Roland Garros 2023

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
sve_ovo_ja

#226 Re: Roland Garros 2023

Post by sve_ovo_ja »

Melbourne_Australia wrote: 09/06/2023 21:41
Priglavke wrote: 09/06/2023 21:39 To su spekulacije nas forumasa. Hemijski preparati su sastavni dio vrhunskog sportiste,tako da nista nije iskljuceno. Nadal nakon medicinske pomoci,odjednom se probudi i privede mec kraju...
A sto Nadala spominjete??Sto Novaka ne spominjete?Milion puta na terenu se vuce i fol da je povredjen i kuka,obicno to radi kad gubi...Onda ode u wc i trazi pauzu i proigra od jednom poslije toga. .Prepostavljam sto noleta nema u toj prici je jer ste "Srbi"? A vi ste poznati po realnosti :lol:
Šta je puta znao gubiti 0:2 nema ga na terenu, ode u svlačionicu, 3:2 na kraju ne osvoji protivnik 5 gemova u 3 seta do kraja... :-)
konoplja

#227 Re: Roland Garros 2023

Post by konoplja »

Ma daj bola... Preparati, preparati. :mrgreen:
Ubitacan tempo u prva dva seta kao da su igrali 4 sata, a ne 2 i 15 minuta.
Dodaj na to da se psihicki ubio kao sto i sam kaze, i napisao sam ranije da je to moguce i da su to spominjali na prijenosu sto sam pratio.
I to je to, nema potrebe za spekulacijama o preparatima.
Melbourne_Australia

#228 Re: Roland Garros 2023

Post by Melbourne_Australia »

sve_ovo_ja wrote: 09/06/2023 21:43

A sto Nadala spominjete??Sto Novaka ne spominjete?Milion puta na terenu se vuce i fol da je povredjen i kuka,obicno to radi kad gubi...Onda ode u wc i trazi pauzu i proigra od jednom poslije toga. .Prepostavljam sto noleta nema u toj prici je jer ste "Srbi"? A vi ste poznati po realnosti :lol:
Šta je puta znao gubiti 0:2 nema ga na terenu, ode u svlačionicu, 3:2 na kraju ne osvoji protivnik 5 gemova u 3 seta do kraja... :-)
Ni jedan igrac u istoriji tenisa nije tu taktiku primjenjivao vise od njega.Do 25, godine je bio rekorder na atp po predanim mecevima..Kad bi vidio da ne moze ,predao bi..To je bio onaj period kad ga je stomak bolio od hljeba,pa je bilo zbog vida itd itd..Ako bi gubio prvi set obavezno bi zvao doktora to i danas radi da bi ritam prekinuo ..Ali malo ko je pratio tenis prije 15 godina i veze nemaju.
breuer

#229 Re: Roland Garros 2023

Post by breuer »

Priglavke wrote: 09/06/2023 21:21
breuer wrote: 09/06/2023 21:17

vjerovatno ti uopšte ne razumiješ važnost ovog meča...šteta za povredu malog, al ep je ep...
Ne razumijem. Objasni mi. Koja je to vaznost ovog meca da bi dobio taj epitet.
važnost da li će napokon u potpunosti zavladati nova generacija ili će i dalje ostati potčinjena sada, nažalost, samo Novaku...nije ovo klasik velikana približno istih godina, već klasik smjene generacija koja se, nakon današnjeg dana, još nije desila, a bila je u dobroj prilici...pogledaj i kako je Eurosport naslovio drugi set na pregledu...
Priglavke

#230 Re: Roland Garros 2023

Post by Priglavke »

Priglavke wrote: 09/06/2023 21:39 To su spekulacije nas forumasa. Hemijski preparati su sastavni dio vrhunskog sportiste,tako da nista nije iskljuceno. Nadal nakon medicinske pomoci,odjednom se probudi i privede mec kraju...
Cuj sad ovo...Pusti tu pricu o Srbima,Bosnjacima i Hrvatima barem kada govoris o sportu.Kod Nadala je to najvise bilo ocigledno.A uvjeren sam da i Djokovic tokom svoje karijere nije bio legalista isto kao i Federer. U biciklizmu hemije najvise ima. Pantani ,Krum,Armstrong svi su oni varali...Pa u fudbalu...U italiji su im davali hemije,da igraci cak nisu bili ni svjesni... Pa u NBA ligi...OI 1992 u Barceloni, americki kosarkasi uopste nisu bili testirani na doping,jer je to bio dogovor.
Bez hemijskih preparata vrhunski sportista dugorocno ne moze,samo sto se to prikriva ili tolerise..
Last edited by Priglavke on 09/06/2023 22:38, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#231 Re: Roland Garros 2023

