Rok trajanja vina?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dany97

#1 Rok trajanja vina?

Post by Dany97 »

Moze mi neko pomoci i reci sta je od ovog sa slike zapravo rok trajanja,ne mogu raspoznati :/

cartman

#2 Re: Rok trajanja vina?

Post by cartman »

Isteko rok prosle godine
swanfilter

#3 Re: Rok trajanja vina?

Post by swanfilter »

Ako je vino cuvano u pravim uslovima, nista mu ne fali. Cep ce ti sve reci ...

I, kada ga otvoris, sacekaj do 5 min da se prozraci, da kazem ...
VladaFBiH

#4 Re: Rok trajanja vina?

Post by VladaFBiH »

Za standardna bijela vina sa police - berba 3 godine unazad a za crvena (osim desertna) 5 godina osim ako nisu čuvana u posebnim uslovima. Nakon ovog perioda gube organoleptička svojstva što opet ne znači da su pokvarena ali postoji mogućnost da nije to to zbog promijenjenih svojstava. Imaš još kategoriju arhivskih vina koja su priča za sebe.

U principu vina nemaju rok upotrebe ali se ovo uzima kao zlatni standard zbog načina skladištenja i pakiranja.
Dany97

#5 Re: Rok trajanja vina?

Post by Dany97 »

swanfilter wrote: 09/02/2022 23:39 Ako je vino cuvano u pravim uslovima, nista mu ne fali. Cep ce ti sve reci ...

Ne bi znao reci,dobio ga na poklon...Pio sam ga ipak djeluje fino.
VladaFBiH wrote: 10/02/2022 09:04 Za standardna bijela vina sa police - berba 3 godine unazad a za crvena (osim desertna) 5 godina osim ako nisu čuvana u posebnim uslovima. Nakon ovog perioda gube organoleptička svojstva što opet ne znači da su pokvarena ali postoji mogućnost da nije to to zbog promijenjenih svojstava. Imaš još kategoriju arhivskih vina koja su priča za sebe.

U principu vina nemaju rok upotrebe ali se ovo uzima kao zlatni standard zbog načina skladištenja i pakiranja.
Ahaam,ja sva vina drzim na obicnim policama u sobi tako da od tog idealnog skladistenja vjerovatno nista hehe.Ali ih i ne otvaram...
A ovo vino sa slike sam otvorio i bas je kisilo,pomislio da je pokvareno dok nisam na netu nasao da je tako mjehuricasto,valjda pjenusavo...
swanfilter

#6 Re: Rok trajanja vina?

Post by swanfilter »

Dany97 wrote: 10/02/2022 11:53
swanfilter wrote: 09/02/2022 23:39 Ako je vino cuvano u pravim uslovima, nista mu ne fali. Cep ce ti sve reci ...

Ne bi znao reci,dobio ga na poklon...Pio sam ga ipak djeluje fino.
VladaFBiH wrote: 10/02/2022 09:04 Za standardna bijela vina sa police - berba 3 godine unazad a za crvena (osim desertna) 5 godina osim ako nisu čuvana u posebnim uslovima. Nakon ovog perioda gube organoleptička svojstva što opet ne znači da su pokvarena ali postoji mogućnost da nije to to zbog promijenjenih svojstava. Imaš još kategoriju arhivskih vina koja su priča za sebe.

Ahaam,ja sva vina drzim na obicnim policama u sobi tako da od tog idealnog skladistenja vjerovatno nista hehe.Ali ih i ne otvaram...
A ovo vino sa slike sam otvorio i bas je kisilo,pomislio da je pokvareno dok nisam na netu nasao da je tako mjehuricasto,valjda pjenusavo...

Vina neka budu u prostoru bez svjetlosti i da je osjecaj vlaznosti neke. Inace se plut susi i zato dolazi do kvarenja.

Ljudi mnogo puta iznenađeni, pa kako se pokvarilo tako brzo ...

Ovo sa slike je kisilo jer dolazi iz regije gdje idu Refosk, Teran, a zbog kisele zemlje, kolicine zeljeza u istoj ..

Na zdravlje ...
doox

#7 Re: Rok trajanja vina?

Post by doox »

Vino nema rok trajanja, ako je čuvano na ispravan način.
stubrijez

#8 Re: Rok trajanja vina?

Post by stubrijez »

naravno... samo nigdje se ne cuva u idealnim uslovima, ja gledam da kupujem sto mladje jer ko zna gdje je sve izmuckano i prevrilo po trgovini.
Post Reply