovne turističke ponude.

Ja volim Jadran. Ali stranim turistima potrebno je ponuditi mnogo više od kupanja, sunčanja i jednodnevnih izleta po otocima.

Bojim se da pristupačnost Turske i Grčke pa i bolja organizacija u potpunosti ne potisne HR na marginu kad je turistička ponuda u pitanju.

To za dug mogu govoriti samo ekonomski totalno nepismene osobe. BiH je recimo manje zaduzena i od RH i od Slo., ali nije tesko zakljuciti gdje je standard bolji. A UK, Njemacka, USA itd... su zaduzene puno, puno vise. A i BiH je danas zaduzena, iako manje, ima manje i sredstava za vracanje.

Da pojednostavimo to ovako. Nek ko ima placu od 600 KM uzme kredit od 200 KM (po najnepovoljnijim kamatama), drugi koji ima placu od 2000 KM se zaduzi 500 KM kod banke. Kome je lakse vracati dug? Mislim da je sve jasno. A da ne spominjemu strukturu tih zaduzenja.

Velika je razlika je li se zaduzuja za tekuce izdatke (kao sto to ugl. cini BiH) ili se to cini za investicije. Hrvati, a Slovence da ne spominjemo imaju daleko bolji standard nego gradjani BiH. Ova samozavaravanja i tjesenja nisu ni smijesna vise koliko su zalosna.
Last edited by Umalo popisivac on 17/11/2014 13:09, edited 2 times in total.
SaraFina

#102 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

Ne mislim replicirati obzirom da nastupas iz perspektive nekog Švicarca.

Dobro, evo HR je po standardu iznad Austrije?

Sretan?
Umalo popisivac

#103 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Nije, necemo sad relativizirati i praviti se blesavi. Ja to nigdje nisam rekao. Al svakako je ispred BiH. Spominjati nekakvo zaduzenje Slovenije i RH u odnosu na BiH i time pravdati kao da je eto ovdje bolja situacija je smijesno.
Stoner

#104 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Stoner »

Pa čovjek je u pravu.

BiH nije zadužena jer niko neće da je kreditira.

To ti je isto kao da kreneš zajebavati nekog preduzetnika što ima dug banci od 100.000 KM nakon što je ista banka tebe odbila jer nemaš ni posao.
SaraFina

#105 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

Pa gdje ja tvrdim da BiH ima veći standard od RH?

Ja sam samo navela da obzirom koliko im turizam donosi trebali su osmisliti neku strategiju da on bude aktuelan cijele godine sa kapacitetom od makar 60-70%, u odnosu na ljetnju sezonu.

I upitna je isplativost autoputeva. Jer njihova izgradnja premašuje vrijednost mozebitnih koncesija.

Naravno da je bolje uzeti kredit pa ga investirati u nešto što će donositi dobit da mozeš od nje placati ratu.
No problem je da li HR uredno baš pokriva ta SVA kreditna dugovanja ulozena u infrastrukturu?

Mislili su namaknuti lovu EU fondovima kojim su dobili pristup ali i zato treba jasan koncept.

Nisu se dakle do sad proslavili.

Mi uzimamo kredit u BiH za tekuća dugovanja.

Praktično i jezikom laika zduzujemo se da prezivimo.
Nešto malo preostane za ulaganja.

Nas autoput i brizna gradnje najbolji je dokaz te teorije.

Znači to bi isto sad bilo da ja uzmem 3000 km i poplaćam račune, kupim cipele i natocim gorivo u auto jer moram ići na posao svakodnevno.

A mjesečna rata mi je 200km.
Umalo popisivac

#106 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Samo spominjanje duga RH i Slo. je glupost. Tim se indirektno zeli reci da stanje u tim drzavam ne valja, za razliku onih manje zaduzenih, kao ex. Yu. ili BiH. Dezulovic je majmun. I cuj to molim te on usporedjuje dug danas RH i Slo. sa Jugom onda. :-) Koji idiot.
Stoner

#107 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Stoner »

SaraFina wrote:
Ja sam samo navela da obzirom koliko im turizam donosi trebali su osmisliti neku strategiju da on bude aktuelan cijele godine sa kapacitetom od makar 60-70%, u odnosu na ljetnju sezonu.

I upitna je isplativost autoputeva. Jer njihova izgradnja premašuje vrijednost mozebitnih koncesija.
Pa kako će biti aktuelan cijele godine kad i postoji samo zbog lijepe obale?
Hrvatska je tu industriju uspostavila na temelju svojih komparativnih prednosti i osim toga više nemaju šta ni ponuditi turistima.

Autoputevi često nisu isplativi niti se oni prave na osnovu cost/benefit analize već se radi prvenstveno o stimulaciji ekonomije i izgradnji potrebne infrastrukture. Ne gradiš autoput da bude direktan izvor prihoda već da dugoročno poboljša logistiku i transport na čemu se uštede milioni godišnje.
Umalo popisivac

#108 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Tako je.
SaraFina

#109 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

Stoner wrote:
SaraFina wrote:

Pa kako će biti aktuelan cijele godine kad i postoji samo zbog lijepe obale?
Hrvatska je tu industriju uspostavila na temelju svojih komparativnih prednosti i osim toga više nemaju šta ni ponuditi turistima.

