RTRS

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
User avatar
afannedim
Posts: 4228
Joined: 25/01/2011 09:26
Location: Bašćaršija

#226 Re: RTRS

Post by afannedim » 02/02/2017 12:14

Radio Rep. Srp. Slavi 50 godina od osnivanja hahahahaha jel se oni ovo zajebavaju. Koji idioti


User avatar
daky585
Posts: 632
Joined: 07/06/2014 01:50

#227 Re: RTRS

Post by daky585 » 02/02/2017 15:50

To je nekadašnji Radio Banja Luka koga je naslijedio RRS kao što je BHR1 naslijedio Radio Sarajevo.

User avatar
afannedim
Posts: 4228
Joined: 25/01/2011 09:26
Location: Bašćaršija

#228 Re: RTRS

Post by afannedim » 02/02/2017 19:22

daky585 wrote:To je nekadašnji Radio Banja Luka koga je naslijedio RRS kao što je BHR1 naslijedio Radio Sarajevo.
Sve to stoji al hej radio rs 50 godina pa kako ih nije stid ispade stariji radio od entiteta

User avatar
Krokodajl
Posts: 7826
Joined: 27/01/2016 12:36

#229 Re: RTRS

Post by Krokodajl » 02/02/2017 19:27

afannedim wrote:
daky585 wrote:To je nekadašnji Radio Banja Luka koga je naslijedio RRS kao što je BHR1 naslijedio Radio Sarajevo.
Sve to stoji al hej radio rs 50 godina pa kako ih nije stid ispade stariji radio od entiteta
Univerzitet Istočno Sarajevo osnovan 1892.
Narodno Pozorište Republike Srpske isto tako nekako.
Glas Srpske osnovan 1943... itd. itd.

...tu počinje Bosna

Što reče čo'ek

User avatar
afannedim
Posts: 4228
Joined: 25/01/2011 09:26
Location: Bašćaršija

#230 Re: RTRS

Post by afannedim » 02/02/2017 21:37

Ma oni su meni cirkus pravi

User avatar
navedeni
Posts: 1076
Joined: 24/12/2013 02:10

#231 Re: RTRS

Post by navedeni » 03/02/2017 15:07

Postalo mi je zanimljivo pratiti RTRS

User avatar
TDK-90
Posts: 957
Joined: 26/02/2012 12:15
Location: Gornja Krakača

#232 Re: RTRS

Post by TDK-90 » 22/03/2017 17:47

Jedan od najpoznatijih bh. novinara i urednika Mato Đaković ugostit će večeras u svom "Teleringu" Fahrudina Radončića.

:izet: :izet: :izet:

User avatar
dulekrele
Posts: 1603
Joined: 10/04/2014 18:25

#233 Re: RTRS

Post by dulekrele » 19/04/2017 09:39

ETIČKI I FINANSIJSKI KOLAPS RTRS-A: Urednici iz političkih kabineta, novinari bez zdravstvenih knjižica
Anonimna grupa radnika RTRS-a nedavno je Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila pismo u kojem se od poslanika traži da zaštite ovo javno preduzeće od propasti. U pismu se govori o sunovratu javnog rtv servisa – u organizacionom, kadrovskom, programskom i, kako su istakli, ponajviše finansijskom smislu

Ne morate biti medijski ekspert da biste zaključili da RTRS nije javni medijski servis, već najobičnije partijsko glasilo Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Dovoljno je pogledati samo nekoliko informativnih emisija da bi se zaključilo kako su veličanje Dodika i njegovog SNSD-a, stalni napadi na opoziciju i kritika svega što se događa u Federaciji okosnica uređivačke politike ove medijske kuće.

Informativni program RTRS uređuje se iz kabineta Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Na dnevnoj bazi odatle se šalju smjernice kako koncipirati Dnevnik. Također, iz ovih kabineta se određuju teme za politički magazin Pečat i objašnjava kako će se one obraditi. Cilj je uvijek isti. Pokazati kako je politika Milorada Dodika i SNSD-a jedina ispravna za Republiku Srpsku, dok je opozicija izdajnička, podanička i podređena zvaničnom Sarajevu, potvrdio je za Žurnal jedan od novinara RTRS-a.

Kao i svi naši sagovornici, ovaj novinar je insistirao na anonimnosti, u strahu od gubitka posla ili "osvete moćnika".

Anonimni su i potpisnici pisma Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem se od poslanika traži da zaštite ovo javno preduzeće od propasti. U pismu se govori o sunovratu javnog rtv servisa – u organizacionom, kadrovskom, programskom i, kako su istakli, ponajviše finansijskom smislu. Pismo je potpisala neimenovana grupa zabrinutih radnika.

Oni su u pismu optužili menadžment i Upravni odbor RTRS da su ovo javno preduzeće doveli na ivicu propasti. Naveli su da dugovanja RTRS prema dobavljačima iznose oko 10 miliona KM, Poreskoj upravi RS oko tri miliona, dok radnicima zdravstvene knjižice nisu ovjerene više od godinu dana.