Post by konektovan »

Koliko god bio veliki talenat, trema, tj. pritisak ga progutao....kad u glavi sve ne stima, kako ce onda tijelo to pratiti..?!

Ima da se nacekate na smjenu geeracije..jos neko vrijeme.
Osmi Socrates

#232 Re: Roland Garros 2023

Post by Osmi Socrates »

Ne možete ništa sa sigurnošću tvrditi što se tiče dopinga ni kad je u pitanju Đoković ni kad je u pitanju Nadal.

Bezveze vam je ta rasprava. Đoković jeste bio fizički nespreman na početku karijere, što ne znači da je koristio bilo šta nedozvoljeno da bi tu situaciju popravio u svoju korist.

Svako fizički sazrijeva na drugačiji način, i može i sam utjecati na to u dobroj mjeri.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#233 Re: Roland Garros 2023

Post by konektovan »

Ovaj mali Alcaraz,..jos raste, i razvija se.. :mrgreen:
ultima_palabra

#234 Re: Roland Garros 2023

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote: 09/06/2023 20:20

Znaci psiha prevashodno. Ono, naucit ce nesto iz ovoga… ali razocaravajuce je zato sto se od starta mali poredi s Nadalom, a znamo kakve je meceve igrao Rafa sa 20 godina i mladji.
WarrenGrozni

#235 Re: Roland Garros 2023

Post by WarrenGrozni »

Samo bezglutenska ishrana i piramide.
Student_u_Ostavci

#236 Re: Roland Garros 2023

Post by Student_u_Ostavci »

WarrenGrozni wrote: 09/06/2023 22:20 Samo bezglutenska ishrana i piramide.
Alkaraz se puca svim i svačim, nije ovo prvi put da mu duša izađe na nos :zzzz:
sukis

#237 Re: Roland Garros 2023

Post by sukis »

Djokovic je neunistiv, koliko god da je mali zelen u glavi toliko je i on doprinio da samo u dva seta mladi spanac izduva i psihicki i fizicki. Mozemo jos malo uzivati u najboljem tenisu ikada dok se Djokovic ne povuce, i mislim da mi za svog zivota necemo docekati da se pojavi neko i blizu kao velika trojka, da traje 15+ godina na nivou velike trojke mislim da se to nikada nece desiti.
Priglavke

#238 Re: Roland Garros 2023

Post by Priglavke »

breuer wrote: 09/06/2023 21:53
Priglavke wrote: 09/06/2023 21:21

Ne razumijem. Objasni mi. Koja je to vaznost ovog meca da bi dobio taj epitet.
važnost da li će napokon u potpunosti zavladati nova generacija ili će i dalje ostati potčinjena sada, nažalost, samo Novaku...nije ovo klasik velikana približno istih godina, već klasik smjene generacija koja se, nakon današnjeg dana, još nije desila, a bila je u dobroj prilici...pogledaj i kako je Eurosport naslovio drugi set na pregledu...
To su gluposti care. Mediji zele nabildati nesto sto nema veze sa realnosti i tako ga serviraju. A mase to konzumiraju.Cak i da je Djokovic izgubio sa 3-0, to ne bi nista znacilo. Jer bi ga Djokovic na Wimledonu pomeo sa 3-0. Mecevi izmedju velike trojke mozemo nazvati klasici ili dati neki slican epitet. Djokovic jos moze komotno 3-5 godina igrati da ga omladina ne ugrozi...
Ali ovo ..Nista...
breuer

#239 Re: Roland Garros 2023

Post by breuer »

