Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Euridika
Globalna šefica

#1 Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Euridika »

Jedna malo drugačija tema, više psihosocijalna i pomalo kontroverzna…

Ponukana čestim raspravama na forumu šta je uzrok neuspjeha velikog broja veza i brakova danas, malo sam razmišljala o jednom od najčešće spominjanih faktora – emancipaciji žena. Solidan broj muškaraca smatra da su, sticanjem više prava u društvu, žene zapostavile svoju osnovnu ulogu – ulogu domaćice i majke. Ženska 'revolucija' jeste imala za cilj da osigura bolji i pravedniji položaj žene u društvu, ali je ostvarivanje većih prava imalo i nužnu posljedicu – smanjenje obaveza (iako nema konsenzusa koja su sva prava ostvarena, a koje obaveze umanjene).

Ono o čemu sam ja razmišljala je položaj muškaraca u svemu tome. Dok smo se mi borile da budemo samostalnije i neovisnije, muškima je pripala sporedna uloga. I prije je vrijedilo pravilo da žena nosi 3 stuba kuće, a muškarac jedan, dok je danas situacija da su ta 3 stuba postala 3.5 stubova, a onaj jedan se prepolovio. Mi smo danas skoro pa dovoljne same sebi, i da nema prirođene potrebe za suprotnim spolom i produženjem vrste, možda bi uskoro došli do situacije da porodica prestane egzistirati u sadašnjem obliku.

Naravno da se muški protiv ovog bune, kako i ne bi? Moje pitanje za sve vas (pa i mene) bi bilo šta je društvo i pojedinci u njemu učinilo da se ova promjena u rodnim ulogama (i raspodjelom poslova u porodici) približi muškarcima? Pod ovim mislim na to da li su muški uopće pripremljeni i spremni prihvatiti ove (nužne ?) promjene, da li su obučeni i mogu li se obučiti za njih onako kako su kao djeca obučavani da budu lideri (tradicionalni odgoj)? Imaju li se žene pravo ljutiti na muškarce zbog toga što ne prihvataju ove promjene, ako uzmemo sve ovo u obzir? Naravno da je određeni postotak parova već redefinirao položaj muškarca i žene u vezi, ali su to lični i pojedinačni primjeri. Ja se ovdje osvrćem na globalni društveni poredak i ulogu zajednice u svemu. I, konačno, možemo li u budućnosti očekivati da se i muškarci počnu boriti za svoj položaj, hoćemo li uskoro gledati neku 'mušku Klaru Cetkin' u borbi za muška prava?

Eto, opletite … samo ako može bez sisa, guzica, snaha, svekrvi i ostalih sličnih stvari koje su prežvakane na drugim temama… :D
Ramzess Veliki

#2 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Ramzess Veliki »

:shock:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sorry, ne'š se ti lako udati ... :lol: :lol: :lol:

Prvo, sve si pobrkala. Kakva tri stuba od četiri ... pa tri i pol ... to što opereš suđe to je valjda jedan od stubova. Pa perem ih i ja.
Veš-mašina je valjda opet jedan od stubova ... to se napuni, pritisneš dugme i kad završi okačiš da se suši. Ne'š muke velike.
Megiddo

#4 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Megiddo »

Euridika wrote:Mi smo danas skoro pa dovoljne same sebi, i da nema prirođene potrebe za suprotnim spolom i produženjem vrste, možda bi uskoro došli do situacije da porodica prestane egzistirati u sadašnjem obliku.
Ovo isto možeš reći i za muškarca. :mrgreen:
sema911s

#5 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by sema911s »

2015 je godina to muski zenski poslovi, zeni mjesto u kuhinji, muski rade.... Dqvno otjerasmo osmanlije...

Ti brakovi koliko skontah pucaju sto jedni"dignu nos" nesto Puno ocekuju, nadaju se, zive pod staklenim zvonom pa kada skontaju obaveze, racuni, Te Ko ce da cisti(kada nema majke) pa kako CE ona Sa kandzama da struze tanjire a on nemoze jer CE mu se komsiluk smijat..

