Pozdrav.
Da li se netko sjeća ili zna nešto o tzv. "roštilj barikadama" s početka rata u Sarajevu?
Plus ako slučajno netko ima nekog arhivskog video materijala ili fotografija, dapače.
Bio bih baš zahvalan na informacijama.
Roštilj barikade
-
gustaf
#2 Re: Roštilj barikade
"Taj dan, drugi mart 1992. Godine, pamti se po >roštilj barikadama<. Nakon što je prepolovljen grad i nakon što su ljudi sa čarapama na glavi gnjevno tražili pravdu koju im nitko nije mogao dati, jer je to bilo kao da od prodavača jabuka tražiš ananas, neki od onih kojih se tražilo, postavili su, ko' fol, svoje barikade, pa nikom nisu dali proć ako na barikadi ne pojede ćevap. Hvatao te je sram pred tom slikom iz televizijskog dnevnika."
To je iz Historijske citanke M. Jergovica, da li netko zna nesto vise?
To je iz Historijske citanke M. Jergovica, da li netko zna nesto vise?
- uvjek dobar gost
#3 Re: Roštilj barikade
Znamo da su ti ljudi sa čarapama na glavama bili kombinacija naših komšija susjeda i poznanika, naših nastavnika, kolega i prijatelja, sve do tog dana život tekao je na oko redovno, istina JNA se igrala crvenih i plavih a pobjednici na izborima u vidu SDA , HDZ i SDS su vezivali zastave i kleli se u ekologiju te u zajedništvo naših "naroda i narodnosti"... na obroncima oko grada JNA se ukopavala pod krinkom odbrane grada ukoliko dođe do nekog napada na Sarajevo a ..... oni koji su kasnije za sebe prigrlili monopol na odbranu nisu tada ni prstom mrdnuli već dijelili su pozicije i direktorska mjesta jer njima to jedino bilo je bitno ! Gradom hodali su neki rezervisti sa dugim cijevima i često znali su zaganjati nas djecu koja smo se igrala na zgradi...
Pretpostavljamo da se na barikadama dijelila gibanica, rakija, prasići i po koji ćevap (pa otuda i sam "šaljivi" naziv tih prvih barikada)... no vrijeme poslije toga pokazalo nam je svu surovost naše lakovjernosti i površnosti... Doduše na barikadama je bilo i rezervista te pokoji "turista" iz Srbije, no gro tih ljudi bili su ljudi koje smo poznavali, zbog toga im čarape i jesu bile na glavama... jer mislili su da sve proći će za dvije hefte-....
Ni moj stari nije kontao šta se radi sve dok nije zapucalo u aprilu na nekih 50 metara od zgrade u kojoj tada smo živjeli (100 metarka na CH Willi)... ostalo je istorija ..... i to surova... na moju i žalost mnogih drugih ljudi !
Tada imao sam 13,5 godina i sve to za mene tada bila je polu-igra jer koliko se sjetiti mogu nije bilo škole... ili to bilo je za druge barikade... mislim nije bilo škole i nije bilo neke raje jer svi su odjednom bili na vikendicama i kod baka i deka ...
P.S
Svakako ne treba zaboraviti da tada nekada ( 9 mart mislim) u Beogradu desio se narod na ulicama i da Slobo upotrijebio je tenkove i da posljednje prijedsjedništvo bivše države glasalo je za uvođenje vanrednog stanja....
Pretpostavljamo da se na barikadama dijelila gibanica, rakija, prasići i po koji ćevap (pa otuda i sam "šaljivi" naziv tih prvih barikada)... no vrijeme poslije toga pokazalo nam je svu surovost naše lakovjernosti i površnosti... Doduše na barikadama je bilo i rezervista te pokoji "turista" iz Srbije, no gro tih ljudi bili su ljudi koje smo poznavali, zbog toga im čarape i jesu bile na glavama... jer mislili su da sve proći će za dvije hefte-....
Ni moj stari nije kontao šta se radi sve dok nije zapucalo u aprilu na nekih 50 metara od zgrade u kojoj tada smo živjeli (100 metarka na CH Willi)... ostalo je istorija ..... i to surova... na moju i žalost mnogih drugih ljudi !
Tada imao sam 13,5 godina i sve to za mene tada bila je polu-igra jer koliko se sjetiti mogu nije bilo škole... ili to bilo je za druge barikade... mislim nije bilo škole i nije bilo neke raje jer svi su odjednom bili na vikendicama i kod baka i deka ...
P.S
Svakako ne treba zaboraviti da tada nekada ( 9 mart mislim) u Beogradu desio se narod na ulicama i da Slobo upotrijebio je tenkove i da posljednje prijedsjedništvo bivše države glasalo je za uvođenje vanrednog stanja....
-
gustaf
#4 Re: Roštilj barikade
hej, hvala na odgovoru!
ono sto mene zanima; da li se mozes sjetiti vizalno neke od tih barikada? tj. da li mozes opisati kako je to izgledalo?
znas li mozda da li ima negdje ikakva vizalna dokumentacija?
hvala unaprijed...
ono sto mene zanima; da li se mozes sjetiti vizalno neke od tih barikada? tj. da li mozes opisati kako je to izgledalo?
hvala unaprijed...
- Jara
#5 Re: Roštilj barikade
Nisu to bile barikade kao barikade, nego je narod oko svojih zgrada, ne mogavši ići na izletišta, roštiljao i slavio, koliko se ja sjećam, 1.majgustaf wrote:hej, hvala na odgovoru!
hvala unaprijed...
"Vizuelnu dokumentaciju" sigurno ima BHT1 ili FTV.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: Roštilj barikade
Menščini da je ovo Bogić Bogićević, Bosanac 1/1, spriječio!uvjek dobar gost wrote: P.S
Dobio odlikovanje od Slovenaca.
- branimir stulic
#7 Re: Roštilj barikade
Sjecam se ove i slicnih akcija... dok su bradonje sa jedne strane pravili prave barikade, sarajlije su sa druge strane palili rostilje i pravili tzv. rostilj barikade... Prolaz je bio cevap... Naivnosti nikad kraja.
Jos je bilo slicnih akcija poput YUTEL-ovih s.anja - ko je za mir neka na prozor stavi bijeli stolnjak ili carsaf... pa onda... ko je za mir neka pali i gasi svjetlo. I dok su jedni kacili bijele carsafe i palili i gasili svjetla, drugi su ih brojali, evidentirali i korigovali nisanske sprave orudja koja su nas nesto kasnije u crno zavila.
Jos je bilo slicnih akcija poput YUTEL-ovih s.anja - ko je za mir neka na prozor stavi bijeli stolnjak ili carsaf... pa onda... ko je za mir neka pali i gasi svjetlo. I dok su jedni kacili bijele carsafe i palili i gasili svjetla, drugi su ih brojali, evidentirali i korigovali nisanske sprave orudja koja su nas nesto kasnije u crno zavila.