Obraćamo vam se s molbom da kao osnivači Javnog servisa Republike Srpske hitno preduzmete neophodne mjere na zaštiti preduzeća od potpunog propadanja. U stvari, ovo nije molba zaposlenih radnika RTRS, nego naš vapaj, jer nas je sadašnji nesposobni menadžment, potpomognut takođe nesposobnim Upravnim odborom, doveo na ivicu provalije iz koje, ne budete li shvatili naš poziv veoma ozbiljno, neće biti povratka, navedeno je u pismu.

KABINETLIJA BEZ SKRUPULA
Oni tvrde da je potpuno uništenje RTRS počelo dolaskom Draška Milinovića ne čelo preduzeća.

Klasični kabinetlija bez skrupula, ne komunicira sa radnicima, ne pozdravlja nas na hodniku, uz to čovjek bez ikakvih stručnih kompetencija da vodi ovakav sistem, veoma brzo doveo je na ključna mjesta ljude slične njemu: takođe nekompetentne, dakle naznalice koje vode važan i iznad svega komplikovan sistem, ali su zato prvorazredne ulizice, naglasili su u pismu.

Draško Milinović je generalni direktor postao u martu 2015. godine, naslijedivši na toj funkciji Rajka Radovanovića, koji je kratko vrijeme bio na čelu RTRS-a. Radovanović je premješten na mjesto direktora Lutrije RS. Prije Radovanovića dugi niz godina RTRS-om je rukovodio Dragan Davidović, koji je sada direktor Republičkog sekretarijata za vjere u Vladi RS.

Zajedničko svima je što su cjelokupan program RTRS-a u poslednje dvije decenije podredili promociji Milorada Dodika i njegove politike.

Milinović je za generalnog direktora RTRS-a došao pravo sa pozicije šefa kabineta premijerke Željke Cvijanović. Prije toga, obnašao je funkciju šefa kabineta Milorada Dodika.

Milinović je, prije nego što je došao u Dodikov kabinet, bio spiker na RTRS. I to prosječan. Onda se preko određenih ljudi ubacio u politiku i Dodikov kabinet, a odatle u kabinet Željke Cvijanović, s kojom je donedavno imao veze, koje su bile daleko od onoga što se može nazvati profesionalnim. Zbog te bliskosti sa Cvijanovićevom i postavljen je za generalnog direktora RTRS-a, mada ne posjeduje nijedan kvalitet potreban da bi vodio ovu medijsku kuću, rekao nam je jedan od izvora iz RTRS-a.

Radnici u svom pismu Milinovića označavaju glavnim krivcem za neskrivenu političku pristrasnost informativnog programa Javnog rtv servisa.

On se uopšte ne miješa u svoj posao, svjestan da on o tome ništa ne zna. Svakog dana, bukvalno svakog dana, makar jednom nazovu iz kabineta premijerke Željke Cvijanović i naređuju šta treba, a šta ne treba objaviti, kako treba posložiti dnevnik itd. Njen kabinet je stvarni urednik Informativnog programa RTRS. Iz Dodikovog kabineta, nećete vjerovati, to rade veoma rijetko, svega nekoliko puta u mjesec dana ili čak ni jednom. Nevolja je što građani, oni koji plaćaju RTV taksu, za razliku od političara, očekuju od nas i zanimljiv zabavni, kulturni, dječiji, filmski i sve druge programe koje treba da emituje javni servis, a oni su katastrofalno loši i dosadni.

Naš sagovornik iz RTRS-a tvrdi da to nije potpuno tačno i da Dodikov kabinet ima isti, ako ne i veći uticaj na informativni program ove medijske kuće, kao i kabinet Željke Cvijanović.

Glavni ‘oficir za vezu ‘ između Dodikovog kabineta i vrha RTRS-a je Dijana Gajić. Iz Dodikovog kabineta Milinović dobija jasne i nedvosmislene smjernice - kako da se plasiraju određene informacije, ko od opozicionara određeni dan treba da se nađe na tapetu…, kazao je naš izvor.


Uređivačka struktura RTRS-a je tu samo da realizuje ono što im se naloži iz dva kabineta.

Urednici na RTRS-u su obične marionete, klimoglavci, čiji je jedini cilj da ispune zahtjeve svojih šefova, Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Dodik je najveća zvijezda RTRS-a, svaka njegova izjava se u potpunosti prenosi, kao i stavovi Željke Cvijanović, kazao je naš sagovornik.

MI, NOVINARI SMO ODGOVORNI

U januaru prošle godine novinar RTRS-a Marko Vejić obznanio je na svom Fejsbuk profilu da napušta Javni RTV servis, jer ne može više trpjeti političke pritiske na način rada i uređivačku politiku ove medijske kuće.

