Romantika ...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
fake believer

#576 Re: Romantika ...

Post by fake believer »

Nisi ga, daklem, bas impresionirala, ha? Neka, ima vremena, tu je treca, pa cetvrta :)
eluna

#577 Re: Romantika ...

Post by eluna »

FFC wrote:
JThomas wrote:to nije romantika, to je emotivni mazohizam. i baš je to najizraubovaniji kliše ikad, "žrtvovati život zbog ljubavi"...e jebo tu ljubav. k'o u onom vicu kad fata kaže mujo, jebo taki seks kad samo ti uživaš...
nasuprot toga je zaljubljivanje bez rizika. posto je sve komercijalizovano, hajmo onda komercijalizovati ljubav al cemo je prodavati tako da nađemo "srodne duse" koje ce se uklopiti prema svim afinitetima. tako rade match making agencije.

na engleskom se kaze fall in love, fall, dakle pasti, rizikovati da se povrijedis je smisao ljubavi ili to onda i nije ljubav. to je onda neka egoisticna, sebicna konstrukcija u svrhu bjega od samoce. pokusao sam pobjeci od samoce sa osobom a, nije islo idem na osobu b, nije islo idem na osobu c. ... nema to veze s ljubavi.
slažem se i sa boldiranim i sa podvučenim

ko ne vjeruje neka proba
eluna

#578 Re: Romantika ...

Post by eluna »

Eborg wrote:Vala ja ovdje samo vidim šta mi muškarci "moramo" činiti. Šta to djevojke/žene čine za svoje muškarce?

Meni je definicija romantike prilično jednostavna - bilo šta što činiš za partnera/icu kada on/ona to najmanje očekuje a zahtijeva malo veći angažman od ustaljenog, tj. da misliš na tu osobu kada ona to baš i ne očekuje od tebe. Pa bila to ta famozna čokolada koju kupiš na "sasvim običnom" 37. sastanku jer si se sjetio da to neko voli ili nekakva kućna večera na koju potrošiš 2 dana organizacije samo jer ti je stalo (što je toliki cliché za nekakav kao vrhunac romantike ali eto).

Shodno tome, šta to žene čine za svoje partnere? Vala nama bi dovoljno bilo i: "Evo od mene karte/novac za gorivo/moj automobil, idemo na piće u Mostar." ili "Pozovi prijatelje večeras u naš stan da gledate Ligu prvaka, napravit ću dobru mezu."

:-)
ima još mali milion primjera, i ženama nije problem da to smisle ................. problem je obično što kada smisle tako nešto što im je partneru bitno, taj isti nikada ne kaže hvala niti uzvrati niti barem približno - jer muškarci nekako podrazumijevaju da žene rade takve stvari, dok za sebe smatraju da je poklon i večera za 8. Mart sasvim dovoljno
MedenoSrce

#579 Re: Romantika ...

Post by MedenoSrce »

Sve dok nesto radis ocekujuci zahvalnost od tog posla nema nista, ja ako pravim atmosferu pravim je zbog sebe, ako obratim paznju na sitnice, ako pazim tu osobu radim to zbog sebe jer mene to cini sretnom
da desi se da nekad pomislim kako ja mogu a njemu nije ni palo na pamet ali me brzo prodje
Great Cornholio

#580 Re: Romantika ...

Post by Great Cornholio »

ptičica wrote: GC, ovaj ti je citat za 10 :thumbup:
Čitavo Frommovo "Umijeće ljubavi" je za 10 i preporučio bi je svakome ko želi da voli, nema puno stranica, stotinjak.

Ovaj citat iz iste knjige nekome možda nije romantičan, isto kao što meni nisu romantični oni pjesmuljci od onog Mike Antića.

"Pošto ne shvaća da je ljubav aktivnost, snaga duše, čovjek vjeruje da treba samo naći pravi objekt — i da se onda sve odvija samo od sebe. To se stanovište može usporediti sa stanovištem čovjeka koji želi slikati, ali umjesto da ovlada slikarskim umijećem, tvrdi da mora pričekati na pravi objekt i da će prekrasno slikati kad ga nađe. Ako istinski volim nekog čovjeka, volim sve ljude, volim svijet, volim život. Mogu li reći nekome: »volim te«, znači, moram biti sposoban da kažem »volim u tebi svakoga, volim pomoću tebe svijet, volim u tebi i sebe«

Da i ja napišem nešto što je romantično, čuo ja to od jedne zaljubljene osobe, a siguran sam da će se s tim složiti svi oni koji su nekada, ili trenutno istinski vole .Kaže ona " Ma ja bih s njim živjela na hljebu i vodi, e toliko ga volim" :)
eluna

#581 Re: Romantika ...

