Rockabilly - Psychobilly
Moderator: _BataZiv_0809
- Don Karlos
- sun56
#1552 Re: Rockabilly - Psychobilly
evo malo offtopica:
http://rapidshare.com/files/208305393/Moin.rar
da nije bilo njega, deda bi mi umro od žeđi i to možda prije nego je napravil mog starog...
priča ide ovako:
krajem 40'ih, početkom 50'ih je moj deda kartal u nekom kabaretu nakon kaj je odsviran fajrunt,
nestalo im je vina pa je jedan od njih rekel 'daj reci onom malom da donese još!'
tada se čulo: 'Ivek daj nam donesi još vina, žedni smo!'
moj deda nije umro od žeđii, a poslije je taj Ivek postal 'mister Morgen'...
BFX 15347 - Ivo Robic - Morgen

http://rapidshare.com/files/208305393/Moin.rar
da nije bilo njega, deda bi mi umro od žeđi i to možda prije nego je napravil mog starog...
priča ide ovako:
krajem 40'ih, početkom 50'ih je moj deda kartal u nekom kabaretu nakon kaj je odsviran fajrunt,
nestalo im je vina pa je jedan od njih rekel 'daj reci onom malom da donese još!'
tada se čulo: 'Ivek daj nam donesi još vina, žedni smo!'
moj deda nije umro od žeđii, a poslije je taj Ivek postal 'mister Morgen'...
BFX 15347 - Ivo Robic - Morgen

- lab3352
- Don Karlos
#1554 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ha ha ha! Odlična priča!
Možda je baš tvoj deda bio "inicijatorska kapisla" u karijeri Ive Robića,jer je ovaj u glavi pomislio:"Pa pizda mu materina,nebum ja celi život boce nosil!"...i bi tako....
Možda je baš tvoj deda bio "inicijatorska kapisla" u karijeri Ive Robića,jer je ovaj u glavi pomislio:"Pa pizda mu materina,nebum ja celi život boce nosil!"...i bi tako....
-
BILLY-BRILLANTINE
#1555 Re: Rockabilly - Psychobilly
BELGIJA ROCK N ROLL NA EVROVIZIJI 2009
- lab3352
#1556 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ma ja odmah glasam za njih ... ne treba ih slusati ... dovoljno ih je vidjeti ...
Lab3352

Lab3352

- Don Karlos
#1557 Re: Rockabilly - Psychobilly
Zgodno....
- Muri
#1558 Re: Rockabilly - Psychobilly
Eh oni iz Batmobila su ukrali logo od Zagora Te Nej-a
Billy
Jesi ono ti????
odlicno si skino Elvu, pokreti u originalu, frizura,....sve. Imas cak i taj oblik glave, sto se ne bi moglo reci za sve nas
( glavicus balcanicus
).
Dokle se stiglo sa tom pjesmom? Je li se uslo u finale ili?
Bas sam razmisljao sto je tipicno za nas juzne slavene. Cim neko nesto uspije u svijetu, odmah svi ponosno: On je nas, bez obzira na narodnost a kad neko nesto usere pa te pitaju : je li on iz tvoje zemlje? Ti ono : ma jooook, ja sam iz Bosne...
Eto jedva cekam da zena dodje da joj pokazem spot. Reci cu : vidis kako kod nas ima pravih ljudi, nismo svi zemljoradnici ko sto ona misli ( svedjanka)
Slagacu joj da si bosanac heheheheh
By the way: ja bih bio ministar capodastera, pickupa, i ministar unutrasnjih rezonantnih stapica ( volim stapice )
Billy
Jesi ono ti????
odlicno si skino Elvu, pokreti u originalu, frizura,....sve. Imas cak i taj oblik glave, sto se ne bi moglo reci za sve nas
( glavicus balcanicus
Bas sam razmisljao sto je tipicno za nas juzne slavene. Cim neko nesto uspije u svijetu, odmah svi ponosno: On je nas, bez obzira na narodnost a kad neko nesto usere pa te pitaju : je li on iz tvoje zemlje? Ti ono : ma jooook, ja sam iz Bosne...
Eto jedva cekam da zena dodje da joj pokazem spot. Reci cu : vidis kako kod nas ima pravih ljudi, nismo svi zemljoradnici ko sto ona misli ( svedjanka)
By the way: ja bih bio ministar capodastera, pickupa, i ministar unutrasnjih rezonantnih stapica ( volim stapice )
-
BILLY-BRILLANTINE
#1559 Re: Rockabilly - Psychobilly
nisam to ja !! vec finalista belgije za evrovizijuMuri wrote:Eh oni iz Batmobila su ukrali logo od Zagora Te Nej-a![]()
Billy
Jesi ono ti????
