Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#51 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by mali_milojica »

citroen xm wrote:Ma zajebava ga plovak, lažno pokazuje. :lol:
:pisnuo:
ElDzidziIbnDzo

#52 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by ElDzidziIbnDzo »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Gledam malo tehničke specifikacije za Nissan Leaf i kaže za punjenje ovako. Na Leafu imaš opciju između tri vrste punjača, level I i II dolaze standardno uz auto i pune se na 110 ili 220V, level III preko 440V. Ovaj level III ima samo na pumpama/punionicama dok u kućnoj mreži možeš koristi level I i/ili level II. Level II mora imati zaseban osigurač.

Brzina punjenja 100% za Level I: 21h :shock:
Brzina punjenja 100% za Level II: 8h :o
Brzina punjenja 100% za Level III: <30 min :)

Meni je i dalje nejasno kako je ovaj skontao da preko 220V napuni baterije za 45min. Možda misli dopuniti a ne 100% napuniti.
Posto nekad vozim Leafa ovo je otprilike tacno.Samo nije tacna autonomija koju je naveo proizvodjac,nego realno stanje je da zimi mozes sa njim max preci 100 km,dok ljeti ide max do nekix 150 i to da ga cijedis samo tako.
U drzavi gdje zivim i ovaj Leaf kosta podebelo iznad 40-50 tisuca maruna bosanskih u zavisnosti od opreme.
Tako da mislim za uvoz na BH trziste ovaj nissan bi dosao dosta,dosta jeftinije nego koliko je ulozeno u ovoga tuzlanskog pola.
Mozda koristi neke komponente ili princip iz Tesle pa uspije za 45 min da napuni baterije.

Uglavnom,kako god okrenes,ovo je jedan veliki promasaj !!!
ElDzidziIbnDzo

#53 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by ElDzidziIbnDzo »

Image

Ili mogao je ovo kupiti,original tvornica za dvije i po milje :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#54 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ElDzidziIbnDzo wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Gledam malo tehničke specifikacije za Nissan Leaf i kaže za punjenje ovako. Na Leafu imaš opciju između tri vrste punjača, level I i II dolaze standardno uz auto i pune se na 110 ili 220V, level III preko 440V. Ovaj level III ima samo na pumpama/punionicama dok u kućnoj mreži možeš koristi level I i/ili level II. Level II mora imati zaseban osigurač.

Brzina punjenja 100% za Level I: 21h :shock:
Brzina punjenja 100% za Level II: 8h :o
Brzina punjenja 100% za Level III: <30 min :)

Meni je i dalje nejasno kako je ovaj skontao da preko 220V napuni baterije za 45min. Možda misli dopuniti a ne 100% napuniti.
Posto nekad vozim Leafa ovo je otprilike tacno.Samo nije tacna autonomija koju je naveo proizvodjac,nego realno stanje je da zimi mozes sa njim max preci 100 km,dok ljeti ide max do nekix 150 i to da ga cijedis samo tako.
U drzavi gdje zivim i ovaj Leaf kosta podebelo iznad 40-50 tisuca maruna bosanskih u zavisnosti od opreme.
Tako da mislim za uvoz na BH trziste ovaj nissan bi dosao dosta,dosta jeftinije nego koliko je ulozeno u ovoga tuzlanskog pola.
Mozda koristi neke komponente ili princip iz Tesle pa uspije za 45 min da napuni baterije.

Uglavnom,kako god okrenes,ovo je jedan veliki promasaj !!!
Super, hvala za informacije iz prve ruke. :thumbup: I po meni je bolje i jeftinije uvesti neki električni nego nešto praviti, osim ako nemaš entuzijazma i nekog znanja pa da sam za sebe nešto napraviš. Čisto sumnjam da je ovaj koristio tehnologiju Tesle za punjenje. :oops:

Pitanje, koliko mjesečno potrošiš para na punjenje i koliko pređeš sa njim?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 18/09/2015 12:36, edited 1 time in total.
ElDzidziIbnDzo

#55 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by ElDzidziIbnDzo »

Sve je gratis :D
Auto predje cirka 600-700 kilometara mjesecno.
Drvosjeca iz Dejcica