Priglavke wrote: 09/06/2023 22:35
breuer wrote: 09/06/2023 21:53

To su gluposti care. Mediji zele nabildati nesto sto nema veze sa realnosti i tako ga serviraju. A mase to konzumiraju.Cak i da je Djokovic izgubio sa 3-0, to ne bi nista znacilo. Jer bi ga Djokovic na Wimledonu pomeo sa 3-0. Mecevi izmedju velike trojke mozemo nazvati klasici ili dati neki slican epitet. Djokovic jos moze komotno 3-5 godina igrati da ga omladina ne ugrozi...
Ali ovo ..Nista...
nisam ja siguran da ti razumiješ bruda...svoj ti poso :zzzz:
Bodkin

#240 Re: Roland Garros 2023

Post by Bodkin »

Melbourne_Australia wrote: 09/06/2023 20:27 Novak je bijednik ali bez konkurencije..Lik rukom udara i urla dok mali jedva hoda...Mislim sve sam vidio ali ovo nikad nisam vidio...Zato je mali i zato ga niko ne voli po svijetu..Znaci bukvalno pumpa rukom i urla a decko igra na jednoj nozi..Novak je pola svoje karijere gradio na predaji meceva kad bi vidio da ne moze dobiti ..Alcaraz je ispostovao publiku i protivnika i odigrao do kraja :thumbup: ps..Vidim ovdje likovi pisu da Alcaraz nije ni pola u svojim godinama kao trojka..Jbt ko sve komentarise tenis :lol: Nek sw uhvate hrkljusa..Alcaraz je bolji od trojke i to poprilicno nego sto su oni bili sa 19.
Boli li?
Melbourne_Australia

#241 Re: Roland Garros 2023

Post by Melbourne_Australia »

Bodkin wrote: 09/06/2023 23:15
Melbourne_Australia wrote: 09/06/2023 20:27 Novak je bijednik ali bez konkurencije..Lik rukom udara i urla dok mali jedva hoda...Mislim sve sam vidio ali ovo nikad nisam vidio...Zato je mali i zato ga niko ne voli po svijetu..Znaci bukvalno pumpa rukom i urla a decko igra na jednoj nozi..Novak je pola svoje karijere gradio na predaji meceva kad bi vidio da ne moze dobiti ..Alcaraz je ispostovao publiku i protivnika i odigrao do kraja :thumbup: ps..Vidim ovdje likovi pisu da Alcaraz nije ni pola u svojim godinama kao trojka..Jbt ko sve komentarise tenis :lol: Nek sw uhvate hrkljusa..Alcaraz je bolji od trojke i to poprilicno nego sto su oni bili sa 19.
Boli li?
Sagni se i vidi..
necko_hz

#242 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

ultima_palabra wrote: 09/06/2023 22:20Znaci psiha prevashodno. Ono, naucit ce nesto iz ovoga… ali razocaravajuce je zato sto se od starta mali poredi s Nadalom, a znamo kakve je meceve igrao Rafa sa 20 godina i mladji.
Ma on je, po meni, uvijek bio puno više kao Đoković nego kao Nadal, ali ljudi se lako uhvate nekih stereotipa. Španac, borben, brz i na bazi tih elemenata dođu do površnijih zaključaka i poređenja.

Svejedno, ne bih mu ja ovo puno zamjerao, jer očigledno su specifična i situacija i pritisak bili, a tenzija koju je kombinacija svega toga izazvala rezultirala je time čime je rezultirala.

Ali... Ne znam koliko se ovdje raje sjeća prvog puta kada smo Rafu vidjeli da ga je fizički jedan igrač raznio do mjere da je ovaj počeo disati na škrge i koristiti reket kao štap?

Miami 2011, tiebreak trećeg seta, četvrti poen. Imao je čovjek 25 godina, u punoj fizičkoj formi, a Novak mu je dušu uzeo do mjere da se Rafa, doslovno, naslonio na reket i fizički raspadao.

I mogu se tačno sjetiti tog trenutka, prošlo je, eto, 12 godina, ali znam bukvalno taj osjećaj kada gledaš nekoga ko ti je do tada bio sinonim za fizičku snagu i spremu, kako praktično ne može normalno ni hodati, a nije povrijeđen niti je meč još gotov.

Nema gladijatora koji nekada što fizički, što mentalno, ne pukne.
Edin H.

