Robne marke u shopping centrima

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Suzie Q

#1 Robne marke u shopping centrima

Post by Suzie Q »

pošto primjećujem da mnogo ljudi ne zna, otvorit ću temu pa se nadam da će se otvoriti kvalitetna razmjena iskustava i saznanja po ovoj temi.

naime, veliki trgovački lanci poput Konzuma ili Mercatora imaju svoje robne marke, odnosno proizvode pod vlastitim brendovima koji su povoljniji od drugih proizvoda. Ti lanci nemaju svoju proizvodnju i stoga otkupljuju od mahom etabliranih proizvođača kako bi ih prodavali pod svojim brendom. to skoro nikad nisu nekvalitetni proizvodi iako ljudi radi cijene ili lošije ambalaže izbjegavaju kupiti baš te artikle. stvar i jest u tome što se ne plaća brend i ambalaža nego sam proizvod.

ovo se može otkriti na licu mjesta isključivo ako se pogleda poleđina artikla gdje piše tko je proizvođač.

npr. kozmetika za njegu kože Olea koja se prodaje u Konzumu, kao i kozmetika pod Mercatorovim brendom je u stvari Afrodita kozmetika.
kozmetika za djecu Mercatorovog brenda Lumpi je proizvod Lek kozmetike iz Slovenije a što je u stvari kolekcija Bibisan
Mercatorove paste za zube su paste iz Saponie, kao i većina deterdženata, dakle to je u stvari Zirodent, Faks, Arf itd
Većina mliječnih proizvoda u Konzumu pod oznakom K je od domaćih proizvođača koji prednjače u toj proizvodnji.
Čaj od nane pod oznakom K je čaj iz Pharmameda.

izvan BiH je u centrima kao što su Lidl ili Aldi to još izražajnije, a bit je da jeftino ne znači uvijek i nekvalitetno, samo treba posvetiti malo više pozornosti.

evo otvaram temu kako bismo razmijenili saznanja i pisali šta se krije iza kojeg brenda (u Njemačkoj su i knjige objavljivane na ovu temu)...
beautyfool

#2 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by beautyfool »

Koliko sam primjetila na poledzini Konzumovih proizvoda pise ko je proizvodjac, tako da nije to bas neko posebno otkrice, samo sto treba citati sta pise :)
Alkos

#3 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Alkos »

Cudi me da Lidl jos nije stigao u BiH! Za razliku od Mercatora, Konzuma i slično, Lidl većinu prodaje zasniva na svojim robnim markama?!

Bio sam u nekoliko Lidl centara u Hrvatskoj i to nije ni blizu onim u inostranstvu, ali opet se moze pronaci dosta kvalitetnih, a cjenovno prihvatljivih proizvoda. Sladoledi, sirevi, vina, slatkisi, deterdzenti, kozmetika i jos dosta toga - proizvedeni od strane evropskih proizvodjaca po jako povoljnim cijenama. Pio sam vina, jeo sireve i sladolede :mrgreen: i mogu reci da su mnogo kvalitetniji od vecine proizvoda koje nama serviraju ovdje domaci i strani proizvodjaci po astronomskim cijenama.

Recimo, slicno je i sa dm-om! Dm prodaje vlastite robne marke (tipa Balea, Dentodent, Alverde, SUN dance) i vidim da su sve popularniji kod nas, jer su stvarno kvalitetni i jeftiniji u odnosu na ostale brandove.
Suzie Q

#4 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Suzie Q »

ne, ni Lidl ni Aldi nemaju svoje proizvode. na ovoj web stranici se može pogledati tko stoji iza kojeg proizvoda u prehrani, link ispod je za mesne proizvode (Haribo iza gumenih bombona, Nestle iza hrane za mačke, Bonduelle iza zamrznutog povrća...)

http://www.wer-zu-wem.de/handelsmarken/ ... arken.html

za kozmetiku u Aldiju i Lidlu znam da je bila Schwarzkopfova i Niveina, ne znam je li se u međuvremenu promijenilo.

vjerujem da ima dosta ljudi koji ovo znaju, ali ima i onih koji ne znaju, pa ne vidim razloga da ova tema ne ostane. jučer sam primjetila da su Merkatorove čokolade i bombone iz Kandita, a slani pereci iz Koestlina, s tim da se oni sve više okreću proizvođačima iz EU
detroit-mercy

