Rucno pokretanje radilice

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Tuzla111

#1 Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

Pozdrav. Nisam bas upucen u materiju pa ako je nesto nelogicno i smijesno molio bi za razumjevanje.
Pitanje koje me trenutno muci je da li je moguce svaki motor pokrenuti rucnim okretanjem radilice pomocu nekog veceg kljuca?
Pogotovo kod novijih motora.
Koliko sam skonto po nekim pricama to bi trebalo biti moguce na svakom autu?
Hvala
Last edited by Tuzla111 on 18/08/2013 11:20, edited 1 time in total.
topcam
Vozim: uzbrdo

#2 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by topcam »

Jest smijesno na prvu.

To kako ja mislim da ti mislis, nije moguce, bez da se dodatno ugradi par dodatnih,
pogotovu sigurnosnih stvari (kuplung etc).

Kad bi ti tako okretanjem radilice sa svojih 7 okretaja u 2 minute, uspio, pa se motor "pripalio" i onako
hladno iste sekunde popeo na 600-1000 U/min bio bi ti super sretan da te taj veci kljuc promasi i samo negdje
u zid zabije, nakon sto ti zglob ruke dovede u individualnu poziciju za koju nisi znao da postoji.
Sad vec nije toliko smijesno..

Isti princip paljenja ti je kod guranja, sto ce biti, teoretski da, prakticno ne.

Tuzla111

#3 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

topcam wrote:Jest smijesno na prvu.

To kako ja mislim da ti mislis, nije moguce, bez da se dodatno ugradi par dodatnih,
pogotovu sigurnosnih stvari (kuplung etc).

Kad bi ti tako okretanjem radilice sa svojih 7 okretaja u 2 minute, uspio, pa se motor "pripalio" i onako
hladno iste sekunde popeo na 600-1000 U/min bio bi ti super sretan da te taj veci kljuc promasi i samo negdje
u zid zabije, nakon sto ti zglob ruke dovede u individualnu poziciju za koju nisi znao da postoji.
Sad vec nije toliko smijesno..

Isti princip paljenja ti je kod guranja, sto ce biti, teoretski da, prakticno ne.

[youtube]ht?v=S-jfjJ4y5Tw[/youtube]
Eh eh, ovaj video sto si postavio. Da li se svaki motor ovako pali? Tj da l bi se bar morala moci okrenuti radilica ako vec ne moze motor upaliti?

Sad rece da je isti princip kod guranja. Sta onda sa automaticima kod kojih taj princip guranja ne radi?

Izvini al nisam najbolje skontao tvoj post jer je previse izmiksano sarkasticnost pa onda ozbiljnost tvoja. :D
Skonto sam ovaj dio sto si rekao sta bi se desilo sa kljucem, to sam i ja odma pomislio kad sam cuo za ovaj nacin paljenja :D
topcam

#4 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by topcam »

Tuzla111 wrote: Eh eh, ovaj video sto si postavio. Da li se svaki motor ovako pali? Tj da l bi se bar morala moci okrenuti radilica ako vec ne moze motor upaliti?

Sad rece da je isti princip kod guranja. Sta onda sa automaticima kod kojih taj princip guranja ne radi?

Izvini al nisam najbolje skontao tvoj post jer je previse izmiksano sarkasticnost pa onda ozbiljnost tvoja. :D
Skonto sam ovaj dio sto si rekao sta bi se desilo sa kljucem, to sam i ja odma pomislio kad sam cuo za ovaj nacin paljenja :D
Pozoves BIHAMK :mrgreen:
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#5 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by crysis »

svaki motor koji je nasteljen kako treba , mora da upali bez gasa, znaci bez pritiskanja papucice.to automehanicari zovu stangas i sve dok neubacis u brzinu i ne pritsnes gas auto stoji i radi. neznam o kakvim velikim obrtajima pricate.
ko se sjeca FAP kamiona oni su se mogli paliti na kurblu.
evo jedan primjer nevezan za auta,
motorna pila se pali na onu spagu sto je isto kurbla i sve dok se nepritisne dugme ili gas pila radi a lanac se neokrece. znaci broj obrtaja je 0.
Optimist

#6 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Optimist »

A sta je sa kompresijom? Mislim da bi bilo skoro nemoguce pokrenuti radilicu rucno, upravo zbog velike kompresije.
topcam

#7 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by topcam »

crysis wrote:svaki motor koji je nasteljen kako treba , mora da upali bez gasa, znaci bez pritiskanja papucice.to automehanicari zovu stangas i sve dok neubacis u brzinu i ne pritsnes gas auto stoji i radi. neznam o kakvim velikim obrtajima pricate.
ko se sjeca FAP kamiona oni su se mogli paliti na kurblu.
evo jedan primjer nevezan za auta,
motorna pila se pali na onu spagu sto je isto kurbla i sve dok se nepritisne dugme ili gas pila radi a lanac se neokrece. znaci broj obrtaja je 0.
Svejedno motor vrti, to sto nije u brzini nema nikakve veze.
Laicki, obrtaji su tu samo nema prenosa, na gume ili lanac te motorke.

