Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Interesuje me dali vi plaćate rtv taksu/pristojbu za državnu televiziju?
Ja sam do sada plaćao preko telefonskog računa ali kada sam prešao na moju tv inkasant mi je počeo dolaziti na vrata.
Preije nekoliko dana sam platio prvi put, međutim nisam obratio pažnju, na priznanici kao što vidite nema nikakvog potpisa niti pečata. Šta je u pitanju? Kakva su vaša iskustva?
otkako sam iskljucio fiksni, ima jedno godinu dana, prestao sam i placati pristojbu.
nije mi niko dolazio da naplati. neko mi rece da je moja obaveza da idem i uplacujem pristojbu u rtv dom i da mi se ovo neplacanje sabira.
nemam namjeru placati jer placam kablovsku/iptv pa ne znam zasto bih dva puta placao nesto. neka dio moga pdv-a koji placam na sve, ako hoce, preusmjere u finansiranje rtv servisa, ali ne vidim razlog zasto bih placao pretplatu dodatno.
Sve lafo velike patriote drzave BiH, no cim se pruzi prva prilika da se neki zakon isfolira, ucinit ce to.
U svakom slucaju, evo jos jedne teme poput "Placate li karte GRAS-u".
DinoZe wrote:A mene interesuje zbog cega ljudi ne zele da placaju RTV taksu u BiH.
...
Ukratko, ljudi u BiH na svaki moguci nacin zele da iskoriste blagodeti nepostajanja pravne drzave.
Kradu kad god im se ukaze prilika, tako da mnogi u BIH ne placaju vodu, grijanje, javni prevoz, ...., uglavnom sve one usluge za koje firme ili drzava jos uvijek nisu nasli nacina da efikasno naplate.
Na ovom forumu ces pronaci mnostvo tema o tome.
I, naravno, onda pronalaze milion izgovora da bi opravdali takvo ponasanje.
meni nije jasno kako ova ftv ima uzasno los program i posluje da gubitkom, gdje su pare od pretplate, marketinga. kako komercijalne televizije bez rtv takse, uspijevaju i imaju sto puta bolji program.
kod mene dva fiksna telefona, i oduvijek nam dolazi uz i jedan i drugi racun, i uvijek platimo samo jedan, zvali isli u telecom da ukinu to, nisu nikad... na kraju odemo da nam dolaze oba telefona na jedan racun. elem zvoni jedan dan neko na vrata, inkasant, kaze dosao da napalti to uz jedan telefon sto se ne placa nisu bili u stanju da to fino regulisu godinama, dok nije pocelo tako dolaziti uz jedan racun, e onda su odmah azurni bili da 2 puta naplate, jedva ih se rjesili
mahalik wrote:e čuj program na FTV, BHRT , RTRS bolji nego na njemačkoj nacionalnoj TV-ARD, ZDF
ja kakvih gluposti ima ovdje
I to definitivno. Pogledaj koliko novih filmova pokaze ARD-ZDF. A o fudbalu nemoramo ni pricati na FTV, BHT svako malo neka utkamica, a ARD- ZDF prikaze 13 utakmica godisnje od toga je pola Njemacka repka.
Kod nas kada bi prikazali neku utakmicu Spanske ili Engleske lige bila bi pretplata 100EUR mjesecno.
Ovako za 27EUR ne gledamo nista.
ako su tebi filmovi Valter brani Sarajevo, Maratonci trče počasni krug, Otac sa službenog puta.... kvalitet tj nešto wow što nema na ZDF-ARD e onda stvarno
Što se tiče utakmica ima jedino Liga šampiona i jedna Engleske lige na BHRT ali ne još zadugo jer to će kao u njemačkoj preuzeti Pay TV kanali
Ako ništa Vaš ZDF-ARD ispunjava ulogu JAVNOG RTV sistema a ne kao kod nas gdje se javni emiteri ponašaju kao komercijalne televizije
A još kada nam spucaju povecanje RTV takse koja će do 2012 iznositi 10KM
mahalik wrote:e čuj program na FTV, BHRT , RTRS bolji nego na njemačkoj nacionalnoj TV-ARD, ZDF
ja kakvih gluposti ima ovdje
I to definitivno. Pogledaj koliko novih filmova pokaze ARD-ZDF. A o fudbalu nemoramo ni pricati na FTV, BHT svako malo neka utkamica, a ARD- ZDF prikaze 13 utakmica godisnje od toga je pola Njemacka repka.
Kod nas kada bi prikazali neku utakmicu Spanske ili Engleske lige bila bi pretplata 100EUR mjesecno.
Ovako za 27EUR ne gledamo nista.
Jes vam vala lose,ja bih se odmah vratio u BiH samo da mogu gledati FTV i BHT.
