RTV pretplata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kriticarka_nikova

#1 RTV pretplata

Post by kriticarka_nikova »

Nekad davno na racun telefona dolazila je RTV pretplata ali na OPOMENU od racuna telefona nije, sto sam ja iskoristila i prije 4g placala sam SAMO OPOMENE. Dakle pravno gledajuci ja sam svoju duznost obavljala, a to sto im je trebalo toliko dugo da skontaju da treba uvesti PLACANJE I NA OPOMENE nije moja briga. To moje neplaćanje je trajalo 2g i tada mi je dosao racun od televizije u iznosu od 64KM ili ce me kao tuziti, ali ja to nisam nikad platila niti su me tuzili....

Dalje, otprilike u tom periodu kad je stigao taj racun (ko fol pred tuzbu) sjetili su se da uvedu placanje na opomene i ja sam MORALA (kao i ostali) plaćati. To sam plaćala sve do ljetos, kad sam ukinula fixni telefon. Više nemam telefon, ali ni pretplatu.

Malo čas su mi rekli da MORAM placat pretplatu i da odem u postu te da ih tamo zamolim da mi daju neki broj da nekako placam.

Televizije boli briga sto je kuca (gdje zivim) sa 2 domacinstva i 2 telefona placala sve te godine DVIJE pretplate.

Moje pitanje je : da li ce me ikad pozvati na sud zbog onih 64KM iako je proslo 2g i dal' da odem u postu i prijavim se kao posten gradjanin da placam RTV pretplatu televiziji koju nikad ne gledam, vec eto da obavim svoju gradjansku duznos......bez halala...
obuca

Post by obuca »

:x e ja budala boze sacuvaj. ne idi u postu i nece ti doci nista. raja i danas odvajaju na uplatnicu telefon i ne placaju RTV pretplatu. prema tome mogu se hebat. oni cine krivicno djelo a ne ti. za svaku uslugu su duzni ispostaviti racun a ne nabacivati na racun za telefon. ne brini slican slucaj kao kod mene hehehheheheh nikad nista. a telefon i ja uskoro odjavljujem :D
kriticarka_nikova

Bojim se da mi nece nabacit kamate pa kud cu onda. Moze mi doci 1000-2000 KM kuku leleeeeeee :roll:
obuca

Post by obuca »

raspitaj se jos malo ali ja vidim po postama kako raja odvaja. a sto se tuzbe tice moraju pored tebe i mene tuzit cjelu "drzavu" a to ce se desit malo morgen :D :D
kriticarka_nikova

Da, upravu si, a nemaju oni para za tuzbe (ako treba lova za to :roll: )
Ja jos nikog ne znam ko je isao na sud zbog RTV pretplate....
Zna li ko?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: RTV pretplata

Post by mIRCerka »

kriticarka_nikova wrote:Nekad davno na racun telefona dolazila je RTV pretplata ali na OPOMENU od racuna telefona nije, sto sam ja iskoristila i prije 4g placala sam SAMO OPOMENE. Dakle pravno gledajuci ja sam svoju duznost obavljala, a to sto im je trebalo toliko dugo da skontaju da treba uvesti PLACANJE I NA OPOMENE nije moja briga. To moje neplaćanje je trajalo 2g i tada mi je dosao racun od televizije u iznosu od 64KM ili ce me kao tuziti, ali ja to nisam nikad platila niti su me tuzili....

Dalje, otprilike u tom periodu kad je stigao taj racun (ko fol pred tuzbu) sjetili su se da uvedu placanje na opomene i ja sam MORALA (kao i ostali) plaćati. To sam plaćala sve do ljetos, kad sam ukinula fixni telefon. Više nemam telefon, ali ni pretplatu.

Malo čas su mi rekli da MORAM placat pretplatu i da odem u postu te da ih tamo zamolim da mi daju neki broj da nekako placam.

