RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
-
kuli1961
#251 Re: RTV taksa
Opšte je pravilo da se RTV taksa naplacuje preko službe inkasanata, tj, lica iz RTV kuće, koji dolazi na vrata i ako vas zatekne, naplati taksu od 7,5 KM i izda vam priznanicu. Ako vas ne zatekne, tada je dužan ostaviti vam uplatnicu, koju placate u posti, banci. Realno stanje je da inkasanta prosto nema, ne dolazi. Otuda, nema ni uplatnice. Pošto je RTV taksa novcana obaveza ustanovljena zakonom, i pošto ste evidentirani u sluzbi vaseg TV operatera (RTRS/Federalna TV, koje TV kuce zajedno cine JRT servis BiH) kao primalac njihovih usluga, izostanak inkasanta znaci da sami morate otici u sluzbu naplate vase TV kuce i platiti dugujuće. To je formula "jači tlači"
Za godinu, taksa iznosi 90 KM (7,5 KM x 12mjeseci). Sugestija je da se to plati, prije utuženja, tj. prije nego putem suda dobijete bilo tužbu, a mnogo češće- rješenje o izvršenju "na osnovu vjerodostojne isprave". Razlog - placanje zadnje godine duga PRIJE suda-izbjegavate kamatu i troškove postupka.
Sva novcana potrazivanja VEĆA od tih 90 su zastarjela,iako su utužena. Zastarjelost se racuna tako da se počev od dana podnošenja tužbe(prijeldoga za dozvolu izvršenja na osnovu vjerodostojne isprave) uzima u obzir 1 godina UNATRAG. Primjer: ako je tužba/prijeldog predata sudu npr. 01.01.2017. godine, a njime se potrazuje dug počev od npr. 01.01.2014. g., blagovremeno je potraživanje koje se odnosi na vremenski period od 01.01.2016. do 01.01.2017. g., sve PRIJE toga- zastarjelo je. Zato, ako ste dobili rješenje o izvršenju, u kome stoji da ste duzni platiti više od 90 KM, OBAVEZNO napišite prigovor u kome ćete osporavati sumu preko 90 KM (ili suma koja se odnosi na zadnju godinu dugovoanja, unatrag od dana utuženja), dovoljno je da u tekstu prigovora napišete - prigovaram zastarjelosti potraživanja u smislu odredbe člana 378. stav 1. alineja 2 Zakona o obligacionim odnosima F BiH/RS.Ako ovako ne prigovorite, tj ako u prigovoru ne istaknete ovaj prigovor zastare, sud će vas obavezati na kompletno utuženu sumu. Prigovor zastare se NE MOŽE isticati u žalbi!
Ako ste pak dobili tužbu, a ne rješenje o izvršenju, obavezno napisati odgovor na tužbu sa istim, gore datim tekstom, i kada dobijete poziv za pripremno ročište, OBAVEZNO otići na ročište. Na ročištu ponovite ovaj navod o zastari, i eventualno predložte čitanje vaših uplatnica za tekucu godinu (tekuća godina- 1 godina unazad, gledano od dana utuženja). I advokat vam ne treba, to su minorni sporovi.
U svakom slucaju, RTV taksu treba placati, jer je to zakonska obaveza. A prigovor zastare je jedini vid borbe protiv aljkavog sistema kontrole naplate.
Za godinu, taksa iznosi 90 KM (7,5 KM x 12mjeseci). Sugestija je da se to plati, prije utuženja, tj. prije nego putem suda dobijete bilo tužbu, a mnogo češće- rješenje o izvršenju "na osnovu vjerodostojne isprave". Razlog - placanje zadnje godine duga PRIJE suda-izbjegavate kamatu i troškove postupka.