Mi, novinari smo u najvećoj mjeri odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo. Mi smo ti koji se izvinjavamo političaru ako mu postavimo pitanje koje mu se ne sviđa, mi smo ti koji dozvoljavamo da nam političari pričaju nešto što ih nismo ni pitali. Mi smo ti koji smo dozvolili da nas političari vrijeđaju, a da ne reagujemo. Neshvatljivo mi je da neki političar može najprimitivnije da izvrijeđa novinara i da se novinar nakon toga vrati u redakciju i da prenese izjavu tog čovjeka. Onog trenutka kad se novinari slože, kad se okrenu i odu sa takve konferencije i ne objave niti jedno slovo o tome šta je neki političar rekao, stvari će da se mijenjaju na bolje”, rekao je u februaru prošle godine Vejić za “Moju Hercegovinu”.

Tada je samouvjereno tvrdio kako se na RTRS i novinarstvo uopšte može vratiti samo pod specijalnim uslovima.

Možda pod jednim uslovom, da potpišem specijalni ugovor u tom mediju da će emisija koju ću raditi biti isključivo u interesu javnosti, da će to biti društvene teme i rješavanje problema običnog naroda. Da ni vlasnik medija ni uredništvo niti bilo ko drugi neće moći uticati na izbor tema, gostiju ili bilo čeka drugog. Obzirom da takve ugovore ne nude mediji dakle nema šanse da promijenim mišljenje i da se vratim novinarstvu, rekao je tada Vejić.

Samouvjerenost ga nije držala dugo. Vejić se za samo nekoliko mjeseci pokajnički vratio na RTRS i, sa više žara nego ranije, nastavio da izvještava o aktivnostima predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Osim Vejića, koji je ponovo postao jedan od najvatrenijih promotera djela vhovnog vođe u RS, Dodik i SNSD trebalo bi posebne medalje za njihovo promovisanje da dodijele i Siniši Mihailoviću i Nadi Veletić, kaže naš sagovornik.

Mihailović, koji je urednik Informativnog programa RTRS-a, redovno prati Dodika na putovanjima u inostranstvo, između ostalog, izvještavao je o njegovim posjetama Rusiji i Kini.

Kada je pratio Dodikovu posjetu Kini, na mjestu glavnog urednika Informativnog programa mijenjao ga je Jasenko Todorović. Tada je telefonom zvao Todorovića, ali i Momčila Ostojića, psovao im sve po spisku, jer su kasnili sa objavljivanjem Dodikove izjave na na portalu RTRS-a cijelih deset minuta, kazao je jedan od sagovornika Žurnala, upućen u dešavanja na RTRS.

Nada Veletić je posebna priča. Ona bi za Dodika i SNSD bila spremna potući se sa novinarima iz drugih medija koji nisu skloni veličanju njegovog lika i djela. Ona je udarna pesnica SNSD-a, a uža specijalnost joj je ,udaranje’ po opoziciji, kazao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, među najodanijim Dodikovim ljudima je i Vanja Furtula, urednica “Aspekta”. Njen način rada dobro ilustrira detalj iz njene emisije emitovane u decembru prošle godine kada je prekinula svog gosta Branu Božića, dok je govorio o pogubnoj demografskoj slici Republike Srpske, i zatražila od njega da prokomentariše “sjajnu pobjedu SNSD-a i strašan poraz Saveza za promjene” na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine.

Među odanim stranačkim kadrovima je i Draško Ignjatić, koji je trenutno na poziciji direktora Sektora programa Televizije Republike Srpske, dok je glavni urednik TV RS Gordana Cimeša.

“Najveća” zvijezda RTRS je Biljana Knežević poznata i po tome što je u vrijeme kada je bila sklonjena sa malih ekrana, u periodu kratke vladavine Rajka Radovanovića, sa sobom ponijela svu garderobu iz fundusa RTRS-a koju je koristila kao voditelj Dnevnika, a koja je vlasništvo te medijske kuće.
Dolaskom Milinovića, ta afera je gurnuta pod tepih, a Kneževićeva je ponovo ustoličena kao SNSD-ova vedeta na RTRS-u.

UVOZNE ZVIJEZDE PROGRAMA

Poseban skandal je to što je RTRS za velike honorare angažovao nekadašnjeg novinara OBN-a Matu Đakovća i beogradskog novinara i poslanika SNS-a u parlamentu Srbije Miroslava Lazanskog.

RTRS je do sada Lazanskom isplatila 17. 602,47 KM po osnovu autorskog ugovora, a Mati Đakoviću 16. 142,38 KM zarađene plate.

Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom za emisiju "Lazanski direktno" i, prema zvaničnim podacima, mjesečno prima honorar od 1.600,22 KM.

Mato Đaković, akter presretnutih telefonskih razgovora sa bivšim glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem i njegov posrednik u komunikaciji s Miloradom Dodikom, na RTRS je zaposlen od juna 2016. godine i plata mu iznosi 1.718,75 KM. Đakovića je na RTRS doveo lično Dodik.