Televizije boli briga sto je kuca (gdje zivim) sa 2 domacinstva i 2 telefona placala sve te godine DVIJE pretplate.

Moje pitanje je : da li ce me ikad pozvati na sud zbog onih 64KM iako je proslo 2g i dal' da odem u postu i prijavim se kao posten gradjanin da placam RTV pretplatu televiziji koju nikad ne gledam, vec eto da obavim svoju gradjansku duznos......bez halala...
Da je 100 domacinstava pod jednim krovom, i 100 linija na 100 razlicitih imena, placas 100 pretplata.
Ja imam dvije linije u stanu, na dva imena, dvije pretplate.
Taman skontam da bi bio red da i drugu liniju prevedem na tatu, pa da 2 linije placaju 1 pretplatu, oni ukinu status pretplatnika na drugu liniju, ukinu liniju skroz i daju mi rok od 12 mjeseci da platim 36 KM, tj pretplatE za 3 mjeseca, jer fakat na taj tel samo primah pozive, nisam cak ni dialup koristila.
E sad je mIRCulina ljuta ko puska, otisla sam u postu i rekla im MRS i necu jos da platim, cisto da vidim kad ce stici tuzba ili jos bolje prijetnja pljenidbom :D

Odem da prevedem ono na cacu, kad ce ona koka AAAAAAAAAA PLATITE DUUUUUUUGGGGG kazem tiho Ucero ti moj Caca i dug i sirok necu dok ne prevedem, jer mi NIKO I NISTA ne garantuje da oni taj broj nece proslijediti nekome, jer je bivsi vlasnik stana mrtav vec 32 godine a linija je na njemu...

Kriticarka, moj ti je savjet da se konsultujes sa pravnikom i pripremis se, jer su meni iz telekoma jednom 2 godine nakon placanja duga od 300 maraka i GASENJA BROJA poslali PRIJETNJU da ce doci plijeniti stvari po kuci...
I da, cuvaj SVE priznanice i uplatnice, jer znaju da ti posalji da nisi nesto platila, i nadju ti razliku od recimo 1,5 KM pa te iskljuce i prave probleme...
kriticarka_nikova

mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Nije moja krivica sto nemam nacina da placam pretplatu, sad kad nemam telefona.
Nemaju sta da plijene. Ako dodju ima kompjuter, ali preko mene mrtve, jer u njemu cuvam opasne podatke :D
kriticarka_nikova

besana wrote:A zašto ne plaćate pretplatu? :shock:
Zato što je BH televizija sranje i zato sto pljackaju sa 6 KM, sto godisnje iznosi 72KM, a nemam nista dobro vdiejti na njoj. Da me pitas za PINK, placala bih prije to, ali ne znam kome?
thron

Post by thron »

Zato što citiram zakon o zaštiti potrošaća BiH
(2) Račun za pružanje usluge isporuke energije iz člana 35. ovog Zakona, telekomunikacione, komunalne i druge usluge
(RTV i sl.) potrošaču se mora dostaviti posebno za svaku uslugu.
dakle telecom bih krši ovaj zakon RTV pretplata se nemože stavljati na račun telefona.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kriticarka_nikova wrote:mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Nemaju sta da plijene. Ako dodju ima kompjuter, ali preko mene mrtve, jer u njemu cuvam opasne podatke :D
ma jebe se njima imas li ili nemas...
Kazem ti ja fino 1999. platila dug od 300 KM i UGASILA BROJ, a oni 2002 salju PRIJETNJU pred PLJENIDBU...
Kad mrtva glava nije pala....il bjese 2001...ne znam.....

