Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Ramzess Veliki
#26 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Ovako naše žene vide sebe ...

- Ramzess Veliki
#27 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Vrlo lako - pitaš svog muškarca šta da uradiš.Euridika wrote:ccccc... sram te bilo....Ramzess Veliki wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sorry, ne'š se ti lako udati ...![]()
![]()
![]()
Prvo, sve si pobrkala. Kakva tri stuba od četiri ... pa tri i pol ... to što opereš suđe to je valjda jedan od stubova. Pa perem ih i ja.
Veš-mašina je valjda opet jedan od stubova ... to se napuni, pritisneš dugme i kad završi okačiš da se suši. Ne'š muke velike.![]()
Ja napišem temu koja ide niz dlaku muškima, a ti me nalijepiš... svašta![]()
Btw, ne sekiraj se za moj bračni status...![]()
Nije svrha teme da se takmičimo ko šta zna uraditi, zna i dijete upaliti veš mašinu, ako ćemo dotle... A stubove nisam ja izmislila... samo nadopunila današnjim stanjem. Poenta je kako organizovati život u današnje vrijeme, a da porodica i dalje postoji... i da brakovi opstaju, a ne da pucaju pri prvom problemu...
- ultima_palabra
#28 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Kod nas žena završi FPN, dobije na štelu posao u ministarstvu gubljenja vremena i kupi polovnog Forda Ka na kredit... i misli da ima karijeru i da je nezavisna.
- Euridika
- Globalna šefica
#29 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Ne baš... nisi me shvatio dobro. Ne pričam o položaju žene u društvu, već o odnosima u porodici. Nije uopće stvar ženske dominacije, niti se meni tako nešto dopada... Više je osvrt na to da se često može čuti da je bolji status žena u društvu uzrokovao da propadaju porodice...texiller wrote: a za pokretača teme...
svašta si nešto napisala a meščini da pojma nemaš šta si htjela reć'... klara cetkin i njeni porivi i razlozi se niakako i ni na koji način ne mogu povezati sa položajem muškarca u zajednici juče, danas a ni sutra... nit se ona zalagala za ravnoravnost svih žena nit je to radila iz ličnih razloga već zato što joj je tako rekla partija...
koliko god ti u svom bližem okruženju vidjela neke promjene znaj da na globalnom planu muškarac i dalje zauzima izrazito dominantnu ulogu i da je položaj žene u današnjem svijetu isti ako ne i gori od onoga kakav je bio, džaba tebi posao u kancelariji i tvoj Renault Megane dCI, (pogledaj MTV, Farmu, Big brother itslično...) jer je žena nekada bila dama a danas je bitch, ho, gola nasred ulica i još uživa u tome a izgleda kao strašilo... pusti ti Kolindu, Mekrel, Oprah, Beyonce i Semihu Borovac... to nije pokazatelj ženske dominacije a muške podanosti.... o tome govoriš ako sam te dobro shvatio, položaj muškarca u svijetu i njegovo mjesto...
... sve što ti mogu reći na kraju je da "prirodni poredak" tj. ono kako su stvari postavljene od iskona ništa ne može poremetiti... ni klara cetkin ni coco chanel ni yoko ono... a ti tumači kako hoćeš...
Usput, ne hodamo sve gole ulicom...
- Euridika
- Globalna šefica
#30 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
O jooj... ne! Nije to cilj!dječak sa šibicama wrote:Pa dobro, na zeni su sva 4 stuba kuce ako bas inzistirate... ali je muskarac na stubovima![]()
- dust in the wind
#31 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
sreca pa su nam muskarci uspjesni. hehe. ne znam gdje god pogledam sve mocniji od mocnijegultima_palabra wrote:Kod nas žena završi FPN, dobije na štelu posao u ministarstvu gubljenja vremena i kupi polovnog Forda Ka na kredit... i misli da ima karijeru i da je nezavisna.
-
dječak sa šibicama
#32 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Cime se mjeri uspjesnost?
Novcem, parama, ili necim trecim?