Lazanski i Tadić imaju mnogo veća primanja od “običnih novinara” RTRS-a, od kojih su mnogi, što zbog političke nepodobnosti, što zbog činjenice da nisu pristajali biti obični poslušnici vlasti, poodavno smjenjeni sa uredničkih pozicija i gurnuti na marginalne pozicje.

Nekadašnja urednica programa za kulturu je preko noći smijenjena s te pozicije i prebačena da uređuje rubriku ‘Dogodilo se na današnji dan’. Cijela jedna generacija novinara i urednika, koji su od samog osnivanja RTRS radili u stvaranju ove medijske kuće, danas su u zapećcima, bave se trivijalnim stvarima i tu ih drže samo po sili zakona, jer nemaju osnova da im daju otkaz, kazao je jedan od novinara RTRS-a koji su prošli sličnu torturu.

Prema njegovim riječima, šikaniranju je bila izložena i Ružica Kasalović, koja je iznenada preminula 22. jula prošle godine u 57 godini života. Prema riječima ljudi sa RTRS-a, Kasalovićeva je nekoliko mjeseci ranije smijenjena sa uredničkog mjesta, zbog čega joj je i plata bila manja. Bila je samohrana majka, osoba u kreditima i to smanjenje plate je dokrajčilo.

Na pitanje zašto zaposleni na RTRS šute i trpe razne vrste tortura, šikaniranje, mobing, neplaćene doprinose, isti izvor navodi da je mnogima najbitnije to što su plate još redovne.

Ljudi idu linijom manjeg otpora. Bitno je da su plate redovne, a standarno pitanje koje postavljaju sebi je - gdje da se zaposlimo ako odemo odavde? Svi idu logikom- bolje je da šutimo i trpimo,nego da ostanemo bez posla. Ljudi imaju porodice, većina je u kreditima i praktično nemaju izbora, kazao je naš sagovornik.

On je potvrdio navode iz pisma anonimnih radnika RTRS-a da više od godinu dana nisu plaćeni doprinosi na plate zaposlenih, zbog čega ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice.

Ako je neko baš bolestan, javlja se zamjeniku direktora Srđanu Džajiću, koji je Milinovićev kum, a on onda kontaktira Fond zdravstva i urgira da se tom i tom radniku ovjeri zdravstvena knjižica na jedan dan, kako bi mogao otići na pregled. Strašno ponižavajuće, ispod svakog nivoa, kazao je isti izvor.

Džajić je zaposjeo poziciju zamjenika generalnog direktora iako ima završenu samo srednju školu, kaže naš sagovornik.

Dug RTRS-a prema Poreskoj upravi kreće se oko tri miliona KM, a ukupna dugovanja dobavljačima su oko 10 miliona KM.

OTPUŠTANJE HONORARNIH SARADNIKA

Istovremeno, padaju prihodi od rtv takse, kao i od marketinga, jer je ukupno stanje u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj BiH, iz dana u dan ekonomski i finansijski sve lošije.

Bez obzira na sve to, MIlinović je za vrijeme svog mandata na RTRS zaposlio oko 70 ljudi u radni odnos i još oko 200 kao honorarne saradnike. Suočen sa manjkom novca, tvrdi naš izvor, sada je otkazao saradnju za oko 50 honoraraca. Naši izvori tvrde da će u narednom periodu otkazati saradnju i za preostalih 150 honorarnih saradnika.

Po Dodikovom nalogu na čelo Direkcije RTRS je postavljena supruga direktora Helikopterskog servisa i Dodikovog ličnog pilota, Dijana Milanković Kusturić, koja nikada nije bila novinar, ali je, kako se tvrdi, za kratko vrijeme uspostavila strahovladu. Direktor Direkcije je prvi operativac RTRS-a, zbog čega Kusturićeva i posjeduje toliku moć.

Milinović je, kaže naš izvor dalje, za direktora tehnike RTRS, doveo čovjeka iz Prijedora koji ima završenu srednju tehničku školu.

Boris Bajić ima samo srednju školu, osim ako nije po skraćenom postupku u poslednjih par mjeseci završio neki fakultet. On komanduje, između ostalog, i sa 13 diplomiranih inženjera. On svaki dan automobilom RTRS putuje iz Prijedora u Banjaluku i obrnuto, a sve na račun naše kuće”, rekao je naš sagovornik.

Milinović je takođe iz Prijedora, a iz tog grada je doveo i šeficu za naplatu RTV takse.

Anonimni radnici su u svom pismu naveli da je javna tajna da Milinović i njegov kum Džajić na sve strane uzimaju provizije, zbog čega i nabavljaju programa koje niko drugi neće da kupi.

