Ah, kako ovakav hvalospjev prija mom skromnom EGU, molim te nastavi!au bogati,šta sad reći,moram malo razmisliti.
Evo dok ti intenzivno razmišljaš, da ti otkrijem, da ni onaj pas sa Labradora garant nije kršten!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Iznosis poprilicno duhovite i nadasve interesantne komentare, da ne budem previse pausalan i kazem genijalne
ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
-
andrija2007
#226 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
-
andrija2007
#227 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Vrlo oštroumno!pa kako ga nije stid,čuj nekakav hrvat a cuku nije krstio,bože sačuvaj,ali nek i to znamo,vrlo bitna je to informacija u vezi gradnje novog šoping centra,nek se sve zna.
-
Eshek
#228 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Daleko od toga da branim Robot... nije bitno koja je kombinacija, bitno je da 300 ljudi prima platu, makar trčali u krug po cijeli dan. Pored direktno zaposlenih, takva fabrika indirektno zapošljava još mnogo ljudi.KatarinaKosaca wrote:Bira NE PROIZVODI, nego sklapa kineske dijelove. zato što je transport iz Kine hloadnjaka i perilica radi gabaritnosti suviše skup, pa je isplatnije sklapati u Bihaću kineske dijelove
Pored toga, transport gabaritnih hladnjaka i perilica iz Kine jeste skup, ali nije skuplji od transporta istih iz Turske, te je unatoč svemu isplativ, jer su uštede u proizvodnji veće od tih troškova. Kineski hladnjaci su na evropskom tržištu 5-10% jeftiniji od istih porijeklom iz Ukrajine, Turske, pa i iz Bihaća.
Selver Oruč nije cvjećka, u to sam siguran. Ipak, sigurno ne zaslužuje da ga se ocrni u mjeri u kojoj ti to činiš.
Ne sviđa se ni meni što niču Robotovi tržni centri na zelenim površinama, ali mislim da za to treba okriviti vladajuću garnituru (koja je, ironije li, došla voljom istih građana kojima su te površine otete). Ne sviđa mi se što im je usluga=0. Ne sviđa mi se što im je roba loša. Ne sviđa mi se štošta kod njih. Zato srećom imamo IZBOR
Ipak, likovi kao što je vlasnik Robota su mi draži od stranih trgovačkih lanaca (Konzum, Interex, Mercator, Delta), koji pri uvozu fiktivno uvećavaju fakture, kako bi kanalisali dobit u svoje matične zemlje, te ovdje prodavali priču kako su im "marže minimalne", naravno potkivajući te tvrdnje istim fiktivnim fakturama. Oruč mi je draži zato što će te pare, koje je zaradio (na ovaj ili onaj način, nebitno je) ipak ostaviti u ovoj zemlji, nebitno hoće li ih utrošiti na raskošne vile i bazene, ili će ih baciti niz rijeku, DOK GOD SE TA RIJEKA NALAZI U BiH! Draži mi je zato što je jedan od rijetkih koji je uspio naguziti Slovence, a ne obratno!
Zanima me koji je to strani trgovački lanac preselio bilo koju vrstu proizvodnje (a svih gore navedeni imaju neke oblike proizvodnje) u BiH? Šta Mercator ili Konzum proizvode u BiH? Ništa. Izuzetak je Konzumov Sarajevski Kiseljak kojeg tuše kompenzacijom dobavljačima, a i ne zapošljava značajan broj radnika.
Iako je u BiH radna snaga jeftinija i iako bi napravili uštede, oni će radije plaćati u svojim matičnim državama više, nego uraditi ono što je "crni" Selver Oruč uradio u Bihaću - zaposlio nekoliko stotina ljudi i prodati na EU tržište 30 miliona KM frižidera, uprkos Kinezima.
*ebe mi se ako komponente dovlači iz Tunguzije i u kojem postotku, dovoljna mi je činjenica da par stotina ljudi živi od plate koju zarade u Biri, umjesto da kopaju smeće po kontejnerima.