Post by eluna »

MedenoSrce wrote:Sve dok nesto radis ocekujuci zahvalnost od tog posla nema nista, ja ako pravim atmosferu pravim je zbog sebe, ako obratim paznju na sitnice, ako pazim tu osobu radim to zbog sebe jer mene to cini sretnom
da desi se da nekad pomislim kako ja mogu a njemu nije ni palo na pamet ali me brzo prodje
da - samo što je za vezu potrebno DVOJE, pa samim tim nije dovoljno sa de samo jedno uvijek trudi, a da se ono drugo isključi i samo uživa u trudu ovog prvog, i to se isključi čak toliko da ne kaže čak ni kurtoazno hvala, a ne kamoli iz srca, a o tome da se drugo potrudi da uzvrati na približno sličan način u takvoj situaciji nema ni govora
MedenoSrce

#582 Re: Romantika ...

Post by MedenoSrce »

Mislis padne ti na pamet nesto ovakvo " Pa zar ni to nisi bio u stanju ...!?" :mrgreen:
eluna

#583 Re: Romantika ...

Post by eluna »

MedenoSrce wrote:Mislis padne ti na pamet nesto ovakvo " Pa zar ni to nisi bio u stanju ...!?" :mrgreen:
pa - za prvih 1000 puta ne, ali 1001 put da ............... odgovorne osobe su i kritične i samokritične
sha_ba

#584 Re: Romantika ...

Post by sha_ba »

e jeste romanticne :mrgreen: :mrgreen:
MedenoSrce

#585 Re: Romantika ...

Post by MedenoSrce »

ko mi kaze :P
sha_ba

#586 Re: Romantika ...

Post by sha_ba »

MedenoSrce wrote:ko mi kaze :P
:mrgreen:
Great Cornholio

#587 Re: Romantika ...

sha_ba wrote:e jeste romanticne :mrgreen: :mrgreen:
Pa vala ima romantike i u objetkivnom i istovremeno smiješnom pričanju :D

Npr. kažeš " Jelde timene ne voliš zbog mene, već zbog sebe, i da ti nije lijepo sa mnom ti bi davno otišla/otišao drugom /drugoj, i još dodaš "Razumijem te, znam da sam neodoljiva/neodoljiv i neponovljiva /neponovljiv 8-) :D
Last edited by Great Cornholio on 16/01/2013 12:04, edited 1 time in total.
ptičica

#588 Re: Romantika ...

Post by ptičica »

Great Cornholio wrote:
ptičica wrote: GC, ovaj ti je citat za 10 :thumbup:
Čitavo Frommovo "Umijeće ljubavi" je za 10 i preporučio bi je svakome ko želi da voli, nema puno stranica, stotinjak.

Ovaj citat iz iste knjige nekome možda nije romantičan, isto kao što meni nisu romantični oni pjesmuljci od onog Mike Antića.

"Pošto ne shvaća da je ljubav aktivnost, snaga duše, čovjek vjeruje da treba samo naći pravi objekt — i da se onda sve odvija samo od sebe. To se stanovište može usporediti sa stanovištem čovjeka koji želi slikati, ali umjesto da ovlada slikarskim umijećem, tvrdi da mora pričekati na pravi objekt i da će prekrasno slikati kad ga nađe. Ako istinski volim nekog čovjeka, volim sve ljude, volim svijet, volim život. Mogu li reći nekome: »volim te«, znači, moram biti sposoban da kažem »volim u tebi svakoga, volim pomoću tebe svijet, volim u tebi i sebe«

Da i ja napišem nešto što je romantično, čuo ja to od jedne zaljubljene osobe, a siguran sam da će se s tim složiti svi oni koji su nekada, ili trenutno istinski vole .Kaže ona " Ma ja bih s njim živjela na hljebu i vodi, e toliko ga volim" :)
Nekad sam procitala knjugu "Put do ljubavi" Dipak Čopra i preporucila bih je svakom da procita, narocito ovima koji ocekuju da im romanticni postupci trebaju biti uzvraceni, a koji zastupa slicna stanovista kao i Fromm (bar po ovim citatima).
sha_ba

#589 Re: Romantika ...

Post by sha_ba »

Great Cornholio wrote:
Pa vala ima romantike i u objetkivnom i istovremeno smiješnom pričanju :D

Npr. kažeš " Jelde timene ne voliš zbog mene, već zbog sebe, i da ti nije lijepo sa mnom ti bi davno otišla/otišao drugom /drugoj, i još dodaš "Razumijem te, znam da sam neodoljiva/neodoljiv i neponovljiva /neponovljiv 8-) :D
drago mi je da ima i onih koji razumiju 8-)

Great Cornholio

#590 Re: Romantika ...

