Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak?
-
bboypatron
#1 Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak?
Poštovani,
Imam jedno pitanje. Rodjena sam u Njemackoj, sada zivim u BiH.Zanima me kakva je mogucnost da odselim u NJemacku, da li je problem dobiti vizu , obzirom da sam tamo rodjena. Imam rodni list iz Njemacke. Normalno tamo bih zivjela, radila. Imam blisku rodbina kod koje bih se nastanila. ONi su mi kao garancija.
Zelim bjezati iz drzave koja mi nista ne nudi. Demoralisana sam kao vecina omladine.
Molim iskustva, misljenja, savjete.
Pozz
Imam jedno pitanje. Rodjena sam u Njemackoj, sada zivim u BiH.Zanima me kakva je mogucnost da odselim u NJemacku, da li je problem dobiti vizu , obzirom da sam tamo rodjena. Imam rodni list iz Njemacke. Normalno tamo bih zivjela, radila. Imam blisku rodbina kod koje bih se nastanila. ONi su mi kao garancija.
Zelim bjezati iz drzave koja mi nista ne nudi. Demoralisana sam kao vecina omladine.
Pozz
Last edited by bboypatron on 14/08/2012 14:57, edited 2 times in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Vjerujem da imaš rodni list iz Njemačke tako da smatram da je najbolje da posjetiš Njemačku ambasadu i raspitaš se za mogućnosti.bboypatron wrote:Poštovani,
Imam jedno pitanje. Rodjena sam u Njemackoj, sada zivim u BiH.Zanima me kakva je mogucnost da odselim u NJemacku, da li je problem dobiti vizu , obzirom da sam tamo rodjena. Normalno tamo bih zivjela, radila.
Pozz
Sretno.
-
Aqua_S
#3 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
To što si samo rođena u Njemačkoj nema ama baš nikakav uticaj na tvoj ponovni dolazak tamo osim ako nisi nosilac njemačkog državljanstva. Ti si za njemački sistem stranac i podliježeš svim mogućim porcedurama koje bi morao i svako drugi iz BiH ispoštovati da bi dobio boravak. Moj ti je savjet i najlakši put je da, ako nisi udata, nađeš nekog našeg koji ima papire i udaš se. 
-
bboypatron
#4 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Pa mislim da nije isto za nekog ko ide "bez iceg" u Njemacku, i za nekog ko je rodjen i zivio tamo, te ima rodni list i blisku rodbinu, pod cijom adresom bi se nastanio. Ista ta rodbina je zaposlena i hvala Bogu dobro zivi. Isla sam 2-3x kod njih u Njemacku. Jezik isto tamo znam.
- karanana
#5 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
sta imas od papira?
imas li sta njemacko?
imas li sta njemacko?
-
bboypatron
#6 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Rodni list iz Njemacke.karanana wrote:sta imas od papira?
imas li sta njemacko?
-
Aqua_S
#7 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
bboypatron wrote:Pa mislim da nije isto za nekog ko ide "bez iceg" u Njemacku, i za nekog ko je rodjen i zivio tamo, te ima rodni list i blisku rodbinu, pod cijom adresom bi se nastanio. Ista ta rodbina je zaposlena i hvala Bogu dobro zivi. Isla sam 2-3x kod njih u Njemacku. Jezik isto tamo znam.
To je samo prednost za tebe da ćeš se lakše snaći, međutim da bi dobila radnu dozvolu moraš dobiti prvo posao i tek tada možes dobiti radnu dozovlu i vizu. Vjeruj mi da su multi milioneri ti tvoji tamo, ako tebe ne čeka konkretno radno mjesto negdje u Njemčkoj možeš boraviti samo kao turista i to najviše 90 dana u jednoj godini.
-
filozofija
#8 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Apsolutno nikakve prednosti nemas nad drugim gradjanima BiH, ako nemas njemacko drzavljanstvo. Kako neko rece, to sto si tamo rodjenja, ili sto si tamo zivjela nema ama bas nikakvih pogodnosti niti prednosti. Jedino ako si imala trajni boravak (Daueraufenthalt) i ako nisi van Njemacke vise od sest godina, onda mozes da dobijes ponovo prvu vizu. Sve ostalo odmah zaboravi
To sto si rodjenja u Njemackoj i sto si zivjela tamo, je apsolutno "nista". Jedino ako imas kakvu dobru kvalifikaciju, onda mozes da trazis da imigriras kao i drugi.
Izvini, nisam zlonamjeran, samo da se ne bi razocarala prilikom posjete njemackoj ambasadi. Mislim da ti nece odobriti ni termin za razgovor, na osnovu toga sto si gore rodjena i sto si gore zivjela.
Btw, rodni list, k'o rodni list. Svejedno da li je iz Afganistana, Njemacke ili BiH - prilikom trazenja boravisne i radne dozvole u Njemackoj.
To sto si rodjenja u Njemackoj i sto si zivjela tamo, je apsolutno "nista". Jedino ako imas kakvu dobru kvalifikaciju, onda mozes da trazis da imigriras kao i drugi.