( glavicus balcanicus).
Bas sam razmisljao sto je tipicno za nas juzne slavene. Cim neko nesto uspije u svijetu, odmah svi ponosno: On je nas, bez obzira na narodnost a kad neko nesto usere pa te pitaju : je li on iz tvoje zemlje? Ti ono : ma jooook, ja sam iz Bosne...![]()
Eto jedva cekam da zena dodje da joj pokazem spot. Reci cu : vidis kako kod nas ima pravih ljudi, nismo svi zemljoradnici ko sto ona misli ( svedjanka)![]()
- Muri
#1560 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ma nemoj,
eh sad si me razocaro
frajer isti ti!
Kopira te
Nema veze ja cu reci da si ti pa kud puklo heheheh
Ne javljaj se dok ne odes na evroviziju
( shalim se naravno)
eh sad si me razocaro
frajer isti ti!
Kopira te
Ne javljaj se dok ne odes na evroviziju
( shalim se naravno)
- Nice Guy Eddie
#1561 Re: Rockabilly - Psychobilly
Pozdrav Billy super su ti ovi Belgijanci 
Reci mi samo gde si iskopao za svoj blog ovu fotku Cats-a iz "0" faze...ako je suditi po logu na bubnjevima

Reci mi samo gde si iskopao za svoj blog ovu fotku Cats-a iz "0" faze...ako je suditi po logu na bubnjevima

- Muri
#1562 Re: Rockabilly - Psychobilly
Tu fotku sam ja vidio na Lee Rockerovoj stranici prije par godina, ako se ne varam. Tacnije u vrijeme njegovog albuma No Cats, mozda koju godinu dvije poslije izdavanja.
- sun56
#1563 Re: Rockabilly - Psychobilly
možda je zgodno za široku masu, ali tip kaže da je to rockabillyDon Karlos wrote:Zgodno....
kakav rockabilly, vesela rock'n'pop stvarčica za široke mase, čak je i solaža nekakav surf
pa mi smo ovdje zbog takvih koji su govorili da je rockabilly sve što zvuči blizu 50'sa skoro izgubili scenu
govorim o bandovima kao što su Fantomi, Tony Montano, Moonlight Cats i slični (recimo Shakin' Stevens vani)
svi su oni govorili da je to kaj sviraju rockabilly
ispalo je na kraju u očima običnih ljudi, da je rockabilly sladunjava nostalgična retro muzika
da nije bilo Greaseballsa, Mississippi Queena a poslije Mad Mena (govorim o HR sceni) pitanje dal bi bili danas na ovom forumu
rockabily je uvijek bio alternativna muzika i onog časa kad se počne približavati nekakvom mainstreamu on prestaje biti rockabilly, te dvije stvari su nespojive jer podilaženje automatski znači mekšanje i (pre)produciranje zvuka
dali je RCA Elvis rockabilly? Za mene nije. (nisu doduše ni Greaseballsi ni Mad Meni, ali to je druga priča)
sva sreća da tu euroviziju nitko ne gleda
- Don Karlos
#1564 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ajme koliko gorčine!
Nisam vidio da je netko rekao da je to rockabilly...a znaš kako ljudi percipiraju...vide kontrabas,pa ako čovjek ne drži gudalo,onda je to jazz ili rockabilly!
Nisam vidio da je netko rekao da je to rockabilly...a znaš kako ljudi percipiraju...vide kontrabas,pa ako čovjek ne drži gudalo,onda je to jazz ili rockabilly!
- Don Karlos
#1565 Re: Rockabilly - Psychobilly
Hej momci...već dugo pokušavam naći tekst od pjesme "Leaving"-The Blasters.Ako ko ima,može me usrećiti!
- Muri
#1566 Re: Rockabilly - Psychobilly
Sun,
vidim da si purist,
to je dobro ali i nije opet zavisi kako gledas na stvari.
Mozda Tony Montano nije bio stilisticki najbolji primjer rockabilly uopste ako se uporedi sa svjetskom scenom, ali kad se on pojavio izazvao je big smile na mom licu jer sam ja popizdio slusajuci Sinana Sakica cim promolim glavu iz kuce ili u najboljem slucaju alternativne i new wave bendove 80-tih godina. Takvi kao sto je on su ipak koliko-toliko otvorili oci nekima koji su se poceli interesovati za "real thing" i poceli kupovati ploce.