RTV taksa je porez na budale.Plača se samo postojanje,odnosno imanje TV aparata u kući.Čovjek koji ima kablovski priključak nema potrebe za uslugom državne RTV.Na stranu kvalitet i raznovrsnost programa,već jednostavno operateri ne koriste infrastrukturu domicilne RTV-e.Konkretno,oni zakupljuju satelitski kanal i tako preuzimaju program iz drugih zemalja,plačaju i satelit i preuzeti program i distribuišu ga po vlastitoj mreže.Nacionalnu TV treba imati,ali to onda nije pretplata ,nego porez,samodoprinos i ne može biti u ovom iznosu? Zašto? Pa zato,jer je izrazito skup,nefunkcionalan sistem i kada se stavi u korelaciju sa BH Telecomo,EP BiH,dođe mnoooogo skup.Smiješno je da imaš Telecom ,koji vrati društvu dividendu od 140 mil.KM i ima 3000 zaposlenih,na drugoj strani imaš qurčevu TV sa dubiozom od 20 milKM i 2000 zaposlenih i deru 6KM mjesečno sa zahtjevom od 9 km mjesečno.Dobro im je Ešdaun rekao,prodajte zgradu,prepolovite zaposlene,i krenite ispočetka.sječate se frke i maltretiranja gledaoca i kojeg monopola.Svaki dan vijest,snimci sa štrajka,panoi po fasadi Sivog doma i sl.Isto je monopolistička,seljačka forma oglašavanje u TV dnevniku smrti svakog radnika.Hajde de neki istaknuti,ali oni redom...
Koliko se ja razumijem u zakon, mi bi trebali placati pristojbu odnosno porez drzavi na posjedovanje tv ili radio aparata. Jer i ako nemas tv, imas radio, pa moras platiti. Ako nemas ni jedno ni drugo, tek tada ne placas nista. Tako bi po zakonu trebalo biti.
A zasto nase pare idu FTV-u, BHT-u odnosno RTRS-u, to bas i ne kontam.
Placam, jer mi dodje sa telefonom, ako odjavim BiHnet a planiram uskoro, necu placati pretplatu. Ionako je veliko pitanje kome te pare na kraju idu u djep, u razvoj programa drzavnih tv kuca sigurno ne. Partizanski filmovi su odavno placeni... i nakon FTV jednoumlja, evo sad nas i BHT pocinje ponovno prevaspitavati sa Mirisom kise na Balkanu, Gavrilo ce opet biti junak a ne terorista, bar na malim ekranima.
Ja sam do sada plaćao, plaćaću i dalje, neće me tih 7KM ostaviti u životu. Mene samo brine da ovo nije neka prevara jer na priznanici nema nikakvog pečata? Ima li iko da plaća tv pretplatu putem inkesanata?
Samo znam jedno, slijedeci put kad mi dođe sa neovjerenom priznanicom odmah cu ga vratiti!
Ovo mi stvarno mirise da ova pretplata nije potkovana zakonom pa idu na foru, ko se uhvati uhvati...!?
BarbaDue wrote:Samo znam jedno, slijedeci put kad mi dođe sa neovjerenom priznanicom odmah cu ga vratiti!
Ovo mi stvarno mirise da ova pretplata nije potkovana zakonom pa idu na foru, ko se uhvati uhvati...!?
BarbaDue wrote:Ovo sam već pročitao ali nigdje nema da se spominje kakve moraju biti priznanice, jesu li ovjerene ili nisu i sl.
Valjda zakon takve stvari nalaže?
Na istoj stranici pise ti i:
Za dodatne informacije obratite se na adresu i telefone Sektora RTV takse RTV FBiH:
RTV FBiH
za Sektor RTV takse
Bulevar Meše Selimovića br.12
71000 SARAJEVO
ne pada mi napamet da placam televizije na kojima je kvalitet filmova se sveo na velikosrpske partizanske filmove,
Valter Brani Sarajevo, Dje su u tom filmu BOSANSKI GLUMCI, a radnja u po Sarajeva?
da ne idem u off, gadi mi se ti filmovi gdje su nas bosance poistovjetili sa vjecno poderanim i ofunjavim Muzaferijom,
covjek jest velicina, ali ga ja nikad ne vidjeh u odijelu da je glumio.
Jos samo fali da nam pocnu prikazivati 'U istom Stroju', 'Dozvolite sa se Obratimo'
Ja se suosjecam sa narodom zapadne hercegovine, koji NE PLACAJU taksu, jer nemaju TV na hrvatskom jeziku, ako su oni izuzeti od placanje takse zbog jezika, eh onda sam i ja. Ako me ko bude pritiskao za pretplatu odmah se upisujem u HSP i izjasnjavam ko Hrvat s pravom.
neko rece 2000 miseva radi po timtelevizijama, a program OGAVAN, jel to treba da financiram evrovizijske jahacine po vukojebinama, ide vagon nekakvih radnika, a ne znaju snimiti u BiH nikakvu reportazu dalje od Marin Dvora.