Kojeg muskarca, vi zene, smatrate uspjesnim?
Novcem, parama, ili necim trecim?
Kojeg muskarca, vi zene, smatrate uspjesnim?
-
Hakiz
#33 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Ali, to je sve lako riješiti.
Moje dame, nemojte se udavati za nas neotesane balkanoidno-kromanjonske tipove. Dakle, ostaneš sama, nađeš kakvog pastuha ili laboratoriju da ti doniraju dijete, i onda imaš sve sama. Ko će tada prati veš, kuhati ručak itd, naravno ti.
A kada već moraš kuhati za sebe, pa i za dijete, pa poslije toga prati suđe, veš itd za dvoje, nije teško dodati još jedan tanjir ili gaće pa oprati i za troje. U čemu je problem?
Moje dame, nemojte se udavati za nas neotesane balkanoidno-kromanjonske tipove. Dakle, ostaneš sama, nađeš kakvog pastuha ili laboratoriju da ti doniraju dijete, i onda imaš sve sama. Ko će tada prati veš, kuhati ručak itd, naravno ti.
A kada već moraš kuhati za sebe, pa i za dijete, pa poslije toga prati suđe, veš itd za dvoje, nije teško dodati još jedan tanjir ili gaće pa oprati i za troje. U čemu je problem?
- insomnia78
#34 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Preseravanje
- Sephora
#35 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Uz sve to treba li da ima velike sise i velike guzove?dječak sa šibicama wrote:Kad se pojavi zena koja ce imati dovoljno veliku platu da izdrzava i mene i sebe, veci stan od mog, vecu kucu od moje, vise para od mene, zna raditi sve i voli biti glavna u svakom poslu u kuci i oko kuce... ja cu je ozeniti![]()
- ultima_palabra
#36 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Stoji i to, samo ne znam kako se onda uvodni post uklapa u stvarnost.dust in the wind wrote:sreca pa su nam muskarci uspjesni. hehe. ne znam gdje god pogledam sve mocniji od mocnijegultima_palabra wrote:Kod nas žena završi FPN, dobije na štelu posao u ministarstvu gubljenja vremena i kupi polovnog Forda Ka na kredit... i misli da ima karijeru i da je nezavisna.
-
dječak sa šibicama
#37 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
I jedno i drugo.Sephora wrote:Uz sve to treba li da ima velike sise i velike guzove?dječak sa šibicama wrote:Kad se pojavi zena koja ce imati dovoljno veliku platu da izdrzava i mene i sebe, veci stan od mog, vecu kucu od moje, vise para od mene, zna raditi sve i voli biti glavna u svakom poslu u kuci i oko kuce... ja cu je ozeniti![]()
![]()
-
Hakiz
#38 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Zar ti ne čitaš Cosmo? Tamo ti piše da moraš biti snažan ali osjećajan, bogat ali ne gramziv, uzbudljiv i avanturista ali smiren i da ne švrljaš. Zgodan ali da nemaš druge žene osim nje u svojoj blizini. Da ti ne smeta njenih 10 kg viška jer je njena unutrašnja ljepota važnija od tvojih ukupno i unutrašnje i vanjske. Otprilike tako.dječak sa šibicama wrote:Kojeg muskarca, vi zene, smatrate uspjesnim?
Last edited by Hakiz on 14/09/2015 12:57, edited 1 time in total.
- Sephora
#39 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Veće od tvojih..da se razumijemo ..dječak sa šibicama wrote:I jedno i drugo.Sephora wrote:Uz sve to treba li da ima velike sise i velike guzove?dječak sa šibicama wrote:Kad se pojavi zena koja ce imati dovoljno veliku platu da izdrzava i mene i sebe, veci stan od mog, vecu kucu od moje, vise para od mene, zna raditi sve i voli biti glavna u svakom poslu u kuci i oko kuce... ja cu je ozeniti![]()
![]()
![]()
- S4mpion
#40 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Problem je u tome što žene često ulaze u neku vrstu takmičenja i poređenja s muškarcima, dok muškarci to uglavnom ne rade.