Sva novcana potrazivanja VEĆA od tih 90 su zastarjela,iako su utužena. Zastarjelost se racuna tako da se počev od dana podnošenja tužbe(prijeldoga za dozvolu izvršenja na osnovu vjerodostojne isprave) uzima u obzir 1 godina UNATRAG. Primjer: ako je tužba/prijeldog predata sudu npr. 01.01.2017. godine, a njime se potrazuje dug počev od npr. 01.01.2014. g., blagovremeno je potraživanje koje se odnosi na vremenski period od 01.01.2016. do 01.01.2017. g., sve PRIJE toga- zastarjelo je. Zato, ako ste dobili rješenje o izvršenju, u kome stoji da ste duzni platiti više od 90 KM, OBAVEZNO napišite prigovor u kome ćete osporavati sumu preko 90 KM (ili suma koja se odnosi na zadnju godinu dugovoanja, unatrag od dana utuženja), dovoljno je da u tekstu prigovora napišete - prigovaram zastarjelosti potraživanja u smislu odredbe člana 378. stav 1. alineja 2 Zakona o obligacionim odnosima F BiH/RS.Ako ovako ne prigovorite, tj ako u prigovoru ne istaknete ovaj prigovor zastare, sud će vas obavezati na kompletno utuženu sumu. Prigovor zastare se NE MOŽE isticati u žalbi!
Ako ste pak dobili tužbu, a ne rješenje o izvršenju, obavezno napisati odgovor na tužbu sa istim, gore datim tekstom, i kada dobijete poziv za pripremno ročište, OBAVEZNO otići na ročište. Na ročištu ponovite ovaj navod o zastari, i eventualno predložte čitanje vaših uplatnica za tekucu godinu (tekuća godina- 1 godina unazad, gledano od dana utuženja). I advokat vam ne treba, to su minorni sporovi.
U svakom slucaju, RTV taksu treba placati, jer je to zakonska obaveza. A prigovor zastare je jedini vid borbe protiv aljkavog sistema kontrole naplate.
-
rtldanas
#252 Re: RTV taksa
računi za RTV taksu nisu vjerodostojna isprava...tj. na osnovu njih se ne može ići direktno na ovrhu. Ovo je nedavno potvrdio i Ustavni sud, odnosno proglasio je neustavnim članak iz zakona o RTV koji kaže da su računi za RTV taksu vjerodostojna isprava....
-
kuli1961
#253 Re: RTV taksa
saglasan- nije vjerodostojna isprava- član 29. stav 2. Zakona o izvršnom postupku jasno i potpuno odredjeno propisuje šta se smatra vjerodostojnom ispravom. No, nije nemoguće da takseni dužnik dobije rješenje o izvršenju, upravo na osnovu IPK (izvoda iz poslovnih knjiga) nekog RTV servisa i nije nemoguće da sudija to previdi.. ne bih dalje ovo komentarisao,,,,
upravo zato, zbog tih pogrešaka sudova koje se dešavaju u stvarnom životu (lično sam imao takvu situaciju!!!) je i data uputa - sadržaj prigovora na rješenje o izvršenju, odnosno odgovora na tužbu...
dok se zakon ispoštuje, dok se dodje do" pravde"...lipši magare, do zelene trave..
upravo zato, zbog tih pogrešaka sudova koje se dešavaju u stvarnom životu (lično sam imao takvu situaciju!!!) je i data uputa - sadržaj prigovora na rješenje o izvršenju, odnosno odgovora na tužbu...
dok se zakon ispoštuje, dok se dodje do" pravde"...lipši magare, do zelene trave..
-
rtldanas
#254 Re: RTV taksa
možeš li navesti kanton u kojemu se to dogodilo da je sudac donio rješenje o ovrsi na temelju računa za rtv taksu kao vjerodostojne isprave....naravno ako nije tajna? 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#255 Re: RTV taksa
Spoji te lola i zvoni dva danaCi-Nick wrote:Zvao sam maloprije 033 461 101 lokal 2270 i razgovarao s nekom gospođom.
