RTV pretplata
- kriticarka_nikova
#1 RTV pretplata
Nekad davno na racun telefona dolazila je RTV pretplata ali na OPOMENU od racuna telefona nije, sto sam ja iskoristila i prije 4g placala sam SAMO OPOMENE. Dakle pravno gledajuci ja sam svoju duznost obavljala, a to sto im je trebalo toliko dugo da skontaju da treba uvesti PLACANJE I NA OPOMENE nije moja briga. To moje neplaćanje je trajalo 2g i tada mi je dosao racun od televizije u iznosu od 64KM ili ce me kao tuziti, ali ja to nisam nikad platila niti su me tuzili....
Dalje, otprilike u tom periodu kad je stigao taj racun (ko fol pred tuzbu) sjetili su se da uvedu placanje na opomene i ja sam MORALA (kao i ostali) plaćati. To sam plaćala sve do ljetos, kad sam ukinula fixni telefon. Više nemam telefon, ali ni pretplatu.
Malo čas su mi rekli da MORAM placat pretplatu i da odem u postu te da ih tamo zamolim da mi daju neki broj da nekako placam.
Televizije boli briga sto je kuca (gdje zivim) sa 2 domacinstva i 2 telefona placala sve te godine DVIJE pretplate.
Moje pitanje je : da li ce me ikad pozvati na sud zbog onih 64KM iako je proslo 2g i dal' da odem u postu i prijavim se kao posten gradjanin da placam RTV pretplatu televiziji koju nikad ne gledam, vec eto da obavim svoju gradjansku duznos......bez halala...
Dalje, otprilike u tom periodu kad je stigao taj racun (ko fol pred tuzbu) sjetili su se da uvedu placanje na opomene i ja sam MORALA (kao i ostali) plaćati. To sam plaćala sve do ljetos, kad sam ukinula fixni telefon. Više nemam telefon, ali ni pretplatu.
Malo čas su mi rekli da MORAM placat pretplatu i da odem u postu te da ih tamo zamolim da mi daju neki broj da nekako placam.
Televizije boli briga sto je kuca (gdje zivim) sa 2 domacinstva i 2 telefona placala sve te godine DVIJE pretplate.
Moje pitanje je : da li ce me ikad pozvati na sud zbog onih 64KM iako je proslo 2g i dal' da odem u postu i prijavim se kao posten gradjanin da placam RTV pretplatu televiziji koju nikad ne gledam, vec eto da obavim svoju gradjansku duznos......bez halala...
-
obuca
- kriticarka_nikova
Bojim se da mi nece nabacit kamate pa kud cu onda. Moze mi doci 1000-2000 KM kuku leleeeeeee 
- kriticarka_nikova
Da, upravu si, a nemaju oni para za tuzbe (ako treba lova za to
)
Ja jos nikog ne znam ko je isao na sud zbog RTV pretplate....
Zna li ko?
Ja jos nikog ne znam ko je isao na sud zbog RTV pretplate....
Zna li ko?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#6 Re: RTV pretplata
Da je 100 domacinstava pod jednim krovom, i 100 linija na 100 razlicitih imena, placas 100 pretplata.kriticarka_nikova wrote:Nekad davno na racun telefona dolazila je RTV pretplata ali na OPOMENU od racuna telefona nije, sto sam ja iskoristila i prije 4g placala sam SAMO OPOMENE. Dakle pravno gledajuci ja sam svoju duznost obavljala, a to sto im je trebalo toliko dugo da skontaju da treba uvesti PLACANJE I NA OPOMENE nije moja briga. To moje neplaćanje je trajalo 2g i tada mi je dosao racun od televizije u iznosu od 64KM ili ce me kao tuziti, ali ja to nisam nikad platila niti su me tuzili....
Ja imam dvije linije u stanu, na dva imena, dvije pretplate.
Taman skontam da bi bio red da i drugu liniju prevedem na tatu, pa da 2 linije placaju 1 pretplatu, oni ukinu status pretplatnika na drugu liniju, ukinu liniju skroz i daju mi rok od 12 mjeseci da platim 36 KM, tj pretplatE za 3 mjeseca, jer fakat na taj tel samo primah pozive, nisam cak ni dialup koristila.
