Rob zivota sa 17g.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SasaBa

#1 Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

Pozdravljam sve.. Vec prije sam objavljivao nesto ovde.. Pregurao sam taj period i pomogli su neki savjeti.. Moja prica je sledeca.
Sa 17g sam zavrsio trogodisnju skolu, zanat. Nije mi se svidjelo nikako, pogotovo jer sam za dz radio 3g kod lika bez odredjenog radnog vremena, i tu mi se sve zgadilo. Nije mi se svidjelo sto sam uopste 3. godine skolu zavrsio, umjesto da sam se skolovao dalje. Radim na pilani, drvna industrija. Tezak fizicki posao.. vec 8 mjeseci radim.. bez stajanja. Dodjem kuci, moji me pritiskaju da kuci radim nesto, ne mogu dzabe jesi i zivjeti kod njih, a da ne radim i kuci, to su njihove rijeci.. nisu ozbiljni toliko ali ciljaju na to.. a zelim i slobodno vrijeme, za sebe.. radno vrijeme u firmi je od 6h do 14h i od 14h do 22h i od 22h do 6h ujutro(3. smjena, nju vise ne radim) 6.dana sedmicno.. Iskreno sve je nekako islo do skoro, ne mogu vise, zgadilo mi se sve.. nisam znao toliko mnogo o zivotu, o ljudima.. zelim raditi ali sam pod pritiskom, moram promjeniti razmisljanej i pogled prema svemu ovome. Osjecam se zarobljeno kao u zatvoru.. Ne pijem, nisam nesreca.. radim imam ciljeve i snove.. Polozio sam vozacki ispit nedavno, kao sto sam i rekao da cu prije pocetka rada na poslu.. Sad zelim auto, a za auto trebam se posteno naraditi jos tu.. a bez auta nemam kud dalje da trazim jer nista nemam blizu.. Zgadili su mi se ljudi tu, nije tesko raditi koliko mi je tesko sa ljudima, ne uklapam se tu... Moja zelja je da idem u Policiju ili Vojsku, sportista sam godinama.. pronalazim se tu.. Moram zavrsiti dodatni stepen skolovanja, sto me kosta koliko i auto.. Sto znaci jos robijanja. .A kada to polozim sve ispite, 99% su sanse da nikad necu doci na mjesto.. Onda mi preostaje da idem iz zemlje, a da li je moguce otici iz BiH, bez pomoci ljudi koji zive u inostranstvu? Otici sa koliko kesh-a sam? Ili traziti neku online firmu koja bi odvela? Da li tako nesto postoji i da li je sigurno?? Ovde sam dosao, kako bi dobio savjet kako se izboriti na poslu, za mene je sve oovo novo , mlad sam.. Sada imam 18g.. moram nekako promjeniti pogled na ovo, a ne da se osjecam zarobbljeno kao da cu ovdje ostati cjeli zivot.. A ako napustim posao, propada mi sve, nemam dalje napredka.. Konkretno vise stvari me znaima, nabrojao sam neke, a ono najvise sta bi preporucili meni koji ima visoke ciljeve, borim se protiv sistema ali moram se prilagoditi.. Kakvim poslom, biznisom privatnim da se bavim kod kuce, ili gdje god.. samo da radim na svoju ruku, da mogu zaraditi nesto.. razumjem da treba uloziti.. ali prije bi ulozio u biznis, nego u tu skolu koja mi ne garantuje nista bez jake veze i debelog dzepa.. Ja razumjem da imam vremena, ali moram imati konkretnu viziju da me motivira i da se nadam za dalje.. Ne znam gdje ni kuda, zarobljen sam.. Moji roditelji su takvi da cjeli zivot rade kod privatnika i nemam neku podrsku da se izdvojim iz porodice sto i jest problem.. Nisam mogao nista uze da napisem, ali nadam se da ce te shvatiti poentu svega.. Nisam lijen, pa da izmisljam da ne bi radio, samo sam mlad, neiskusan i pod pritiskom zivota i tezine istoga.. Trebam par dobrih rijeci koje ce me utjesiti za bolje.. Plata je 300e.
CipexBa