Izvini, nisam zlonamjeran, samo da se ne bi razocarala prilikom posjete njemackoj ambasadi. Mislim da ti nece odobriti ni termin za razgovor, na osnovu toga sto si gore rodjena i sto si gore zivjela.
Btw, rodni list, k'o rodni list. Svejedno da li je iz Afganistana, Njemacke ili BiH - prilikom trazenja boravisne i radne dozvole u Njemackoj.
- taxi_driver
#9 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
nikakve koristi od toga nemas.moji prijatelji su zivjeli u njemackoj.imali su sina koji je rodjen tamo, ali je ostao da zivi sa bakom u bosni. kad je zaratilo otisao je kod roditelja u njemacku,ali nikakve papire nije mogao dobiti.djaba rodni,djaba sto su mu starci tamo,djaba posao sto je imao. kad je rat stao njega su vratili u bih.
-
Aqua_S
#10 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
filozofija wrote:Apsolutno nikakve prednosti nemas nad drugim gradjanima BiH, ako nemas njemacko drzavljanstvo. Kako neko rece, to sto si tamo rodjenja, ili sto si tamo zivjela nema ama bas nikakvih pogodnosti niti prednosti. Jedino ako si imala trajni boravak (Daueraufenthalt) i ako nisi van Njemacke vise od sest godina, onda mozes da dobijes ponovo prvu vizu. Sve ostalo odmah zaboravi
- karanana
#11 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
znaci u njemackoj nije ono pravilo da ako si tamo rodjen da si automatski i drzavljanin?
- I am Happy
- Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise
#12 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Imal' sta za ove sto navijaju za Njemacku reprezentaciju u vecini sportova 
-
filozofija
#13 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Od ovih "razvijenih" zemlja koliko znam samo US i UK imaju to pravilo. Cak ni kod njih ima dodatnih uslova, kao da si trajno nastanjen tamo, tj. tvoji roditelji, da ti roditelji imaju "Green Card" za US ili "Infinite Leave to Remain" za UK. Tek onda mozes da "isces" drzvljanstvo. Ako si prije 18te godine izasao iz zemlje i nisi naglasio da zelis drzavljanstvo, te si uzeo drzavljanstvo druge zemlje, onda gubis i to pravo.karanana wrote:znaci u njemackoj nije ono pravilo da ako si tamo rodjen da si automatski i drzavljanin?
- taxi_driver
#14 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
pa da je to tako, sad bi svaka trudnica u 8 mjesecu isla u evropu mjesec dana i cekala da rodi.
- Šunj
#15 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Nazalost ovo sve sto je napisano je istina. Ja sam USA drzavljanin, i zivim u Njemackoj zadnje tri godine, i prosao sam sve od cekanja na radnu dozvolu 6-8 nedelja, bosanac sef me je pokrao jer je znao da nemam gdje, i sada sam dobio dozvolu boravka i rada jos dvije godine, i nakon toga mogu da dobijem stalnu dozvolu boravka i rada. Ali bez USA pasosa ne bih uspio nista da uradim, sem zenidbe za nekoga sa "papirima".filozofija wrote:Apsolutno nikakve prednosti nemas nad drugim gradjanima BiH, ako nemas njemacko drzavljanstvo. Kako neko rece, to sto si tamo rodjenja, ili sto si tamo zivjela nema ama bas nikakvih pogodnosti niti prednosti. Jedino ako si imala trajni boravak (Daueraufenthalt) i ako nisi van Njemacke vise od sest godina, onda mozes da dobijes ponovo prvu vizu. Sve ostalo odmah zaboravi
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
casanova123
#17 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
bboypatron wrote:Pa mislim da nije isto za nekog ko ide "bez iceg" u Njemacku, i za nekog ko je rodjen i zivio tamo, te ima rodni list i blisku rodbinu, pod cijom adresom bi se nastanio. Ista ta rodbina je zaposlena i hvala Bogu dobro zivi. Isla sam 2-3x kod njih u Njemacku. Jezik isto tamo znam.
i ja sam rodjen u njemackoj i zivio do 4te godine, i nemam nista od papira.. nesto ko fole ganjao na osnovu toga sto sam se rodio tamo, medjutim nista od toga.. nema sanse da se dobije bilo kakav vid od njemackog papira..
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#18 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
ima, cesto se radujuYahel wrote:Imal' sta za ove sto navijaju za Njemacku reprezentaciju u vecini sportova
- RedJohn
#19 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Ja recimo sam rodjen u svicarskoj (Prije rata)
Ali sam dosao u BiH 1999 godine,i nisam produzio papire do 18 godine i gubi mi se sve!
Nemam pravo na njihovo drzavljanstvo,neznam jel vazi za Njemacku
Ali sam dosao u BiH 1999 godine,i nisam produzio papire do 18 godine i gubi mi se sve!
Nemam pravo na njihovo drzavljanstvo,neznam jel vazi za Njemacku
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#20 Re: Rodjena u Njemackoj, sada zivim u Bosni, ponovni odlazak
Danas možeš na prste nabrojati države koje to pravilo imaju.karanana wrote:znaci u njemackoj nije ono pravilo da ako si tamo rodjen da si automatski i drzavljanin?