E sad je mIRCulina ljuta ko puska, otisla sam u postu i rekla im MRS i necu jos da platim, cisto da vidim kad ce stici tuzba ili jos bolje prijetnja pljenidbom
Odem da prevedem ono na cacu, kad ce ona koka AAAAAAAAAA PLATITE DUUUUUUUGGGGG kazem tiho Ucero ti moj Caca i dug i sirok necu dok ne prevedem, jer mi NIKO I NISTA ne garantuje da oni taj broj nece proslijediti nekome, jer je bivsi vlasnik stana mrtav vec 32 godine a linija je na njemu...
Kriticarka, moj ti je savjet da se konsultujes sa pravnikom i pripremis se, jer su meni iz telekoma jednom 2 godine nakon placanja duga od 300 maraka i GASENJA BROJA poslali PRIJETNJU da ce doci plijeniti stvari po kuci...
I da, cuvaj SVE priznanice i uplatnice, jer znaju da ti posalji da nisi nesto platila, i nadju ti razliku od recimo 1,5 KM pa te iskljuce i prave probleme...
- kriticarka_nikova
mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Nije moja krivica sto nemam nacina da placam pretplatu, sad kad nemam telefona.
Nemaju sta da plijene. Ako dodju ima kompjuter, ali preko mene mrtve, jer u njemu cuvam opasne podatke
Nemaju sta da plijene. Ako dodju ima kompjuter, ali preko mene mrtve, jer u njemu cuvam opasne podatke
- kriticarka_nikova
Zato što je BH televizija sranje i zato sto pljackaju sa 6 KM, sto godisnje iznosi 72KM, a nemam nista dobro vdiejti na njoj. Da me pitas za PINK, placala bih prije to, ali ne znam kome?besana wrote:A zašto ne plaćate pretplatu?
-
thron
Zato što citiram zakon o zaštiti potrošaća BiH
dakle telecom bih krši ovaj zakon RTV pretplata se nemože stavljati na račun telefona.(2) Račun za pružanje usluge isporuke energije iz člana 35. ovog Zakona, telekomunikacione, komunalne i druge usluge
(RTV i sl.) potrošaču se mora dostaviti posebno za svaku uslugu.
-
mIRCerka
ma jebe se njima imas li ili nemas...kriticarka_nikova wrote:mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Kazem ti ja fino 1999. platila dug od 300 KM i UGASILA BROJ, a oni 2002 salju PRIJETNJU pred PLJENIDBU...
Kad mrtva glava nije pala....il bjese 2001...ne znam.....
Besana, ja placam jer mi je pegla ganjat da ne platim, ali placam i svaka im je moja marka HARAM dokle god to ide samo javnom servisu a ne i ostalim TV stanicama...
Jer ja placam DANAK na RADIO I TV Prijemnik (eto ti kriticarko ZASTO i dalje moras placati, imas jebeni RADIO) a ne program.,...zasto onda nema agencija za prikupljanje takse za posjedovanje aparata?
- kriticarka_nikova
Imam ja i televiziju i radio i kompjuter, ali nemam vise telefona, ugasila sam ga samo zbog fiksne pretplate od 13 KM....ako sam ugasila tel. sto ja da se zamaram da im placam kad nemam nacina, nek se oni zamaraju, sto ja moram?mIRCerka wrote:ma jebe se njima imas li ili nemas...kriticarka_nikova wrote:mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Kazem ti ja fino 1999. platila dug od 300 KM i UGASILA BROJ, a oni 2002 salju PRIJETNJU pred PLJENIDBU...
Besana, ja placam jer mi je pegla ganjat da ne platim, ali placam i svaka im je moja marka HARAM dokle god to ide samo javnom servisu a ne i ostalim TV stanicama...
Jer ja placam DANAK na RADIO I TV Prijemnik (eto ti kriticarko ZASTO i dalje moras placati, imas jebeni RADIO) a ne program.,...zasto onda nema agencija za prikupljanje takse za posjedovanje aparata?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Glasajte za mene...ukinut cu RTV pretplatu...
.