#2 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by CipexBa »

zašto si se odlučio na 3g školovanja?
SasaBa

#3 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

CipexBa wrote:zašto si se odlučio na 3g školovanja?
Imao sa podrsku i savjet oca za 3. godine. Mama mi je govorila da idem 4. A ja sam uvjek imao izgovor, da mi je prije zavrsiti da se rijesim skole. Sada bi sve dao da idem u skolu! Greske se placaju, skupo.. Tek kasnije sam vidio da imam potencijala za nesto vise, kasno.. :)
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by Jimmy McNulty »

SasaBa wrote:
Imao sa podrsku i savjet oca za 3. godine. Mama mi je govorila da idem 4. A ja sam uvjek imao izgovor, da mi je prije zavrsiti da se rijesim skole. Sada bi sve dao da idem u skolu! Greske se placaju, skupo.. Tek kasnije sam vidio da imam potencijala za nesto vise, kasno.. :)
dje je kasno ba, ja u 26-oj upisao srednju školu :lol:
CipexBa

#5 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by CipexBa »

SasaBa wrote:
pa eto ,završi 4 razred .Moraš shvatiti da si tek počeo "živit" tačnije tek sada vidiš kako je život težak.Skupljaj pomalo i ostavljaj sa strane , kasnije uloži u svoje školovanje pa nađi bolji posao ;)
SasaBa

#6 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

Jimmy McNulty wrote:
SasaBa wrote:
dje je kasno ba, ja u 26-oj upisao srednju školu :lol:
Nije kasno, ali nema mi smisla vise.. jer ja ne znam sta zelim osim sto bi sve dao da upisem Policijsku Akademiju a bez sigurnosti da cu upasti ne zelim. A znam da ne mogu, znaju svi, cak sam pitao hrpu policajaca i otvoreno su rekli. A sa 4. godine skole kod nas ne moze se nesto mnogo raditi, pogotovo ne ako se zavrsi vandredno i zelis taj posao u struci,,
CipexBa

#7 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by CipexBa »

]Na akademiju ides 6mj tačnije boraviš tamo,ali ako prođes testove.Ako prođes i završiš,imaš 100% posao,ali ni on nije nešto plaćen.Možeš biti samo prašinar sa SSS a sa VSS možeš biti inspektor.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#8 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by Jimmy McNulty »

SasaBa wrote: Nije kasno, ali nema mi smisla vise.. jer ja ne znam sta zelim osim sto bi sve dao da upisem Policijsku Akademiju a bez sigurnosti da cu upasti ne zelim. A znam da ne mogu, znaju svi, cak sam pitao hrpu policajaca i otvoreno su rekli. A sa 4. godine skole kod nas ne moze se nesto mnogo raditi, pogotovo ne ako se zavrsi vandredno i zelis taj posao u struci,,
Gluposti, hrpa mojih drugova i ja smo vanredno pozavršavali što zanate što tehničke i miedicinske škole kad smo vidjeli da nema kruha od fakulteta i svi manje-više radimo u struci. Pun si nekih izgovora...

U MUP-u nikad nećeš dobit posao:
Prvo jer nemaš 4 godine škole
Drugo jer nemaš štelu
cenecimoveocino

#9 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by cenecimoveocino »

Odakle si?
moonca

#10 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by moonca »

17 godina -- :shock: dijete a tako ......ah ..

Imati ces vremena da pravis pare , pusti to- usmjeri se na neku skolu. Moras imati neko obrazovanje, neki zanat.
U moj zemlji je jako tesko naci tapetara. Izimiru, uvoze ih iz drugih zemalja.

Zaboravi na auto, snalazi se bez. Auto kosta.
SasaBa

#11 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

moonca wrote:17 godina -- :shock: dijete a tako ......ah ..

Imati ces vremena da pravis pare , pusti to- usmjeri se na neku skolu. Moras imati neko obrazovanje, neki zanat.

Kako da se usmjerim na obrazovanje bez novca? Drugo vec radim nesto sto ne zelim, a tepatar sigurno ne bih da budem, Radije nesto sto mi odgovara ako veec krecem od pocetka obrazovanja, a sta volim rekao sam ali moram imati alternativu koju trazim od vas. A auto moram imati, jer bez njega ne mogu nigdje da idem ako zelim uciti. Sve u svemu moram raditi neki posao, da bi sve to uspio, a cilj mi je pronaci motivaciju za trenutni.
SasaBa

#12 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

cenecimoveocino wrote:Odakle si?
Ako te konkretno nesto zanima, mozes poslati PM
KB9

