Rjesnje hrvatskog pitanja

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#26 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by sabina1 »

Challenger__ wrote:Koliko znam, a nisam sasvim siguran, nacionalnost je šifrovana na ličnim kartama. Ako se želi postići da nehrvati ne biraju hrvatskog člana predsjedništva, LK mogu poslužiti kao osnov za rješenje problema, na licu mjesta, na biralištima.
Opet problem. Meni kao nehrvatici se recimo mnogo sviđa Gradimir Gojer. Želim glasati za njega ?
Šta onda ?
Dakle elementarno ljudsko pravo je ugroženo.
(ionako čitav život živi sa Bošnjacima :roll: )
uglavnomja

#27 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by uglavnomja »

malo nam podjela :roll: ... samo da nismo skupa.
svi u crkve i dzamije, mijesani mrs u dijasporu, ne prljajte nam torove. to je cilj ove kampanje?

hrvati iponako imaju 33 posto vlasti u drzavi, 50 u federaciji, a cca 17% stanovnistva... i eto jadni, ugrozeni... zeljko ih mrzi, nije franjin hrvat, nije hercegovac, nije tajkun, nije mu zg glavni grad... nije se obogatio na hercegovackim barikadama i hrvatskoj pomoci u ratu itd. ne ide u crkvu. :roll:
Challenger__

#28 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

tvsabina wrote:
Opet problem. Meni kao nehrvatici se recimo mnogo sviđa Gradimir Gojer. Želim glasati za njega ?
Šta onda ?
Nisam ni ja Hrvat.

Samo zapažam da jednom dijelu naše B-H populacije smeta činjenica da hrvatskog člana predsjedništva biraju nehrvati. Mislim da ni Bošnjacima ne bi bilo drago da njihovog člana predsjedništva biraju Srbi itd.

Ako već imamo neka pravila (nacionalno predstavljanje u Predsjedništvu) ta pravila treba dosljedno sprovesti.

Ni manje, ni više.
Challenger__

#29 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

Meni kao nehrvatici se recimo mnogo sviđa Gradimir Gojer
Mnogim Srbima se jako sviđa Dževad Galijašević. Da mogu, izabrali bi ga za bošnjačkog člana Predsjedništva. Dobro je da ne mogu, ali isto tako se treba pitati da li je dobro što nehrvati mogu da biraju hrvatskog "Dževada".

Stvar je jednostavna, ali nema dobre volje.
uglavnomja

#30 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by uglavnomja »

kad je tako jednostavno, kako ti zamisljas (a pogresno razmisljas, ne biraju hrvati svog clana predsjednistva, nego jedan clan mora biti hrvat, biraju ih svi iz federacije) sta sa romima, jevrejima, ostalim nasim ljudima, neopredijeljenim, pa zetovima i snahama iz raznih zemlaja koji su dobili bh drzavljanstvo? oni nemaju svog kandidata pa ni ne trebaju glasati?
Challenger__

#31 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

uglavnomja wrote:kad je tako jednostavno, kako ti zamisljas (a pogresno razmisljas, ne biraju hrvati svog clana predsjednistva, nego jedan clan mora biti hrvat, biraju ih svi iz federacije) sta sa romima, jevrejima, ostalim nasim ljudima, neopredijeljenim, pa zetovima i snahama iz raznih zemlaja koji su dobili bh drzavljanstvo? oni nemaju svog kandidata pa ni ne trebaju glasati?
Ova zemlja nije SAD, nego BiH. Unutar BiH postoje neka pravila koja ne volimo ili volimo, ali su pravila. Ili ćemo se držati tih pravila, ili ćemo se praviti blesavi, kao ti, i praviti seosko veselje što "komšiji crkava krava".

Ostali. Sejdić-Finci solution and implementation.
uglavnomja

#32 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by uglavnomja »

jedan covjek jedan glas.

ako ja kao "nesto" zelim da dam glas "onom drugom" imam puno demokratsko pravo na to.
mozda time stetim "mojoj" strani, mozda stetim toj drugoj, ali moj glas je moj glas, demokratija. dovoljno sto smo strpani u entitetske granice sto se tice glasanja, jos nas treba po krvnim zrncima u mz dijeliti :roll:
Bodkin

#33 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Bodkin »

Challenger__ wrote:
uglavnomja wrote:kad je tako jednostavno, kako ti zamisljas (a pogresno razmisljas, ne biraju hrvati svog clana predsjednistva, nego jedan clan mora biti hrvat, biraju ih svi iz federacije) sta sa romima, jevrejima, ostalim nasim ljudima, neopredijeljenim, pa zetovima i snahama iz raznih zemlaja koji su dobili bh drzavljanstvo? oni nemaju svog kandidata pa ni ne trebaju glasati?
Ova zemlja nije SAD, nego BiH. Unutar BiH postoje neka pravila koja ne volimo ili volimo, ali su pravila. Ili ćemo se držati tih pravila, ili ćemo se praviti blesavi, kao ti, i praviti seosko veselje što "komšiji crkava krava".