Autoputevi često nisu isplativi niti se oni prave na osnovu cost/benefit analize već se radi prvenstveno o stimulaciji ekonomije i izgradnji potrebne infrastrukture. Ne gradiš autoput da bude direktan izvor prihoda već da dugoročno poboljša logistiku i transport na čemu se uštede milioni godišnje.
A ko kaze da HR ima samo lijepu obalu?

Mislim da bi hrvatski turizam i u ostalim periodima dao zadovoljavajuce osmisliti.

Samo eto nema incijative.

I da htjela sam reći da ne očekujem da autoputevi isplate svoju gradnju kroz putarine.
Ili bilo što deseto.

Jednostavno mislim da je vrijednost autoputeva uvećana pri gradnji.

Koncesije koje bi i došle ne bi pokrivale vrijednost odnosno dugovanja.

Mozda nekih 75% tek.
Stoner

#110 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Stoner »

SaraFina wrote:

Mislim da bi hrvatski turizam i u ostalim periodima dao zadovoljavajuce osmisliti.

Pa kažem ti da ima lijepu obalu kao komparativnu prednost u odnosu na ostatak Evrope.

Neće Bečlija doći u Zagreb da se divi austrougarskoj arhitekturi i pentrat se po Velebitu kad ima Alpe kod kuće.

Split je fin, ali jednog Talijana ostavlja ravnodušnim.
SaraFina

#111 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

Stoner wrote:
SaraFina wrote:

Pa kažem ti da ima lijepu obalu kao komparativnu prednost u odnosu na ostatak Evrope.

Neće Bečlija doći u Zagreb da se divi austrougarskoj arhitekturi i pentrat se po Velebitu kad ima Alpe kod kuće.

Split je fin, ali jednog Talijana ostavlja ravnodušnim.
Pa nisu ciljane Grupe turista samo Italijani i Austrijanci?

Za Čehe i Slovake pozeljnije i jeftinije se pentrati Velebitom nego Alpama.

Zbog finansijskog aspekta.
Last edited by SaraFina on 17/11/2014 15:49, edited 1 time in total.
Danguba

#112 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Danguba »

Treba li ti pomoc @SaraFina... :-)
mozes li sve sama izdominirati... :D
SaraFina

#113 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

Danguba wrote:Treba li ti pomoc @SaraFina... :-)

Zezaju me federalni partneri Danguba!

Vidiš ti ovo, ja bi njima turizam u matici razvijala a oni nezahvalni. :wink:
no_mani=no_fjučr

#114 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by no_mani=no_fjučr »

SaraFina wrote:

Imas ti Marsala na Bjelasnici pa ga razvijaj, to je tvoj stil, iskljucivo zaostrog.
SaraFina

#115 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

no_mani=no_fjučr wrote:
SaraFina wrote:

Imas ti Marsala na Bjelasnici pa ga razvijaj, to je tvoj stil, iskljucivo zaostrog.

Nema potrebe da ovu raspravu spustimo na osobnu razinu.

1.Ti mene ne poznaš
2.kako znaš što je moj stil?
no_mani=no_fjučr

#116 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Nije stvar poznajem ili ne, al' definitivnog sam uvjerenja da je zaostrog tvoj stil, tako naslucujem kroz tvoj tekst, a i vjerujem, zapravo si cak i zabavna, a to i moze i ne mora biti simpaticno.
SaraFina

#117 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by SaraFina »

no_mani=no_fjučr wrote:Nije stvar poznajem ili ne, al' definitivnog sam uvjerenja da je zaostrog tvoj stil, tako naslucujem kroz tvoj tekst, a i vjerujem, zapravo si cak i zabavna, a to i moze i ne mora biti simpaticno.

:D

Vidoviti Milane, jesi to ti?

Nemoj me raskrinkavati u javnosti, molim te!

Uglavnom, ako nemaš ništa na temu da je i ne spinamo dalje.

Nadam se čuvenoj hrvatskoj uljudbi!
Stoner

#118 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Stoner »

SaraFina wrote:
Pa nisu ciljane Grupe turista samo Italijani i Austrijanci?

Za Čehe i Slovake pozeljnije i jeftinije se pentrati Velebitom nego Alpama.

Zbog finansijskog aspekta.
E jbg Sara tebi sve treba nacrtati.

Hrvatsku posjeti oko 10 miliona turista svake godine dok joj je konkurencija oko dvadesetak samo evropskih zemalja daleko bogatijih kulturom, znamenitostima i prirodnim bogatstvima i onda skontaš da je zemlja poput Hrvatske itekako iskoristila svoj turistički potencijal.

U zimu i jesen nema šta ponuditi. Nije niko glup da lunja Zagrebom kad može skoknut do Praga ili Budimpešte.

Jeftina je i Albanija.

