RS će tužiti UN i Holandiju
- stulic
#1 RS će tužiti UN i Holandiju
BEOGRAD - Milorad Dodik, premijer RS, najavio je juče da će Vlada podnijeti tužbu protiv UN-a i Vlade Holandije, jer holandski bataljon stacioniran u opštini Srebrenica nije zaštitio okolna srpska sela.
"Ranije su razna bošnjačka udruženja Srebrenice tužila Vladu Holandije i sud se u tom slučaju proglasio nadležnim, jer holandske trupe UN-a nisu zaštitile stanovništvo Srebrenice", rekao je Dodik.
On je istakao da će po tom istom aršinu RS u narednih nekoliko sedmica podnijeti tužbu protiv Vlade Holandije.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije namjerava da, nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici, pokrene pretkrivični predmet za zločine nad Srbima u okolini Srebrenice, ukoliko to ne učini Tužilaštvo BiH.
Kazao je ovo juče Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije. On je istakao da će to tužilaštvo sačekati da Tužilaštvo BiH reaguje u vezi sa zločinima nad Srbima u okolini Srebrenice jer je to njegova dužnost.
"U pravosnažnoj presudi Oriću utvrđen je i priznat zločin nad Srbima, iako je on oslobođen krivice, i neko mora da odgovara za te zločine i za te pobijene ljude", rekao je Vekarić. Istakao je da su tokom suđenja Oriću pomenuta imena ljudi koji su bili krivi za logore.
Vekarić kaže da mu nije jasno zašto te osobe, koje su spominjane kao odgovorne, do sada nisu procesuirane.
"Sada treba da vidimo od čega ćemo da sagradimo predmet. Potrebni su nam neki materijali iz Haga, treba nam nešto što smo im ranije dali", dodao je Vekarić.
Prema zakonima Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima nadležnost da pokreće predmete za počinjene ratne zločine na teritoriji cijele bivše Jugoslavije.
Žalbeno vijeće Haškog tribunala u četvrtak je pravosnažno oslobodilo Nasera Orića krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992/1993. godine. Apelaciono vijeće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu iz 2006. godine, kojom je Orić bio osuđen na dvije godine jer nije spriječio ubistvo i okrutno postupanje prema više srpskih zarobljenika u bivšoj "zaštićenoj zoni" UN-a.
Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade Srbije, kazao je juče da je oslobađajuća presuda skandalozna i da predstavlja još jedan crni dan za međunarodnu pravdu.
Orića u Sarajevu dočekalo oko 300 ljudi
Oko 300 ljudi dočekalo je juče Nasera Orića na sarajevskom aerodromu po povratku iz Haga gdje je u četvrtak pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici.
"Ovo je još jedan dokaz da se Srebrenica ne smije izgubiti. U narednom periodu predstoje izbori i moramo biti jedinstveni u stavu o izboru načelnika Srebrenice", rekao je Orić. Među okupljenima je bio i kandidat SDA za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković. Orića je dočekao i Enver Hadžihasanović, ratni komandant, koji je u Haškom tribunalu osuđen na tri i po godine zatvora. Inače, na dočeku nije bilo nikog od zvaničnika.
"Nakon toliko godina pravda je pobijedila. Koristim priliku da zahvalim članovima svih udruženja iz Srebrenice, koji su odbrani pomogli u prikupljanju dokaza, informacija i pronalasku svjedoka", kazala je Orićev branilac Vasvija Vidović.
Obraćanje ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici i njegovog advokata bili su praćeni uzvicima "Alahu ekber" i "tekbir". Nakon čestitki i pozdraljanja, Orić se odvezao bijelom limuzinom.
Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, kazala je da je oslobađajuća presuda Oriću poruka cijelom svijetu da je bošnjački narod bio nevina žrtva.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 510&meni=2
"Ranije su razna bošnjačka udruženja Srebrenice tužila Vladu Holandije i sud se u tom slučaju proglasio nadležnim, jer holandske trupe UN-a nisu zaštitile stanovništvo Srebrenice", rekao je Dodik.