-
mIRCerka
Ti onda uplatnicom placaj TAKSU ZA POSJEDOVANJE APARATA...kriticarka_nikova wrote:Imam ja i televiziju i radio i kompjuter, ali nemam vise telefona, ugasila sam ga samo zbog fiksne pretplate od 13 KM....ako sam ugasila tel. sto ja da se zamaram da im placam kad nemam nacina, nek se oni zamaraju, sto ja moram?mIRCerka wrote:ma jebe se njima imas li ili nemas...kriticarka_nikova wrote:mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Bobi, moj glas imas!
- kriticarka_nikova
mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat? 
-
mIRCerka
Nemoj se zajebavat, placas istokriticarka_nikova wrote:mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat?
- kriticarka_nikova
šta kOžeš????mIRCerka wrote:Nemoj se zajebavat, placas istokriticarka_nikova wrote:mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat?taksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju..
ili na mobitelu
To ko ono prije imaš šator, vrati stan.
Nemam ni bibija, štO dO rOdim?
Kako da im olakšam da me proganjaju?
Imam traktor! Jel' se i to pikO?
-
mIRCerka
imas traMzistorkriticarka_nikova wrote:šta kOžeš????mIRCerka wrote:Nemoj se zajebavat, placas istokriticarka_nikova wrote:mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat?taksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju..
ili na mobitelu
samo ti zelim reci da ce da te ganjaju i bidnu dosadni
- kriticarka_nikova
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatumIRCerka wrote:imas traMzistorkriticarka_nikova wrote:šta kOžeš????mIRCerka wrote: Nemoj se zajebavat, placas istotaksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju..
ili na mobitelu
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatu
-
mIRCerka
Ne, na kraju ce biti DISES ZRAK U FBiH/RS PLATI 6 KMkriticarka_nikova wrote:Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatumIRCerka wrote:imas traMzistorkriticarka_nikova wrote: šta kOžeš????
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatu
-
newone
Naplata RTV predplate na racun Telekom usluga je apsolutno nelegalan nacin placanja. To kazu i zakoni i stvar je jasna.
Sa druge strane RTV servis je javan i u drzavnom je vlasnistvu i kao takav trebao bi se finansirati na osnovu reklama i iz drzavnog budzeta a ne jos uz to sve i iz djepova obicnog stanovnistva.
Smijesno je uopste spominjati one koji placaju set kablovskih ili satelitskih kanala pa jos povrh toga plate i RTV kroz racun za telefon.
Javni RTV servisi se nigdje u svijetu ne placaju od strane njihovih korisnika vec na gore pomenuta dva nacina.
Jedini pravni lijek je podnijeti tuzbu protiv Telekoma i traziti odstetu i povrat novca svim gradjanima. U normalnim drzavama sa ovakvim problemima se bave agencije za zastitu potrosaca i one pregovaraju u ime potrosaca i na sudu predstavljaju interese potrosaca.
Postoji li u Bosni jedna takva agencija???? Ako postoji, onda grupa gradjana treba nju kontaktirati a gradjani trebaju imati peticiju sa sto vise potisa i jasnim zahtjevom da se ova praksa okonca.
Naravno, TBH je kao drzavnoj firmi nametnuto od vlade Federacije da se ovako ponasa, ali sve jedno TBH je taj koji vrsi naplatu RTV usluga i on je duzan obestetiti gradjane.
Slicno, agencija za zastitu potrosaca treba odmah reagovati i kada su u pitanju i sva poskupljenja prehrambenih proizvoda, goriva, ostalih servisa a mora rjesavati i pismene prituzbe svih gradjana na malverzacije u vezi naplate istih.
Ove agencije na Zapadu rade punom parom i veoma su azurne a veliki broj prituzbi je zavrsio i na sudovima i razrijesen u korist potrosaca.
Danas se vecina prituzbi gradjana zavrsi u direktnim telefonskim pregovorima tih istih gradjana sa onim koji su ih finansijski uzurpirali jer se ovi "ukenjaju" i na sam spomen agencije za zastitu potrosaca. Plase se odsteta i loseg publiciteta u medijima sto kao rezultat dovodi do gubitka klijentele i konzumera. Cak se izdaju i godisnje publikacije u kojima se moze naci ime, adresa,telefon i prekrsaj kojeg su pocinili pa se gradjanstvo i na taj nacin informise koga da zaobilaze u velikom luku pri kupovini ili koristenju usluga.