Kad je u pitanju borba za prava, to, zapravo, nisu nikakva prava, već obični zahtjevi. Ćeif ti da ponedjeljak bude neradni dan, prospeš šuplju: "Moje je ljudsko pravo da odmaram ponedjeljkom."
U mnogim situacijama muškarci imaju prednost zbog svojih MUŠKIH sposobnosti, a, s druge strane, uopšte nije mali broj situacija gdje žene imaju prednost zbog svojih ŽENSKIH sposobnosti, a danas je najveći broj situacija gdje se gleda primarno sposobnost, nebitno ko je vlasnik iste.
Neki jednostavno imaju jaku potrebu okriviti nekog drugog za svoju nesposobnost.
Kad je u pitanju borba za prava, to, zapravo, nisu nikakva prava, već obični zahtjevi. Ćeif ti da ponedjeljak bude neradni dan, prospeš šuplju: "Moje je ljudsko pravo da odmaram ponedjeljkom."
U mnogim situacijama muškarci imaju prednost zbog svojih MUŠKIH sposobnosti, a, s druge strane, uopšte nije mali broj situacija gdje žene imaju prednost zbog svojih ŽENSKIH sposobnosti, a danas je najveći broj situacija gdje se gleda primarno sposobnost, nebitno ko je vlasnik iste.
Neki jednostavno imaju jaku potrebu okriviti nekog drugog za svoju nesposobnost.
- Ramzess Veliki
#41 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Hakiz wrote:Zar ti ne čitaš Cosmo? Tamo ti piše da moraš biti snažan ali osjećajan, bogat ali ne gramziv, uzbudljiv i avanturista ali smiren i da ne švrljaš. Zgodan ali da nemaš druge žene osim nje u svojoj blizini. Da ti ne smeta njenih 10 kg viška jer je njena unutrašnja ljepota važnija od tvojih ukupno i unutrašnje i vanjske. Otprilike tako.dječak sa šibicama wrote:Kojeg muskarca, vi zene, smatrate uspjesnim?
- Ramzess Veliki
#42 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Činjenica je da živimo u propaloj ekonomiji pa nikom nije lako. Ovdje doktor nauka jedva sabere da registrira auto, a siledžija sa tri razreda osnovne se puše sa A8. Mjerila vrijednosti ne važe, nego kako se ko snađe ili kako koga prevari.dust in the wind wrote:sreca pa su nam muskarci uspjesni. hehe. ne znam gdje god pogledam sve mocniji od mocnijegultima_palabra wrote:Kod nas žena završi FPN, dobije na štelu posao u ministarstvu gubljenja vremena i kupi polovnog Forda Ka na kredit... i misli da ima karijeru i da je nezavisna.
- insomnia78
#43 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
I sta mislis koji vise i prije "natice na belegiju" ?:lol:
-
dječak sa šibicama
#44 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Doktor nauka? 
Dakle, sukladno s time, sta je uspjesan muskarac po zenama?
Dakle, sukladno s time, sta je uspjesan muskarac po zenama?
- hadzinicasa
#45 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
cini mi se da je najprije potrebno odgovoriti na pitanje sta koga definira. cinjenica da sam zensko, neodvojiv je dio mog identiteta, ali kad mislim o sebi, prije svega mislim o sebi kao osobi, a tek onda sve druge stvari dodju na red, medju kojima je i spol kao jedna od stvari koje me odredjuju.
najmanje sto mogu dati nekome koga bih smatrala partnerom jest jednak standard (kriterij) koji imam prema sebi. A da bih voljela da je u svemu bolji od mene... pa valjda je to cilj.
dakle sve se svodi na to da ni od koga ne bih trazila nesto sto sama nisam spremna dati i u jednakoj mjeri (barem). e ako to nije ravnopravnost, ja ne znam sta je.
