Rok trajanja

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kinderlada

#1 Rok trajanja

Post by kinderlada »

Sta mislite da li je kod pojednih lijekova zaista potrebno tacno obratiti paznju na datum trajanja istog? Ne mislim naravno na lijekove poput antibiotika ili slicno...
Ali evo recimo primjer nekih pastila za grlo i tako to.

Konkretno imam Neoangin pastile za grlo, imam neke pune 2 kutije, a rok im je bio do 2009 godine? Da li da ih ipak uzmem jer me grlo boli ili da bacim ove pa do apoteke po frsishke :-D

Nekako mi zao ove baciti, kontam valjaju jos :-)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2 Re: Rok trajanja

Post by plain vanilla »

baci
na nekim proizvodima pise najbolje upotrijebiti do ... to znaci da ih mozes i koristiti i poslije, ali su najucinkoviti jo do odredjenog datuma
ali ako pise da je upotrebljivo do... onda znaci da je nakon tog datuma rok istekao i trebas to baciti
MAN-lion's coach

#3 Re: Rok trajanja

Post by MAN-lion's coach »

......
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:30, edited 1 time in total.
djana h

#4 Re: Rok trajanja

Post by djana h »

kinderlada wrote:Sta mislite da li je kod pojednih lijekova zaista potrebno tacno obratiti paznju na datum trajanja istog? Ne mislim naravno na lijekove poput antibiotika ili slicno...
Ali evo recimo primjer nekih pastila za grlo i tako to.

Konkretno imam Neoangin pastile za grlo, imam neke pune 2 kutije, a rok im je bio do 2009 godine? Da li da ih ipak uzmem jer me grlo boli ili da bacim ove pa do apoteke po frsishke :-D

Nekako mi zao ove baciti, kontam valjaju jos :-)
Ipak,baci :)
Nijedan rok trajanja nije odredjen i naznacen bez razloga,a osobito sa lijekovima kojima istekne rok trajanja nije se igrati.
Ja sve pobacam bez zaljenja,imam djecu i ne bih zeljela da im se nesto desi zbog toga sto ja zalim za tablom tableta kojima je istekao rok trajanja :)
Post Reply