[quote="ptičica"
Nekad sam procitala knjugu "Put do ljubavi" Dipak Čopra i preporucila bih je svakom da procita, narocito ovima koji ocekuju da im romanticni postupci trebaju biti uzvraceni, a koji zastupa slicna stanovista kao i Fromm (bar po ovim citatima).[/quote]

Treba čitat' knjige,al' pametne, a ne one tzv. petparačke ljubavne romane, pametni su ljudi svašta pametnog napisali, a vala nije sva mudrost u onim telenovelama, koje fakat imaju adekvatan naziv, jer "mudrost" koju čovjek iz njih može "pokupiti" stabilna je kao balon od sapunice.
Great Cornholio

#591 Re: Romantika ...

sha_ba wrote:

Allah uputi onog koga hoće 8-) :D
sha_ba

#592 Re: Romantika ...

Post by sha_ba »

Great Cornholio wrote:
sha_ba wrote:

Allah uputi onog koga hoće 8-) :D
Amin :mrgreen:
Great Cornholio

#593 Re: Romantika ...

sha_ba wrote:
Al' ne treba se uzdati u Njega kad hoćeš da se neko u tebe zaljubi ludo, tu samo hodže pomažu :D
MedenoSrce

#594 Re: Romantika ...

Post by MedenoSrce »

Great Cornholio wrote:
sha_ba wrote:
Al' ne treba se uzdati u Njega kad hoćeš da se neko u tebe zaljubi ludo, tu samo hodže pomažu :D
:dance: romantiku
Great Cornholio

#595 Re: Romantika ...

MedenoSrce wrote:
Great Cornholio wrote:
sha_ba wrote:
:dance: romantiku
Nemoj tako, mudri kažu "Nemoj nikad reći ma ( to bezobrazno na šta ovaj smajli koji si postavila aludira, mene stid rijet :oops: :D ) ljubav, nego ( isto kao u zagradi gore :oops: :D ) onoga ko te "motivisao" da tako govoriš".
MedenoSrce

#596 Re: Romantika ...

Post by MedenoSrce »

Ma nije mene niko motivisao niti da tako mislim a kamo li govorim, ti si poceo hodze da uvlacis na temu o romantici :wink:
Great Cornholio

#597 Re: Romantika ...

MedenoSrce wrote:Ma nije mene niko motivisao niti da tako mislim a kamo li govorim, ti si poceo hodze da uvlacis na temu o romantici :wink:
Oprosti, ma ja ba znam dosta tih koji su izgubili vjeru u ljubav, koji u romantici vide samo gubljenje vremena, ali nisu bili takvi uvijek, nekad su voljeli da budu zaljubljeni i da se ponašaju i pričaju "ludo", ali im je onaj/ona koji /koja je bio/bila uzrok da se "nerazumno" ponašaju učinio nešto što ih je duboko povrijedilo i oduzelo im vjeru u to da je tako nešto opet moguće.

"Halo efekat" me motivisao da pomislim da se i tebi nije desilo nešto slično, oprsoti još jednom :)

Pa zar hodže ne prave zapise kad hoćeš da neko "poludi" za tobom zato što si ti poludio za njim/njom - pa ako to nije romantično , ja ne znam šta je :? :lol:
sha_ba

#598 Re: Romantika ...

Post by sha_ba »

poluditi od ljubavi za hodzom je romanticno :lol: :lol: :lol:
eluna

#599 Re: Romantika ...

Post by eluna »

i te kako jesam - i uživam da onome do koga mi je stalo i ko mi je bitan to pokažm upravo na način da priredim i učinim što ON voli, ali ako isto NIKADA ne dobijem zauzvrat :run:

jer - pazi

"Volim te - i samo zato što te volim uradit ću što TI voliš bez obzira koliko se to meni dopada, i još ću da uživam jer tebi pričinjava zadovoljstvo što to radim i što radim BAŠ TO"

ili

"Volim te - i samo zato što volim uradit ću ono ŠTO JA ŽELIM, a ti, pošto ja tebe volim, uživaj u tome"

ono prvo je ljubav i romantika - ovo drugo neću ni da komentarišem, dovoljno mi je bilo što sam to drugo živjela 5 godina
Great Cornholio

#600 Re: Romantika ...

sha_ba wrote:poluditi od ljubavi za hodzom je romanticno :lol: :lol: :lol:
Da vidiš kakav je hodža u džamiji u Moluhama, nema te koja ne bi za njim poludila, hem mlad, hem lijep ko glumac, hem učevan, hem vozi audi A6 :D :lol:
Post Reply