Koliko je Selver podijelio SDP i SDA kadrovima? Ni blizu koliko je Silajdžić uzeo Arapima, Branković uzeo Slovencima, rahmetlija Hadžipašić izvjesnoj gospodi sa Istoka, niti iznosima koje su Mercator, Konzum, Delta, Ina, Petrol, Podravka, Droga, Intereuropa, Strabag, EFT i razni Investicioni fondovi podijelili po Bosni-uglavnom partijama koje pripadaju "svetoj trojci", i time im prolongirali vladavinu i ispiranje mozga građana ove prejadne zemlje.
Male su te zelene površine u odnosu na desetine hiljada arhitektonskih i urbanističkih strašila po Sarajevu, koja su sjebala Sarajevo do nepopravljive mjere, i mali su ti iznosi u odnosu na stotine miliona KM koji su podijeljeni na kafu, kako bi ta strašila opstala.
- aerosa
#229 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Zanimljiva mi je kod tebe ovo uvećano, ok jeste zajebao slovence ali samo tako da im je preoteo pare koje su ili on ili oni naumili uzeti BOSANCIMA, ali razmišljaš li uz to koliko je firmi potopljeno tim Selverovim načinom trgovine sa dobavljačima a među njima ima i dosta domaćih firmi...Eshek wrote:Daleko od toga da branim Robot... nije bitno koja je kombinacija, bitno je da 300 ljudi prima platu, makar trčali u krug po cijeli dan. Pored direktno zaposlenih, takva fabrika indirektno zapošljava još mnogo ljudi.KatarinaKosaca wrote:Bira NE PROIZVODI, nego sklapa kineske dijelove. zato što je transport iz Kine hloadnjaka i perilica radi gabaritnosti suviše skup, pa je isplatnije sklapati u Bihaću kineske dijelove
Pored toga, transport gabaritnih hladnjaka i perilica iz Kine jeste skup, ali nije skuplji od transporta istih iz Turske, te je unatoč svemu isplativ, jer su uštede u proizvodnji veće od tih troškova. Kineski hladnjaci su na evropskom tržištu 5-10% jeftiniji od istih porijeklom iz Ukrajine, Turske, pa i iz Bihaća.
Selver Oruč nije cvjećka, u to sam siguran. Ipak, sigurno ne zaslužuje da ga se ocrni u mjeri u kojoj ti to činiš.
Ne sviđa se ni meni što niču Robotovi tržni centri na zelenim površinama, ali mislim da za to treba okriviti vladajuću garnituru (koja je, ironije li, došla voljom istih građana kojima su te površine otete). Ne sviđa mi se što im je usluga=0. Ne sviđa mi se što im je roba loša. Ne sviđa mi se štošta kod njih. Zato srećom imamo IZBOR
Ipak, likovi kao što je vlasnik Robota su mi draži od stranih trgovačkih lanaca (Konzum, Interex, Mercator, Delta), koji pri uvozu fiktivno uvećavaju fakture, kako bi kanalisali dobit u svoje matične zemlje, te ovdje prodavali priču kako su im "marže minimalne", naravno potkivajući te tvrdnje istim fiktivnim fakturama. Oruč mi je draži zato što će te pare, koje je zaradio (na ovaj ili onaj način, nebitno je) ipak ostaviti u ovoj zemlji, nebitno hoće li ih utrošiti na raskošne vile i bazene, ili će ih baciti niz rijeku, DOK GOD SE TA RIJEKA NALAZI U BiH! Draži mi je zato što je jedan od rijetkih koji je uspio naguziti Slovence, a ne obratno!
Zanima me koji je to strani trgovački lanac preselio bilo koju vrstu proizvodnje (a svih gore navedeni imaju neke oblike proizvodnje) u BiH? Šta Mercator ili Konzum proizvode u BiH? Ništa. Izuzetak je Konzumov Sarajevski Kiseljak kojeg tuše kompenzacijom dobavljačima, a i ne zapošljava značajan broj radnika.
Iako je u BiH radna snaga jeftinija i iako bi napravili uštede, oni će radije plaćati u svojim matičnim državama više, nego uraditi ono što je "crni" Selver Oruč uradio u Bihaću - zaposlio nekoliko stotina ljudi i prodati na EU tržište 30 miliona KM frižidera, uprkos Kinezima.
*ebe mi se ako komponente dovlači iz Tunguzije i u kojem postotku, dovoljna mi je činjenica da par stotina ljudi živi od plate koju zarade u Biri, umjesto da kopaju smeće po kontejnerima.