A za Shakin Stevensa ti mogu reci da pored onih komercijalnih promasaja koje je on napravio ( vjerovatno jer su mu to neki producenti zadali kao uslov) mogu ti samo reci da ja imam neke njegove snimke koje ja koristim umjesto originalnih verzija jer su Stevensove puno bolje. On je uradio neke pjesme tako dobro da jednostavno --boli glava. Cist rockabilly.
Ja konkretno rockabilly sviram jer je to vesela muzika. Postoji naravno rockabilly u stilu Johnny Burneta ali i Elvis sa pjesmama kao "Paralyzed" ili "I forgot to remember to forget". Zar nije to dovoljno sladunjavo?
Sve je to jedna mala politicka namjestaljka, a muzike NIGDJE. Zaboravilo se malo sta je osnovna ideja sa tom evrovizijom.
Ali konkretno ove godine cu gledati, i glasat cu
Ipak ta pjesma iako snazno pripitomljena vise lici na rockabilly nego na slager, ne samo muzicki vec kao kompletan dozivljaj.
A nakon svega mislim da bi bilo dobro imati jednu takvu pjesmu na TV umjesto Spice G. i Madone. Mozda se neki klinac zainteresuje za muziku i pocne kopati po tatinoj arhivi, kao sto je mladi tubaista Setzer nekad uradio prije nego se odlucio biti gitarista. A na kraju krajeva mozda se zainteresuje bagra na TV i radio stanicama i otvore vrata drugim rockabilly bendovima pa nas malo postede sranja koje gledamo na TV ( mislim na 99% loseg hip-hopa, house, trance, techno itd).
Mislim da je to i osnovna ideja ovog foruma, to da je Lab htio pribliziti ovaj stil sirim narodnim masama. Nema on neke koristi od nas "sedam mladih", barem ne kad bi organizovao neki koncert. Nekad se sirim narodnim masam treba prici i "otpozadi" a ne pravo u facu.
sta znam, mislim da je rockabilly ipak 'ne samo jedna stvar, vec vise stvari u vise raznih boja'.
Ne volim gledati svijet oko sebe u crno-bijeloj tehnici.
vidim da si purist,
to je dobro ali i nije opet zavisi kako gledas na stvari.
hmm ko kaze da solo mora biti samo u jednom fazonu/stilu i ni u kakvom drugom? Ko bi u tom slucaju bio mjerodavan kako se svira taj solo? Scotty Moore koji je u stvari bio country gitarista i sasvim slucajno se nasao kao pratnja Elvisu ( zato sto ga je Philips pozvao)??? Ili neko drugi?kakav rockabilly, vesela rock'n'pop stvarčica za široke mase, čak je i solaža nekakav surf
Mi smo ovdje da se druzimo i razmjenjujemo muziku i iskustva, kao i razmisljanja, ne prvenstveno da izigravamo rockabilly policajcepa mi smo ovdje zbog takvih koji su govorili da je rockabilly sve što zvuči blizu 50'sa skoro izgubili scenu
govorim o bandovima kao što su Fantomi, Tony Montano, Moonlight Cats i slični (recimo Shakin' Stevens vani)
svi su oni govorili da je to kaj sviraju rockabilly
A za Shakin Stevensa ti mogu reci da pored onih komercijalnih promasaja koje je on napravio ( vjerovatno jer su mu to neki producenti zadali kao uslov) mogu ti samo reci da ja imam neke njegove snimke koje ja koristim umjesto originalnih verzija jer su Stevensove puno bolje. On je uradio neke pjesme tako dobro da jednostavno --boli glava. Cist rockabilly.
Pa rockabilly bas i jeste sladunjava retro muzika. Koliko god energije da uneses ne mozes uciniti da zvuci "teze" od nekih vrsta muzike koje su prirodno "ozbiljne" ili tesko slusljive. Kao recimo Doors ili blues a la Johnny Winter.ispalo je na kraju u očima običnih ljudi, da je rockabilly sladunjava nostalgična retro muzika
Ja konkretno rockabilly sviram jer je to vesela muzika. Postoji naravno rockabilly u stilu Johnny Burneta ali i Elvis sa pjesmama kao "Paralyzed" ili "I forgot to remember to forget". Zar nije to dovoljno sladunjavo?
