Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
derPate

#1 Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by derPate »

Ima li neko iskustva sa ovom kartom...?
derPate

#2 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by derPate »

Pa ja sam imao ovdje studentsku vizu tri godine i ozenio sam se ali ne zbog papira i sl.Nakon trece vize sam dobio preko nje porodicnu vizu koja mi istice ubrzo.Radim na jednom radnom mjestu vec 4 godine a vise od godinu sam na puno radno vrijeme prijavljen.Plata mi je u prosjeku 1.250eura imam svoj stan,a i prilozio sam Diplomu za Njemacki jezik koji sam ovdje polagao.Pa sam to predao na Inenministerium u Bec-u pa me sad zanima kolike su sanse da dobijem tu vizu.Po advokatovom bi trebao da dobijem bez problema medjutim sam tip koji ne vjeruje tim advokatima.Hvala na info unaprijed
derPate

#3 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by derPate »

Pa dokaz da nemam kredita i to sam morao navesti kad sam isao na saslusanje tj poslije razvoda jer kod nas je to puklo nakon 6 mjeseci :-? i od KSV sam predao kad sam predavao za Porodicnu vizu,sto se tice kaznjavanja nisam bio kaznjavan za neke delikte poput kriminala ili nekih obracuna.Imao sam samo kazni sto se tice voznje auta i tako tih sitnica.Ali imam stan u kojem sam prijavljen tj sam zivim u njemu i kao sto rekoh od aprila prosle godine sam prijavljen na puno radno vrijeme.Meni su neki rekli da zna potrajati do 6 mjeseci o.O

Sorry sto sam malo naporan ali ko kad sam izmedju dvije vatre jer pravo da ti kazem nebi sad nakon 4 i po godine moga da zamislim zivot dole pa me je malo strah da ce doci do obijenice.Da nece pomisliti da je to bio prak zbog papira itd
derPate

#4 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by derPate »

Sto se tice firme nisu mi nista trazili,kredita i leasinga nemam nikakvih.Imam par dugova ali to je od prosle godine sto rijesavam s vremenom tj neki sitni neplaceni racuni.I to sam njoj zahvalan :P nadam se da mi to nece biti presudno.
Tebi hvala u svakom slucaju,ako nista motivisao si me da gledam optimisticno :)
cyberdogg91

#5 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by cyberdogg91 »

Pozdrav... zanima me ako neko ima vise informacija kako obicni bosanac moze dobiti tu vizu.. od dokumentacije imam sve spremno:
-Diplome srednje skole,
-rodni list,
-potvrdu o drzavljanstvu,
-potvrdu o nekaznjavanju,
(sve navedeno prevedeno na njemacki jezik i ovjereno kod sudskog tumaca)
- te polozen njemacki jezik preko austrijskog institua za A1 stepen.( OSD kartica ) ,
e sad me zanima , ako neko zna, gdje trebam ici sa tim papirima ili ako neko ima firmu u Austriji, da li on moze sta rijesiti , hvala 8) :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
amerosm

#6 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by amerosm »

cyberdogg91 wrote:Pozdrav... zanima me ako neko ima vise informacija kako obicni bosanac moze dobiti tu vizu.. od dokumentacije imam sve spremno:
-Diplome srednje skole,
-rodni list,
-potvrdu o drzavljanstvu,
-potvrdu o nekaznjavanju,
(sve navedeno prevedeno na njemacki jezik i ovjereno kod sudskog tumaca)
- te polozen njemacki jezik preko austrijskog institua za A1 stepen.( OSD kartica ) ,
e sad me zanima , ako neko zna, gdje trebam ici sa tim papirima ili ako neko ima firmu u Austriji, da li on moze sta rijesiti , hvala 8) :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Mislim da si totalno pogresno krenuo u ovu avanturu...
Ne mozes ovu karticu dobiti ukoliko nisi posjedovao tzv. Rot-Weiss-Rot karticu sa kojom si bio zaposlen minimalno 10 mjeseci.
Takodjer trebas provjeriti da li se tvoja struka nalazi na listi koja gore nedostaje. Ukoliko ti se struka ne nalazi na listi zaboravi da ces otici gore.

Isto tako moras sam pronaci poslodavca koji ce biti spreman da te zaposli, te moras imati ugovor o smjestaju, zdrastveno osiguranje (koje kao posljednje obavis - jer npr. sta ce ti ZO ako nemas smjestaj).

Pored dokumenata koje sam naveo potreban ti je jos vazeci pasos, slika velicine 45x35mm, te formulare koje skines sa interneta i koje popunis tzv. Antrag (Zahtjev).