On je istakao da će po tom istom aršinu RS u narednih nekoliko sedmica podnijeti tužbu protiv Vlade Holandije.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije namjerava da, nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici, pokrene pretkrivični predmet za zločine nad Srbima u okolini Srebrenice, ukoliko to ne učini Tužilaštvo BiH.
Kazao je ovo juče Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije. On je istakao da će to tužilaštvo sačekati da Tužilaštvo BiH reaguje u vezi sa zločinima nad Srbima u okolini Srebrenice jer je to njegova dužnost.
"U pravosnažnoj presudi Oriću utvrđen je i priznat zločin nad Srbima, iako je on oslobođen krivice, i neko mora da odgovara za te zločine i za te pobijene ljude", rekao je Vekarić. Istakao je da su tokom suđenja Oriću pomenuta imena ljudi koji su bili krivi za logore.
Vekarić kaže da mu nije jasno zašto te osobe, koje su spominjane kao odgovorne, do sada nisu procesuirane.
"Sada treba da vidimo od čega ćemo da sagradimo predmet. Potrebni su nam neki materijali iz Haga, treba nam nešto što smo im ranije dali", dodao je Vekarić.
Prema zakonima Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima nadležnost da pokreće predmete za počinjene ratne zločine na teritoriji cijele bivše Jugoslavije.
Žalbeno vijeće Haškog tribunala u četvrtak je pravosnažno oslobodilo Nasera Orića krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992/1993. godine. Apelaciono vijeće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu iz 2006. godine, kojom je Orić bio osuđen na dvije godine jer nije spriječio ubistvo i okrutno postupanje prema više srpskih zarobljenika u bivšoj "zaštićenoj zoni" UN-a.
Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade Srbije, kazao je juče da je oslobađajuća presuda skandalozna i da predstavlja još jedan crni dan za međunarodnu pravdu.
Orića u Sarajevu dočekalo oko 300 ljudi
Oko 300 ljudi dočekalo je juče Nasera Orića na sarajevskom aerodromu po povratku iz Haga gdje je u četvrtak pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici.
"Ovo je još jedan dokaz da se Srebrenica ne smije izgubiti. U narednom periodu predstoje izbori i moramo biti jedinstveni u stavu o izboru načelnika Srebrenice", rekao je Orić. Među okupljenima je bio i kandidat SDA za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković. Orića je dočekao i Enver Hadžihasanović, ratni komandant, koji je u Haškom tribunalu osuđen na tri i po godine zatvora. Inače, na dočeku nije bilo nikog od zvaničnika.
"Nakon toliko godina pravda je pobijedila. Koristim priliku da zahvalim članovima svih udruženja iz Srebrenice, koji su odbrani pomogli u prikupljanju dokaza, informacija i pronalasku svjedoka", kazala je Orićev branilac Vasvija Vidović.
Obraćanje ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici i njegovog advokata bili su praćeni uzvicima "Alahu ekber" i "tekbir". Nakon čestitki i pozdraljanja, Orić se odvezao bijelom limuzinom.
Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, kazala je da je oslobađajuća presuda Oriću poruka cijelom svijetu da je bošnjački narod bio nevina žrtva.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 510&meni=2
-
Barbarez
#2 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
"Nije problem sto oni lazu - problem je sto mi sutimo"
- stulic
#3 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Za mene je ovo ne samo skandalozno nego i krajnje drsko, a potpuno si upravu barba.
- suncica24
#4 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Koje djubre od (ne)covjeka
- Alfons Kauders
#5 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
slazem se... zvanicnici u rs vazda ponavljaju lazi o 10000 ubijenih srpskih civila u sarajevu, 180000 protjeranih, 3500 zrtava u bratuncu... a nasi sute, mada se ove tvrdnje mogu oboriti dok trepnes...Barbarez wrote:"Nije problem sto oni lazu - problem je sto mi sutimo"
- MuaDib
#6 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Pa i njima odgaovara da lažu. Imaju o čemu pričati pred izbore.Alfons Kauders wrote:slazem se... zvanicnici u rs vazda ponavljaju lazi o 10000 ubijenih srpskih civila u sarajevu, 180000 protjeranih, 3500 zrtava u bratuncu... a nasi sute, mada se ove tvrdnje mogu oboriti dok trepnes...Barbarez wrote:"Nije problem sto oni lazu - problem je sto mi sutimo"
-
JMJ
#7 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Sto, bilo bi super da ih tuzi, pa neka mu u Hagu daju sve crno na bijelo, to je ionako prekomplikovano za nase politicare, a i nemaju kad!