Kaže da sam prebačen na inkasant službu 01.01.2012. , po kartici dužan 352 KM, izgleda da nisam utužen i da je najbolje da dogovorim kako da to platim.
Nije problem,. ali nikad mi inkasant nije bio na vratima, niti je ostavio obavjest da je dolazio a da me nije našao.
Dakle više je do njih nego do mene što se nisam potrudio da im platim.
S obzirom da sam legalista izmirit ću ovaj dug i nastaviti redovno da plaćam.
Onda se neko javi i cim kazes sta hoces, prebaci dalje
Prije bih Pentagon dobio nego njih
Edit: ipak dobih
Na kraju smo se dogovorili, nisu spominjali nikakav dug.
Placacu preko racuna, pa evo koga zanima.
RN: 3389002208640443
Za: RTV FBiH
Svrha: RTV taxa
Iznos: 7,50/mjesečno
-
kuli1961
#256 Re: RTV taksa
Osnovni sud Banja Luka, rjesenje o izvrsenju na osnovu IPK (izvod iz poslovnih knjiga RTRS) za neplacenu taksu...po prigovoru, cija je sustina da takav IPK ne moze biti vjerodostojna isprava prema izričitoj odredbi ZIP za koja potrazivanja se IPK/racun smatra vj. ispravom i prijedlogom da se rjesenje i preduzete radnje ukinu i izvrsni postupak obustavi,,,,sud je donio rjesenje da se postupak nastavlja pred parnicnim sudom u Mal predmetu....rtldanas wrote:možeš li navesti kanton u kojemu se to dogodilo da je sudac donio rješenje o ovrsi na temelju računa za rtv taksu kao vjerodostojne isprave....naravno ako nije tajna?
uslijedila je zalba, naravno.. no ima nesto vise od godine dana kako nema drugostepene odluke.....
-
ado_sar
#257 Re: RTV taksa
pa sta si postigao? Prolongiranje i dodatne sudske troskove?kuli1961 wrote:Osnovni sud Banja Luka, rjesenje o izvrsenju na osnovu IPK (izvod iz poslovnih knjiga RTRS) za neplacenu taksu...po prigovoru, cija je sustina da takav IPK ne moze biti vjerodostojna isprava prema izričitoj odredbi ZIP za koja potrazivanja se IPK/racun smatra vj. ispravom i prijedlogom da se rjesenje i preduzete radnje ukinu i izvrsni postupak obustavi,,,,sud je donio rjesenje da se postupak nastavlja pred parnicnim sudom u Mal predmetu....rtldanas wrote:možeš li navesti kanton u kojemu se to dogodilo da je sudac donio rješenje o ovrsi na temelju računa za rtv taksu kao vjerodostojne isprave....naravno ako nije tajna?
uslijedila je zalba, naravno.. no ima nesto vise od godine dana kako nema drugostepene odluke.....
-
rtldanas
#258 Re: RTV taksa
pa dobro to je normalno....mora preći u Mal poslije prigovora na vjerodostojnu ispravu (ako se osporava osnov potraživanja ili rješenje o ovrsi u cijelosti), samo što sud u startu nije smio dopustiti ovrhu na temelju računa za RTV taksu.kuli1961 wrote:Osnovni sud Banja Luka, rjesenje o izvrsenju na osnovu IPK (izvod iz poslovnih knjiga RTRS) za neplacenu taksu...po prigovoru, cija je sustina da takav IPK ne moze biti vjerodostojna isprava prema izričitoj odredbi ZIP za koja potrazivanja se IPK/racun smatra vj. ispravom i prijedlogom da se rjesenje i preduzete radnje ukinu i izvrsni postupak obustavi,,,,sud je donio rjesenje da se postupak nastavlja pred parnicnim sudom u Mal predmetu....rtldanas wrote:možeš li navesti kanton u kojemu se to dogodilo da je sudac donio rješenje o ovrsi na temelju računa za rtv taksu kao vjerodostojne isprave....naravno ako nije tajna?