Pri tome shvacam sta je tema: ostav' ti to - ja cu.
ovisnost (uz pasivno nipodastavanje) je najnizi nacin vezanja nekoga za sebe. a onaj ko to koristi (odnosno objekat radnje, svjesno ili nesvjesno) - pa ne bih uopce ulazila u njegovo stanje svijesti o samome sebi.
najmanje sto mogu dati nekome koga bih smatrala partnerom jest jednak standard (kriterij) koji imam prema sebi. A da bih voljela da je u svemu bolji od mene... pa valjda je to cilj.
dakle sve se svodi na to da ni od koga ne bih trazila nesto sto sama nisam spremna dati i u jednakoj mjeri (barem). e ako to nije ravnopravnost, ja ne znam sta je.
Pri tome shvacam sta je tema: ostav' ti to - ja cu.
ovisnost (uz pasivno nipodastavanje) je najnizi nacin vezanja nekoga za sebe. a onaj ko to koristi (odnosno objekat radnje, svjesno ili nesvjesno) - pa ne bih uopce ulazila u njegovo stanje svijesti o samome sebi.
- Euridika
- Globalna šefica
#46 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Hakiz wrote:Ali, to je sve lako riješiti.
I nije problem... ali ovo je samo jedna crtica iz života. Nijedna obaveza sama po sebi nije problem, ali kamara njih jeste (ako ih obavlja samo jedna osoba). Evo npr. žena radi, dođe kući, skuha ručak, pere suđe, veš, čisti, brine oko djece i sl., dok muž gleda utakmicu. Navečer žena slomljena od posla, jedva čeka da legne u krevet (da spava), a muž bi malo pažnje... Sutra ujutro opet rano ustajanje, spremanje za posao, djecu za školu i sl. i tako svaki dan. Poslije nekog vremena, žena sva istrošena... a onda muž počne prigovarati, pa na šta to ličiš, što si se zapustila... onda on krene gledati kakvu mladu, zategnutu, koja nema druge obaveze u životu osim da se sređuje... i tu je braku kraj. Kad se žene pobune, pa zatraže da i muževi malo pomognu oko kuće, ne bi li se i one malo odmorile, dotjerale, pa bile ljepše i sebi i dragom... onda odmah na njih drvlje i kamenje, je**la vas Emancipacija!
I tako dođosmo do ove teme...
Doduše, ja sam ovu temu započela s mišlju da zapravo ni muškima nije lako u ovom odnosu, te da se mnogo više priča o pravima žena, nego o pravima muškaraca, ali to je očito negdje lost in translation...
-
Vokativ
#47 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Zanimjiva konstatacija, mozemo mi sad i same.. Pa eto vas tamo... 
- JThomas
#48 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
a udala bi se da se neko našali.
- hadzinicasa
#49 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
@euridika - sad kliseiziras, ne moze tema ni otici u kom pravcu si zeljela ako za primjer uzimas stereotipe koji nemaju veze s tim.
- Euridika
- Globalna šefica
#50 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Ramzess Veliki wrote:Hakiz wrote:Zar ti ne čitaš Cosmo? Tamo ti piše da moraš biti snažan ali osjećajan, bogat ali ne gramziv, uzbudljiv i avanturista ali smiren i da ne švrljaš. Zgodan ali da nemaš druge žene osim nje u svojoj blizini. Da ti ne smeta njenih 10 kg viška jer je njena unutrašnja ljepota važnija od tvojih ukupno i unutrašnje i vanjske. Otprilike tako.dječak sa šibicama wrote:Kojeg muskarca, vi zene, smatrate uspjesnim?![]()
![]()
Dobro kaže Cosmo, i još da izgleda kao Apolon, ne pije ali ne brani njoj da se naljoska, i da je angažovani humanista, međedi mu iz ruke jedu.
Ne mogu a da se ne prisjetim jedne 'lekcije' koju sam davno čula od tetka.
VISOČKA ŠKOLA DOBROG BRAKA
Muškarac mora biti barem jedan dan stariji od žene, biti barem jedan cm veći od nje, imati barem jedan razred više škole od nje i imati bar jedan dinar veću platu.
Uz to, pravi muškarac mora da prdi, smrdi i podriguje.
Jel' ovo više po kontu?