RS = apartheid

HM 2011

#1 MUP RS Prati - budite bucni

Post by HM 2011 »

Policija RS-a nadzire internet zbog JMBG-a
25 juni 2013 Izmijenjeno 19:05 CEST
MUP RS-a tvrdi da iza poziva na proteste stoje i neki mediji i institucije BiH, a entitetsko Tužilaštvo da nije izdalo nalog za nadzor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska nadgleda društvene mreže nakon protesta u Sarajevu za jedinstveni matični broj, a pod lupom su i novinari, potvrdio je za Al Jazeeru ministar Radislav Jovičić.

Jovičić kaže da postoji spisak ljudi i organizacija koji su pod istragom, ali ne može da daje više informacija dok istraga ne bude okončana, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

"Radi se o aktivnostima naše Jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta, koja je prateći društvene mreže utvrdila niz aktivnosti od strane određenih pojedinaca, koji su pozivale i građane BiH i građane iz Banje Luke da se pridruže protestima i koja su prednjačila u pozivima da se ti protesti što više prošire na čitavoj teritoriji BiH", rekao je Jovičić.

"Mi iz MUP-a nemamo ništa protiv toga, ali je utvrđeno da iza tih poziva stoje neka anonimna lica i pojedine novinske kuće, pojedini novinari i pojedine nevladine organizacije".

To se navodi i u Informaciji Vlade RS-a o blokadi Parlamenta BiH i protestima u Sarajevu.

Bez naloga

Osim novinara i lažnih profila, navodi se da su na forumima i Facebook grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima, te čudni Facebook i Twitter nalozi.

Također, piše da su nekoliko pojedinaca i članovi nekih organizacija bezuspješno pokušali da animiraju proteste u Banjaluci i Beogradu.

Kako se navodi, bilo je i nekoliko e-mail adresa zvaničnih institucija BiH, poznatih MUP-u.

Ministar kaže da istragu vode po nalogu entitetskih i državnog Suda i Tužilaštva.

"Međutim, iz Republičkog tužilaštva u Banjaluci potvrdili su nam da nisu dali nalog za praćenje društvenih mreža", javila je Smiljanić.

U Klubu novinara Banjaluka smatraju da je ta informacija zabrinjavajuća.

"Kako su pravili taj spisak novinara, koje će nadgledati? S kojim pravom? Da li ovo znači da je na djelu cenzura interneta ili kontrola? Da li mogu poslije uticati na te novinare? Kako će koristiti te podatke? Znači, ovo je veoma zabrinjavajuća situacija i ne može proći bez ikakvog odgovora", kaže predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić.

"U Klubu smatraju da bi hitno trebalo da zasjeda Odbor za bezbjednost Parlamenta, da sjednica bude otvorena za javnost i da jasno bude rečeno ko je pod istragom i šta će uraditi sa tim podacima", javila je Smiljanić.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/po ... -zbog-jmbg

--------------------------------------------------------------------------

Prati li MUP RS komentar AKHolica - na temi http://www.klix.ba/forum/jmb-problem-ak ... 3#p8799833

Prati li njegovo ponašanje, njegov nastup ? OBSTRAKŠN OF DŽUSTIS - AkHolic MUP RS te prati i mora da te prati i da sankcioniše tvoje nastupe....

:mrgreen:
HM 2011

#2 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by HM 2011 »

Borenović: Moje pitanje ministru policije RS-a bilo je ironično i sarkastično
Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović pojasnio je da je njegovo pitanje ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću, da li će objaviti imena osoba i institucija koje su podržavale proteste u Sarajevu 6. juna, bilo ironično i sarkastično.

850
POVEZANO
Borenović traži adrese korisnika društvenih mreža koji su podržali proteste u Sarajevu
Bevanda o snimku: Nisam bježao ja već Zvonimir Kutleša
Maske su pale, građani BiH više ne žele prazne priče "svojih" političara
Nezavisni odbor: Protesti nanijeli veliku štetu, u radu Direkcije nije bilo propusta
Demonstranti: Ako treba bit ćemo u Banjoj Luci dok poslanici iz RS zasjedaju u Sarajevu
Branislav Borenović Borenović kaže za Fenu da je interesatno da je njegovo ironično pitanje, vezao za "besmisleno tzv. evidentiranje korisnika društvenih mreža iz RS moglo izazvati takvu reakciju".