#5 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by detroit-mercy »

Suzie Q wrote:ne, ni Lidl ni Aldi nemaju svoje proizvode. na ovoj web stranici se može pogledati tko stoji iza kojeg proizvoda u prehrani, link ispod je za mesne proizvode (Haribo iza gumenih bombona, Nestle iza hrane za mačke, Bonduelle iza zamrznutog povrća...)

http://www.wer-zu-wem.de/handelsmarken/ ... arken.html

za kozmetiku u Aldiju i Lidlu znam da je bila Schwarzkopfova i Niveina, ne znam je li se u međuvremenu promijenilo.

vjerujem da ima dosta ljudi koji ovo znaju, ali ima i onih koji ne znaju, pa ne vidim razloga da ova tema ne ostane. jučer sam primjetila da su Merkatorove čokolade i bombone iz Kandita, a slani pereci iz Koestlina, s tim da se oni sve više okreću proizvođačima iz EU
Tako nesto postoji na zapadu vec duzi vremenski proizvod. Ukratko u cemu je caka, rijetko koji proizvodjac posluje sa iskoristenoscu kapaciteta od 95% ili 100%, velika vecina njih ima do 20% neiskoristenih kapaciteta (iz razno raznih razloga). Sada, kada jednom Kanditu (npr) koji operise sa 80% iskoristenosti kapaciteta dodje jedan Konzum i kaze mi vam mozemo uposliti dodatnih 10% kapaciteta stime sto ce vasi proizvodi ici kroz nas distribucioni kanal ali naravno pod nasim imenom i uz smanjenu cijenu. Naravno da ce Kandit prihvatiti i uz manji marginalni profit da uposli jos 10%kapaciteta na koje ionako vec ima uracunate fixne troskove. Jer profit je profit, pored toga ne rizikuje nista jer robne marke ne predstavljaju neku vecu konkurenciju vec poznatim brendovima. Znaci u ovom slucaju imamo win-win-win situation, Kandit dobija uposljavanjem neiskoristenog kapaciteta, Konzum jeftinijim proizvodom, kupac (koji bira na osnovu cijene a ne prepoznavanja branda) jeftinijom cijenom koju placa za proizvod. To bi bilo ukratko najjednostavnije obnasenje za fenomen robnih marki :mrgreen:
vnm

#6 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by vnm »

ono sto sam ja popamtio k-plus proizvoda u konzumu je slijedece:

hrenovke, perutnina ptuj
rostiljske kobasice, menprom tuzla
neki suhomesnati proizvodi, brajlovic
chips, franck
feta sir, proizvodjac iz travnika ali se ne sjecam tacno koji
StupskaBitanga

#7 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by StupskaBitanga »

vnm wrote:ono sto sam ja popamtio k-plus proizvoda u konzumu je slijedece:

hrenovke, perutnina ptuj
rostiljske kobasice, menprom tuzla
neki suhomesnati proizvodi, brajlovic
chips, franck
feta sir, proizvodjac iz travnika ali se ne sjecam tacno koji

poljorad

mlijeko kplus-mig gradacac
mlijeko standard-mljekara K.Dubica
jogurt-latea
sirup kplus-Malisic Citluk
vlazne maramice kplus-violeta
kecap kplus i standard-malgas pak prnjavor
standard detergent-dita tuzla
cajevi kplus-pharmamed
sir edamec-mljekara livno
detergent za staklo- ez busovaca
cedevita kplus- vita life visoko
narezak kplus- lijanovici fabrika V.Kladusa
sir za pitu-agrocentar vakuf
pivo-pivovaara grude
kajmak-poljorad
Suzie Q

#8 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Suzie Q »

ispostavlja se da kupnjom K proizvoda svjesno ili nesvjesno kupujemo domaće :thumbup:
chengaba

#9 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by chengaba »

Čija je Konzumova tunjevina?
Probao sam je neki dan, i razvaljuje! :thumbup:
Suzie Q

#10 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Suzie Q »

pogledaj na konzervi
crvenkapica86

#11 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by crvenkapica86 »

tunjevina je iz Tajlanda,THAI UNION MANUFACTURING CO.
Meni je beton ,a jos i jeftina...
Gospoda Ministarka

