Rouccatan i akne

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Soul_Sista

#1 Rouccatan i akne

Post by Soul_Sista »

Da li je neko od vas koristio lijek zvani Rouccatan i ako jeste kakvi su bili nezeljni efekti ovog lijeka? Rouccatan je navodno najagresivniji lijek koji djeluje na akne, isusuje kozu , mozes krvariti iz nosa ali navodno ono najgore je to sto moze da utice negativno na jetru. Agresivan je do te mjere da paciijent redovno mora vaditi krv i pregledati da je sve udure tokom lijecenja.

Ja dugi niz godina "patim" od akni, mislila sam da ce to vremenom samo od sebe proci ali nije. Isla sam na razne kozmeticke tretmane sa kiselinama i to je pomagalo neko vrijeme (najefektivnije sto sam do sad probala) ali kiseline nisu skroz zaustavile i izlijecile akne. One se iz nekog razloga uvijke vrate. Zato sam se sad odlucila otici dermatologu u nadi da ce mi preporuciti lijecenje Rouccatanom. Kad bih mogla ja bih ga izbjegla ali stvarno imam zelju da mi skroz nestanu :(

Ono sto me zanima jeste ako ima ovde neko ko je koristio ovaj lijek, kako je djelovao na vase lice i ako vam je pomogao da li su se akne opet vratila?

Mogla bih napisati i citavu listu preparata, krema i kremica koje sam koristila, antibiotike koje sam koristila ali mi se fakat neda, preduga je ta lista... :D
teAMICA

#2 Re: Rouccatan i akne

Post by teAMICA »

Ja sam imala takođe probleme s aknama, uspjela sam ih se riješiti kontracepcijskim pilulama (Diane 35), naravno uz konsultacije sa ginekologom i dermatologom. Što se tiče tog lijeka (Rouccatan) - nikad čula, ali pročitavši ovo što si ti napisala bolje ga ne koristi, da ne bude ono "lijepe moje akne, koji belaj sebi na vrat natovarih!"
Sigurno da ima i drugih (bezopasnijih) načina da ih se riješiš, koliko ti je godina, možda će same proći...
alica.k

#3 Re: Rouccatan i akne

Post by alica.k »

pazi, fino ti idi i hormone sve pregledaj i to, vidi cime su uzrokovane akne. znam po sebi da je sizifov posao lijeciti posljedice, treba na uzrok tih akni udarit.

meni su ipak bili hormoni u pitanju, i znam da sam morala nesto da procistim citav sistem cajem od cicka il tako nesto, pa onda mi je doktorica dala neke tabletice i nakon toga sad sam na kontracepciji. i jos uvijek ih ima, al hvala bogu to je s vremena na vrijeme i ne u istim kolicinama ko prije. (a mlijeko i mlijecne proizvode ne smijem niti pogledat, odma se ospem.)

eh sad, ako ti bas hoces taj roakutan, ni slucajno ga ne uzimaj na svoju ruku, i mislim, vec kad procitas nus pojave tog lijeka shvatis da to ne moze biti zdravo, a da li je vrijedno da unistis sebi organizam time zbog akni? prijateljica mi je bila na roakutanu i usne su joj toliko bile ispucale, kvalitet kose i noktiju je bio katastrofalan, a akne...manje vise nestale, al ne u potpunosti. inace ga doktori prepisuju kao zadnje rjesenje...kad vise ne znaju sta da ti daju.
Soul_Sista

#4 Re: Rouccatan i akne

Post by Soul_Sista »

teAMICA wrote:Ja sam imala takođe probleme s aknama, uspjela sam ih se riješiti kontracepcijskim pilulama (Diane 35), naravno uz konsultacije sa ginekologom i dermatologom. Što se tiče tog lijeka (Rouccatan) - nikad čula, ali pročitavši ovo što si ti napisala bolje ga ne koristi, da ne bude ono "lijepe moje akne, koji belaj sebi na vrat natovarih!"
Sigurno da ima i drugih (bezopasnijih) načina da ih se riješiš, koliko ti je godina, možda će same proći...
Koliko si ti imala godina kad si se potpuno rijesila ovog problema na kozi?
MEni je 26 i mogu ti reci da fino divljaju. Svasta sam nesto radila na tome ranije ali se nisam toliko sikirala vec hajd ono vremenom ce to proci, ali mi sad vec pocinje ici na zivce i zelim da rijesim problem. Znas ono stanem pred ogledalo i kontam pa ja stvarno izgledam kao klovan. :D Sto se tice kontracepcijskih pilula, ja ih izbjegavam kad su akne u pitanju. Ja ZNAM da mnogim mladim zenama pomognu i ociste lice ali ja taj rizik ne zelim da uzmem iz jednostavnog razloga jer a) imam strah da ce umjetni hormon da poremeti nesto drugo u sistemu (a znas vec kako je biti zensko :D ) b) veliki strah od raka dojke. Nekoliko puta su mi ljekari nudili kontracepcijske pilule i uvijek sam ih odlucno odbijala. Zato sam sad pocela razmisljati o ovom lijeku o kojem i postavi temu.
Soul_Sista