Znači presuda je otišla u njihovu korist? A što si naveo u žalbi(ako nije tajna
I je li rješenje o ovrsi donio sudac ili stručni suradnik?
- darius_maximus
#259 Re: RTV taksa
Mora da sam nešto propustio, ali osim cjepidlačenja oko toga da li je papir kao papir vjerodostojan za plaćanje takse, ima li ikakvog drugog razloga za naglabanje o tome da li se RTV taksa treba plaćati?
- escobar__
#260 Re: RTV taksa
Evo još jedno pitanje - zašto ne plaćati taksu na posjedovanje routera, mobilnih uređaja i sl., odnosno svega onog što također koristi radio-frekventni spektar? ZAšto stati na taksi za posjedovanje RTV uređaja?mali_milojica wrote:Cuj pitaju se zasto placati rtv taksu![]()
Evo kontra pitanje.
Zasto placate pdv?
Tu vam drzava u prosjeku uzme 7.5 KM svaki dan.
Da se ja pitam,lako bi ja to.
Ukinuo bih rtv taksu,ko ce se sa međedima naglabati
Sad je pdv 17%,digao bih ga na 20%,a razlika od 3% bi isla javnim emiterima![]()
- darius_maximus
#261 Re: RTV taksa
Kratki odgovor bi bio: Zato što je tako zakonom definisano.escobar__ wrote:Evo još jedno pitanje - zašto ne plaćati taksu na posjedovanje routera, mobilnih uređaja i sl., odnosno svega onog što također koristi radio-frekventni spektar? ZAšto stati na taksi za posjedovanje RTV uređaja?mali_milojica wrote:Cuj pitaju se zasto placati rtv taksu![]()
Evo kontra pitanje.
Zasto placate pdv?
Sad je pdv 17%,digao bih ga na 20%,a razlika od 3% bi isla javnim emiterima![]()
P.S. Mislim da i mobiteli spadaju pod RTV taksu, kao i radio u autu, itd.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#262 Re: RTV taksa
Znaci,realno bi svaki stanovnik trebao placati taksu,a ne samo domacinstvo.darius_maximus wrote:Kratki odgovor bi bio: Zato što je tako zakonom definisano.escobar__ wrote:Evo još jedno pitanje - zašto ne plaćati taksu na posjedovanje routera, mobilnih uređaja i sl., odnosno svega onog što također koristi radio-frekventni spektar? ZAšto stati na taksi za posjedovanje RTV uređaja?mali_milojica wrote:Cuj pitaju se zasto placati rtv taksu![]()
Evo kontra pitanje.
Zasto placate pdv?
-
rtldanas
#263 Re: RTV taksa
nije to nikakvo cjepidlačenje, zakon je jasno propisao što je vjerodostojna isprava, a to definitivno nisu računi za rtv taksu.darius_maximus wrote:Mora da sam nešto propustio, ali osim cjepidlačenja oko toga da li je papir kao papir vjerodostojan za plaćanje takse, ima li ikakvog drugog razloga za naglabanje o tome da li se RTV taksa treba plaćati?
A evo ti i još jedan razlog..... RTV je prije nekog vremena izdavao platne naloge za neplaćenu RTV taksu pa na osnovu njih pokretao ovrhu, ali problem je bio što je RTV na te platne naloge stavljao potvrdu o ovršnosti (to znači da je isprava podobna za ovrhu) iako ti platni nalozi nikada nisu mogli postati ovršni jer nisu nikada uručeni ljudima...dakle potpuno nezakonito postupanje, a takvi predmeti se čak i danas vrte po nekim sudovima
Dakle, zašto ja ne bi prigovorio ili uložio žalbu na takve stvari ? Zašto bi drugi postupali po propisanoj proceduri npr. komunalno, elektro i sl. ,a RTV mogao raditi kako hoće?
Last edited by rtldanas on 02/02/2017 21:20, edited 2 times in total.