To je lako dokazati, šta smo sve kupili i gdje je to sve do sada emitovano. Na primjer, ne pamti se kada je RTRS kupio neku zanimljivu i gledanu seriju ili neki film, koji emituju svi drugi javni servisi u BiH i regionu. Ali, zato je od jedne seoske produkcije World of speed iz Lopara kupljeno programa koje ni jedna televizija koja drži do sebe ne bi kupila, navedeno je u pismu.

Sve ovo je, kako su naveli, plaćeno ovoj produkciji oko 350.000 KM.

ZATVORENI KRUG KORUPCIJE

Vlasnik World of speed je Siniša Bajić, pilot Helikopterskog servisa. Njegov šef je Boban Kusturić, čija je supruga Dijana, direktor Direkcije RTRS. Zatvoreni krug korupcije i nepotizma.

U pismu se tvrdi i da je Milinović raspisao tender za nabavku 35 novih auta, koje treba platiti za 1,9 miliona KM, iako je novca sve manje. Prethodni automobili su plaćeni 1,4 miliona KM.

Početkom godine premijerka Željka Cvijanović je zvanično posjetila RTRS, kada je promovisan novi veliki studio, sa novom rasvjetom, reklamiranom kao najmoderniju u regionu. Studio od oko 400 kvadratnih metara, u koji je uloženo pet miliona maraka, zjapio je mjesecima prazan, sve dok rukovodstvo nije odlučilo da odatle emituje “Telering” Mate Đakovića. Emisija u kojoj voditelj razgovara sa jednim sagovornikom realizuje se u studiju od 400 kvadrata sa pet kamera!?

Sagovornici Žurnala potvrdili su da su tačne informacije iz pisma da je za tri godine rukovođenja RTRS kupio ogroman stan od preko 100 kvadrata, novog džipa Touareg, njegov zamjenik Džajić svojoj supruzi Passat-a…

Vole i skupe odmore, poput skijanja u Austriji a sve o trošku RTRS-a.

(zurnal.info)

User avatar
mayab
Posts: 19487
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#234 Re: RTRS

Post by mayab » 20/04/2017 22:47

Vojin Kopuz iz Čelinca, dijete poginulog borca VRS, 28 godina, nezaposlen, volonter i direktor Fondacije ”Fabrika Radosti” napisao je otvoreno pismo Radio-televiziji Republike Srpske koje prenosimo u cijelosti.

OTVORENO PISMO

Poštovani,

obraćam Vam se prije svega kao mladi građanin Republike Srpske, ali i kao direktor Fondacije osnovane 2013. godine od strane mladih ljudi sa ciljem da kao mladi građani dadnemo svoj mali doprinos razvoju potencijala mladih ljudi i zajednice uopšte.

Pitam se - da li ste znali?
-Da je Bosna i Hercegovina po posljednjim podacima treća u svijetu po nezaposlenosti, nakon dvaju Afričkih Republika Džibuti i Kongo.
-Da smo prvi po nezaposlenosti mladih u svijetu.
-Da smo nedavno proglašeni zvanično kao najsiromašnija država u Evropi.
-Da smo po podacima iz 2014. godine druga zemlja u Evropi po egzodusu mladih.
-Da prema podacima iz istraživanja Omladinske Informative Agencije BiH - 81% mladih Bosne i Hercegovine bi ”sutra” napustilo zemlju ako bi imalo šansu.
-Da je prema istom istraživanju, od 2006. do 2012. godine iz BiH migriralo 150.000 mladih ljudi.
-Da svakodnevno na trpezama naših stolova imamo uvoznu, prskanu i genetski modifikovanu hranu, ne pitajući se zašto nam mladi oboljevaju i umiru od teških bolesti.
-Da smo u 2016. godini dali svojih 121.869.462 KM (stotinu dvadeset i jedan milion) drugim državama samo za vodu koju je NEKO uvezao.
-Da smo u 2016. godini dali svojih 128.353.574 KM (stotinu dvadeset i osam miliona) u budžete drugih družava zbog besmislenog uvoza mliječnih proizvoda dok naši stočari nemaju gdje plasirati svoj proizvod, gase gazdinstva i napuštaju zemlju.
-Da je danas problem ovisnosti mladih Republike Srpske o fejsbuku i drugim društvenim mrežama nadmašio problem alkoholozma (koji je takođe nezanemariv), te da je ovo jedan od glavnih razloga zašto mladi ljudi sve manje umiju komunicirati uživo, raditi, sklapati poslove i prijateljstva, osnivati porodice.
-Da se špekuliše da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u svijetu koja vjerovatno ima više zaposlenih u institucijama nego u ostatku industrije.
-Da se više ništa ne može sakriti, jer sve je na internetu.