#13 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by KB9 »

koja je ovo trolcina
Fudo387

#14 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by Fudo387 »

SasaBa wrote:

Kako da se usmjerim na obrazovanje bez novca? Drugo vec radim nesto sto ne zelim, a tepatar sigurno ne bih da budem, Radije nesto sto mi odgovara ako veec krecem od pocetka obrazovanja, a sta volim rekao sam ali moram imati alternativu koju trazim od vas. A auto moram imati, jer bez njega ne mogu nigdje da idem ako zelim uciti. Sve u svemu moram raditi neki posao, da bi sve to uspio, a cilj mi je pronaci motivaciju za trenutni.
Pa momak, tesko da ces naci nekog da te motivira za rad u pilani. Ako vec nemas izbora, sparaj, kupi auto, nadji nesta drugo da radis, skoluj se...nema carobnog stapica.
moonca

#15 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by moonca »

SasaBa wrote:

Imas li sanse da odes u neki oblizni veci grad, uz posao mozes se i skolovati a auto ti ne treba. Smjestaj -dijelis sa nekim. Sve je to izvodljivo i drugi to rade.
Sa 17 godina niko ti nece dati dobru platu bilo koji posao da radis - zasto da budes 'fizikaner' unistiti ces svoje tijelo.
Vec znam jednog koji je kicmu povrijedio , par godina stariji od tebe. :sad:
moonca

#16 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by moonca »

Ako imas nekoga vani - sa par hiljada eura bi bilo dovoljno.
Fudo387

#17 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by Fudo387 »

moonca wrote:Ako imas nekoga vani - sa par hiljada eura bi bilo dovoljno.
Iz jedne pilane u drugu.
SasaBa

#18 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

CipexBa wrote:]Na akademiju ides 6mj tačnije boraviš tamo,ali ako prođes testove.Ako prođes i završiš,imaš 100% posao,ali ni on nije nešto plaćen.Možeš biti samo prašinar sa SSS a sa VSS možeš biti inspektor.
Na Akademiju i jeste problem proci. Testove mogu proci sa 110% jer sa prespreman za sve, ali treba stela i tu nema govora. Kad se udje u akademiju 6mj se stazira i nakon toga posao.
SasaBa

#19 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

moonca wrote:
SasaBa wrote:

Imas li sanse da odes u neki oblizni veci grad, uz posao mozes se i skolovati a auto ti ne treba. Smjestaj -dijelis sa nekim. Sve je to izvodljivo i drugi to rade.
Sa 17 godina niko ti nece dati dobru platu bilo koji posao da radis - zasto da budes 'fizikaner' unistiti ces svoje tijelo.
Vec znam jednog koji je kicmu povrijedio , par godina stariji od tebe. :sad:
Zdravlja se i bojim, zato me sve ovo i muci jer imam bolovve u kicmi.
SasaBa

#20 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

Nemam nikoga, zato sam i napisao, ako je moguce ici sam vani sa kesom..
animals

#21 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by animals »

SasaBa wrote:
Vazna je volja..
ja vani otisao sa 100 franaka u dzepu..
ti sa 18 kukas..zivot pred tobom, mladost..
sve sto trebas je muda...
moonca

#22 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by moonca »

animals wrote:
SasaBa wrote:
Vazna je volja..
Daj mu savjet , kako i sta ?? On je spreman
SasaBa

#23 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by SasaBa »

animals wrote:
SasaBa wrote:
Vazna je volja..
Imam ja 'muda' samo ne zelim puno lutati , ako vec ovdje ima ljudi koji su grijesili i znaju tacno kako treba, da me priblize cilju. Zato sam ovo i objavio da dobijem pomoc..
animals

#24 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by animals »

moonca wrote:
Daj mu savjet , kako i sta ?? On je spreman
Nema tu savjeta..
moras pokusati..biti uporan..
ne posustajati..
18 godina, mladost..
sve je lako kad si mlad...znaci, ako hoces vani, sjedi na autobus, i probaj..
autobus nije skup..
animals

#25 Re: Rob zivota sa 17g.

Post by animals »

[quote="SasaBa"]
Svi grijese, i malo ko zna kako tacno treba..
ali znam iz iskustva, ako nesto jako zelis, i boris se za to, i
ostvarices..
samo pitanje je koliko mozes podnijeti...
Post Reply