Segi,segi wrote:
je li ovo unutrašnjost one kućice o kojoj smo pričali? Znaš li vlasnika? Ovo je šteta da propadne...zamisli nju dovesti u "normalu"?
Moderator: anex
Segi,segi wrote:
To ti je ona kucica sto se u pozadini vide stijene,sto ti imas sliku!Boletus edulis wrote:Segi,segi wrote:
je li ovo unutrašnjost one kućice o kojoj smo pričali? Znaš li vlasnika? Ovo je šteta da propadne...zamisli nju dovesti u "normalu"?
To ti je ova kucicasegi wrote:Spec. za Boletus-a![]()
Valjalo bi!Boletus edulis wrote:Ne treba njoj puno da se dovede u normalu.Bitno je promjeniti krov ali ga uraditi u istim gabaritima i istim stilom.Znači staviti šindru ,promjeniti podove ,vrata i prozore i čitavu je prebrusiti i prelakirati.Koliko se ja razumijem u vrste drveća,ovo su sve borove grede a one sa pravilnom zaštitom mogu još 100 godina izdržati.Malo joj uraditi prilaz,ograditi imanje i ne bi bilo veće ljepote na čitavoj Romaniji.
Ih gdje me nadje,pa ti nemoj popitBoletus edulis wrote:Samo za Segija,
http://www.youtube.com/watch?v=ZaAtUUw6oIk
Ovo je pjesma ... a ima i Segijev omiljeni detalj...
Boletus edulis wrote:Strpi se još malo pa onda nadoknadi.Inače,kad čujem ovu pjesmu - naježim se.Čuo sam raznih verzija i izvedbi ali je Haretova ipak najmoćnija.
Sinoć je bilo kiše a koliko vidim prognozu biće je još.Kažu da će iduće sedmice padati malo "jača" a to je ono što treba smrčcima.E onda ćemo dogovoriti jednu gljivarsku turu,ponjeti logistiku i maksuziju pa ko htjedne da se pridruži neka se javi i uplati "kauciju za flaše"!![]()
Već sam ti rekao da smrčci počinju oko 20 aprila.Ako bude finog vremena i kiše, možda i prije.Najranije što sam pronašao smrčke je 8 marta.Prije rata na nekih možda 5 godina,zima je bila potanka bez puno snjega a ja krenuo da materi naberem visibaba i kaćuna (bio praznik a bila zatvorena cvjećara) i prenerazih se kad vidjeh 2 komada,lijepi ko slika.
Ekstra,mada nasi smrcci su 10x boljiBoletus edulis wrote:Jest da nema veze sa Romanijom ali sam ovo morao postaviti radi svog prijatelja Segija...
http://www.gljive.com/fotografije/149-s ... icima-foto
Boletus edulis wrote:Slažem se da su deset puta bolji ali zašto mi nismo u stanju organizovati neku "smrčkijadu" kad se zna da su nadaleko čuveni romanijski smrčci? Imam dosta knjiga o gljivama a u jednoj do njih,inače poznatog stručnjaka iz Hrvatske,pominje se lokalitet Romanije kao najbogatije nalazište kvalitetnih smrčaka.
One slike i stranicu sam ti pokazao kao primjer dobre organizacije i razmišljanja na lokalnom nivou.Zamisli obnoviti onu "tvoju" drvenu kućicu i pred njom ugostiti gljivare iz regiona? Organizovati gljivarsku turu po Romaniji a garantujem da bi se uključila i šira zajednica,prije svega mislim na turističke organizacije i opštine.
Mogu i ja šupljirati...
Promjenjenomilaa wrote:Zasto govorite romaNinski, valjda romanijski.
To mi vec duze vrijeme "para" oci.
Valjda je Romanija, a ne Romanina.
P.S. Pratim temu