Ti stubovi to ba nepostoji, davno je to edip porusio

Kada udjes u brak ako Si navikao da radis, stizes sve obaveze, ne gledas dal ce hanuma Sta oprat pobrisat, napravit za jelo Sam pravis, Peres, neprljas I lagano sto manje zavisis od bolje polovine brak bolji
dust in the wind

#6 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by dust in the wind »

svako treba da ima svaku ulogu. s tim da kod mojih generacija, kasne dvadesete, rane tridesete vidim da dosta muskaraca nema posao. a nije ni da se ubijaju da ga traže. pa mi se to ne svidja. znam da je tesko naci posao, ali ako ne ide u struci, tražći bilo gdje. jer ako muskarci prestanu da doprinose na taj nacin ne znam kud onda. ipak zene puno vise doprinose oko kuce I djece.
320 d

#7 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by 320 d »

Upravu si...sve se mjenja, tako da su se malo izgubile te neke konekcije, ali opet između normalnih ljudi, koji su mislim prvenstveno odgojeni kako treba i koji znaju šta su to vrijednosti života neće se izgubiti konekcija, a to da su danas žene puno snažnije i neovisnije jeste sigurno. Sada da komentarišem da su u današnje vrijeme žene sposobnije nego nekad ranije...ne bih, ipak mislim da je sposobnost urođena kvaliteta.

Ali opet me interesuje nešto sada da me neko ne razumije pogrešno...pričam čisto o položaju žene u radnoj atmosferi...sve češće i češće se susrećem sa "pojavom" da ili zbog onog ili zbog ovog razloga žene često pokazuju emocije na poslu, pa mi nije jasno zbog čega, ako je sada žena jača i neovisnija u odnosu na ranije...
Ramzess Veliki

#8 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Ramzess Veliki »

Bez tradicionalne porodice nema porodice.
Muškarac ide u lov i dovlači drva, ratuje i brani porodicu.
Žena kuha posprema i brine se o djeci.
Svi sretni. :thumbup:

Moderna varijanta:
Muškarac ćopa obrve i licka se na ogledalu prije posla.
Ne ide u lov i ne ratuje jer je pacifista i više voli mrkvu od bifteka. Ne smije se tući i konflikte završava preko advokata.
Pere posuđe i prati Vjekine kućne čarolije.
Žena prije posla odradi trening ninjitsua. Na sastanku upravnog odbora prijeti direktoru da će ga izbaciti kroz prozor.
Dođe kući i postroji djecu i muža.
Provjeri da li su svi obavili svoje zadaće i da li je muž okačio veš.
Obuče se i dotjera i izađe u disko, naruči red-bul sa votkom.
Muž je ostao u stanu da gleda utakmicu sa klincem.

:run:
Sephora

#9 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Sephora »

Ne postoji posao koji je samo muskarca ili samo za zenu...Égalité.. :skoljka:

Ja uopste ne bih mogla funkcionisati normalno ako bi usisivač bio samo za žene, ili šafciger za muškarce... :mrgreen:
Matzan

#10 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Matzan »

Normalni ljudi se žene, zasnivaju porodicu, podižu djecu, uživaju u svakodnevnom životu.... ne razmišljaju o nekim tamo feminističkim utopijskim lutanjima.

Neki drugi se slomiše da dokažu kako su oni toliko pametni i napredni da oni mijenjaju poredak i običaje stvarane hiljadama godina, kao i da su dostatni sami sebi. More bit' da im je lijepo, ali more bit' i da su usamljeni i da pokušavaju kompenzirati stvari koje im nedostaju.

Kakogod, sve je stvar izbora.

Btw nema nikakvih dokaza da je u ljudskoj istoriji postojao matrijarhat.
Možda ovim novim superpametnim generacijama to pođe za rukom. :mrgreen:
Kinesko prkno

#11 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Kinesko prkno »

Ono kad neyebica dodje po svoje :-)
Matzan

#12 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Matzan »

Kinesko prkno wrote:Ono kad neyebica dodje po svoje :-)
:thumbup: :lol: :lol:

Svaka ti dala! Kratko i jasno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by _BataZiv_0809 »

Mislim da se prirodna i prirodjena raspodjela uloga jako izvitoperila. Feministicki pokret, pored dobrih stvari, nanosi i dosta stete percepciji polozaja zene.

