Rohonc Codex

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1 Rohonc Codex

Post by arman1 »

Naletjeh večeras na Havazu neki copy/paste texta o knjizi pod nazivom "Rohonc Codex".
https://holybooks-lichtenbergpress.netd ... -Codex.pdf
Navodno je knjiga pisana negdje u 18 vijeku ima 448 stranica sa dosta ilustracija i pisana navodno pismom i jezikom koji do danas niko nije dešifrovao.
Nisam baš nešto jak iz kriptografije ali ono što mi je upalo u oči nakon 10 minuta pregleda je da postoji čvrst matematičko-logički uzorak. Koliko se razumijem u neka pravila slike su rađene "naopačke" u opnosu na tekst. Materijal je očito pisao ljevak u poznim godinama.
Koristio je neku vrstu kombinacije latinice i nekog starog pisma, slično kodiranju/programiranju.
Po formi bih rekao da je u pitanju neki izvještaj o nekim dešavanjima. S obzirom na evropsku istoriju vjerovatno izvještaj neke uhode ili slično.
Na linku je PDF dokument za download, pa bih volio ako ima zainteresovanih da daju svoje mišljenje.
walter kurtz

#2 Re: Rohonc Codex

Post by walter kurtz »

Pratim :zoka:
victom

#3 Re: Rohonc Codex

Post by victom »

analizirao sam 15 minuta, i mislim da je rješenje 23
Last edited by victom on 01/03/2021 02:35, edited 2 times in total.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#4 Re: Rohonc Codex

Post by arman1 »

Sa 6 godina sam prvi put upotrijebio poznati "GERMANIKUS" kod kojim se djeca uče osnovama kodirnja, uglavnom zaa šifrovane upise u spomenare i sl. Kasnije sam se doticao "lapiEA" i "NUMZ-a" ništa extremno.
Uglavnom kod ovih šifara, kao u ROHONC-u, ako imaš slog koji se ponavlja u pitanju je strana ili objekat, kao kod programiranja.
Potrebno je sadržaj ssmjestiti u kontekst vrijeme i prostor da bi se olakšalo dekodiranje.
Posebno je olakšavajuće što je rađeno ručno primitiivnim metodama, mada nasumične greške mogu otežati detekciju uzorka.
Post Reply