Mozda nam se desi da i ostane tamo, sta znas.Smjesniji ste mi vi, koji kazete " kako ga nije std" i slicno, halo, to su specijalni cipovi u specijalnim glavama, on vjeruje u ono sto prica, kao i Milosevic,Karadzic i ostali iz gomile, oni kojima se obracaju, to vole i da cuju, i tako, u nedogled.
Nekad je i macola premala...
Mozda nam se desi da i ostane tamo, sta znas.Smjesniji ste mi vi, koji kazete " kako ga nije std" i slicno, halo, to su specijalni cipovi u specijalnim glavama, on vjeruje u ono sto prica, kao i Milosevic,Karadzic i ostali iz gomile, oni kojima se obracaju, to vole i da cuju, i tako, u nedogled.
Nekad je i macola premala...
- cyprus
#8 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Pa ako ima kakvih argumenata i čim šta dokazat nek tuži.
- Maraschino
#9 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
cyprus wrote:Pa ako ima kakvih argumenata i čim šta dokazat nek tuži.
oni uvijek imaju '' svoje '' argumente,
koje Hag redovno vraca kao lazi i izmisljotine
ali kako njih uvjeriti da su to mitovi na kojima i knjige pisu
-
ld
#10 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Maraschino wrote:cyprus wrote:Pa ako ima kakvih argumenata i čim šta dokazat nek tuži.
oni uvijek imaju '' svoje '' argumente,![]()
na zalost oni razumiju samo jezik sile i to postuju
sve ostalo kod njih ne pije vode
to se vidjelo poslije kosovskog boja i narednih 500tinjak godina se nisu bas plaho bunili,dok nisu osmanlije oslabile usljed ratovanja sa rusijom
to se vidjelo i poslije oluje u hrvatskoj
i kad smo mi dosli do banja luke
a i kad ih je NATO izrokao
tek poslije toga su bili fini i uvazavali su ,,argumente,,
ali cim vide da ih niko ne udara po usima,pocinju da seru po svima
-
laku noć
#11 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Pa udari šta čekašld wrote:Maraschino wrote:cyprus wrote:Pa ako ima kakvih argumenata i čim šta dokazat nek tuži.
to se vidjelo poslije kosovskog boja i narednih 500tinjak godina se nisu bas plaho bunili,dok nisu osmanlije oslabile usljed ratovanja sa rusijom
ali cim vide da ih niko ne udara po usima,pocinju da seru po svima
-
ld
#12 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
ali cim vide da ih niko ne udara po usima,pocinju da seru po svima[/quote]
Pa udari šta čekaš
[/quote]
udarao sam 94 i 95 po vozucoj i ozrenu
a ako opet ovi ,,pomahnitaju,, vracam se da nastavljam da udaram
akoBogda zivota i zdravlja,doduse sad kad su ,,oni,, dobili po usima,poslije oluje,pa dolaska nadomak banja luke i NATO-vog rokanja,mogu samo verbalno da se malo k....,sto je jednim dijelom i nasa greska,jer smo popustili pritiscima,pa smo stali pred banja lukom,ali nema veze,bice popravni
samo ja se pitam gdje je nestalo ono ,,cojstvo,, i ,,junastvo,, kako da danas poslije one sve price o otcijepljenju,niko nema muda da to sprovede u dijelo
kako to da iza rata su srbi dozvolili sebi da trose bosanski novac,nosaju bosanske pasose,imaju na autima bosnake tablice,imaju bosansku tajnu sluzbu,bosansku carinu i granicnu sluzbu,evo sad i policija se pocinje da bude bosanska,do pola,a vec su strane diplomate najavile,da poslije lokalnih izbora se nastavlja reforma policije i da ce biti jedinstvena bosanska policija itd...