Slazem se, ali do neke mjere. Rockabilly mora zadrzati nesto od svog stila, ali opet mislim da ne mozemo vrtiti samo istu plocu vec da moramo raditi na originalnim inovativnim progresijama. Ako bismo producirali samo kopije Burneta i Perkinsa i Elvisa da li bismo sa tim ista postigli? Bogu hvala za Setzera, i za King Kurt koji je spojio punk i r-billy.rockabily je uvijek bio alternativna muzika i onog časa kad se počne približavati nekakvom mainstreamu on prestaje biti rockabilly, te dvije stvari su nespojive jer podilaženje automatski znači mekšanje i (pre)produciranje zvuka
Da li je Elvis iz RCA perioda rockabilly??? Tesko pitanje... Kako koja stvar. Recimo 'My Way' i 'You dont have to say you love me" recimo nije, ali "Mess of blues" i "Ain't that loving you baby" mislim da JEST. Definitivno jest.dali je RCA Elvis rockabilly? Za mene nije. (nisu doduše ni Greaseballsi ni Mad Meni, ali to je druga priča)
heheheh tu si dosta u pravu. Ja je ne gledam. Da budem tacniji prestao sam je gledati kad su ukinuli simfonijski orkestar koji je pratio izvodjace. Tad je tu bilo puno muzike i dobrih aranzmana, a sad kad su sve producirali u studiju i voze na playback mi nije ni muzicki ni bilo kakav cheif gledati to. Samo glasanje mi ide na zivce, unaprijed znas ko ce kome dati poene: Turci - bosni, Grci- srbiji, Svedjani - Dancima ili Norvezanima, Englezi - Ircima itd itd i OBRATNO.sva sreća da tu euroviziju nitko ne gleda
Sve je to jedna mala politicka namjestaljka, a muzike NIGDJE. Zaboravilo se malo sta je osnovna ideja sa tom evrovizijom.
Ali konkretno ove godine cu gledati, i glasat cu
Ipak ta pjesma iako snazno pripitomljena vise lici na rockabilly nego na slager, ne samo muzicki vec kao kompletan dozivljaj.
A nakon svega mislim da bi bilo dobro imati jednu takvu pjesmu na TV umjesto Spice G. i Madone. Mozda se neki klinac zainteresuje za muziku i pocne kopati po tatinoj arhivi, kao sto je mladi tubaista Setzer nekad uradio prije nego se odlucio biti gitarista. A na kraju krajeva mozda se zainteresuje bagra na TV i radio stanicama i otvore vrata drugim rockabilly bendovima pa nas malo postede sranja koje gledamo na TV ( mislim na 99% loseg hip-hopa, house, trance, techno itd).
Mislim da je to i osnovna ideja ovog foruma, to da je Lab htio pribliziti ovaj stil sirim narodnim masama. Nema on neke koristi od nas "sedam mladih", barem ne kad bi organizovao neki koncert. Nekad se sirim narodnim masam treba prici i "otpozadi" a ne pravo u facu.
sta znam, mislim da je rockabilly ipak 'ne samo jedna stvar, vec vise stvari u vise raznih boja'.
Ne volim gledati svijet oko sebe u crno-bijeloj tehnici.
- sun56
#1567 Re: Rockabilly - Psychobilly
ma nisam ti ja takav purist kak je zvučalo
i ja sam slušal i Tonyja i Shakina ...

i ja sam slušal i Tonyja i Shakina ...
- sun56
#1568 Re: Rockabilly - Psychobilly
je taj tip je u jednom drugom klipu rekao nešto kao 'dobro je da je konačno rockabilly stvar na euroviziji'Don Karlos wrote:Ajme koliko gorčine!![]()
ma nemam ja ništa protiv te stvari, bolje to nego nešto 'moderno'
mene je samo zasmetalo to što to zove krivim imenom
i ne nema tu gorčine, sorry kaj je tako zvučalo
ovo je ipak veseli forum
- Don Karlos
#1569 Re: Rockabilly - Psychobilly
E kad smo kod Shakin Stevensa,moram vam reći da često zavrtim njegovu ploču.Recimo njegov greatest hits...Produkcija je prejebena,prate ga vrhunski glazbenici,a i čovjek pjeva odlično.Ili ona njegova prva...čisti divlji r'n'r'.
- Muri
#1570 Re: Rockabilly - Psychobilly
Joj jest jasta radi...
mislim da mu je Albert Lee svirao na 'Hot Dog' od Buck Owensa. Tri put bolje nego Buck-ova verzija. Sjecam se da su mi noge otpadale koliko sam skako uz tu stvar.
A ko nije cuo njegovu verziju "Livin' lovin wreck" se pravo zezno. Klavirski solo odvaljuje, Jerry Lee moze da se poklopi
Nema sta Shakin razvaljuje
"a htio sam da duuugooo traje taj sannnn..." balkanbilly sa 'armonikom
zeza maja
mislim da mu je Albert Lee svirao na 'Hot Dog' od Buck Owensa. Tri put bolje nego Buck-ova verzija. Sjecam se da su mi noge otpadale koliko sam skako uz tu stvar.
