I cuj matere ti kodno ime Zivago?
mogo` si se komotno potpisati kao Grunf ili Jeremija.
Upravo tako ...jutarnji wrote:Ne znam...nekako mi sva prica lici na klasicni supljak razocaranog pripadnika vojske AP Zapadna Bosna
Zato ja napisah odmah, Ahmet je islamofob, da postedim patriJote uzaludnog pisanja napamet naucenih fraza.zambaklija wrote:p.s.glede neke gore izjave APZBa tako vam je to ko je god nepovoljan,nepogodan i ko neće u suru odmah mu to prišiju,živjela PARTIJA a koja ZNASE,n..... vas glupe![]()
![]()
shalaedin wrote:Daj ljudi ne kakite, nemjesajte kruske i jabuke, babe i žabe...
Sad cemo se mi zakleti da profitera u nasoj borbi nije bilo, da nije bilo kriminalaca neotesanaca koji su otimali i od svoga i od tudjeg, da nije bilo prvoboraca koji nikada rova nisu vidjeli i td. Svaki komad Bosne ima svoju pricu o tome...
zaklinjacemo se da je nasa borba bila bezpostedna i najcistija, a nije uvijek bilo tako...
zato nam danas kukaju prave patriote i hljeba nemaju da jedu, a r. profiteri drze partijska i drzavna mjesta i kite se kojekakvim ljiljanima za podrumske akcije i lopovluke...
Da je nasa borba bila bezpostedna, postena, najcistija, danas nebi imali razocarane patriote i more kriminalaca kojim svakodnevno psujemo majku ...
Ja se izvinjavam za moj prethodni post. Ocigledno nisam shvatio da si bio ironican.in33sa wrote:Zato ja napisah odmah, Ahmet je islamofob, da postedim patriJote uzaludnog pisanja napamet naucenih fraza.zambaklija wrote:p.s.glede neke gore izjave APZBa tako vam je to ko je god nepovoljan,nepogodan i ko neće u suru odmah mu to prišiju,živjela PARTIJA a koja ZNASE,n..... vas glupe![]()
![]()
O kojem citatu govoris?frla wrote:bUDO_hodza wrote:„Šta ti uopće znači to domovina, je li to tebi duhovni, vjerski ili
geografski pojam?“
Nisam mogao otvoriti link ... ali mi je bio dovoljan samo jedan citat iz ove knjige ... da se vidi da je ovu knjigu napisao neko ko nema pameti.
Da nije legitimne i u čitavom svijetu priznate naše države BiH (pa da je ko fildžan) koju danas imamo ... bili bi kao kurdi ili cigani ... raštrkani po svijetu bez pasoša i identiteta.
Neka se oni koji su dijaspori dobro zamisle ... jer da su svi razmišljali kao ovaj vrli pisac ... u kakvoj bi poziciji danas bili isti ... bez države i bez pasoša? Kakav bi svima bio status?
Takva nam je i bila namjenjena sudbina ... sudbina cigana i kurda ...
Glupostima i nebulozama nikad kraja ...
Nekako ne mogu a da ne reagujem na ovaj post. Uvijek ćeš radije gledati svoje dijete raštrkano i razigrano makar i na Jablaničkom jezeru, nego raštrkano u nekoj masovnoj grobnici. To su bile opcije koje su nam ponuđene.in33sa wrote:Ovako, sa legitimnom i priznatom drzavom, nemas straha od toga. Sa BH pasosem se mozes rastrkati samo po Jablanickom jezeru.frla wrote:
Da nije legitimne i u čitavom svijetu priznate naše države BiH (pa da je ko fildžan) koju danas imamo ... bili bi kao kurdi ili cigani ... raštrkani po svijetu bez pasoša i identiteta.
bUDO_hodza wrote:Ala je dobar he he
citat :
„Tako znači ....dezerter napušta domovinu kad joj najviše treba“,
procijedi otac skupljajući mrve po sofri.
Ahmetu udari krv u lice i on planu.
„Ma koja kurčeva domovina, hoću samo da živim k’o čovjek i
ništa više! U zadnjih sto godina stalno ste povlačili granice novih
domovina crtajući ih krvlju dječaka koji još nisu osjetili ni miris
žene.“
„I svakih trideset godina pojavi se iz zatvora neki novi senilni
did koji misli da je bog baš njega poslao da bude osnivač nove i
vječne domovine.“
„Šta ti uopće znači to domovina, je li to tebi duhovni, vjerski ili
geografski pojam?“
„Trideset godina gledam kako zalazi sunce iza planine koju kao
više ne volim jer kao ne spada više u moju domovinu.“
„Zamisli drskosti, Mjesec izađe kod Vlaha, pređe preko naše
domovine i opet ode Vlasima“
Pretpostavljam da se ovo "pitanje za lektora" odnosi na mene (jer sam ih ja spomenuo)...pa rekoh da odgovorim: "kada je pucalo" ja sam bio u Sarajevu i okolnim ratištima...pucali četnici na mene i ja pucao na njih. Zanima li te još nešto?Karadoz wrote:Kriticari hoce li mi neko reci sta ne stima u ovome sto se moze procitati?