Koliko je Selver podijelio SDP i SDA kadrovima? Ni blizu koliko je Silajdžić uzeo Arapima, Branković uzeo Slovencima, rahmetlija Hadžipašić izvjesnoj gospodi sa Istoka, niti iznosima koje su Mercator, Konzum, Delta, Ina, Petrol, Podravka, Droga, Intereuropa, Strabag, EFT i razni Investicioni fondovi podijelili po Bosni-uglavnom partijama koje pripadaju "svetoj trojci", i time im prolongirali vladavinu i ispiranje mozga građana ove prejadne zemlje.
Male su te zelene površine u odnosu na desetine hiljada arhitektonskih i urbanističkih strašila po Sarajevu, koja su sjebala Sarajevo do nepopravljive mjere, i mali su ti iznosi u odnosu na stotine miliona KM koji su podijeljeni na kafu, kako bi ta strašila opstala.
Daš robu sa rokom, koji se probije barem dva puta, pa onda kad se dobro načekaš budeš većinom isplaćen
a) kompenzacijom za robu koju ti računa po maloprodajnim cijenama
b) dobiješ robot bonove (barem je prije tako radio) pa su ljudi znali dolaziti sa cijelim fasciklama punim Selverovih para...
E sad skontaj šta se dešava sa radnicima u tim firmama koji čekaju naplatu da dobiju plate, i na kraju krajeva šta se dešava sa firmama koje ne mogu da izađu na kraj sa tim dugovanjima tolikim, jer bože moj, i oni moraju platiti nekome robu....
-
Eshek
#230 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Sve što si napisao za kompenzacije i bonove je tačno (mislim da je Robot vremenom postao redovniji platiša).aerosa wrote:Zanimljiva mi je kod tebe ovo uvećano, ok jeste zajebao slovence ali samo tako da im je preoteo pare koje su ili on ili oni naumili uzeti BOSANCIMA, ali razmišljaš li uz to koliko je firmi potopljeno tim Selverovim načinom trgovine sa dobavljačima a među njima ima i dosta domaćih firmi...
Daš robu sa rokom, koji se probije barem dva puta, pa onda kad se dobro načekaš budeš većinom isplaćen
a) kompenzacijom za robu koju ti računa po maloprodajnim cijenama
b) dobiješ robot bonove (barem je prije tako radio) pa su ljudi znali dolaziti sa cijelim fasciklama punim Selverovih para...
E sad skontaj šta se dešava sa radnicima u tim firmama koji čekaju naplatu da dobiju plate, i na kraju krajeva šta se dešava sa firmama koje ne mogu da izađu na kraj sa tim dugovanjima tolikim, jer bože moj, i oni moraju platiti nekome robu....
Tačno je i da većina dobavljača zna kako Robot plaća, pa se ipak upušta u igre sa njima. Sve su to BH igre bez granica...
Svi trgovački lanci ferceraju na isti način, uzimaju robu od dobavljača i naplaćuju je odmah u maloprodaji, a dobavljačima plaćaju za 90, 120 ili 150 dana. Sa lovom koju duguju dobavljačima grade nove centre i povećavaju promet, kako bi se mogli još više zaduživati kod dobavljača. I ponovo...i ponovo. Svi to rade, nebitno jesu li strani, ili domaći.
Svi se svode na isto, ali ipak cijenim što je neko, ko je sigurno imao boljih načina da uloži 30-tak miliona KM, te pare uložio u proizvodnju i zaposlio nekoliko stotina ljudi.
-
tap3ah75
#231 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Može li mi neko objasniti .... može li mi kasirka u robotu tražiti da se nakon plaćanja karticom i ukucavanja PIN-a da se i potpišem na onaj papirić što ostaje kod njih.
Zapravo .... nije može li tražiti nego zašto mi to traže ..... ja kao odgovor dobio od nje (nakon što sam odbio potpisati) pa eto to traže ovo naši. Zvala mi i obezbjeđenje
:):)
Zapravo .... nije može li tražiti nego zašto mi to traže ..... ja kao odgovor dobio od nje (nakon što sam odbio potpisati) pa eto to traže ovo naši. Zvala mi i obezbjeđenje
- medjutim
#232 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Ako na slipu pise da je potpis obavezan,onda ima pravo da ti trazi da se potpises.tap3ah75 wrote:Može li mi neko objasniti .... može li mi kasirka u robotu tražiti da se nakon plaćanja karticom i ukucavanja PIN-a da se i potpišem na onaj papirić što ostaje kod njih.