"Moje pitanje je zaista bilo ironično, jer smatram da je besmisleno koristi određene opravdane ili neopravdane reakcije korisnika društvenih mreža, kao ocjenu da je to upereno protiv određene grupacije ili ustavnog poretka. Suština mog pitanja je bila da li je zaista moguće da u informaciji Vlade RS-a može stajati takva jedna ocjena. I vidim da je i ministar unutrašnjih poslova RS bio sasvim ozbiljan u odgovoru da postoje tzv. imena korisnika društvenih mreža", rekao je Borenović.

U ironičnom stilu je, kaže, zatim i tražio da se ta imena objave, ali i kriterij kako se može procjeniti ko je nepodoban, a ko podoban.

"Da li to znači da sutra, ja kao korisnik društvene mreže, kažem nešto kritički protiv nekoga iz vlasti, da sam ja nepodoban za vlast i da mogu snositi određene posljedice", pita se Borenović.

Također, ako je, kako kaže, vlast u RS toliko željela da se bavi tim pitanjem, da li onda postoje određene sankcije i kaznene mjere za nekoga ko kritikuje vlast, koju je, kaže, i sam kritikovao.

On je podsjetio da je u Vladinoj informaciji o dešavanjima u Sarajevu bilo navedeno da su nekoliko novinara i nekoliko bh. institucija te neki korisnici društevnih mreža u RS podržavali nešto što je upereno protiv ustavnog uređenja u BiH.
staradis

#3 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by staradis »

Naravno da se sve snima i prati

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
HM 2011

#4 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by HM 2011 »

staradis wrote:Naravno da se sve snima i prati

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Tako i treba.....

Evo kako na kraju izgleda taj snimak....

Reflecting mans concern for his world...

Sve u skladu sa tonovima važeće Himne BiH.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by Truba »

mogu mi se napušiti svi skupa :lol: :lol: :lol:
stari grad Visegrad

#6 RS = apartheid

Post by stari grad Visegrad »

Ne znam ima li ova tema, nije mi bila namjera da otvaram novu temu ali prcitah ovo, ovo vrijedi paznje. Pozivam sve gradjane da nastave izrazavati svoje misljenje kroz govor, pisanje i proteste. A ako to neki zabranjuju onda je to apartheid i pravac u Salzburg, na sud pravde.

Pravo svakog covjeka je parvo na slobodu, govor, rad itd. A takodje demokratsko pravo svakog covjeka je da izadje na proteste i tako pokaze sta misli o vastima i zakonima.

A sada slijedi kako to rade u RS-u. Tamo je aparhejd i ljudima ukidaju slobode da se izrazavaju na drustvenim mrezama, te slobode da protestuju, sve mora biti u diktaturi. Ako ne radite kako diktatorski rezim kaze onda vam slijede sankcije :-)
Policija RS prati novinare na društvenim mrežama
Beta | 25. 06. 2013. - 20:41h | Foto: Ilustracija | Komentara: 0 .Policija Republike Srpske prati novinare na društvenim mrežama, proističe iz današnje rasprave u parlamentu RS tokom koje je jedan poslanik pitao ministra unutrašnjih poslova da obelodani ko su oni koji su preko interneta podržavali proteste u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o matičnom broju.

Ministar Radislav Jovičić je odgovarajući na pitanje poslanika Partije Demokratske partije progresa (PDP) Branislava Borenovića rekao da "ne zna na pamet mejl adrese tih osoba, novinara i bosansko-hercegovačkih institucija koje su u tome prednjačile", ali je dodao da će Borenoviću "dostaviti pisani odgovor".

Prethodno je Vlada RS usvojila informaciju povodom protesta koji su 6. juna izbili ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

"Analizom stanja na drušstvenim mrežama povodom protesta u Sarajevu i poziva za organizovanje protesta u Banjaluci, može se zaključiti da su na internet forumima i Fejsbuk grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima", navedeno je u tom dokumentu.

Takođe je navedeno da je izrazita bila aktivnost "nekoliko pojedinaca i članova pojedinih organizacija koji su bezuspešno pokušali da animiraju proteste u Banjaluci i Beogradu".