1. nije bilo sverca
2. nije se placalo komadantima da vode svercere u svojim jedinicama
3. komadanti nisu svercali
4. normalan covjek nije zelio izgubiti glavu da bi se drugi obogatio
treba li jos primjera?
Pitanje za lektora: Gdje si ti bio kad je pucalo?
@Mali_Vuče, komentar ti je na mjestu. Sjedi, 5Mali_Vuk wrote:Problem je u tome što lik (svjesno ili nesvjesno, ne znam) nije odvojio priču o univerzalnim ljudskim vrijednostima, o pacifizmu kao "aksioNu" opstanka čovječanstva, od stvarnog spleta okolnosi u kojem se Bosna I Hecegovina tada nalazila. Kao što se nalazila i prije hiljadu godina, i kao što će se nalaziti i u narednih milion. Nije ni meni mrzak taj peace romantizam fazon. Ali zamjeram autoru na njegovom spočitavanju kako smo trebali dići ruke od svega, odbaciti svoja uvjerenja, zbog ratnih lešinara kojih je fakat bilo. Dokaz tome su naročito citati na koje se vidim raja najviše naložila. Mogu pokušati i dodatno objasniti, ako treba.
Gdje se u tekstu govori o tome da se trebalo dici ruke od svega... koliko ja vidim rijec je o pojedincu, cak ni o manjoj grupi. Inace koja su bila tvoja uvjerenja u to vrijeme, ona cisto me zanima da bih moga porediti sa svojima.Mali_Vuk wrote:Problem je u tome što lik (svjesno ili nesvjesno, ne znam) nije odvojio priču o univerzalnim ljudskim vrijednostima, o pacifizmu kao "aksioNu" opstanka čovječanstva, od stvarnog spleta okolnosi u kojem se Bosna I Hecegovina tada nalazila. Kao što se nalazila i prije hiljadu godina, i kao što će se nalaziti i u narednih milion. Nije ni meni mrzak taj peace romantizam fazon. Ali zamjeram autoru na njegovom spočitavanju kako smo trebali dići ruke od svega, odbaciti svoja uvjerenja, zbog ratnih lešinara kojih je fakat bilo. Dokaz tome su naročito citati na koje se vidim raja najviše naložila. Mogu pokušati i dodatno objasniti, ako treba.
Ljudi hajde popustite lektora, pa taj ne radi na na drzavnoj TV a da ne pricam o ostalim... to je jezik danasnjice .. Krleza i ini su proslost .. citali josto neko?maybelline wrote:Cine se interesantne ove preve stranice koje sam stigla za sad procitati, iako ima podosta vulgarnih rijeci, a i lektor bi ovdje imao podosta posla...
Ima i ona stara - socijalistichka - nije moguche da vam nije draga - " Domovina nema Domovine- osim grudi njenih ( poshtenih ) ljudi "pici wrote:„Ma koja kurčeva domovina, hoću samo da živim k’o čovjek i
žene.“
ovo je surova istina .......inace nisam ljubitelj psiholosko-ratnih tematika........sve je to demagoski u pet deka i sa pozitivnoscu i suprotnoscu......inace da netrunim jer nisam kriticar......zanimljiva knjiga(prvih 37 strana) puna konradiktornosti o onome sto mnogi nezele da cuju.
Jel to po Srpskom, svi braca i sestre? Mislim ja sam jedinac vjerujem da se meni nisi obracao. Inace sto se tice svijesti i racionalizacije, ono ako me sjecanje dobro sluzi Alija je svoje isprasio van iz BiH, nisma siguran da sam vidjao Bakira sa puskom, Brankovic se vodio u OS mada puske nije ni vidio, Silajdjici su bili vani, Lagumdzije vani ... uh lakse bi mi bilo da sam poceo o tome ko je ostao. Mislim toliko o Savjesti...Srklet-jok77 wrote:Ima i ona stara - socijalistichka - nije moguche da vam nije draga - " Domovina nema Domovine- osim grudi njenih ( poshtenih ) ljudi "pici wrote:„Ma koja kurčeva domovina, hoću samo da živim k’o čovjek i
žene.“
ovo je surova istina .......inace nisam ljubitelj psiholosko-ratnih tematika........sve je to demagoski u pet deka i sa pozitivnoscu i suprotnoscu......inace da netrunim jer nisam kriticar......zanimljiva knjiga(prvih 37 strana) puna konradiktornosti o onome sto mnogi nezele da cuju.
Inache po ovome stho ste napisali - ispada neka naknadna racionalizacija nekoga ko ima savjesti - na pitanje - zashto sam se ispario dok su moju brache i sestre silovali i ubijali iako oni to bash i nisu zasluzili