Zapravo .... nije može li tražiti nego zašto mi to traže ..... ja kao odgovor dobio od nje (nakon što sam odbio potpisati) pa eto to traže ovo naši. Zvala mi i obezbjeđenje:):)
-
bull21
#233 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Da bi se znalo da si ti koristio karticu a ne neko deseti.tap3ah75 wrote:Može li mi neko objasniti .... može li mi kasirka u robotu tražiti da se nakon plaćanja karticom i ukucavanja PIN-a da se i potpišem na onaj papirić što ostaje kod njih.
Zapravo .... nije može li tražiti nego zašto mi to traže ..... ja kao odgovor dobio od nje (nakon što sam odbio potpisati) pa eto to traže ovo naši. Zvala mi i obezbjeđenje:):)
- Edin H.
#234 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
tap3ah75 wrote:Može li mi neko objasniti .... može li mi kasirka u robotu tražiti da se nakon plaćanja karticom i ukucavanja PIN-a da se i potpišem na onaj papirić što ostaje kod njih.
Volim te Bosno ljubavi moja
Izdominirali smo i Visu i Mastercard.
Godinama placam ovim karticama i nigdje, nikada u svijetu nisam vidio da ti traze da se potpises, ako si ukucao pin, cak i ukoliko podizes u banci vece svote novca.
Ali ima bolja finta, u Crnoj Gori sam vidio da ljudi dodju na kasu, kazu kasirki pin i ona ukuca pin za njih
-
tap3ah75
#235 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Ma naravno da ne piše ... piše verifikovano PIN-ommedjutim wrote:Ako na slipu pise da je potpis obavezan,onda ima pravo da ti trazi da se potpises.tap3ah75 wrote:Može li mi neko objasniti .... može li mi kasirka u robotu tražiti da se nakon plaćanja karticom i ukucavanja PIN-a da se i potpišem na onaj papirić što ostaje kod njih.
- charrrmed
#236 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Ne trebas se ljutiti na nju, vjerovatno su joj rekli da mora traziti. I meni su nekoliko puta tako trazili iako je kartica sa PIN-om i iako pise da je verifikovano istim, i to ne samo u Robotu.tap3ah75 wrote:Ma naravno da ne piše ... piše verifikovano PIN-ommedjutim wrote:Ako na slipu pise da je potpis obavezan,onda ima pravo da ti trazi da se potpises.tap3ah75 wrote:Može li mi neko objasniti .... može li mi kasirka u robotu tražiti da se nakon plaćanja karticom i ukucavanja PIN-a da se i potpišem na onaj papirić što ostaje kod njih.
-
kakavdanakneiskustvu
#237 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
e da je nama u zenici robot pa da imamo malo veći izbor
-
StupskaBitanga
#238 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Trebao je u Ze na mjestu fabrike Borac ali je prolongirano nema para. Nista naročito i specijalno naspram skafe ili vašeg ekror komerca
-
kakavdanakneiskustvu
#239 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
StupskaBitanga wrote:Trebao je u Ze na mjestu fabrike Borac ali je prolongirano nema para. Nista naročito i specijalno naspram skafe ili vašeg ekror komerca
znam da je bilo priče da je robot tu trebao biti
- mayab
#240 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Zanimljivo je da jedna Zenica nema Interex,to su tamo zaista jaki lobiji
- bach
#241 Re: ROBOT najgori trzni centar u Sarajevu
Zenica je siromašan grad gdje bi ljudi umirali od gladi da im nije Viteza. Treba stati pored ceste u Lašvi oko četiri, pola pet i vidjeti kolone auta iz pravca Viteza prema Zenici...mayab wrote:Zanimljivo je da jedna Zenica nema Interex,to su tamo zaista jaki lobiji
A gradska je administracija u Zenici je među najkorumiranijim u BiH...Ko ne vjeruje nak proba otvoriti kiosk ili zelanaru u Zenici...
-
racionalista