"Iz brojnih televizijskih snimaka i sa interneta, moguće je utvrditi i identifikovati organizatore i vođe protesta i protiv njih preduzeti zakonske mere, jer nepreduzimanje znači podržavanje i ohrabrivanje tih aktivnosti i ubuduće", navodi se se u informaciji.

Borenović je potom zatražio od Jovičića da objavi te korisnike društvenih mreža u RS, "da znamo o kome se radi", kao imejl adrese zvaničnih institucija BiH, koje su davale podršku protestima a poznate su Ministarstvu unutrašnjih poslova RS". On je želeo da zna i da li će osobe, navedene u Informaciji, biti sankcionisane.

Jovčić je u odgovoru Borenoviću pored ostalog naveo da je Vladi RS dostavljena kompletna informacija o dešavanjima u Sarajevu i dodao da je MUP RS tada pratio i dešavanja na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama pojavile su se i raekcije novinara na raspravu u skuštini.
Urednik banjalučkog portala Capital.ba Siniša Vukelić reagovao je na poslaničko pitanje i ministrov odgovor sledećim rečima: "RS ima svoju 'Prizmu', priznao ministar unutrašnjih poslova. Pratimo novinare na internetu. Imena tajna, kaže Jovičić. Sramotno i Šokantno".

Psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo je takođe reagovao: "Molio bih policiju RS da kad bude pravila spisak internet terorista ne ide po abecedi, već da Srki Puhalo bude prvi".

Novinari se pitaju i šta će značiti "zakonske sankcije" i koje su to (zlo) delo učinili.

Borenović je posle reakcije na društvenom mrežama povodom njegovog poslaničkog pitanja objavio na svom Tviter profilu da je njegovo pitanje "pogrešno protumačeno", te da se radilo o "ironičnom pitanju".
SLOBODA NARODU!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: RS = apartheid

Post by PipiDugaDevetka »

NOVINAR ADI SARAJLIĆ ZATRAŽIO 'OPROST' OD MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA RS-a:

Želim vas lično zamoliti da mi progledate kroz prste što sam podržavao dešavanja ispred Parlamenta BiH!
Utorak | 25.06.2013.
:lol: :lol: 8-) :lol: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by PipiDugaDevetka on 29/06/2013 05:11, edited 1 time in total.
Danguba

#8 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by Danguba »

.:serbo:
stari grad Visegrad

#9 Re: RS = apartheid

NOVINAR ADI SARAJLIĆ ZATRAŽIO ‘OPROST’ OD MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA RS-a: Želim vas lično zamoliti da mi progledate kroz prste što sam podržavao dešavanja ispred Parlamenta BiH!jun 25, 2013 @ 23:29 0

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Radislav Jovičić danas je rekao da su nadležne jedinice entitetske policije, tokom događaja u Sarajevu i blokade zgrade Parlamenta BiH, 6.juna, pratile i određene aktivnosti na društvenim mrežama.

Pored Jovičića i Branislav Borenović je danas podsjetio da je u Vladinoj informaciji o dešavanjima u Sarajevu, 6.juna, o pitanju blokade institucija BiH, bilo navedeno da su evidentirani pojedini i novinari iz Sarajeva “koji su prednjačili u širenju dezinformacija prema RS” te da su na “pojedinim društvenim mrežama i u RS-u evidentirane osobe sa sličnim aktivnostima”.

Borenović tvrdi da je “potrebno da se zna na osnovu kojih se kriterija na društvenim mrežama može identificirati da neko radi protiv RS-a, ko su ti korisnici i e-mail adrese te kako ih zakonski sankcionirati”.

Povodom ovog, oglasio se novinar Adi Sarajlić koji je poslao mail ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću, te ga između ostalog zamolio “da mu ovaj put progleda kroz prste…”.