#5 Re: Rouccatan i akne

Post by Soul_Sista »

alica.k wrote:pazi, fino ti idi i hormone sve pregledaj i to, vidi cime su uzrokovane akne. znam po sebi da je sizifov posao lijeciti posljedice, treba na uzrok tih akni udarit.

meni su ipak bili hormoni u pitanju, i znam da sam morala nesto da procistim citav sistem cajem od cicka il tako nesto, pa onda mi je doktorica dala neke tabletice i nakon toga sad sam na kontracepciji. i jos uvijek ih ima, al hvala bogu to je s vremena na vrijeme i ne u istim kolicinama ko prije. (a mlijeko i mlijecne proizvode ne smijem niti pogledat, odma se ospem.)

eh sad, ako ti bas hoces taj roakutan, ni slucajno ga ne uzimaj na svoju ruku, i mislim, vec kad procitas nus pojave tog lijeka shvatis da to ne moze biti zdravo, a da li je vrijedno da unistis sebi organizam time zbog akni? prijateljica mi je bila na roakutanu i usne su joj toliko bile ispucale, kvalitet kose i noktiju je bio katastrofalan, a akne...manje vise nestale, al ne u potpunosti. inace ga doktori prepisuju kao zadnje rjesenje...kad vise ne znaju sta da ti daju.
Nisam nikad isla dermatologu pa se nadam da kad dodjem na red da ce mi pregledati hormone i konstatovati ako je sve udure ili ako nesto nedostaje. Uvijek sam isla ljekaru opste prakse i nikad ne ni jedan od njih nije poslao dermatologu, zadnji jeste jer sam eksplicitno trazila ovaj lijek koji eto samo dermatolog moze da ispise na recept.

Ako smijem da te pitam - kad su ti doktori konstatovali da nesto nije uredu sa hormonima mozes li reci koji je hormon u pitanju? Da li je recimo stitna zlijezda ili nesto drugo, peto?
alica.k

#6 Re: Rouccatan i akne

Post by alica.k »

androgeni su u pitanju (ne znam da li i mogu neki drugi hormoni uzrokovati akne). ja inace imam masnu kozu a ovo je samo jos pogorsalo situaciju. uglavnom, otkako me stavila doktorica na kontracepciju+ klindamicin ne mogu ti opisati koliko mi se smirilo stanje. nekad kad me opali stres neki malo jaci bude osip al inace skroz slabo.
Soul_Sista

#7 Re: Rouccatan i akne

Post by Soul_Sista »

alica.k wrote:androgeni su u pitanju (ne znam da li i mogu neki drugi hormoni uzrokovati akne). ja inace imam masnu kozu a ovo je samo jos pogorsalo situaciju. uglavnom, otkako me stavila doktorica na kontracepciju+ klindamicin ne mogu ti opisati koliko mi se smirilo stanje. nekad kad me opali stres neki malo jaci bude osip al inace skroz slabo.
Svaka cast!! Meni uvijek bude drago kad cujem da je nekom uspjelo i da se izlijecio od akni. Samo eto kao sto napisah gore izbjegavam ove kontracepcijske pilule pa bih se ipak prije odlucila za Rouccatan u nadi da ce to detaljno ocistiti. Da se samo malo nadovezena na stres. Imala sam jednu doktoricu koja mi je ispisala kremu sa nazivom Airol (ovo je kao antibiotik sa A-vitaminom) i koju jos uvijek koristim i zadovoljna sam sa njom u toj mjeri da ih brzo isusi ali ne lijeci do kraja (kao u tvom slucaju). Ta doktorica mi je rekla da kad god budem u nekoj stresnoj situaciji da ce mi se lice pogorsati tj. akne ce da divljaju. I tacno je tako, kad god se sikiram zbog nekih vecih stvari meni se to odrazi na lice, sto je nekad tesko i kontrolisati. :roll:
teAMICA