#12 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Gospoda Ministarka »

K Plus sudzuku proizvodi Brajlovic /razika u cijeni je i vise nego osjetna.
StupskaBitanga

#13 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by StupskaBitanga »

crvenkapica86 wrote:tunjevina je iz Tajlanda,THAI UNION MANUFACTURING CO.
Meni je beton ,a jos i jeftina...
ima od 1km i od 1.5km

da konzum ima puno domacih proizvoda u kplus i standard sistemu
Aurea Mediocritas

#14 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Aurea Mediocritas »

Ja nesto ne vjerujem u K-plus proizvode. Mislim da se radi samo o zaradi na brzinu i da Konzum sa proizvođačima napravi dogovor o nizoj cijeni proizvoda na ustrb kvalitete. Na zapadu postoje standardi koji se moraju postovati u pogledu kvalitete proizvoda i tamo trgovacki centri to rade koliko-toliko poštenije, ali u BiH niti ima pravih zakona, niti se postojeći poštuju niti ima efikasnih sankcija za one koji krše te zakone, niti ima efikasnih inspekcijskih službi.

Tako da sve sam više uvjerenja da se radi o čistom trkom za brzom zaradom. Ja ih ne kupujem.
Aurea Mediocritas

#15 Re: Robne marke u shopping centrima

Gospoda Ministarka wrote:K Plus sudzuku proizvodi Brajlovic /razika u cijeni je i vise nego osjetna.
Mesa vrlo malo, sve sam loj!
Gospoda Ministarka

#16 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Gospoda Ministarka »

Aurea Mediocritas wrote:
Gospoda Ministarka wrote:K Plus sudzuku proizvodi Brajlovic /razika u cijeni je i vise nego osjetna.

Ja volim masno, a kad mi se jede meso uzmem sniclu.
Aurea Mediocritas

#17 Re: Robne marke u shopping centrima

Gospoda Ministarka wrote:
Aurea Mediocritas wrote:

Ja volim masno, a kad mi se jede meso uzmem sniclu.
100 ljudi , 100 ćudi; 100 žena , 200 sisa.
Suzie Q

#18 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Suzie Q »

100 muškaraca 200 jaja pa da završimo s tom glupošću o sisama...

ja nisam primjetila razliku u kvaliteti onoga što sam do sada konzumirala. malo mi nevjerojatno zvuči da tvornice prave dva pogona pa u lošijem pakiraju za Konzum, više vjerujem da to ide na istoj traci samo s drugačijom ambalažom.
Aurea Mediocritas

#19 Re: Robne marke u shopping centrima

Suzie Q wrote:100 muškaraca 200 jaja pa da završimo s tom glupošću o sisama...

ja nisam primjetila razliku u kvaliteti onoga što sam do sada konzumirala. malo mi nevjerojatno zvuči da tvornice prave dva pogona pa u lošijem pakiraju za Konzum, više vjerujem da to ide na istoj traci samo s drugačijom ambalažom.
Sve se pakuje na istoj traci samo su "djelatne" tvari proizvoda u oskudnijem omjeru.
Npr. ako se radi o čokoladi, onda se umjesto npr. 30% kakaa stavi 25% pa se to negdje napiše sitnim slovima. Ako je u pitanju deterdžent, stavi se manje aktivne materije za pranje i sl. I, naravno, sve se upakuje u ambalažu koja sva šljašti i blješti pa ruke same "lete" prema polici. O tome se radi.
Suzie Q

#20 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by Suzie Q »

e vidiš baš te K ambalaže ne šljašte i ne blješte upravo zato jer cilj nije prodavati ambalažu i brend nego jeftiniji proizvod.
jednom prilikom sam u Njemačkoj iz znatiželje kupila limenku od 0,5l piva za nekih 0,30 eura, pivo nije imalo ni ime, ni logo ni bilo šta posebno. samo je na limenci pisalo nešto otprilike kao - ovo je stvarna cijena piva, kupujući ovaj proizvod ne plaćate reklamu, dizajn i brend... pivo je bilo dovoljno ukusno da sam kupila još
nova_korisnica