Dobra tema, pratim.
dječak sa šibicama

#14 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by dječak sa šibicama »

Kad se pojavi zena koja ce imati dovoljno veliku platu da izdrzava i mene i sebe, veci stan od mog, vecu kucu od moje, vise para od mene, zna raditi sve i voli biti glavna u svakom poslu u kuci i oko kuce... ja cu je ozeniti :oops: :D
dust in the wind

#15 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

gore od napadnog feminizma su samo pojedini forumaši-yebači prve klase reklo bi se po postovima koje nam posluže :sax:
dječak sa šibicama

#16 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Sephora wrote:Ne postoji posao koji je samo muskarca ili samo za zenu...Égalité.. :skoljka:

Ja uopste ne bih mogla funkcionisati normalno ako bi usisivač bio samo za žene, ili šafciger za muškarce... :mrgreen:
Moze biti, ali cinjenica je da 99% zena ne moze ponijeti dvije vrece cementa na ramenima odjednom.

Ja mogu 8-) :D ali necu :oops: :lol:
Helena Trojanska

#17 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Helena Trojanska »

Ramzess Veliki wrote:Bez tradicionalne porodice nema porodice.
Muškarac ide u lov i dovlači drva, ratuje i brani porodicu.
Žena kuha posprema i brine se o djeci.
Svi sretni. :thumbup:

Moderna varijanta:
Muškarac ćopa obrve i licka se na ogledalu prije posla.
Ne ide u lov i ne ratuje jer je pacifista i više voli mrkvu od bifteka. Ne smije se tući i konflikte završava preko advokata.
Pere posuđe i prati Vjekine kućne čarolije.
Žena prije posla odradi trening ninjitsua. Na sastanku upravnog odbora prijeti direktoru da će ga izbaciti kroz prozor.
Dođe kući i postroji djecu i muža.
Provjeri da li su svi obavili svoje zadaće i da li je muž okačio veš.
Obuče se i dotjera i izađe u disko, naruči red-bul sa votkom.
Muž je ostao u stanu da gleda utakmicu sa klincem.

:run:
Potpisujem! :thumbup:
al_akhisari

#18 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by al_akhisari »

Matzan wrote:Normalni ljudi se žene, zasnivaju porodicu, podižu djecu, uživaju u svakodnevnom životu.... ne razmišljaju o nekim tamo feminističkim utopijskim lutanjima.

Neki drugi se slomiše da dokažu kako su oni toliko pametni i napredni da oni mijenjaju poredak i običaje stvarane hiljadama godina, kao i da su dostatni sami sebi. More bit' da im je lijepo, ali more bit' i da su usamljeni i da pokušavaju kompenzirati stvari koje im nedostaju.

Kakogod, sve je stvar izbora.

Btw nema nikakvih dokaza da je u ljudskoj istoriji postojao matrijarhat.
Možda ovim novim superpametnim generacijama to pođe za rukom. :mrgreen:
...baš tako;

:D ne znam tačno kada, niti gdje se precizno nalazi regija u aziji, odgledah britanski dokumentarac o jednom matrijahatu; mislim da se zove narod plesa (gomila običaja i aktivnosti zasnovana na plesu) i u njemu žene upravljaju društvom (vode poslove, porodicu,...); mislim da ne postoji niti institucija braka kakvog mi poznamo, nego se živi free (žena može da izmjenja partnera koliko želi-muškarac uveče dođe u njenu postelju, a ujutro se vrati svojoj mami); djecu odgajaju majke, a nije niti važno ko mu je otac; kad muškarci žele da se bave "muškim aktivnostima" (npr. kartanje), onda napuste naselje (šuma) i u miru se opuste :D
Last edited by al_akhisari on 14/09/2015 12:27, edited 1 time in total.
Kinesko prkno

#19 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Kinesko prkno »

Licemjernijeg procesa od emancipacije zena moje oci ne vidjeshe,oprostite na mom losem francuskom ali to vam je ono da se y..es a da ti ne udje.
Sephora

#20 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Sephora »

dječak sa šibicama wrote:
Sephora wrote:Ne postoji posao koji je samo muskarca ili samo za zenu...Égalité.. :skoljka:

Moze biti, ali cinjenica je da 99% zena ne moze ponijeti dvije vrece cementa na ramenima odjednom.

