Ponukana čestim raspravama na forumu šta je uzrok neuspjeha velikog broja veza i brakova danas, malo sam razmišljala o jednom od najčešće spominjanih faktora – emancipaciji žena. Solidan broj muškaraca smatra da su, sticanjem više prava u društvu, žene zapostavile svoju osnovnu ulogu – ulogu domaćice i majke. Ženska 'revolucija' jeste imala za cilj da osigura bolji i pravedniji položaj žene u društvu, ali je ostvarivanje većih prava imalo i nužnu posljedicu – smanjenje obaveza (iako nema konsenzusa koja su sva prava ostvarena, a koje obaveze umanjene).
Ono o čemu sam ja razmišljala je položaj muškaraca u svemu tome. Dok smo se mi borile da budemo samostalnije i neovisnije, muškima je pripala sporedna uloga. I prije je vrijedilo pravilo da žena nosi 3 stuba kuće, a muškarac jedan, dok je danas situacija da su ta 3 stuba postala 3.5 stubova, a onaj jedan se prepolovio. Mi smo danas skoro pa dovoljne same sebi, i da nema prirođene potrebe za suprotnim spolom i produženjem vrste, možda bi uskoro došli do situacije da porodica prestane egzistirati u sadašnjem obliku.
Naravno da se muški protiv ovog bune, kako i ne bi? Moje pitanje za sve vas (pa i mene) bi bilo šta je društvo i pojedinci u njemu učinilo da se ova promjena u rodnim ulogama (i raspodjelom poslova u porodici) približi muškarcima? Pod ovim mislim na to da li su muški uopće pripremljeni i spremni prihvatiti ove (nužne ?) promjene, da li su obučeni i mogu li se obučiti za njih onako kako su kao djeca obučavani da budu lideri (tradicionalni odgoj)? Imaju li se žene pravo ljutiti na muškarce zbog toga što ne prihvataju ove promjene, ako uzmemo sve ovo u obzir? Naravno da je određeni postotak parova već redefinirao položaj muškarca i žene u vezi, ali su to lični i pojedinačni primjeri. Ja se ovdje osvrćem na globalni društveni poredak i ulogu zajednice u svemu. I, konačno, možemo li u budućnosti očekivati da se i muškarci počnu boriti za svoj položaj, hoćemo li uskoro gledati neku 'mušku Klaru Cetkin' u borbi za muška prava?
Eto, opletite … samo ako može bez sisa, guzica, snaha, svekrvi i ostalih sličnih stvari koje su prežvakane na drugim temama…