A ko nije cuo njegovu verziju "Livin' lovin wreck" se pravo zezno. Klavirski solo odvaljuje, Jerry Lee moze da se poklopi
Nema sta Shakin razvaljuje
staaaa....pa zar nije cuo Danijelovu "Dzuli"dobro je da je konačno rockabilly stvar na euroviziji
"a htio sam da duuugooo traje taj sannnn..." balkanbilly sa 'armonikom
zeza maja
- Don Karlos
#1571 Re: Rockabilly - Psychobilly
E,a jel znate da je Stevens strašno pušio Blasterse?Osim šta mu je Marie Marie bila jedan od najvećih hitova,izvodio je još neke,kao npr.So long baby good bye...
Je.Albert Lee je svirao s njim...zato mi je solo na Marie Marie puno bolji nego u originalu...
Je.Albert Lee je svirao s njim...zato mi je solo na Marie Marie puno bolji nego u originalu...
- sun56
#1572 Re: Rockabilly - Psychobilly
Kad smo već kod Shakija, djelim ga na ono kaj je radil sa Sunsetsima i tu trpam i njegov prvi album
to često slušam
ona druga (komercijalna) faza je ono na kaj sam se osvrnul u prijašnjem postu
ima i tu stvari koje volim poslušat s vremena na vrijeme ali to jednostavno više nije ista muzika
imače baš sam si pustil Blasterse - American Music (cd verzija Rollin Rock albuma) i stavil 'I Wish You Would' da se vrti do beskraja...
...i upalim internet i Karlos ih spomene
to često slušam
ona druga (komercijalna) faza je ono na kaj sam se osvrnul u prijašnjem postu
ima i tu stvari koje volim poslušat s vremena na vrijeme ali to jednostavno više nije ista muzika
imače baš sam si pustil Blasterse - American Music (cd verzija Rollin Rock albuma) i stavil 'I Wish You Would' da se vrti do beskraja...
...i upalim internet i Karlos ih spomene
- sun56
#1573 Re: Rockabilly - Psychobilly
Kad smo kod 'Marie, Marie' ne mogu se složit s vama (ipak ste vi gitaristi a ja basist)
priznam da je solo Albert Leeja nenadjebiv i miljama ispred Dave Alvinovog, ali mi je original prljavija i ima druk koji Shaky nema
zato 12 points to Blasters
jebiga mi basisti imamo malo čudnije prcepcije od ostalih
(još smo mi dobri, bubnjari su tek u *urcu - zato Karlo ni nema bubnjara
)
priznam da je solo Albert Leeja nenadjebiv i miljama ispred Dave Alvinovog, ali mi je original prljavija i ima druk koji Shaky nema
zato 12 points to Blasters
jebiga mi basisti imamo malo čudnije prcepcije od ostalih
(još smo mi dobri, bubnjari su tek u *urcu - zato Karlo ni nema bubnjara
-
BILLY-BRILLANTINE
#1574 Re: Rockabilly - Psychobilly
ej muri velika je razlika izmedzu njegai i mene ja vise ne licim na onog sto vidite na bn tv slikama (to je bilo 2003 god )ja u danasnjici radim u ted neo rockabilly stilu !! blizu punkabilly-ahttp://viewmorepics.myspace.com/index.c ... ID=8834609Muri wrote:Ma nemoj,
eh sad si me razocaro
frajer isti ti!
Kopira te![]()
Ne javljaj se dok ne odes na evroviziju![]()
( shalim se naravno)
inace sto se tice bosne !!! i bosanaca !! ja sam orginal kupusar semberac !! iz bijeljine !!! (semberijo moja u aprilu !!)
- luckystrike
#1575 Re: Rockabilly - Psychobilly
Kad smo kod Albert Leeja obavezno poslušaj ovo ako već nisi a riječ je o Jo-El Sonnieru kojemu je u karijeri najviše pomogao opet generel Lee.Don Karlos wrote:E,a jel znate da je Stevens strašno pušio Blasterse?Osim šta mu je Marie Marie bila jedan od najvećih hitova,izvodio je još neke,kao npr.So long baby good bye...
Jo-El Sonnier - So Long Baby Goodbye (Live)
http://rapidshare.com/files/208958127/J ... _Live_.mp3
Jo-El Sonnier & Eddy Raven - Big Mamou
http://rapidshare.com/files/208958894/J ... _Mamou.mp3
Jo-El Sonnier & Eddy Raven - Jambalaya
http://rapidshare.com/files/208959459/J ... balaya.mp3