Rjesenje za BiH - Informatizacija

Post Reply
Bolonjac

#1 Rjesenje za BiH - Informatizacija

Post by Bolonjac »

Jedan od najvecih ako ne i najveci problem BiH je prevelik drzavni aparat odnosno budzetske pijavice - i ja sam bio jedna.
Prema mojoj slobodnoj procjeni u Sarajevu vecina zivi od drzavne pa i vecina privrede, jako se malo izvozi. A drzava zivi od kredita odnosno ovo ce se kad tad srusiti i samo se kupuje prividni mir.

Moguca rjesenja:
- Nece vise biti kredita - sve cemo privatizirati, uzeti ce nam i sume, elektrane ect. i onda ce narod(penzioneri i pozamasan broj ljudi koji od drzave zive i nista ne stvaraju) vjesati politicare i paliti zgrade.
- Trend smanjenja plate i doci ce do masovnog otpusatanja u drzavnim firmama da bi se potrosnja smanjila, penzija nece biti

Jedno od meni razumnih rjesenja:
Prestati zaposljavati u drzavnim firmama ali ne kako sada(neselektivno) i sto prije uvesti informatizaciju / digitalizaciju poslovnih procesa u drzavnim firmama tako da se skoro ukloni birokratija i ljudi.

Pare ulozene u sistem ce se brzo vratiti

PROBLEM: To ce sigurno implementirati neka SDA firma(ili ako druga stranka pobjedi svako ima svoju firmu) sa uzasnim kadrom i na kraju ce reci e viditi to ne radi hajmo jos zaposliti.

Mislim da Authority Partners, AtlantBH, Symphony ect. koji rade za strano trziste imaju resursa da to kvalitetno i brzo urade ako im se da zezati sa nasim firmama. Iskreno meni bi Authority Partners bili favorit mada nemam neko dobro misljenje o njima kao poslodavcu svakako imaju iskustva za ovu industriju i dovoljno ljudi i kvalitete, ali BiH ima odlicne software firme ali koje iskljucivo rade za strano trziste.

Definitivno izbjeci politicki(SDA) povlastene firme a najlakse ih je naci ako se na njihovom portofoliju nalazi BH Telecom, necu sada prozivati. Oni fusere a ne moraju odgovarati nikome.
oksi

#2 Re: Rjesenje za BiH - Informatizacija

Post by oksi »

Da bi drzava funkcionisala mora imati lidera. Mi nemamo lidera. Bosnjaci zive u nadi da ce na vlast doci neki posten covjek tipa Bogic Bogicevic. Hrvati su nabrijani da su majorizirani a to im samo servira Covic zbog svoje prljave rabote. Oni U RS su zaboravili i sta je prosperitet i jos zive u mrznji. Rjesenje je unitarna BiH. Ali ne unitarna da bi isla na stetu druga 2 naroda koji bi bili manjina. Treba napraviti sistem u kojem vecina tj. Bosnjaci nemogu preglasati ostale. Ali ratoborni kao i uvijek, srbi ne ispustaju taj plijen zvani RS. Jedino kad bi dobili prave lidere mogli bi nesto postici. Za sada je ova drzava na baterijama koje se pune pomocu MZ ali dokle?

@Bolonjac Dok se ne rijesi ovo etnicko pitanje nikakve firme uvoz/izvoz nisu permanentno rjesenje.
PeppermintSA

#3 Re: Rjesenje za BiH - Informatizacija

Post by PeppermintSA »

oksi wrote:Da bi drzava funkcionisala mora imati lidera. Mi nemamo lidera. Bosnjaci zive u nadi da ce na vlast doci neki posten covjek tipa Bogic Bogicevic. Hrvati su nabrijani da su majorizirani a to im samo servira Covic zbog svoje prljave rabote. Oni U RS su zaboravili i sta je prosperitet i jos zive u mrznji. Rjesenje je unitarna BiH. Ali ne unitarna da bi isla na stetu druga 2 naroda koji bi bili manjina. Treba napraviti sistem u kojem vecina tj. Bosnjaci nemogu preglasati ostale. Ali ratoborni kao i uvijek, srbi ne ispustaju taj plijen zvani RS. Jedino kad bi dobili prave lidere mogli bi nesto postici. Za sada je ova drzava na baterijama koje se pune pomocu MZ ali dokle?

@Bolonjac Dok se ne rijesi ovo etnicko pitanje nikakve firme uvoz/izvoz nisu permanentno rjesenje.
Kakav lider. Samo u vukojebinama poput nase ljudis iscekuju lidera. Nama ne treba lider nego sistem.
Bolonjac

#4 Re: Rjesenje za BiH - Informatizacija

Post by Bolonjac »

mudro zboris. A lidera macku o rep, to su za nas nacisti rekli da slavima mora neko vladati a eno slovenija, ceksa, poljska nemaju lidera a opet napreduju ko ludi cak imajuu predikcije da ce poljska u buducnosti njemacku stici. Uveli ljudi fino informatizaciju, modernizirali birokratiju da olaksaju firmama sve i rijesen problem
Post Reply