PS: Takodjer mozes dobiti vizu da trazis posao iz Austrije, ali za to ti je potrebno da imas 1.675, 26 € mjesecno...
cyberdogg91

#7 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by cyberdogg91 »

hvala ti na informacija.. i sad me jos zanima da li je moguce dobiti rot weiss rot visu, ukoliko nikad nisam radio u austriji, ali ako sam nasao firmu , koja ce me primiti, i ako imam smjestaj i ZO? kakva je procedura za tu kombinaciju
fatality

#8 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by fatality »

derPate wrote:Pa ja sam imao ovdje studentsku vizu tri godine i ozenio sam se ali ne zbog papira i sl.Nakon trece vize sam dobio preko nje porodicnu vizu koja mi istice ubrzo.Radim na jednom radnom mjestu vec 4 godine a vise od godinu sam na puno radno vrijeme prijavljen.Plata mi je u prosjeku 1.250eura imam svoj stan,a i prilozio sam Diplomu za Njemacki jezik koji sam ovdje polagao.Pa sam to predao na Inenministerium u Bec-u pa me sad zanima kolike su sanse da dobijem tu vizu.Po advokatovom bi trebao da dobijem bez problema medjutim sam tip koji ne vjeruje tim advokatima.Hvala na info unaprijed

ne znam koliko ulogu igra tvoja prica od ranije (mislim u izdavanju ove vize) ali sa ovom platom je ne bi dobio. Ja kada sam prije 2 godine prvi put predavao, minimum je bio na nekih 2150€ bruto (tako nest). Ja sam doduse RWR dobio preko Schlüsselkraft, ali je minimum bio tada toliki. E sad je interesantno koje je tvoje zanimanje.
Ja kada sam predavao za vizu imao sam od firme nekog lika (nest kao advokat) koji se u to razumije. I tako mi u pricu i ja ga pitam koliko oni gledaju na platu. On mi rece da su ljudima znali odbiti zahtjev zbog par € manje plate (citaj 10-15€) nego sto je po zakonu minimum. Valjda saberu sve od godine, podijele sa mjesecima, i vide kolika ti je plata. Ne mora znacit da ce se to tebi desit jer ne znam sve detalje, ali da znas da je moguce. Cak mi je rekao da ako si na granici moras paziti jer svake godine dodaju 2% zbog inflacije, te i tvoja plata mora rasti.
amerosm

#9 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by amerosm »

fatality wrote:
derPate wrote:Pa ja sam imao ovdje studentsku vizu tri godine i ozenio sam se ali ne zbog papira i sl.Nakon trece vize sam dobio preko nje porodicnu vizu koja mi istice ubrzo.Radim na jednom radnom mjestu vec 4 godine a vise od godinu sam na puno radno vrijeme prijavljen.Plata mi je u prosjeku 1.250eura imam svoj stan,a i prilozio sam Diplomu za Njemacki jezik koji sam ovdje polagao.Pa sam to predao na Inenministerium u Bec-u pa me sad zanima kolike su sanse da dobijem tu vizu.Po advokatovom bi trebao da dobijem bez problema medjutim sam tip koji ne vjeruje tim advokatima.Hvala na info unaprijed

ne znam koliko ulogu igra tvoja prica od ranije (mislim u izdavanju ove vize) ali sa ovom platom je ne bi dobio. Ja kada sam prije 2 godine prvi put predavao, minimum je bio na nekih 2150€ bruto (tako nest). Ja sam doduse RWR dobio preko Schlüsselkraft, ali je minimum bio tada toliki. E sad je interesantno koje je tvoje zanimanje.
Ja kada sam predavao za vizu imao sam od firme nekog lika (nest kao advokat) koji se u to razumije. I tako mi u pricu i ja ga pitam koliko oni gledaju na platu. On mi rece da su ljudima znali odbiti zahtjev zbog par € manje plate (citaj 10-15€) nego sto je po zakonu minimum. Valjda saberu sve od godine, podijele sa mjesecima, i vide kolika ti je plata. Ne mora znacit da ce se to tebi desit jer ne znam sve detalje, ali da znas da je moguce. Cak mi je rekao da ako si na granici moras paziti jer svake godine dodaju 2% zbog inflacije, te i tvoja plata mora rasti.
Ma siguran sam da mu je u pitanju 1250 € netto, jer u protivnom nigdje ga ne bi bilo kada bi odbili socijalne doprinose...
szlava

#10 Re: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by szlava »

Dali bi mi neko mogao pomoci ovdje naime za podnosenje ovog zahtjeva crveno-bijela karta.
Npr. ja evo spadam u ove deficitarne poslove kao Zavarivac idem evo na kurs njemackog za A1 mladji sam od 30 godina npr. izpunjavam sve ove bodove po tabeli.
Dali prvo trebam pronaci posao da bi aplicirao na ovu kartu ili vec sad mogu aplicirati?
Prema njihovim stranicama za ponude posla je veoma tesko stupiti u kontakt sa nekom firmom jer zaposljavaju preko posrednika ili ti njihovih neki firmi koji su posrednici pri zaposljavanj kako da se stupi u kontakt sa njima ako mozda neko zna unaprijed Hvala :)
Last edited by szlava on 28/08/2013 18:59, edited 1 time in total.
fatality

#11 Re: AW: Rot-Weiss-Rot Karte Plus (Austria)

Post by fatality »

amerosm wrote:
fatality wrote:

Ma siguran sam da mu je u pitanju 1250 € netto, jer u protivnom nigdje ga ne bi bilo kada bi odbili socijalne doprinose...
Pa ja i mislim da mu je neto, ali je to premala plata za rwr (bar bi u mom slucaju bila)

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Post Reply