-
rtldanas
#264 Re: RTV taksa
Znaci,realno bi svaki stanovnik trebao placati taksu,a ne samo domacinstvo.mali_milojica wrote:Kratki odgovor bi bio: Zato što je tako zakonom definisano.escobar__ wrote:Evo još jedno pitanje - zašto ne plaćati taksu na posjedovanje routera, mobilnih uređaja i sl., odnosno svega onog što također koristi radio-frekventni spektar? ZAšto stati na taksi za posjedovanje RTV uređaja?mali_milojica wrote:Cuj pitaju se zasto placati rtv taksu![]()
Evo kontra pitanje.
Zasto placate pdv?
ne, mobiteli ne spadaju pod rtv taksu
- darius_maximus
#265 Re: RTV taksa
Po nekoj logici bi trebalo da se i mobitel ubraja u to, jer mozes gledati TV sadrzaje preko njega, jel' te...mali_milojica wrote:Znaci,realno bi svaki stanovnik trebao placati taksu,a ne samo domacinstvo.darius_maximus wrote:Kratki odgovor bi bio: Zato što je tako zakonom definisano.escobar__ wrote: Evo još jedno pitanje - zašto ne plaćati taksu na posjedovanje routera, mobilnih uređaja i sl., odnosno svega onog što također koristi radio-frekventni spektar? ZAšto stati na taksi za posjedovanje RTV uređaja?
Pogledao sam sada, kod nas nije, još se niko toga nije sjetio...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#266 Re: RTV taksa
Mozes gledati tv,99% ih ima radio,znaci deri... 
- darius_maximus
#267 Re: RTV taksa
Pazi, u fazi kada se već po sudu povlači čovjek, onda se naravno svaka začkoljica propituje...rtldanas wrote:nije to nikakvo cjepidlačenje, zakon je jasno propisao što je vjerodostojna isprava, a to definitivno nisu računi za rtv taksu.darius_maximus wrote:Mora da sam nešto propustio, ali osim cjepidlačenja oko toga da li je papir kao papir vjerodostojan za plaćanje takse, ima li ikakvog drugog razloga za naglabanje o tome da li se RTV taksa treba plaćati?
A evo ti i još jedan razlog..... RTV je prije nekog vremena izdavao platne naloge za neplaćenu RTV taksu pa na osnovu njih pokretao ovrhu, ali problem je bio što je RTV na te platne naloge stavljao potvrdu o ovršnosti (to znači da je isprava podobna za ovrhu) iako ti platni nalozi nikada nisu mogli postati ovršni jer nisu nikada uručeni ljudima...dakle potpuno nezakonito postupanje, a takvi predmeti se čak i danas vrte po nekim sudovima
Dakle, zašto ja ne bi prigovorio ili uložio žalbu na takve stvari ? Zašto bi drugi postupali po propisanoj proceduri npr. komunalno, elektro i sl. ,a RTV mogao raditi kako hoće?
Ono što mene zanima je zašto se došlo do suda, zašto samo ne dodati tih 7,5 KM uz račun za telefon?
Mislim, nije kao da ljudi ne znaju da je mjesečna taksa 7,5 KM...
-
rtldanas
#268 Re: RTV taksa
ne znam to treba pitati ljude.....svatko ima svoje razloge. Netko neće da plaća jer ne valja sadržaj, Hrvati neće da plaćaju jer nemaju hrvatski kanal, netko neće da plaća jer jednostavno ne želi, netko jer ne gleda tv, netko jer ne može itd.darius_maximus wrote:Pazi, u fazi kada se već po sudu povlači čovjek, onda se naravno svaka začkoljica propituje...rtldanas wrote:nije to nikakvo cjepidlačenje, zakon je jasno propisao što je vjerodostojna isprava, a to definitivno nisu računi za rtv taksu.darius_maximus wrote:Mora da sam nešto propustio, ali osim cjepidlačenja oko toga da li je papir kao papir vjerodostojan za plaćanje takse, ima li ikakvog drugog razloga za naglabanje o tome da li se RTV taksa treba plaćati?