Saznajte šta je još Sarajlić napisao Jovičiću…

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Danguba

#10 Re: RS = apartheid

Post by Danguba »

doprinos apartheidu

ONA JE NAŠA I PRIPADA SAMO NAMA.

stari grad Visegrad

#11 Re: RS = apartheid

Evo nekih komentara sa drustvenih mreza:

ArkivX • 8 hours ago
−+
Ovako otvoren krkanluk i policijsku torturu nisu ni u vrijeme UDBE koristili. Imaju li ovi iz RS policije pojma sto je to sloboda govora?
Kako i kad se uvodi nadzor nad pojedincima.
Za popizdit' ne!
Pogaca • 5 hours ago
−+
Ovo je samo jos jedna glupa izjava nekog lika koji je umislio da ga neko jebe za nesto :D
Twitter prHOHO• 3 hours ago
−+
Nisam bio na protestima, niti sam ih podrzavao u podpunosti iz bojazni da su politicki obojeni ....al treba bit posten pa reci:
Vi imate pravo drzati u zatocenistvu gradjane BiH, a niko vas nema pravo:i ako sam bio distanciran, evo sad podrzavam pa da su makar i SDP-ovi!:
Hoces i mail adresu kretenu, majmune jedan ....p....ka ti materna, ljigava odvratna!
PerverzMusharaf

#12 Re: RS = apartheid

Post by PerverzMusharaf »

kako majmuni koji zive u tom entitetu interpretiraju realnost da bi za njih bila prihvatljiva meni nikad nece biti jasno.
It_is_a_Leclerc

#13 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja sam se prijavio MUP-u RS-a kao osoba koja podržava proteste, kako u Sarajevu, tako i u Banja Luci.
baxul

#14 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by baxul »

Image
mO k3

#15 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by mO k3 »

Black swan wrote:mogu mi se napušiti svi skupa :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
Alfons Kauders

#16 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by Alfons Kauders »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja sam se prijavio MUP-u RS-a kao osoba koja podržava proteste, kako u Sarajevu, tako i u Banja Luci.
daj mail da im i ja posaljem... cisto da vidim hoce li me hapsiti prije mora ili poslije mora... da planiram :D
Novi_Nick

#17 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by Novi_Nick »

Prvo ovo sve prijaviti Medjunarodnoj Zajednici kakva je okupcija, diskriminacija i diktaturara Srba nad Bosnjacima pa ako MZ ne uradi po tom pitanju nista onda Bosnjaci moraju uzeti stvari u svoie ruke i pod svoju kontrolu
HM 2011

#18 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by HM 2011 »

baxul wrote:Image
E jesi naljepio na global hawk.....

to ti dođe ko godišnji budžet manjeg entiteta - odvadi malo.... :lol:
Alfons Kauders

#19 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by Alfons Kauders »

HM 2011 wrote:
baxul wrote:Image
E jesi naljepio na global hawk.....

to ti dođe ko godišnji budžet manjeg entiteta - odvadi malo.... :lol:
ja cuo da imaju eskadrilu na aerodromu u trebinju... :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by Truba »

level fotošop ekspert
NONE :P
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#21 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by enko 1964 »

Jebi ti to al' ja bih da se evidentira da ja ne podržavam nikakve proteste ni u Sarajevu ni u Banjaluci, da nisam član niti jedne društvene mreže, nisam za ukidanje republike Šu... srpske, ne da nisam protiv igranja utakmice boljeg dijela BiH protiv bratske Srbije nego mislim da se radi o odličnoj ideji itd, itd...
malo R

#22 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Post by malo R »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja sam se prijavio MUP-u RS-a kao osoba koja podržava proteste, kako u Sarajevu, tako i u Banja Luci.
Jel' primaju prijave od dijaspore da se i ja pribiljezim s stovanjem? :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23 Re: MUP RS Prati - budite bucni

Hrabro, nema šta.
:D :lol: :lol: :lol: :sax: :mrgreen: :skoljka:

:thumbup: :bih:
PipiDugaDevetka

#24 Re: RS = apartheid

[email protected]
Odoh se i ja prijaviti da sam podržavao proteste u Sarajevu i BLuci.
:D
dudlov

#25 Re: RS = apartheid

Post by dudlov »

PerverzMusharaf wrote:kako majmuni koji zive u tom entitetu interpretiraju realnost da bi za njih bila prihvatljiva meni nikad nece biti jasno.
Što više handrenja države i Bošnjaka, veselje je veće. Tako je, već, 23 godine i tu nema mjesta nejasnoćama. Meni je jedna kafa sa ekipom iz RS-a bila dovoljna da shvatim da ovo ode u pm.

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
Post Reply