Ti skontaj kakva bi to strategija za razvoj turizma mogla biti pa usput obraduj i Slovence. Oni su ti Hrvatska bez obale i sa Alpima. :-)
budza

#119 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by budza »

zasto se tolerisu ovakvi fasisticki naslovi?

da li autorica zna gde je nastalo i u koje svrhe sluzi "ruka ruci...!"?
muzicar_iz_parka

#120 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by muzicar_iz_parka »

Autoput se ne pravi samo zbog ubiranja putarina, nego da ko i svaka druga infrastruktura ima širu korist za društvo i privredu. Pogledajte koliko kod nas ljudi gine u odnosu na broj učesnika u saobraćaju, po tome smo crna rupa Evrope. Da ne pričam koliko dugo se jedan kamion mora mučiti dok dođe npr. iz Visokog do granice na Savi, a ima nekih 200ak kilometara daljine.
Naš način traljavog pravljenja nekih 10 km godišnje je veoma loš, ispašće zbog inflacije trošak gradnje puno veći nego da se podjelila ukupna dužina na par većih dionica i sagradilo za par odnosno najviše 10 godina. Ovako je napravljeno nekih 100ak do sada na koridoru 5C a ima još 200+ km na dosta težem terenu od onoga na kome se do sad gradilo. Skontajte koliko će ovim tempom trajati dok se sve to završi.

Gazda Laktašenko je pravio slične greške u manjem enitetu sa dionicom Bos. Gradiška-Banja Luka, a da je recimo dionicu Banja Luka-Doboj krenuo graditi normalnom tenderskom procedurom (EBRD i EIB) kada je počeo zajebancije sa Slovencima i Kinezima (oko 2006 godine) do sad bi to bilo završeno kao i onaj most na Savi kod Bos. Gradiške. Jedino pozitivno je da je 65 km koje su sada u izgradnji podjelio na dvije dionice koje će biti gotove za 3 godine po dionici, a ukupno 5 pošto je druga početa dvije godine nakon prve.
Haman

#121 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Haman »

Bezbeli da nismo. To nam govore nisi din dusmani, koji se svete Turcima ubijajuci Bosnjake. Sjetite se izjave Mladica nakon zauzimanja Srebrenice, pa onda izjave Vucica bolje receno prijetnje medjunarodnoj zajednic " ako SFOR ubije samo jednog Srbima, mi cemo ubiti 100 muslimana pa da vidimo". Tipican primjer pogrsno usmjerene agresije koja karakterise ponasanje Srba u svakom ratu.
:izet: :izet:
Joe McCarthy

#123 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Joe McCarthy »

parangal_ wrote: jel mozes objasnit u kojoj je korelaciji odlazak hrvata sa hdz-om?

to se stalno tvrdi ali niko da objasni kako?
Zato što su 'ADZovci odlučili da 'Rvatima je važnije da budu 100% većina po selima u Zapadnoj Hercegovini, a urbane-industrijske sredine koje su tradicionalno sjedište kapitala i "sidra naroda" prepustili su mrskim Turcima (na čemu smo im vječno zahvalni), u nadi da će dovršit majoriziraciju "stolnog grada" (koju su počeli sa nožem u leđa 93') prije nego što sami pretrpe tu sudbinu na državnom nivou.

A karma je uvijek bila kučka :thumbup:
no_mani=no_fjučr

#124 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Joe McCarthy wrote:
parangal_ wrote: jel mozes objasnit u kojoj je korelaciji odlazak hrvata sa hdz-om?

to se stalno tvrdi ali niko da objasni kako?
Zato što su 'ADZovci odlučili da 'Rvatima je važnije da budu 100% većina po selima u Zapadnoj Hercegovini, a urbane-industrijske sredine koje su tradicionalno sjedište kapitala i "sidra naroda" prepustili su mrskim Turcima (na čemu smo im vječno zahvalni), u nadi da će dovršit majoriziraciju "stolnog grada" (koju su počeli sa nožem u leđa 93') prije nego što sami pretrpe tu sudbinu na državnom nivou.

A karma je uvijek bila kučka :thumbup:
Vidi se po tvom stilu pisanja koliko je urbano, ti si slika i prilika urbanog i industrijskog podrucja, a Hrvati k'o Hrvati, idu na selo i lagana koordinacija i upravljanje i Turcima, prave novo stjeciste i crnog kapitala, te na tvoju zalost sudbinu nose na svojim rukama, a iza ruku kuca srce.
Joe McCarthy

#125 Re: Ruka ruci, nismo Turci!!!

Post by Joe McCarthy »

no_mani=no_fjučr wrote: Vidi se po tvom stilu pisanja koliko je urbano, ti si slika i prilika urbanog i industrijskog podrucja,
Yup
no_mani=no_fjučr wrote:a Hrvati k'o Hrvati, idu na selo i lagana koordinacija i upravljanje i Turcima, prave novo stjeciste i crnog kapitala, te na tvoju zalost sudbinu nose na svojim rukama, a iza ruku kuca srce.
Image
Post Reply