Optimist wrote:A sta je sa kompresijom? Mislim da bi bilo skoro nemoguce pokrenuti radilicu rucno, upravo zbog velike kompresije.
Dobra opaska, daleko lakse je kad izvadi svjecice :)
Tuzla111

#8 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

Da radilica bi se trebala pokrenuti rucno al mene zanima da li je to slusaj sa svim motorima?
Optimist

#9 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Optimist »

U teoriji bi moglo, u praksi neizvodivo.
Tuzla111

#10 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

Optimist wrote:U teoriji bi moglo, u praksi neizvodivo.
Zasto je neizvodivo?
Znaci ne moze se pokrenuti radilica rucno? Ni centimetar? I sa izvadjenim svjecicama?
sorcerer

#11 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by sorcerer »

Tuzla111 wrote:
Zasto je neizvodivo?
Znaci ne moze se pokrenuti radilica rucno? Ni centimetar? I sa izvadjenim svjecicama?
vecina starih auta je imala kurblu i palila se tako,cak neki iz 70 ih su imali:
dijana ,spacek,gs,lada,renault 4 ....radilicu je teze okrenuti kad su svjecice zavrnute,potrebna je neka poluga,kad klip dodje do gornje mrtve tacke postaje teze malo.kad su izvrnute svjecice mozes je okrenuti cijeli krug preko same remenice,rukom
Tuzla111

#12 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

sorcerer wrote:
Tuzla111 wrote:
Zasto je neizvodivo?
vecina starih auta je imala kurblu i palila se tako,cak neki iz 70 ih su imali:
dijana ,spacek,gs,lada,renault 4 ....radilicu je teze okrenuti kad su svjecice zavrnute,potrebna je neka poluga,kad klip dodje do gornje mrtve tacke postaje teze malo.kad su izvrnute svjecice mozes je okrenuti cijeli krug preko same remenice,rukom
ima li ikakve veze ako e auto automatic?
Recimo da je nesto otpalo i zakacilo se na radilicu pa se ne moze da okrene, kako bi trebao motor da reaguje na pokusaj paljenja kljucem?
sorcerer

#13 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by sorcerer »

ako je automatic i ako je u parkingu neces moci okrenuti radilicu ,kad stavis u neutral onda moze .
a sta je moglo otpast i da se zakaci za radilicu?
topcam

#14 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by topcam »

@Tuzla111, idi na youtube imas mali milion snimaka rada motora (unutrasnjost) pa pogledaj malo.
Otvoriti ce ti se novi horizonti.
Bakir1

#15 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Bakir1 »

pisao si o problemu ulja koje ti je isteklo.
Ova tema ima veze sa time?
Bojim se da tu radilicu neces vise okrenuti, sjedinila se sa ostatkom motora
drndalo

#16 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by drndalo »

Mens' isto cini da je baba koja je prodala auto imala informaciju sta se sprema, pa ga je na vrijeme prodala... *eb*ga...
Mirko S Kojotovski

#17 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Mirko S Kojotovski »

crysis wrote: ko se sjeca FAP kamiona oni su se mogli paliti na kurblu.
To ni Blazo Stevovic ne moze.
Pokrenuti rukama starinski kamionski dizel motor sa 6 cilindera i ogromnom kompresijom je potpuno nemoguce.
Izvod je bio ostavljen ali definitivno ne za ljudske ruke.
Tuzla111

#18 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

drndalo wrote:Mens' isto cini da je baba koja je prodala auto imala informaciju sta se sprema, pa ga je na vrijeme prodala... *eb*ga...
Nije, zena mi nudi da vrati pare al jebiga i sa generalkom opet ne bi izasao u minus.
Jebiga auto je vozeno mjesec dana, nikakvih zvukova, curenja ulja niti bilo sta tako da.... a ne znam ko bi mogao popraviti radilicu samo privremeno da radi mjesec dana pa da crkne???
gnjev

#19 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by gnjev »

Tuzla111 wrote:
drndalo wrote:Mens' isto cini da je baba koja je prodala auto imala informaciju sta se sprema, pa ga je na vrijeme prodala... *eb*ga...
Nije, zena mi nudi da vrati pare al jebiga i sa generalkom opet ne bi izasao u minus.
Jebiga auto je vozeno mjesec dana, nikakvih zvukova, curenja ulja niti bilo sta tako da.... a ne znam ko bi mogao popraviti radilicu samo privremeno da radi mjesec dana pa da crkne???
Hoces da ga uvalis nekome e kvaran si :D

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
Tuzla111

#20 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

Bakir1 wrote:pisao si o problemu ulja koje ti je isteklo.
Ova tema ima veze sa time?
Bojim se da tu radilicu neces vise okrenuti, sjedinila se sa ostatkom motora
da, to se desilo sve skupa, samo jos treba da povezem zbog cega je ulje iscurilo u tom trenutku.
Kazem opet, nije se nikakvo pucketanje ili bilo kakav udarac cuo, al po pricama koliko sam skonto bice da je neki dio otpo i zakacio na radilicu(zaboravio sam kako se taj dio zove.

Znaci nisam siguran da je prilikom pokusaja pokretanja radilice auto bilo u N< poprilicno sam siguran da je bilo u P tako ad trebam to uzeti u obzir. Auto jeste ostalo bez ulja u tom trenutku, tj sve ulje je izaslo u tih minutu desavanja, ili nekoliko minuta, al nije motor mogao ostati bez podmazivanja za tako kratko vrijeme, iako sam cuo da su ti lezajevi veoma osjetljivi na podmazivanje.
nasao sam nekoliko videao, a jedan identican sta se desilo na mom autu.
Tuzla111

#21 Re: Rucno pokretanje radilice

Post by Tuzla111 »

Vise sam sumnjao na mehanicara, pa mi nekako otpadne ta sumnja brzo, jer sam ulje kod njeg mjenjao prije 7 dana nego sto se to desilo.
Post Reply