Navedeni podaci su iz prošlih godina, a danas je situacija znatno gora. Pitam se znate li da je krajem prošle godine u samo jednom danu sa područja opštine Čelinac migriralo 100 (stotinu) građana u Njemačku zbog posla, šta bi bilo cijelo jedno selo - i to jedno veliko selo! Pitam se da li znate da svake godine ogroman broj zdravstvenih radnika, i to najstručnijeg i najkvalitetnijeg kadra, trajno odlazi iz RS, dok nas liječe ’podobni’ i oni manje sposobni. Pitam se da li uviđate da je ovakvih primjera svakim danom sve više - toliko da se više sistemski ne mogu stići zavesti u statistiku, posebno ne sa ogromnom, zastarjelom i nefunkcionalnom administracijom kakvu imamo a koju moji sugrađani i ja svakodnevno plaćamo kroz PDV i druge poreske obaveze.

Vjerujem da nije samo odgovornost institucija da se bave ovim pitanjima, nego i medija - posebno onih koje moji sugrađani i ja plaćamo.

Ovo pismo pišem u subotu, 11. marta, dok slušam Vaše Vijesti u 12. Ponovo, po ko zna koji put shvatam da većinu programa ovih Vijesti posvećujete neosnovanom hvalisanju situacije u Republici Srpskoj, a druge dvije trećine ponovnom, beskrajnom i potpuno besmislenom bavljenju političkom situacijom u Federaciji BiH.

Pitam se - da li ste svjesni da su mediji sa programom poput Vašeg bitno doprinijeli ne samo da ’95 godine ostanem bez oca, nego i da bespovratno ostanem bez 25 godina svog života i perspektive za svoj razvoj usljed konstantnog medijskog nametanja bavljenjem, za mene i ostalih 1.384.100 mladih Bosne i Hercegovine - apsolutno nebitnim nacionalističkim i političkim prepucavanjima između pojedinaca.

Pitam se da li ste svjesni da ste uveliko doprinijeli i danas - u ovu subotu 11. marta, te da i dalje doprinosite da se naših par političara kojima dajete prostor ne bave bitnim stvarima za mene kao građanina Republike Srpske, već stvarima koje su isključivo problem njihovih nesuglasica, njihovih ličnih nerazrješenih odnosa i isključivo njihovog ega. Pitam se da li uviđate da svojim programom dajete ogroman doprinos razdvajanju naroda, kao da niste svjesni da tako nikada i ništa nećemo stvoriti, kao da je najstrašnija matematika za shvatiti da nema napretka u ulici - gradu - državi u kojoj živim bez ujedinjenih snaga, mudrosti i znanja. Pitam se jeste li svjesni da stvarate impotentnu, inertnu i depresivnu naciju, kao da nemate djecu, pretvarajući Vaš medij u medij koji zagovara isključivo interese par političara a ne nas građana, koji, opet napominjem, Vas plaćamo. Ljut sam i razočaran zbog Vaše neprofesionalnosti i zbog Vašeg nesavjesnog rada, te se pitam da li ste svjesni da je ovo šta danas imamo - posebno ono šta nemamo velika zasluga i Vas kao direktora jednog od najgledanijih medija u BiH.

Pitam se kada ćete se početi baviti pravim pitanjima i iznošenjem bitnih informacija - za mene kao mladog čovjeka Republike Srpske i svih novijih generacija u čiju krv program poput Vašeg svakodnevno unosi mržnju, strah i nemir. Pitam se, da li Vam je cilj da potpuno zaustavite razvoj Republike Srpske, da je uništite ili vjerujete da sa toliko straha, mržnje i nemira u nama možemo stvarati porodicu kao osnovnu ćeliju društva - porodicu čija bi osnova trebala biti ljubav? I iskreno, ne želim čuti Vaš odgovor. Bojim se da bi nas kao građane Republike Srpske svaki Vaš odgovor osim ”DANAS” mogao mnogo koštati! Želim da ovo pismo ostane u tišini, iz poštovanja. Da ostane dio duboke tišine u kojoj ćemo svi razmisliti i staviti prst na čelo prije nego progovorimo. Ili da ovaj put uopšte ne progovorimo već da sugestije koje dolaze čujemo i u dubokoj tišini krenemo da radimo ono za šta platu primamo.

U nadi da ćete čuti ove riječi i ovaj iskreni vapaj i poziv na savjesniji, svjesniji i odgovorniji rad ostavljam Vas sa mišlju - onom kritičkom, o tome šta ste mogli stvoriti da ste se bavili istinom prethodnih 25 godina. Svim istinama, a ne jednom, da ste se bili objektivni i bavili se stvarnom situacijom u kojoj se mi građani Republike Srpske nalazimo. Ne onom retoričkom mišlju u kojoj se pravdanja radi bavite poređenjem sa manje boljima od Vas, nego onom u kojoj kao svaka zrela i zdrava ličnost pronalazite primjere i uzore iz svjetskih primjera boljih od Vas, te se sa tim primjerima svakodnevno hvatate u koštac u Vašem radu i eteru. U programu koji podržava i čuje riječi građana RS koji plaćaju Vaš hljeb i hljeb Vaše djece, bez obzira na našu političku opredjeljenost, nacionalnu ili bilo koju drugu.