#21 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by nova_korisnica »

ja kupujem njihovu cokoladu za kuhanje :) to je ista cokolada za kuhanje koju radi zvecevo...meni je super...i mislim da je nekih 30% povoljnija nego ta "orginal"
Aurea Mediocritas

#22 Re: Robne marke u shopping centrima

Suzie Q wrote:e vidiš baš te K ambalaže ne šljašte i ne blješte upravo zato jer cilj nije prodavati ambalažu i brend nego jeftiniji proizvod.
jednom prilikom sam u Njemačkoj iz znatiželje kupila limenku od 0,5l piva za nekih 0,30 eura, pivo nije imalo ni ime, ni logo ni bilo šta posebno. samo je na limenci pisalo nešto otprilike kao - ovo je stvarna cijena piva, kupujući ovaj proizvod ne plaćate reklamu, dizajn i brend... pivo je bilo dovoljno ukusno da sam kupila još
Ma ne mislim bas doslovno "šljašti i blješti" - više figurativno...uglavnom ovi kod nas malo ljepše stvari upakuju.
A to što si ti vidjela i doživjela u Njemačkoj to ti vjerujem, samo što je Njemačka druga priča: Tamo ima ko da kontroliše da li se poštuje zakon i ono što se deklariše,a ovdje.....?????
Aurea Mediocritas

#23 Re: Robne marke u shopping centrima

nova_korisnica wrote:ja kupujem njihovu cokoladu za kuhanje :) to je ista cokolada za kuhanje koju radi zvecevo...meni je super...i mislim da je nekih 30% povoljnija nego ta "orginal"
Ma jeste ona povoljnija što se tiče cijene, ali u toj čokoladi je manje kakaoa a više šećera i uopće kad bi se pravila cijena te čokolade ona bi trebala biti jeftinija 60% od neke kvalitetne sa manje šećera a više kakaoa.

Uglavnom, hocu da kazem da se trgovci ponašaju onako kako tržište traži. Na BH tržištu prolazi cijena a kvalitet je manje važan. I još jedna stvar: U BH možeš i slagati sastav i kvalitet proizvoda jer kontrole su slabe (ako ih i ima) a inspektori su potkupljivi.
alibaba_i_30_godina

#24 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by alibaba_i_30_godina »

Samo da kazem da je onaj njihov cips odlican. Samo njega kupujem sada a i nije uopce skup. :mrgreen: :mrgreen:
nova_korisnica

#25 Re: Robne marke u shopping centrima

Post by nova_korisnica »

Aurea Mediocritas wrote:
nova_korisnica wrote:ja kupujem njihovu cokoladu za kuhanje :) to je ista cokolada za kuhanje koju radi zvecevo...meni je super...i mislim da je nekih 30% povoljnija nego ta "orginal"
Ma jeste ona povoljnija što se tiče cijene, ali u toj čokoladi je manje kakaoa a više šećera i uopće kad bi se pravila cijena te čokolade ona bi trebala biti jeftinija 60% od neke kvalitetne sa manje šećera a više kakaoa.

Uglavnom, hocu da kazem da se trgovci ponašaju onako kako tržište traži. Na BH tržištu prolazi cijena a kvalitet je manje važan. I još jedna stvar: U BH možeš i slagati sastav i kvalitet proizvoda jer kontrole su slabe (ako ih i ima) a inspektori su potkupljivi.
vjeruj mi cokolada je ista! jer sam bila kupila jednu ovu jednu onu..tj jednu zvecevo cokoladu koja se zove "konzum" namjenjena je za kuhanje i jednu tu K ili kako se vec zove isto za kuhanje..ocekivala sam da ce ova biti manje kvaliteta zato sam uzela obje...helem, otovorim obje cokolade kad obje identicno..kod njih nisu one kockice bile, vec oni tanki redici i na cokoladi ima otisnuto ili zvecevo ili konzum (ne mogu sad da se sjetim) na obje cokolade isto!! ja se zijanila..i od tada kupujem tu njihovu...jer je ista :D ako budem imala kuci, uslikacu pa cu postaviti :) pakovanje jeste drugacije...to je koliko sam uocila jedina razlika...
btw..probala sam cokolade ovih nasih proizvodjaca...na tome (sta god to bilo) ne smije stajati cokolada uopste!! to je vise neka stvrdnuta krema :S
Post Reply