#8 Re: Rouccatan i akne

Post by teAMICA »

Meni je bilo 29-30 godina kad sam se riješila akni. Opet kažem meni su pomogle pilule, hormoni bili u pitanju. Osim što sam se riješila akni, koža mi nije više tako masna i ne moram svaki dan prati kosu...(nego svaki drugi :-) ) Idi kod dermatologa, ginekologa, travara, one što gleda u kašike :D , probaj sve pa će nešto upaliti...Sretno
Soul_Sista

#9 Re: Rouccatan i akne

Post by Soul_Sista »

teAMICA wrote:Meni je bilo 29-30 godina kad sam se riješila akni. Opet kažem meni su pomogle pilule, hormoni bili u pitanju. Osim što sam se riješila akni, koža mi nije više tako masna i ne moram svaki dan prati kosu...(nego svaki drugi :-) ) Idi kod dermatologa, ginekologa, travara, one što gleda u kašike :D , probaj sve pa će nešto upaliti...Sretno
Pa svaka cast i tebi na uspjehu!! :D
O masnoj kosi ne mislim ni pocinjati..zadovoljna sam ako izdrzi dva dana da je ne moram prati :D

Hvala vam na savjetima!
Bilo bi zanimljivo cuti jos koje iskustvo konkretno vezano za Rouccatan ali eto mozda se neko jos javi :-)
Maybach

#10 Re: Rouccatan i akne

Post by Maybach »

Rouccatan je pravo zajeban lijek i ne daje se tek tako.proguglaj malo i pogledaj iskustva ljudi na forumima u srbiji.Ima teske nus pojave,ali da li ce se nekome pojaviti ili nece,to sve zavisi od organizma do organizma.Neko ne osjeti nikakve promjene,a neko bude maltene pred samoubistvom.Moj momak ih je davno pio,imao je zaista uzasne akne,one od kojih ostaju duboki oziljci za cijeli zivot,i nekako mi je u svim tim tezim slucajevima opravdano uzimati taj lijek.Nikad mu se vise nisu vratile,ali citala sam da ima ljudi kojima se nakon nekog vremena opet vrate.Inace prije nego sto pocnes,on je morao,a ne znam kako je ovdje,garantovatii da naredne dvije godine nece imati djece.Jos nije sto posto utvrdjeno kakav uticaj te tablete imaju na plod,ali se zbog prevencije traze 2 godine opreza nakon ispijene terapije.Nuspojava ima mnogo,jedna od njih je i duboka depresija.Takodje ne smije se izlaziti na sunce u toku primjene.Sta reci vise...ne znam da li treba ili ne treba,i ja patim sa bubuljicama vec deveta godina,a nisam tinejdzer.I isto toliko idem svaki mjesec na ciscenje kozmeticaru.Svasta sam probala.Hormoni mi nisu pomogli.Jedino mi tretmani pomazu i dok se toga drzim niko ne bi rekao da imam problema sa licem.Znam da ovo nije rjesenje,ali probala sam svasta i ne pomaze mi nista.Ne znam zasto toliko zazires od kontracepcije,to je najnormalnija stvar,u ostalom ima i neka jako pozitivna dejstva.Rouccatan treba da ti bude zadnja opcija.
arminhanic

#11 Re: Rouccatan i akne

Post by arminhanic »

alica.k wrote:pazi, fino ti idi i hormone sve pregledaj i to, vidi cime su uzrokovane akne. znam po sebi da je sizifov posao lijeciti posljedice, treba na uzrok tih akni udarit.

kolko je placala jednu kutijicu ? Vazno mi je :?:
sanela4

Post by sanela4 »

Imam velikih problema sa aknama i miteserima.Preostala mi je jedino posjeta kozmeticaru, tako da se nadam da cete mi preporuciti najbolji kozmeticki salon gdje mi mogu ocistiti lice, a da ne ostvavlja posljedice. :D
Little angel

#13 Re: Rouccatan i akne

Post by Little angel »

Ja sam pila Roauccutan oko 2 mjeseca. Akne su fkt pocele polako da nestaju.. Koza mi je bila bas suha, ali sam koristila neke kreme, tako da mi je to zaista pomoglo. Medjutim prestala sam da ga pijem, jer mi nije odg. nisam imala nikako apetita, onda bilo je nekih jos nuspojava ali nista strasno. Ipak mislim da mi je bolje probati sa nekim kremama i tome sl. Nego da jedno lijeci, drugo unistim. I da djeluje stetno na jetru, pa se mora kontrolisati to stalno.
Post Reply