Ostali. Sejdić-Finci solution and implementation.
tacno. osladilo se ljudima da biraju i hrvatskog i bosnjackog clana kao da nikad nije drugacije bilo :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#34 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by sabina1 »

Challenger__ wrote:
tvsabina wrote:
Šta onda ?
Nisam ni ja Hrvat.

Samo zapažam da jednom dijelu naše B-H populacije smeta činjenica da hrvatskog člana predsjedništva biraju nehrvati. Mislim da ni Bošnjacima ne bi bilo drago da njihovog člana predsjedništva biraju Srbi itd.

Ako već imamo neka pravila (nacionalno predstavljanje u Predsjedništvu) ta pravila treba dosljedno sprovesti.

Ni manje, ni više.

Challenger...potpuno shvatam šta želite reći..bila sam ironična (bijesna na prokletstvo zemlje u kojoj smo osuđeni da živimo , da je volimo i štujemo).
Toliki apsurdi...nevjerovatno... :roll:
Challenger__

#35 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

uglavnomja wrote:jedan covjek jedan glas.

ako ja kao "nesto" zelim da dam glas "onom drugom" imam puno demokratsko pravo na to.
mozda time stetim "mojoj" strani, mozda stetim toj drugoj, ali moj glas je moj glas, demokratija. dovoljno sto smo strpani u entitetske granice sto se tice glasanja, jos nas treba po krvnim zrncima u mz dijeliti :roll:
A pozivaš se na Ustav.

Logika trolla.
Challenger__

#36 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

tvsabina wrote: Challenger...potpuno shvatam šta želite reći..bila sam ironična (bijesna na prokletstvo zemlje u kojoj smo osuđeni da živimo , da je volimo i štujemo).
Toliki apsurdi...nevjerovatno... :roll:
Ovdje su samo profiteri zadovoljni. Moja poenta je da želim da kažem da se što-šta može riješiti ali ne postoji dobra volja.
uglavnomja

#37 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by uglavnomja »

Challenger__ wrote:
uglavnomja wrote:jedan covjek jedan glas.

A pozivaš se na Ustav.

Logika trolla.

nidje veze, ali fakat nidje veze :cry:

ja po ustavu imam pravo da glasam u federaciji, za bosnjaka ili hrvata (usput, uvijek cu prije glasati za ateistu nego vjernika, bez obzira koje nacije bio, za obrazovanijeg, pametnijeg itd... a ne po kljucu ili po toru).
Challenger__

#38 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

uglavnomja wrote: nidje veze, ali fakat nidje veze :cry:

ja po ustavu imam pravo da glasam u federaciji, za bosnjaka ili hrvata (usput, uvijek cu prije glasati za ateistu nego vjernika, bez obzira koje nacije bio, za obrazovanijeg, pametnijeg itd... a ne po kljucu ili po toru).
Ne pali se, jer i ja pripadam miljeu koji preglasava. Dakle nisam ja od "onih anamo". To je prvo. Drugo. Ne možeš u kontekstu iste teme iznosti političku želju ("jedan čovjek jedan glas") a istovremeno se pozivati na Ustav koji to eksplicite odbija.

Skapirao sam. Tebi je OK što možemo da preglasavamo. Primio k znanju, nisi jedini. Zdrao.
Alfons Kauders

#39 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Alfons Kauders »

Challenger__ wrote:Koliko znam, a nisam sasvim siguran, nacionalnost je šifrovana na ličnim kartama. Ako se želi postići da nehrvati ne biraju hrvatskog člana predsjedništva, LK mogu poslužiti kao osnov za rješenje problema, na licu mjesta, na biralištima.
Da mi je znati cime se ti drogiras... :-)
uglavnomja

#40 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by uglavnomja »

Challenger__ wrote:
uglavnomja wrote: nidje veze, ali fakat nidje veze :cry:

Ne pali se, jer i ja pripadam miljeu koji preglasava. Dakle nisam ja od "onih anamo". To je prvo. Drugo. Ne možeš u kontekstu iste teme iznosti političku želju ("jedan čovjek jedan glas") a istovremeno se pozivati na Ustav koji to eksplicite odbija.