#56 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

ElDzidziIbnDzo wrote:Sve je gratis :D
Auto predje cirka 600-700 kilometara mjesecno.
Firma? :mrgreen:
ElDzidziIbnDzo

#57 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by ElDzidziIbnDzo »

Zenino .
Ja se sprdao sa njom u pocetku,cuj elektricno auto,medjutim uozbiljim se svaki put kad ja dobijem racune za putarinu,gorivo bla bla,a ona nista :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#58 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

ElDzidziIbnDzo wrote:Zenino .
Ja se sprdao sa njom u pocetku,cuj elektricno auto,medjutim uozbiljim se svaki put kad ja dobijem racune za putarinu,gorivo bla bla,a ona nista :-)
:lol: Ekstra. Valjda i kod nas u crnom vilajetu dođe taj vakat.
supercali

#59 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by supercali »

kako je kod nas rjesena registracija ovih elektricnih auta?
jel sve ide kao i u obicnih auta ili ima preinaka itd
tempuser

#60 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by tempuser »

Nista nije rjeseno, obracunava se po kilovatima i zapremnini, sto samo po sebi daje neku ustedu.
supercali

#61 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by supercali »

mislim da ima tamo stavka ocuvanje okolisa ili kako vec
zar ne bi trebalo kod elektricnog to recimo ukinuti jer nije zagadjivac kao benzinac i dizel
530i

#62 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by 530i »

mali_milojica wrote:Ok htio si napisati afirmativan clanak i sav je takav,ali je to malo neprofesionalno.
Mene najvise zanima koliko je izgubio na komociji,da li auto i dalje ima klimu,koliki je kapacitet baterija itd itd. Kolika mu je autonomija kad upalis npr klimu,svjetla i radio.

To su prava pitanja, na kojih nema odgovora u tekstu jer su odgovori negativni. Potrošnja se vjerovatno znatno povećava korištenjem bilo kojih električnih sprava, klimu ako je i imao, više nema. Možda ako stavi neki električni kompresor.

Mislim, ok, lijepo, pohvalno, ali nepraktično i neisplativo, posebno kod nas. Na Zapadu čovjek ima raznih olakšica pa i nekako se može po gradu zezati, kod nas ništa...jest mu registracija jeftinija jer mu računaju 100 kubika i 10 kW snage, a ima država gdje je sve besplatno osim osiguranja.

200 kilometara za pola marke, ali dao je 15.000 maraka i nepoznat broj radnih sati i svojih živaca....ali, opet, ako ništa drugo, lijep način za podizanje tehničke kulture i svijesti.
tempuser

#63 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by tempuser »

@supercali
Sve bi to trebalo, ali koliko znam nema zakona na osnovu kojeg bi se to trebalo ukinuti.
Prijatelj ima Priusa kojeg je platio 10k KM vise nego ja svoj auto. Potrosnja nam je otprilike ista i u lit i u KM, s tim da njegov auto ima znatno slabije performanse i manje prostora. Sve u svemu - bez olaksica takav auto u BiH je neisplativ.
Drvosjeca iz Dejcica

#64 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

tempuser wrote:@supercali
Sve bi to trebalo, ali koliko znam nema zakona na osnovu kojeg bi se to trebalo ukinuti.
Prijatelj ima Priusa kojeg je platio 10k KM vise nego ja svoj auto. Potrosnja nam je otprilike ista i u lit i u KM, s tim da njegov auto ima znatno slabije performanse i manje prostora. Sve u svemu - bez olaksica takav auto u BiH je neisplativ.

Kako ista potrošnja, to nešto nije OK. Zar Prius ne troši cca. 3-4.5l/100km?
Nabucco

#65 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by Nabucco »

Kakvi su nam politicari bit ce ko i za plin. Umjesto da smanje namete, jer ne zagađuje, oni povecavaju :D . Tako da me ne bi cudilo da za 4-5 godina bude skuplja registracija el. vozila nego dizela :D , jer moraju odnekud nadoknaditi gubitak na akcizama jer ce se prodavati manje goriva :izet:
Kiberluskoni

#66 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by Kiberluskoni »