#243 Re: Roland Garros 2023

Post by Edin H. »

konektovan wrote: 09/06/2023 22:19 Ovaj mali Alcaraz,..jos raste, i razvija se.. :mrgreen:
Ali izgleda može dobro pojesti i popiti, zato je i ispuhao. :-D

Navukao ga Nole ko’ levata.
necko_hz

#244 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

breuer wrote: 09/06/2023 21:53važnost da li će napokon u potpunosti zavladati nova generacija ili će i dalje ostati potčinjena sada, nažalost, samo Novaku...nije ovo klasik velikana približno istih godina, već klasik smjene generacija koja se, nakon današnjeg dana, još nije desila, a bila je u dobroj prilici...pogledaj i kako je Eurosport naslovio drugi set na pregledu...
Važnost njihovog meča jasna je svakome ko želi da mu bude jasna. Generacija protiv generacije, nivo protiv nivoa, igrači koji su se smjenjivali na prvoj poziciji, a nisu međusobno igrali u tom periodu, plus su obojica aktuelni osvajači US Opena, odnosno Australian Opena.

Epski okršaj u svakom smislu, tako je najavljivan s pravom, tako sam ga i ja doživljavao, a takav je i bio u prva dva seta. Alcaraz je Big 3 nivo igrača, očekuje se da bude jedan od najboljih u historiji, ali nisu ljudi toga još svjesni danas, kao što nisu bili svjesni vrijednosti momenta kada je Federer Samprasa pobijedio 2001. godine, pa su tek godinama kasnije, kada je ovaj počeo nizati rekorde, tom meču počeli davati pažnju kakvu zaslužuje, i simboličnu i svaku drugu.

Alcaraz i Đoković će pobijeđivati jedan drugog i svaki od tih mečeva će imati ogromnu vrijednost i važnost sve dok je Đoković fizički i tehnički na optimalnom nivou kako bi mogli, upravo na osnovu tih mečeva, pratiti realne parametre, praviti objektivna poređenja i donositi iste takve zaključke.

I poenta rivalstava jeste upravo ta mogućnost da rival pobijedi rivala rivala na jednom turniru, a ovaj njega na drugom, što bi neki pametnjakovići koji prave poređenja sa mečevima Velike trojke i sami trebali znati, jer upravo zbog toga je njihova era i bila posebna.
Priglavke

#245 Re: Roland Garros 2023

Post by Priglavke »

Medijska manipulacija je cudo! Usmjeravanje publike i davanje epiteta. Nagovjestavanje o nekom posebnom mecu... A onda ga Djokovic razvali i onda taj mec odjednom nije vazan,jer je rano govoriti o smjeni generacija.. Sta ce mediji pisati ako sljedece godine Rafa osvaji RG???? Ovaj momak ce tek za 3-5 godina biti prvo ime tenisa,ako ga zdravlje posluzi....Do tada ce ga Djokovic tamburati...Tek nakon 3 godine mozemo govoriti o smjeni....a i do tada ce Carlos jo vise sazrijeti kao igrac...Sta ako ove godine Djokovic osvoji sva 4 GS??? O smjeni generacija?! Cini mi se da su i prije nekoliko godina pisali o smjeni generacija kada je Zverev bio predvodnik omladine, pa troika opuha tu generciju.. Zelja medija i realnost je nesta drugo...
Priglavke

#246 Re: Roland Garros 2023

Post by Priglavke »

necko_hz wrote: 10/06/2023 02:45
breuer wrote: 09/06/2023 21:53važnost da li će napokon u potpunosti zavladati nova generacija ili će i dalje ostati potčinjena sada, nažalost, samo Novaku...nije ovo klasik velikana približno istih godina, već klasik smjene generacija koja se, nakon današnjeg dana, još nije desila, a bila je u dobroj prilici...pogledaj i kako je Eurosport naslovio drugi set na pregledu...
Važnost njihovog meča jasna je svakome ko želi da mu bude jasna. Generacija protiv generacije, nivo protiv nivoa, igrači koji su se smjenjivali na prvoj poziciji, a nisu međusobno igrali u tom periodu, plus su obojica aktuelni osvajači US Opena, odnosno Australian Opena.