Ono što mene zanima je zašto se došlo do suda, zašto samo ne dodati tih 7,5 KM uz račun za telefon?
Mislim, nije kao da ljudi ne znaju da je mjesečna taksa 7,5 KM...
-
nightvision
#269 Re: RTV taksa
https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsje ... /170513044
Provuklo se na sastanku.
Provuklo se na sastanku.
Veli dzaferovic, nismo mogli zayebati narod s novim akcizama pa hajde bar da mu zaCeramo s rtv taxom.Na Predsjedništvu SDA donesen je i zaključak kojim se bez odlaganja zahtijeva hitno rješavanje pitanja održivog finansiranja Javnog RTV servisa.
"Smatramo da je najefikasnije to ostvariti naplatom putem računa za električnu energiju i Klub SDA u Parlamentu BiH zadužen je da uputi ovo u proceduru po hitnom postupku", kazao je Džaferović.
- mayab
#270 Re: RTV taksa
To su dvije totalno razlicite stvari, naravno, u općem nepovjerenju u vladajuce lopove, sve je moguće, pa isto tako da pare od takse zagrabe, za ko zna šta
- musicman80
#271 Re: RTV taksa
Podrzavam placanje RTV takse, svugdje u svijetu je to praksa, pa zasto bi BIH bila izuzetak. Ipak, prije nego se RTV taksa pocne naplacivati, treba prvo politicari da se dogovore kako javni servis treba da izgleda, a ne stalno neke prepirke, Hrvati hoce jedno Srbi drugo, Bosnjaci trece, i nikada nema politickog dogovora. Dzaba nam javni servis ako ce uvijek biti nekih problema na politickom nivou.
Dalje, BHRT i FTV treba da se restruktuira. Previse zaposlenih, primaju plate a tu nisu potrebni. U danasnje vrijeme modernih tehnologija ne treba imati 800=900 zaposlenih nego najvise 250, i to je mozda previse. Kada se to sredi, novac koji se ustedi, uloziti u obnovu emisione tehnike. BIH je jednina zemlja u Evropi koja tehniku nije obnavljala od ZOI-a 1984. Kada se obnovi tehnika, platiti nekoj firmi koja se time bavi da napravi profesionalni vizuelni identitet, normalan logo koji nije plagijat, spice, najave i muzicka podloga za vijesti i druge emisije.
E, kada se sve to uredi, uvseti RTV taksu, ako treba i preko racuna za el. energiju, da svi moraju placati. Sto se programske seme tice, i to treba poboljsati, a ne samo popunajvati rupe doniranim emisijama DW-a i Slobodne Evrope. Kasnije, kada JS malo stane na noge, polako uvoditi nove digitalne kanale. Svi su svijetu vec imaju visekanalne zemaljske platforme, a mi jos ni digitalu nismo uveli kako treba.
Dalje, BHRT i FTV treba da se restruktuira. Previse zaposlenih, primaju plate a tu nisu potrebni. U danasnje vrijeme modernih tehnologija ne treba imati 800=900 zaposlenih nego najvise 250, i to je mozda previse. Kada se to sredi, novac koji se ustedi, uloziti u obnovu emisione tehnike. BIH je jednina zemlja u Evropi koja tehniku nije obnavljala od ZOI-a 1984. Kada se obnovi tehnika, platiti nekoj firmi koja se time bavi da napravi profesionalni vizuelni identitet, normalan logo koji nije plagijat, spice, najave i muzicka podloga za vijesti i druge emisije.
E, kada se sve to uredi, uvseti RTV taksu, ako treba i preko racuna za el. energiju, da svi moraju placati. Sto se programske seme tice, i to treba poboljsati, a ne samo popunajvati rupe doniranim emisijama DW-a i Slobodne Evrope. Kasnije, kada JS malo stane na noge, polako uvoditi nove digitalne kanale. Svi su svijetu vec imaju visekanalne zemaljske platforme, a mi jos ni digitalu nismo uveli kako treba.