ne ide mi u glavu,to lupanje u prsa,a ovamo su ko mali misevi
a i na vozucoj i ozrenu su mi se slabo pokazali skroz,ostao mi jedan slucaj u sjecanju,kad smo ih najurili sa jedne kote,i poslije smo ih malo ganjali,i jedan sto je uspio da utekne,objesio se o svoj kais,od straha
ja bi se bar borio,pa dok me ne roknu
ali cim vide da ih niko ne udara po usima,pocinju da seru po svima[/quote]
Pa udari šta čekaš
udarao sam 94 i 95 po vozucoj i ozrenu
a ako opet ovi ,,pomahnitaju,, vracam se da nastavljam da udaram
akoBogda zivota i zdravlja,doduse sad kad su ,,oni,, dobili po usima,poslije oluje,pa dolaska nadomak banja luke i NATO-vog rokanja,mogu samo verbalno da se malo k....,sto je jednim dijelom i nasa greska,jer smo popustili pritiscima,pa smo stali pred banja lukom,ali nema veze,bice popravni
samo ja se pitam gdje je nestalo ono ,,cojstvo,, i ,,junastvo,, kako da danas poslije one sve price o otcijepljenju,niko nema muda da to sprovede u dijelo
kako to da iza rata su srbi dozvolili sebi da trose bosanski novac,nosaju bosanske pasose,imaju na autima bosnake tablice,imaju bosansku tajnu sluzbu,bosansku carinu i granicnu sluzbu,evo sad i policija se pocinje da bude bosanska,do pola,a vec su strane diplomate najavile,da poslije lokalnih izbora se nastavlja reforma policije i da ce biti jedinstvena bosanska policija itd...
ne ide mi u glavu,to lupanje u prsa,a ovamo su ko mali misevi
a i na vozucoj i ozrenu su mi se slabo pokazali skroz,ostao mi jedan slucaj u sjecanju,kad smo ih najurili sa jedne kote,i poslije smo ih malo ganjali,i jedan sto je uspio da utekne,objesio se o svoj kais,od straha
ja bi se bar borio,pa dok me ne roknu
- cyprus
#13 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Elem, svi imaju svoje argumente. Nečiji više graniče sa stvarnošću neki manje. E, iz tog razloga postoji međunarodni sud da bar pokuša razjasnit šta je bilo.Maraschino wrote:cyprus wrote:Pa ako ima kakvih argumenata i čim šta dokazat nek tuži.
A to što svaka budala može knjigu napisati, hm ne zabrinjava me toliko kao činjenica da svaka budala može istu čitat.
-
WizzardFromBOZ
#14 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
briljantna misao.cyprus wrote: A to što svaka budala može knjigu napisati, hm ne zabrinjava me toliko kao činjenica da svaka budala može istu čitat.
-
Barbarez
#15 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Ovo je nista sta tek predstoji. Kako se stvari vremenom odvijjau ja se ne bi cudio kada bi prezivjeli Srebrenicani bili optuzeni sto se sami nisi pobili pa da na takav nacin Dodikova vojska ne bi trosila puno para na municiju.
Sve je ovo zalosno.
Sve je ovo zalosno.
- samson
#16 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
zalosno jest sto sutimo 
- xfacktor
#17 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
Mene ne cudi nista od onoga maloumnog majmuna koji je samouvjeren da je pametan. Nije prvi put da izvali nesta takvo. On smatra politiku ko da je sudksi proces .Meni izgleda cisto da hoce da skrene paznju sa zrtava Srebrenice I ko da daa nekakvo opravdanje sto se ono desilo u Srebrenici. Ma nije niko glup , pa ni svijet niti hag. Vako ce svak vidjeti niti da ima srca niti duse.
- samson
#18 Re: RS će tužiti UN i Holandiju
nebi ni ja bolje rekoxfacktor wrote:Mene ne cudi nista od onoga maloumnog majmuna koji je samouvjeren da je pametan. Nije prvi put da izvali nesta takvo. On smatra politiku ko da je sudksi proces .Meni izgleda cisto da hoce da skrene paznju sa zrtava Srebrenice I ko da daa nekakvo opravdanje sto se ono desilo u Srebrenici. Ma nije niko glup , pa ni svijet niti hag. Vako ce svak vidjeti niti da ima srca niti duse.