Epski okršaj u svakom smislu, tako je najavljivan s pravom, tako sam ga i ja doživljavao, a takav je i bio u prva dva seta. Alcaraz je Big 3 nivo igrača, očekuje se da bude jedan od najboljih u historiji, ali nisu ljudi toga još svjesni danas, kao što nisu bili svjesni vrijednosti momenta kada je Federer Samprasa pobijedio 2001. godine, pa su tek godinama kasnije, kada je ovaj počeo nizati rekorde, tom meču počeli davati pažnju kakvu zaslužuje, i simboličnu i svaku drugu.

Alcaraz i Đoković će pobijeđivati jedan drugog i svaki od tih mečeva će imati ogromnu vrijednost i važnost sve dok je Đoković fizički i tehnički na optimalnom nivou kako bi mogli, upravo na osnovu tih mečeva, pratiti realne parametre, praviti objektivna poređenja i donositi iste takve zaključke.

I poenta rivalstava jeste upravo ta mogućnost da rival pobijedi rivala rivala na jednom turniru, a ovaj njega na drugom, što bi neki pametnjakovići koji prave poređenja sa mečevima Velike trojke i sami trebali znati, jer upravo zbog toga je njihova era i bila posebna.
Gluho bilo...Sto bi rekli nase nane i dede...
mirota

#247 Re: Roland Garros 2023

Post by mirota »

ultima_palabra wrote: 09/06/2023 18:29
WarrenGrozni wrote: 09/06/2023 18:25 Ne mogu vjerovati da je ovaj izgubio meč zbog grčeva u trećem setu. I to 15 godina mladji teniser.
Ma ajd bježi
Upravo poceh to pisati, kako ovaj od 36 godina nema grceve?

I generalno ovi mladji, razumijem da ih Novak nadigra tehnicki ili mentalno, ali da je fizicki svjeziji u 4. ili 5. setu to ne mogu da pojmim.
prosto je, Nole zivi veci dio karijere ko asketa, patnja je to, ali zato igra u 37., prilicno je on doprijijeno grcevima jer je vozao malog tamo vamo, mali igrao ko Nadal na 130% mogucnosti, bez puno mozga. Nole radi po pola sata istezanja prije treninga, to svi sportasi mrze, ali bez toga nista..Nole je mentalna gromada, na 00:40 spasiti 3 brejk lopte, aooo...
WarrenGrozni

#248 Re: Roland Garros 2023

Post by WarrenGrozni »

Ma Vilander je sve to najbolje objasnio.
Alcaraz je još daleko od Djokovića kad je u pitanju puko čitanje igre.
Zato su Djokovićeve kretnje optimalnije, a Alcaraz je u prva dva seta imao 30 sprinteva od 100 metara.
Pa onda nije čudo što se raspao od grčeva početkom trećeg.

Iako je dobio drugi set, jednostavno mozak i tijelo ga obeshrabruju šaljući mu signale da nema šanse dobiti još dva pod takvim intezitetom.
Da je neko drugi bio preko puta, sigurno bi više vjerovao sebi.
necko_hz

#249 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

Iako Alcarazovo žrtvovanje u svakom poenu može imati dugoročnog utjecaja, ne vidim to kao problem u jučerašnjoj situaciji. Ne zaboravimo da su prošle godine u Madridu odigrali meč koji je trajao 3 sata i 38 minuta, a bio je jednakog intenziteta, gdje su prva dva seta trajala preko sat, a treći oko sat i po.

Jučer je očigledno ta psihološka tenzija napravila ključni problem. Nije ovo plod fizičke (ne)spremnosti niti će mu jači trening pomoći da to savlada naredni put, s obzirom da je već fizički zvijer. Ovo je plod slabije kontrole emocija koja je izražena i u drugim stvarima, prvenstveno selekciji udaraca gdje i dalje često ne može iskontrolisati svoje inicijalne porive da mlati po loptici.

Naučit će, svakako, neće mu se to više dešavati, ali svjeedno je šteta s obzirom na značaj i simboliku samog meča te kvalitet koji su pokazali u prva dva seta.
RJ57

#250 Re: Roland Garros 2023

Post by RJ57 »

puno se očekivalo, na kraju ništa novo, big three lešinar u best of five iscuclao zadnju kap krvi mladom lavu … idemo dalje
Post Reply