U nadi da ćete se odazvati ovom vapaju i pozivu, te se hitno početi služiti primjerima i modelima nenasilne komunikacije, svjesni da prestankom podrške ličnim prepucavanjima pojedinaca i sličnih nasilnih programskim šema gradite nasilne naraštaje i društvo - isto ono društvo koje je doprinijelo da stotinu hiljada mojih sugrađana i generacija odrasta bez oca. Primjerima programa kroz koje konstruktivnu kritiku umijete čuti i prihvatiti, tražeći u Vama izvinjenje a ne opravdanje trošeći naš novac na istraživanje života onih koji Vam pišu kako biste njihove inicijative i stavove medijski diskreditovali i obezvrijedili. Pitam se, zapravo se to najviše pitam - znate li kako je to odrastati bez oca? I da li ste svjesni da nas vodite na put na kojemu bi to i Vaša djeca mogla saznati?

Bojim se da ne razumijete šta želim reći. Ako je tako - žao mi je zbog toga. Žao mi je što nisam elokventniji i obrazovaniji da možemo porazgovarati da biste me razumjeli, ali Vas molim da pročitate ovo pismo koliko god puta je potrebno. Svako veče, sve dok ga ne shvatite i ne čujete ove riječi kao pismo jednog prosječnog mladog građanina Republike Srpske koji nije elokventan i koji se možda ne umije izraziti - ali koji umije osjetiti, patiti i Vaš rad platiti. Pismo je inspirisano prvom ženom koju sam juče vidio da vadi hljeb iz kontejnera u Čelincu. Ako sve ovo ne razumijete, molim Vas da u miru i tišini napustite Vaše radno mjesto.

Oprostite ako Vas je pismo uznemirilo. Ukoliko jeste, znajte da se građani Republike Srpske tako svaki dan osjećaju gledajući Vaše Vijesti i pozivam Vas da se zapitate večeras prije spavanja zašto je to tako, i sutra naveče, i svako veče. Hvala Vam za Vaše vrijeme i želim Vam od srca mnogo sreće, ljubavi i zdravlja na novom putu.

...U ime svih građana Bosne i Hercegovine - posebno građana Repubulike Srpske i Opštine Čelinac.

S poštovanjem,
Vojin Kopuz (dijete poginulog borca VRS, 28 godina, nezaposlen)
Volonter-Direktor Fondacije ”Fabrika Radosti”
Komentari na tekst (33)
http://www.6yka.com/novost/121699/otvor ... ike-srpske

User avatar
Tipicoti
Posts: 1953
Joined: 11/12/2012 01:40
Location: Tu i tamo

#235 Re: RTRS

Post by Tipicoti » 21/04/2017 00:48

Image

:lol: :lol: :lol:

User avatar
Tipicoti
Posts: 1953
Joined: 11/12/2012 01:40
Location: Tu i tamo

#236 Re: RTRS

Post by Tipicoti » 21/04/2017 01:13

Image

Gledam ove voditelje jutarnjeg programa RTRS-a, pa mi ih nekada pravo zao.
Jutarnji program traje od 06:00 - 09:00 h, a oni dobili naredjenje da u tih 180 minuta moraju 180 puta reci ``Republika Srpska``
:-) :lol: .

Ispiranje mozga...

Image

Image

Image

dragan53
Posts: 101
Joined: 29/12/2012 10:19

#237 Re: RTRS

Post by dragan53 » 25/06/2017 21:23

Postoje oyptine u RS u kojima se moze gledati samo RTRS. Jedna od njih je Kalinovik i tamo je prije neki dan jedana baba ispljuvala na ulici poslanika SDS-a zbog nekog priloga o izdaji i prenosu nadleznosti.Takva tri priloga rtrs pravi svaki dan.

Kada ljudi npr iz Istocnog Sarajeva dodju u Kalinovik kao da su u drugoj drzavi jer masu stvari ljudi u Kalinoviku nikad nisu culi...Zovu ih Dolina onih koji nemaju pojam

User avatar
Black swan
Posts: 54045
Joined: 17/03/2004 09:36

#238 Re: RTRS

Post by Black swan » 25/06/2017 22:16

a ima ih milijun gore :thumbup:

nisu culi za kablovsku?
total tv?

User avatar
Black swan
Posts: 54045
Joined: 17/03/2004 09:36

#239 Re: RTRS

Post by Black swan » 26/06/2017 00:06

Krokodajl wrote:
afannedim wrote:
daky585 wrote:To je nekadašnji Radio Banja Luka koga je naslijedio RRS kao što je BHR1 naslijedio Radio Sarajevo.
Sve to stoji al hej radio rs 50 godina pa kako ih nije stid ispade stariji radio od entiteta
Univerzitet Istočno Sarajevo osnovan 1892.
Narodno Pozorište Republike Srpske isto tako nekako.
Glas Srpske osnovan 1943... itd. itd.