Besana, ja placam jer mi je pegla ganjat da ne platim, ali placam i svaka im je moja marka HARAM dokle god to ide samo javnom servisu a ne i ostalim TV stanicama...
Jer ja placam DANAK na RADIO I TV Prijemnik (eto ti kriticarko ZASTO i dalje moras placati, imas jebeni RADIO) a ne program.,...zasto onda nema agencija za prikupljanje takse za posjedovanje aparata?
kriticarka_nikova

mIRCerka wrote:
kriticarka_nikova wrote:mircerka ja sam se pozdravila sa telefonom i nemaju vise sta da iskljucuju. Zadnje 2godine bila sam REDOVAN PRETPLATNIK pa su ze za onih nekadasnjih 64 KM usutili.
Kazem ti ja fino 1999. platila dug od 300 KM i UGASILA BROJ, a oni 2002 salju PRIJETNJU pred PLJENIDBU...

Besana, ja placam jer mi je pegla ganjat da ne platim, ali placam i svaka im je moja marka HARAM dokle god to ide samo javnom servisu a ne i ostalim TV stanicama...
Jer ja placam DANAK na RADIO I TV Prijemnik (eto ti kriticarko ZASTO i dalje moras placati, imas jebeni RADIO) a ne program.,...zasto onda nema agencija za prikupljanje takse za posjedovanje aparata?
Imam ja i televiziju i radio i kompjuter, ali nemam vise telefona, ugasila sam ga samo zbog fiksne pretplate od 13 KM....ako sam ugasila tel. sto ja da se zamaram da im placam kad nemam nacina, nek se oni zamaraju, sto ja moram?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Glasajte za mene...ukinut cu RTV pretplatu... 8) .
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kriticarka_nikova wrote:
mIRCerka wrote:

Imam ja i televiziju i radio i kompjuter, ali nemam vise telefona, ugasila sam ga samo zbog fiksne pretplate od 13 KM....ako sam ugasila tel. sto ja da se zamaram da im placam kad nemam nacina, nek se oni zamaraju, sto ja moram?
Ti onda uplatnicom placaj TAKSU ZA POSJEDOVANJE APARATA...

Bobi, moj glas imas!
kriticarka_nikova

mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat? :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kriticarka_nikova wrote:mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat? :D
Nemoj se zajebavat, placas isto :D taksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju.. :D ili na mobitelu :D
kriticarka_nikova

mIRCerka wrote:
kriticarka_nikova wrote:mircerka a sta ako sam se odselila u Republiku Srpsku kome cu onda placat? :D
Nemoj se zajebavat, placas isto :D taksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju.. :D ili na mobitelu :D
šta kOžeš????
To ko ono prije imaš šator, vrati stan.
Nemam ni bibija, štO dO rOdim?
Kako da im olakšam da me proganjaju?
Imam traktor! Jel' se i to pikO?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kriticarka_nikova wrote:
mIRCerka wrote:
šta kOžeš????
imas traMzistor ;)

samo ti zelim reci da ce da te ganjaju i bidnu dosadni :D
kriticarka_nikova

mIRCerka wrote:
kriticarka_nikova wrote:
mIRCerka wrote: Nemoj se zajebavat, placas isto :D taksa je taksa...ako nemas radiJON kuci, nemas TV ni kompjuter, onda ce te g0njat radi radijona u bibiju.. :D ili na mobitelu :D
šta kOžeš????
imas traMzistor ;)
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatu
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatu :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kriticarka_nikova wrote:
mIRCerka wrote:
kriticarka_nikova wrote: šta kOžeš????
imas traMzistor ;)
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatu
Da da, na kraju ce bit, nemaš kompjuter, al imas kopir aparat, imas štampač i to je dovoljno da imaš i da plaćaš pretplatu :D
Ne, na kraju ce biti DISES ZRAK U FBiH/RS PLATI 6 KM
trinaesti

Post by trinaesti »

rs
newone

Post by newone »