Skapirao sam. Tebi je OK što možemo da preglasavamo. Primio k znanju, nisi jedini. Zdrao.
izvini, ali objasni mi ovo :? :shock:

po ustavu jedan (svaki drzavljanin, punoljetni) covjek ima jedan glas, koji moze upotrijebiti kako hoce, ili ne upotrijebiti.

kakva politicka zelja :?:

i sta to ustav eksplicitno odbija u slucaju "mog glasanja" ?
jedino sto nas nakardni ustav odbija je mogucnost da svi budu birani :cry: nego samo konstitutivni
BHCluster

#41 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by BHCluster »

Image
hhaarree

#42 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by hhaarree »

BHCluster wrote:Image
:lol:
Challenger__

#43 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Challenger__ »

Alfons Kauders wrote: Da mi je znati cime se ti drogiras... :-)
Zdravo Alfonse. Ne drogiram se, hvala na pitanju. Ovo oko nacionalnosti me ubjeđivao jedan bivši MUP-ovac koji kaže da se podaci iz obrasca numerički kodiraju, da li u matičnom broju ili broju LK, nisam siguran. Bio u pravu ili ne, riječ je o statistici, numeričkoj statistici, a ne o "zavjeri".

Loviš na krivoj adresi.
motorola01

#44 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by motorola01 »

Challenger__ wrote:
uglavnomja wrote:ustav

"Predsjednistvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri clana: jednog Bosnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. "

znaci ne biraju hrvati jednog clana predsjednistva, nego je jedan hrvat clan :D

i ne podrazumijeva se :lol: :lol:
Ako postoji dobra volja da se problem riješi, on se rješava ustavnim amandmanom na taj član ili izbornim zakonom koji će spriječiti "fenomen Komšić".
Koja dobra volja? Jel to Zeljko Komsic nije hrvat? Koji fenomen Komsic?
vivaldi

#45 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by vivaldi »

cini mi se da je ovo zastava hb, a ne hrvatske - u duhu rjesavanja hrvatskog pitanja :mrgreen:
Alfons Kauders

#46 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
cini mi se da je ovo zastava hb, a ne hrvatske - u duhu rjesavanja hrvatskog pitanja :mrgreen:
NDH, ne HB
Alfons Kauders

#47 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by Alfons Kauders »

Challenger__ wrote:
Alfons Kauders wrote: Da mi je znati cime se ti drogiras... :-)
Zdravo Alfonse. Ne drogiram se, hvala na pitanju. Ovo oko nacionalnosti me ubjeđivao jedan bivši MUP-ovac koji kaže da se podaci iz obrasca numerički kodiraju, da li u matičnom broju ili broju LK, nisam siguran. Bio u pravu ili ne, riječ je o statistici, numeričkoj statistici, a ne o "zavjeri".

Loviš na krivoj adresi.
Ok, a cime se drogira taj bivsi MUP-ovac? :D
vivaldi

#48 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:NDH, ne HB
ndh je imala samoglasnik na zastavi, ali nije ni vazno, jer je bila zajebnacija
vedra nebesa
Location: Bože, sačuvaj me od budala. Pametni me ionako zaobiđu.

#49 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by vedra nebesa »

motorola01 wrote:
Challenger__ wrote:
uglavnomja wrote:ustav

"Predsjednistvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri clana: jednog Bosnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. "

znaci ne biraju hrvati jednog clana predsjednistva, nego je jedan hrvat clan :D

i ne podrazumijeva se :lol: :lol:
Ako postoji dobra volja da se problem riješi, on se rješava ustavnim amandmanom na taj član ili izbornim zakonom koji će spriječiti "fenomen Komšić".
Koja dobra volja? Jel to Zeljko Komsic nije hrvat? Koji fenomen Komsic?
Nekad je Bosanac, a nekad Hrvat, sve ovisi šta mu u tom momentu donosi više koristi.
uglavnomja

#50 Re: Rjesnje hrvatskog pitanja

Post by uglavnomja »

vedra nebesa wrote:
Nekad je Bosanac, a nekad Hrvat, sve ovisi šta mu u tom momentu donosi više koristi.
kao bosanac nema pravo da bude ista u bosni :roll:

i u cemu je problem, on je clan predsjednistva b-h, iz reda hrvatskog naroda, nije nije predsjednik hrvata u bih. on je 33% vlasti u predsjednistvu, ne 33% hrvatske ekskluzivne vlasti nego 33% ukupne vlasti.

i moje je pravo da ga biram za clana predsjednistva ako mi se svidja, ako ga cijenim, postujem njegove ratne zasluge, mislim da je bolji i pametniji i od radoncica i bakira i hareta zajedno bar 50000 puta, i kao covjek i kao predsjednik.
Post Reply