...tu počinje Bosna

Što reče čo'ek
imaju i bosnjaci svojih vakih :mrgreen: samo ih ne vide

User avatar
Black swan
Posts: 54045
Joined: 17/03/2004 09:36

#240 Re: RTRS

Post by Black swan » 02/07/2017 19:46

cijeli dan o kozari
ama baš cijeli dan svakke vijesti
specijalni komentatori

velika je to tragedija bila
ali je još veća ovim prilozima opravdavati sranja iz 1992
što je i cilj očito

čujem negdje još stoje 250 000 kostiju

ovakva sranja su djelomično i uništila jugoslaviju

ne gledam ali ne mogu uči začepiti kad prolazim

julisiz es grant
Posts: 7471
Joined: 27/07/2008 23:34
Location: Oj Kupreško ravno poljce, što pozoba Crnogorce...

#241 Re: RTRS

Post by julisiz es grant » 02/07/2017 21:30

Black swan wrote:cijeli dan o kozari
ama baš cijeli dan svakke vijesti
specijalni komentatori

velika je to tragedija bila
ali je još veća ovim prilozima opravdavati sranja iz 1992
što je i cilj očito

čujem negdje još stoje 250 000 kostiju

ovakva sranja su djelomično i uništila jugoslaviju

ne gledam ali ne mogu uči začepiti kad prolazim
Uvijek koriste stradanja iz WW2 da umanje značaj obilježavanja njihovih zločina iz zadnjeg rata, pogotovo skore godišnjice Srebrenice.

User avatar
Black swan
Posts: 54045
Joined: 17/03/2004 09:36

#242 Re: RTRS

Post by Black swan » 02/07/2017 21:33

zasto sam ja tek nedavno cuo za selo brisevo i pokolj nad 60-100 hrvatskih civila

a odgojen sam i odrastao na hrt i "hrvatskim" medijima

radostan dan
Posts: 26450
Joined: 31/01/2010 20:26
Location: madera

#243 Re: RTRS

Post by radostan dan » 02/07/2017 21:45

Black swan wrote:cijeli dan o kozari
ama baš cijeli dan svakke vijesti
specijalni komentatori
Istrpi danas, brzo ce.godisnjica blajburga...

User avatar
Black swan
Posts: 54045
Joined: 17/03/2004 09:36

#244 Re: RTRS

Post by Black swan » 02/07/2017 21:47

to je u maju levatino :thumbup:

User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 40180
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...

#245 Re: RTRS

Post by _BataZiv_0809 » 02/07/2017 21:48

Tad si svakako u busu, ne gledas tv.

User avatar
Black swan
Posts: 54045
Joined: 17/03/2004 09:36

#246 Re: RTRS

Post by Black swan » 02/07/2017 21:50

sace sveta ana
27.7
izveli pobunjenici 300 katolika-hodocasnika iz voza kad su se vracali kuci
i pobili ih
ustanak naroda i narodnosti hrvatske :thumbup:

User avatar
Maraschino
Posts: 18839
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#247 Re: RTRS

Post by Maraschino » 02/07/2017 21:57

Black swan wrote:zasto sam ja tek nedavno cuo za selo brisevo i pokolj nad 60-100 hrvatskih civila

a odgojen sam i odrastao na hrt i "hrvatskim" medijima
bas zato. :roll: i zalosno.

sve osim kamenjara za hdz i hrt ne postoji. postoji samo u negativnom kontekstu.

prebaci nekada i na neutralne medije ako ti se federalni gade.

https://www.slobodnaevropa.org/a/sjecan ... 70528.html

https://www.e-posavina.com/index.php/th ... ercegovini

radostan dan
Posts: 26450
Joined: 31/01/2010 20:26
Location: madera

#248 Re: RTRS

Post by radostan dan » 02/07/2017 22:02

Black swan wrote:to je u maju levatino :thumbup:
Brzo ce to...primi moju sucut kao ozalosceni, unaprijed.

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#249 Re: RTRS

Post by seln » 03/07/2017 09:35

Black swan wrote:sace sveta ana
27.7
izveli pobunjenici 300 katolika-hodocasnika iz voza kad su se vracali kuci
i pobili ih
ustanak naroda i narodnosti hrvatske :thumbup:
Cuuuj... gdje to?

kakavdanakneiskustvu
Posts: 52772
Joined: 03/08/2010 19:04

#250 Re: RTRS

Post by kakavdanakneiskustvu » 03/07/2017 19:52

seln wrote:
Black swan wrote:sace sveta ana
27.7
izveli pobunjenici 300 katolika-hodocasnika iz voza kad su se vracali kuci
i pobili ih
ustanak naroda i narodnosti hrvatske :thumbup:
Cuuuj... gdje to?

nesto ne vjeujem da ce on na ovo bas suvislo odgovoriti,ali eto možda me i iznenadi

Post Reply