Ima i deset godina kako pratim eletrične automobile i razvoj. Odavno sam u kontaktu sa kineskim proizvođačima malih kopija Smarta na elektro pogon. Ovo je definitivno budućnost, ali za BiH ima još dosta stvari koje se moraju riješiti da bi ovo sve imalo smisla:

Prva je cijena. Elektro auti su strašno skuplji od konvencionalne konkurencije, tako da ih na zapadu kupuju samo na osnovu strašnih subvencija države. Tek tada kupovina ima smisla. Samim time i ovih 15.000 za prepravku jednostavno nema smisla. Drugi segment cijene je povlašten položaj u gradovima. U Londonu električna auta ne plaćaju ulazak u gradsko jezgro, i često imaju obezbjeđeno nekoliko besplatnih mjesta sa punjenjem na većini parkinga, što značajno utiče na kalkulaciju, kada ti je alternativa minimalno 10 funti troška samo za congestion charge.

Punjenje i domet: previše sporo za bilo šta više od gradske vožnje. Tesla ima domet od nekih 260 milja i to je max. što je relativno OK. Ostali se svi kreću u rangu 80-120 Km. Ovih navodnih 200 je definitivno prenapuhano. Uz to dodaj činjenicu da ti trebaju sati da se napuni. Priča o kafi i moljakanju za utičnicu usput je previše neozbiljna.

Grijanje u autu: problem koji još nije adekvatno riješen. Ako ćeš grijati kabinu na struju, to značajno utiče na domet.

Ovo nije prvi pokušaj na ovim prostorima

http://www.dok-ing.hr/solutions/automotive

Ovo je bio hrvatski pokušaj. Najavljuju ga godinama, ali još ništa. Možda i zbog toga jer su od kineza kupili auto za 10.000 eura a pokušavaju ga blago redizajniranog prodavati za 50.000 :-) . Imao sam negdje i link na originalno auto iz Kine.

Helem, pitanje je dana kada ćemo se voziti po gradovima u ovakvim autima. Međutim, mislim da je za to potreban puno sistematičniji pristup od inicijative majstora u tuzlanskoj garaži. Njemu želim da što više uzme love od ljudi ugrađujući im elektromotore. Ipak, lovu će uzeti firme sa puno ozbiljnijim pristupom (Tesla već najavio punionice u BiH).

Za kraj,

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... c_vehicles
https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_ ... ctric_cars
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#67 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by konektovan »

Hebo struju, plin je zakon. :D
tempuser

#68 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by tempuser »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
tempuser wrote:@supercali

Kako ista potrošnja, to nešto nije OK. Zar Prius ne troši cca. 3-4.5l/100km?
U prosjecku trosi 5,5 koliko i moj auto, s tim sto trosi vise na otvorenom nego po gradu (gdje zbog niske brzine vozi na struju).
Nabucco

#70 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by Nabucco »

dzan008 wrote:http://www.rimac-automobili.com/

Elektricni superauto. 2 primjerka napravljena.
:roll: :(
Image
supercali

#72 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by supercali »

Kako 2 primjerka
Zar nije jedan bordo kod njih stalno ovaj plavi valjda za neke utrke elektricnih automobila i jedan valjda za seika nekog?
Nabucco

#73 Re: Ručno rađeni automobil na elektro pogon: Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 50 feninga

Post by Nabucco »

supercali wrote:Kako 2 primjerka
Zar nije jedan bordo kod njih stalno ovaj plavi valjda za neke utrke elektricnih automobila i jedan valjda za seika nekog?
Bordo je prodan, ali se kriju cifre. Auto fakat jeste brzo, ali nisu baš na najbolji način ukročene KS. Pa se zbog istog desilo i ovo izletanje. Također gledao sam i trku sa ferrarijem, kojeg je uzeo, ali ona se kasnije "polomio" koceci uz oblak dima i sa prednjim dočkovima na travi, dok je Ferrari, sasvim normalno stao. Također i na drugom snimku, na startu utrke je jedva održao pravac, jer je zadnji kraj počeo da skace... Iskreno, teško da je ovaj projekat bio isplativ, osim ako nije koristio sve postojece sisteme koji su vec u opticaju, jer za razvijanje nekih posebnih sklopova treba vremena i para ( pri ovome ne mislim na baterije i motore).
Post Reply