Naplata RTV predplate na racun Telekom usluga je apsolutno nelegalan nacin placanja. To kazu i zakoni i stvar je jasna.
Sa druge strane RTV servis je javan i u drzavnom je vlasnistvu i kao takav trebao bi se finansirati na osnovu reklama i iz drzavnog budzeta a ne jos uz to sve i iz djepova obicnog stanovnistva.
Smijesno je uopste spominjati one koji placaju set kablovskih ili satelitskih kanala pa jos povrh toga plate i RTV kroz racun za telefon.
Javni RTV servisi se nigdje u svijetu ne placaju od strane njihovih korisnika vec na gore pomenuta dva nacina.
Jedini pravni lijek je podnijeti tuzbu protiv Telekoma i traziti odstetu i povrat novca svim gradjanima. U normalnim drzavama sa ovakvim problemima se bave agencije za zastitu potrosaca i one pregovaraju u ime potrosaca i na sudu predstavljaju interese potrosaca.
Postoji li u Bosni jedna takva agencija???? Ako postoji, onda grupa gradjana treba nju kontaktirati a gradjani trebaju imati peticiju sa sto vise potisa i jasnim zahtjevom da se ova praksa okonca.
Naravno, TBH je kao drzavnoj firmi nametnuto od vlade Federacije da se ovako ponasa, ali sve jedno TBH je taj koji vrsi naplatu RTV usluga i on je duzan obestetiti gradjane.
Slicno, agencija za zastitu potrosaca treba odmah reagovati i kada su u pitanju i sva poskupljenja prehrambenih proizvoda, goriva, ostalih servisa a mora rjesavati i pismene prituzbe svih gradjana na malverzacije u vezi naplate istih.
Ove agencije na Zapadu rade punom parom i veoma su azurne a veliki broj prituzbi je zavrsio i na sudovima i razrijesen u korist potrosaca.
Danas se vecina prituzbi gradjana zavrsi u direktnim telefonskim pregovorima tih istih gradjana sa onim koji su ih finansijski uzurpirali jer se ovi "ukenjaju" i na sam spomen agencije za zastitu potrosaca. Plase se odsteta i loseg publiciteta u medijima sto kao rezultat dovodi do gubitka klijentele i konzumera. Cak se izdaju i godisnje publikacije u kojima se moze naci ime, adresa,telefon i prekrsaj kojeg su pocinili pa se gradjanstvo i na taj nacin informise koga da zaobilaze u velikom luku pri kupovini ili koristenju usluga.
Same agencije za zastitu potrosaca se finansiraju kroz odstete koje naplate u sudskim parnicama pa im je samim tim cilj da pozitivno rijese i u korist potrosaca sve zahtjeve koji im se proslijede.
Last edited by newone on 21/12/2007 17:15, edited 1 time in total.
elk

Post by elk »

ja koliko znam u skoro svim evropskim državama i građani plaćaju tv taksu javnom servisu. i to mnogo veću nego kod nas. kvalitet programa koji ima hrt, zdf ili rai sa bht je neukusno i porediti, ali je i javni servis ogledalo države. a ona je takva kakva je.
newone

Post by newone »

elk wrote:ja koliko znam u skoro svim evropskim državama i građani plaćaju tv taksu javnom servisu. i to mnogo veću nego kod nas. kvalitet programa koji ima hrt, zdf ili rai sa bht je neukusno i porediti, ali je i javni servis ogledalo države. a ona je takva kakva je.
HRT placaju RAI i ZDF u sklopu paketa programa na kablovskoj ili satelitskoj. RTV servis se u Bosni emituje kroz tzv. Air transmission i on je u Evropi i Americi free za korisnike. Kablovske televizije i satelitske koje preuzimaju programe javnog RTV servisa su duzne iz svoje naplate usluga odredjeni procenat platiti javnom RTV servisu. Tako je to rijeseno na Zapadu.
Nele

Post by Nele »

samo jedan ispravka prema zakon vi mi i ja placamo porez na tv prijemnik koji imamo ili radio a ne na program kada to raja svati mozda im bude lakse
mostarac

Post by mostarac »

znam i tako je svudgje na svijetu, al mi nije jasno zasto onda ne placamo porez na posjedovanje miksera, pegle, usisivaca, gaca, carapa :D
Post Reply