ROK TRAJANJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
melbaa

#1 ROK TRAJANJA

Post by melbaa »

Već duže vrijeme, kada kupujem kuhinjsku so (Tuzlansku) pogled bacim na rok trajanja. Tamo stoji:
Rok upotrebe: 3 godine Federacija
Rok upotrebe: 2 godine RS

Prvi puta kada sam to vidjela mislila sam da je štamparska greška. :-)
Zna li tko nešto o ovome?
Rambo-Amadeus

#2 Re: ROK TRAJANJA

Post by Rambo-Amadeus »

Nesto mi je poznato ovo (deja-vu?), mislim da je bila tema poodavno o ovome vec... :D :-) :skoljka:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: ROK TRAJANJA

Post by Bobi »

Rambo-Amadeus wrote:Nesto mi je poznato ovo (deja-vu?), mislim da je bila tema poodavno o ovome vec... :D :-) :skoljka:
Je :lol:
melbaa

#4 Re: ROK TRAJANJA

Post by melbaa »

Rambo-Amadeus wrote:Nesto mi je poznato ovo (deja-vu?), mislim da je bila tema poodavno o ovome vec... :D :-) :skoljka:
joj, pa nismo svi tako stari na ovom forumu!
ja samo trazim odgovor a ne diskusiju. :?
hvala.
uvjek dobar gost

#5 Re: ROK TRAJANJA

Post by uvjek dobar gost »

Na dva načina rok trajanja tumači zakon... jedan je rok u PC -u a drugi u mrskoj mi Federaciji
starii

#6 Re: ROK TRAJANJA

Post by starii »

melbaa wrote:Već duže vrijeme, kada kupujem kuhinjsku so (Tuzlansku) pogled bacim na rok trajanja. Tamo stoji:
Rok upotrebe: 3 godine Federacija
Rok upotrebe: 2 godine RS

Prvi puta kada sam to vidjela mislila sam da je štamparska greška. :-)
Zna li tko nešto o ovome?

pametno pitanje..a odgovor je da kuhinjska sol ima rok trajanja, nema to veze sa soli vec sa onim sto se dodaju u so a to je JOD..u svakoj zemlji postoji pravilnik o jodiranju soli pa tako i u našoj, jer ne treba ista količina joda covjeku koji zivi u Hrvatskoj na moru (jer jod unosi i putem morskih plodova, Bosancu (npr zna se da je područje Srebrenice još u bivsoj Yugi oznaceno kao JOD deficitirano podrucje, i ono npr ko zivi u Makedoniji....amerikanci su prije nekoliko godina donijeli pravilnik da se umjesto u so dodaje vise joda u hljeb, pa su vidjeli da to nije dobro jer su ljudi jeli malo hljeb i onda su kod stanovnistva uocili da dolazi do problema sa stitnom žljezdom za ciji je metabolizam izuzetno vazan jod i ciji nedostatak moze dovesti i do ostećenja mentalnih funkcija, retardacije, slabe inteligencije, poremećaja rasta i razvoja narocito djece...
so također treba da je u zatvorenim kutijama i da nije izlozena djelovanju sunca i vlage...a to sto je ovamo je tri a ovamo dvije godine rok je vise manje do pravilnika,uglavnom nemoj da ti ko podvali so sa isteklim rokom zbog joda,jer jod ima rok trajanja,uvijek pogledaj datum proizvodnje..
i ova so koja se uvozi kod nas je također jodirana prema našem pravilniku, ili pak so koju mi izvozimo u hrvatsku moramo jodirati prema njihovom pravilniku i zakonu..
na netu imas dosta o soli i jod pa vidi evo ti neki links,informisi se radi sebe...

http://www.unicef.org/bih/ba/media_5224.html
http://dnevnik.hr/vijesti/zdravlje/jodi ... avlje.html
melbaa

#7 Re: ROK TRAJANJA

Post by melbaa »

Hvala na odgovoru starii, ali... :-)
Ako je kvaka u kolicini joda i pravilnika onda mi je sve jasno.
Nasa posla - jedna drzava vise zakona i pravila. I jos veca glupost onih koji prave pravilnike i zakone. Konkretno, pitala bih ih koja je to razlika izmedju Dobrinje (RS) i Dobrinje (FBiH) u klimatskim i ostalim uvjetima da bi se propisale razlicite kolicine joda. Ili ako bas i ima razlike, koja im je onda razlika izmedju Mostara koji se nalazi u FBiH i Opstine Mostar u RS-u. (za informaciju to je opstina koja se sastoji od jedne trafostanice i par bandera i ciji nacelnik zivi u Mostaru u FBiH i poima nema sta se desava u opcini ciji je nacelink!!!). Tko li je kod njih mjerio zrak i zemlju i potrebe za jodom :dance:

U svakom slucaju ludilo :shock:
Post Reply