Ja mogu 8-) :D ali necu :oops: :lol:
I ja bih mogla ponijeti 2 vreće , samo pitanje je od koliko kg...

Imam ja snage u leđima .. :lol: .... :mrgreen: :mrgreen:
dječak sa šibicama

#21 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Sephora wrote: I ja bih mogla ponijeti 2 vreće , samo pitanje je od koliko kg...

Imam ja snage u leđima .. :lol: .... :mrgreen: :mrgreen:
Sto kaze u onom vicu, sta znaju djeca sta je 50 kila ... da parafraziram, sta zna zena sta je 50 kila :D

Cinjenica je da prosjecna zena ne moze izdrzati fizicki koliko prosjecan muskarac, kao sto prosjecan muskarac ne moze... sta ja znam, pricati kao prosjecna zena :oops: :D

Razlike postoje. Nije nas dzaba Bog stvorio razlicite, ali to ne znaci da je fizicki jaci spol, glavni. Zakon sile vazi u zivotinjskom svijetu, mi ljudotine smo ipak "malo" iznad toga.
Euridika
Globalna šefica

#22 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by Euridika »

Ramzess Veliki wrote::shock:

Prvo, sve si pobrkala. Kakva tri stuba od četiri ... pa tri i pol ... to što opereš suđe to je valjda jedan od stubova. Pa perem ih i ja.
Veš-mašina je valjda opet jedan od stubova ... to se napuni, pritisneš dugme i kad završi okačiš da se suši. Ne'š muke velike.
ccccc... sram te bilo.... :-)
Ja napišem temu koja ide niz dlaku muškima, a ti me nalijepiš... svašta :roll:

Btw, ne sekiraj se za moj bračni status... ;-)

Nije svrha teme da se takmičimo ko šta zna uraditi, zna i dijete upaliti veš mašinu, ako ćemo dotle... A stubove nisam ja izmislila... samo nadopunila današnjim stanjem. Poenta je kako organizovati život u današnje vrijeme, a da porodica i dalje postoji... i da brakovi opstaju, a ne da pucaju pri prvom problemu...
dust in the wind

#23 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

zakon sile u vremenu napretka ovakvog vazi samo u banana drzavama... ali moze da vazi zakon para. 8)
dječak sa šibicama

#24 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Pa dobro, na zeni su sva 4 stuba kuce ako bas inzistirate... ali je muskarac na stubovima 8-) :D
texiller

#25 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...

Post by texiller »

Ramzess Veliki wrote::shock:

takoE...

a za pokretača teme...

svašta si nešto napisala a meščini da pojma nemaš šta si htjela reć'... klara cetkin i njeni porivi i razlozi se niakako i ni na koji način ne mogu povezati sa položajem muškarca u zajednici juče, danas a ni sutra... nit se ona zalagala za ravnoravnost svih žena nit je to radila iz ličnih razloga već zato što joj je tako rekla partija...

koliko god ti u svom bližem okruženju vidjela neke promjene znaj da na globalnom planu muškarac i dalje zauzima izrazito dominantnu ulogu i da je položaj žene u današnjem svijetu isti ako ne i gori od onoga kakav je bio, džaba tebi posao u kancelariji i tvoj Renault Megane dCI, (pogledaj MTV, Farmu, Big brother itslično...) jer je žena nekada bila dama a danas je bitch, ho, gola nasred ulica i još uživa u tome a izgleda kao strašilo... pusti ti Kolindu, Mekrel, Oprah, Beyonce i Semihu Borovac... to nije pokazatelj ženske dominacije a muške podanosti.... o tome govoriš ako sam te dobro shvatio, položaj muškarca u svijetu i njegovo mjesto...

... sve što ti mogu reći na kraju je da "prirodni poredak" tj. ono kako su stvari postavljene od iskona ništa ne može poremetiti... ni klara cetkin ni coco chanel ni yoko ono... a ti tumači kako hoćeš...
Post Reply