Jel vi znate da prestavnistva FTV i BHRT koji imaju 4 uposlena, jednu kameru, istu tu kameru FAKTURISU jedni drugima,
a svi je koristi i jedni i drugi. Pa normalno je da im para nikad dosta.
slobodni armirach wrote:ne pada mi napamet da placam televizije na kojima je kvalitet filmova se sveo na velikosrpske partizanske filmove,
Valter Brani Sarajevo, Dje su u tom filmu BOSANSKI GLUMCI, a radnja u po Sarajeva?
da ne idem u off, gadi mi se ti filmovi gdje su nas bosance poistovjetili sa vjecno poderanim i ofunjavim Muzaferijom,
covjek jest velicina, ali ga ja nikad ne vidjeh u odijelu da je glumio.
...
Jutros naslutih da ce se ovdje ukazati bljestava lepeza izgovora za kradju vlastite drzave.
pša ofirna im je priča o programu i infrastrukturi-iritira.Reci brate porez na TV i gotovo,ali onda moraš smanjiti cifru.Dolaskom kabl operatera koji ne koriste ništa od nacionalne TV,te pojavomi umnožavanjem privatnih i inih komercijalnih TV,mantra o naplati se mora mjenjati i naravno smanjiti.
Ko zeli da financira cetnika direktora davidvovica, slobodno
razumijem tebe Dino posto ne pratis ove velikosrpke kanale da imas poglede kako su drzaven televizije idealne, kad bi mjesec dana aktivno pratio program promijenio bi stav.
Da li direktor ARD pjeva jvno 'Deutschland Deutschland uber alles...'' ?
Citav program drzavnih televizija odzvanja imenom PC kojeg ce bez ikakve potrebe spomenuti 1000 puta na dan,
kojeg ce ponoviti u punom imenu.
A kad govor o nasoj drzavi Bosni i Hercegovini, par puta na dan izgovaraju na sljedeci nacin 'NAŠA DRŽAVA' i to stidljivo,
uglavnom koriste naziv 'Bosna i Hercegovina', kao da se radi o nekoj trecoj drzavi. Zbog ove velikosrpske politike koja na svaki nacin zeli da negira postojanje Bosne i Hercegovine, ne zelim da je financiram.
zonbirile wrote:pša ofirna im je priča o programu i infrastrukturi-iritira.Reci brate porez na TV i gotovo,ali onda moraš smanjiti cifru.Dolaskom kabl operatera koji ne koriste ništa od nacionalne TV,te pojavomi umnožavanjem privatnih i inih komercijalnih TV,mantra o naplati se mora mjenjati i naravno smanjiti.
A kako to da bi trebali samo u Bosni smanjiti predplate a u citavoj Evropi ne.Kako to da u citavoj Evropi placas procentualno puno vecu predplatu, pa placas kablovsku i jos pay tv ako hoces da gledas npr neku tekmu.
Samo kod nas milion izgovora kako nesto ne treba platiti, jer niko kao negleda a dajem desnu ruku da svi oni koji kazu da ne gledaju npr FTV imaju taj isti program na prvih 10 kanala na sobstvenom TV.
A znas da te nove tv kuce sto su se pojavile koriste stare frekvencije i infrastrukturu koju je igradila drzava, drzavni telekom i drzavna televizija.
Treba biti malo realan pa reci predonosti i mane. A kao sto gore neko rece ljudi izgleda samo traze izgovor da nesto ne plate odnosno da koriste dzabe.
Ja se slazem da ima mana ali ipak nije sve to tako crno kao sto se pise. 7KM predplate je smjesno znaci to su 3,50EUR za 3 televizijska kanala i 3 radijska. 6 kanala za 7KM.
Hvala Bogu da ima drzavni televizijski aparat, zamislite da privatnici uzmu sve. Mogu manipulisati sa narodom kako hoce. Najbolji ti je primjer Dnevni avaz i zadnji izbori.
-----------------------------------------------------
-kabl operateri idu preko vlastitog plačenog satelitskog kanala,znači ništa RTV,u gradu imaju vlastitu mrežu
-nisam protiv,samo smanjiti iznos,kada smo već kod Evrope ,onda treba reći i da 20% daju za hranu,kod nas 50% i više.Smiješne su te usporedbe.
-unutrašnje nebuloze i lopovluke ne treba socijalizirati preko sirotinje,a to je preko 60% građana.