- escobar__
#272 Re: RTV taksa
Šta bolan da plaćam, imenovanje onih koji pdoržavaju četnike na mjesta direktora unutar JRT sistema BiH? Hahaha, pa nikad u životu.
I boli me qrko šta je normalno u svijetu, u svijetu je i normalan život dostojan čovjeka, u svijetu ljudi imaju normalne ceste, normalne radne uslove, normalno zdravstvo, školstvo, sigurnost... O kakvom svijetu ti pričaš, nemaš normalne ceste između dva najveća grada u Federaciji ili dva najveća u državi (SA-BL), a ovamo prosipaš floskule kao je svuda normalno da se to plaća.
Evo vam qrko!
I boli me qrko šta je normalno u svijetu, u svijetu je i normalan život dostojan čovjeka, u svijetu ljudi imaju normalne ceste, normalne radne uslove, normalno zdravstvo, školstvo, sigurnost... O kakvom svijetu ti pričaš, nemaš normalne ceste između dva najveća grada u Federaciji ili dva najveća u državi (SA-BL), a ovamo prosipaš floskule kao je svuda normalno da se to plaća.
Evo vam qrko!
- Edin H.
#273 Re: RTV taksa
Ma to je samo do sistema, da salju raju u muriju ako ne plate kao na zapadu, vecina bi platila.
Mom jaranu u Engleskoj inkasanti uletili, on nije tiopla, poslali ga na sud. Sudija mu rekao da mora platiti, kaze koji cu klinac placati BBC-u, ja samo gledam Sky. Sudija mu rekao da mora da plati i opalio mu neku simbolicnu kaznu. On naravno ni to platio, kad poslali mu hale na vrata da ga zamuriaju.
Morao covjek izaci iz stana i preseliti se, jer bi u suprotnom morao platiti
Mom jaranu u Engleskoj inkasanti uletili, on nije tiopla, poslali ga na sud. Sudija mu rekao da mora platiti, kaze koji cu klinac placati BBC-u, ja samo gledam Sky. Sudija mu rekao da mora da plati i opalio mu neku simbolicnu kaznu. On naravno ni to platio, kad poslali mu hale na vrata da ga zamuriaju.
Morao covjek izaci iz stana i preseliti se, jer bi u suprotnom morao platiti
- problemnatravunu
#274 Re: RTV taksa
Ma da, ali kod nas neki X supak iz hadezea punih usta u medijima izjavi kako on neće plaćati trv taksu jer on nije zadovoljan "stanjem rvackog jezika na javnoj tv", i nikom nista!
Njega tesko da ce proganjati, a neko od "obicnih" neka se usudi, na njemu ce se garant pokazati postojanje"pravne drzave" i zakona
Njega tesko da ce proganjati, a neko od "obicnih" neka se usudi, na njemu ce se garant pokazati postojanje"pravne drzave" i zakona
-
Korisnikk
#275 Re: RTV taksa
Lahko je prosipati tu priču kad je socijala u Njemačkoj 400 eura.musicman80 wrote:Podrzavam placanje RTV takse, svugdje u svijetu je to praksa, pa zasto bi BIH bila izuzetak.
Gledaj kako su im lijepo socijalu isplanirali, ima i 45 eura za slobodno vrijeme, zabavu i kulturu. http://uploads.hartziv.org/regelsatztorte2017.jpg
Zamisli kolika je plata ako se već za nerad dobija 400 eura. A ovdje dobar dio naroda živi od 450-500 maraka. Radije ću izbaciti TV nego plaćati tim uhljebima 7.5 KM mjesečno. Ko god može neka im ne plaća. Od tog utrošenog novca narod neće imati koristi ali hoće uhljebi.