Same agencije za zastitu potrosaca se finansiraju kroz odstete koje naplate u sudskim parnicama pa im je samim tim cilj da pozitivno rijese i u korist potrosaca sve zahtjeve koji im se proslijede.
Sa druge strane RTV servis je javan i u drzavnom je vlasnistvu i kao takav trebao bi se finansirati na osnovu reklama i iz drzavnog budzeta a ne jos uz to sve i iz djepova obicnog stanovnistva.
Smijesno je uopste spominjati one koji placaju set kablovskih ili satelitskih kanala pa jos povrh toga plate i RTV kroz racun za telefon.
Javni RTV servisi se nigdje u svijetu ne placaju od strane njihovih korisnika vec na gore pomenuta dva nacina.
Jedini pravni lijek je podnijeti tuzbu protiv Telekoma i traziti odstetu i povrat novca svim gradjanima. U normalnim drzavama sa ovakvim problemima se bave agencije za zastitu potrosaca i one pregovaraju u ime potrosaca i na sudu predstavljaju interese potrosaca.
Postoji li u Bosni jedna takva agencija???? Ako postoji, onda grupa gradjana treba nju kontaktirati a gradjani trebaju imati peticiju sa sto vise potisa i jasnim zahtjevom da se ova praksa okonca.
Naravno, TBH je kao drzavnoj firmi nametnuto od vlade Federacije da se ovako ponasa, ali sve jedno TBH je taj koji vrsi naplatu RTV usluga i on je duzan obestetiti gradjane.
Slicno, agencija za zastitu potrosaca treba odmah reagovati i kada su u pitanju i sva poskupljenja prehrambenih proizvoda, goriva, ostalih servisa a mora rjesavati i pismene prituzbe svih gradjana na malverzacije u vezi naplate istih.
Ove agencije na Zapadu rade punom parom i veoma su azurne a veliki broj prituzbi je zavrsio i na sudovima i razrijesen u korist potrosaca.
Danas se vecina prituzbi gradjana zavrsi u direktnim telefonskim pregovorima tih istih gradjana sa onim koji su ih finansijski uzurpirali jer se ovi "ukenjaju" i na sam spomen agencije za zastitu potrosaca. Plase se odsteta i loseg publiciteta u medijima sto kao rezultat dovodi do gubitka klijentele i konzumera. Cak se izdaju i godisnje publikacije u kojima se moze naci ime, adresa,telefon i prekrsaj kojeg su pocinili pa se gradjanstvo i na taj nacin informise koga da zaobilaze u velikom luku pri kupovini ili koristenju usluga.
Same agencije za zastitu potrosaca se finansiraju kroz odstete koje naplate u sudskim parnicama pa im je samim tim cilj da pozitivno rijese i u korist potrosaca sve zahtjeve koji im se proslijede.
Last edited by newone on 21/12/2007 17:15, edited 1 time in total.
-
elk
ja koliko znam u skoro svim evropskim državama i građani plaćaju tv taksu javnom servisu. i to mnogo veću nego kod nas. kvalitet programa koji ima hrt, zdf ili rai sa bht je neukusno i porediti, ali je i javni servis ogledalo države. a ona je takva kakva je.
-
newone
HRT placaju RAI i ZDF u sklopu paketa programa na kablovskoj ili satelitskoj. RTV servis se u Bosni emituje kroz tzv. Air transmission i on je u Evropi i Americi free za korisnike. Kablovske televizije i satelitske koje preuzimaju programe javnog RTV servisa su duzne iz svoje naplate usluga odredjeni procenat platiti javnom RTV servisu. Tako je to rijeseno na Zapadu.elk wrote:ja koliko znam u skoro svim evropskim državama i građani plaćaju tv taksu javnom servisu. i to mnogo veću nego kod nas. kvalitet programa koji ima hrt, zdf ili rai sa bht je neukusno i porediti, ali je i javni servis ogledalo države. a ona je takva kakva je.