Rješenje izborne križaljke
- no_pasaran
#1 Rješenje izborne križaljke
S obzirom da se situacija uveliko zakuhala mislim da bi idealno za SDP (a i za sve nas) bilo jedno smjelo i oštro rješenje.
Dogovoriti predizbornu koaliciju sa HDZ 1990-HSP i sa nekom od bošnjačkih stranaka (SDA ili SBiH).
Zatim povući kandidaturu Komšića u njihovu korist s tim da bi dva dotična kandidata nakon izbora imenovala Komšića za Premijera.
Zašto?
Zato što na ovaj način SDP ima siguran prolaz na vlast.
Zato što SDP nema više šta čekati i mora ući u vlast jer su nam svi vozovi davno prošli.
Zato što smo u tako lošoj situaciji da realpolitika obavezuje SDP da djeluje po svaku cijenu, bez obzira na boje koalicije.
Zato što Komšić može daleko više uraditi sa pozicije Premijera (ili ti ga Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH)
Zato što mogu unaprijed pitanje preuzimanja vlasti.
Zato što se izborna scena zakuhala pa je bolje imati dva sigurna kandidata za predsjedništvo, nego jednogrelativno sigurnog.
Zato što bi ogromni broj glasova namjenjenih komšiću osigurao pobjedu željenih kandidata.
Zato što je neizvjesno da li će Ivanić uzeti mjesto Predsjednika iz RS-a.
Zato što Čović i Dodik već imaju jaku koaliciju i jake adute.
Zato što je HDZ1990 izašao iz duboke desnice i prišao centru, kao i SDA i SBiH (Ako Silajdžićevo isticanje istine ne prihvatamo kao izljev desnice)
Zato što bi mit o snazi koalicije Islamska zajednica-Avaz bio srušen i potučen do temelja (a možda bi se i IZ napokon vratila svome poslu)
Kako?
Neka se HDZ1990 i izabrana bošnjačka stranka (SBiH ili SDA) što prije povuku iz vlasti.
Neka prihvate SDP-ov predizborni program i SDP-ovo vodstvo u koaliciji, kao stranka sa najvećom podrškom.
Interesuju me vaša mišljenja i komentari o ovome.
Dogovoriti predizbornu koaliciju sa HDZ 1990-HSP i sa nekom od bošnjačkih stranaka (SDA ili SBiH).
Zatim povući kandidaturu Komšića u njihovu korist s tim da bi dva dotična kandidata nakon izbora imenovala Komšića za Premijera.
Zašto?
Zato što na ovaj način SDP ima siguran prolaz na vlast.
Zato što SDP nema više šta čekati i mora ući u vlast jer su nam svi vozovi davno prošli.
Zato što smo u tako lošoj situaciji da realpolitika obavezuje SDP da djeluje po svaku cijenu, bez obzira na boje koalicije.
Zato što Komšić može daleko više uraditi sa pozicije Premijera (ili ti ga Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH)
Zato što mogu unaprijed pitanje preuzimanja vlasti.
Zato što se izborna scena zakuhala pa je bolje imati dva sigurna kandidata za predsjedništvo, nego jednogrelativno sigurnog.
Zato što bi ogromni broj glasova namjenjenih komšiću osigurao pobjedu željenih kandidata.
Zato što je neizvjesno da li će Ivanić uzeti mjesto Predsjednika iz RS-a.
Zato što Čović i Dodik već imaju jaku koaliciju i jake adute.
Zato što je HDZ1990 izašao iz duboke desnice i prišao centru, kao i SDA i SBiH (Ako Silajdžićevo isticanje istine ne prihvatamo kao izljev desnice)
Zato što bi mit o snazi koalicije Islamska zajednica-Avaz bio srušen i potučen do temelja (a možda bi se i IZ napokon vratila svome poslu)
Kako?
Neka se HDZ1990 i izabrana bošnjačka stranka (SBiH ili SDA) što prije povuku iz vlasti.
Neka prihvate SDP-ov predizborni program i SDP-ovo vodstvo u koaliciji, kao stranka sa najvećom podrškom.
Interesuju me vaša mišljenja i komentari o ovome.
-
Stara
#2 Re: Rješenje izborne križaljke
Mislim da će SDP i SBiH u nekim pozicijama podijelit izbore. SDA gubi izbore jer će njene glasove pobrati Radončić. Iskreno se nadam da će SDP pobijedit.
- no_pasaran
#3 Re: Rješenje izborne križaljke
Nedavno sam čitao najavu SDA - SDP koalicije. Meni bi ona bila ok da se nije Izetbegović kandidirao. Ovako je to baš škakljivo.Stara wrote:Mislim da će SDP i SBiH u nekim pozicijama podijelit izbore. SDA gubi izbore jer će njene glasove pobrati Radončić. Iskreno se nadam da će SDP pobijedit.
S druge strane Željko i Silajdžić su se prilično zbližili i dobro funkcionišu skupa pa bi to mogla biti osnova za približavanje ove dvije stranke. Pored toga Silajdžić i ima najviše izgleda da dobije mandat. Ali je zato njegova stranka upitna i nesigurni su na federalnom i kantonalnim nivoima. A tu je i animozitet Silajdžića i Lagumdžije.
Ali kao što rekoh nije vrijeme da se čeka, vrijeme je da se bira manje zlo, a najmanje zlo je kakva-takva vlast sa SDP-om na čelu.
-
ajdin.kahrovic
#4 Re: Rješenje izborne križaljke
Zamisli koliko bi SDP izgubio podrske na izborima da formira predizbornu koaliciju sa nacionalistickim strankama samo kako bi se docepao vlasti.
S druge strane, znam da SDP ima kapaciteta koji moze donijeti promjene, ali nisam siguran koliko taj kapacitet moze doci do izrazaja sa Lagumdzijom na celu stranke. Najbolji primjer je Gradska uprava Sarajeva i Alija Behmen.
S druge strane, znam da SDP ima kapaciteta koji moze donijeti promjene, ali nisam siguran koliko taj kapacitet moze doci do izrazaja sa Lagumdzijom na celu stranke. Najbolji primjer je Gradska uprava Sarajeva i Alija Behmen.
-
Stara
#5 Re: Rješenje izborne križaljke
Nisam mislila da će u kolaciju s njima nego mislim generalno da će za bošnjačkog čana biti izabran Haris i možda u parlamentu da će dobiti neke glasove a da će SDP dobit ostalo. Ovo za upravu se slažem s tobom.
- no_pasaran
#6 Re: Rješenje izborne križaljke
Ja se bojim da je i sada prekasno a da će nakon ovog oktobra biti bespovratno. Stoga sam za da SDP koalira sa svima samo da povede vlast (osim sa Radončićem naravno).ajdin.kahrovic wrote:Zamisli koliko bi SDP izgubio podrske na izborima da formira predizbornu koaliciju sa nacionalistickim strankama samo kako bi se docepao vlasti.
Ove stranke više nisu toliko desnica koliko su centar. Uz dobar dogovor mogle bi postati prave evropske narodne stranke centra do oktobra, čime koaliranje sa njima postaje potpuno prihvatljivo.
-
Stara
#7 Re: Rješenje izborne križaljke
Nekad sam čitala i kupovala avaz svaki dan. Otakako je krenuo u politiku jasno je stavljeno doznanja da je blaćenje počelo. Stvarno mi se gadi ono više i kupiti kad je svaki tekst ispolitiziran zato samo ne Radončič.
- no_pasaran
#8 Re: Rješenje izborne križaljke
Ovakvo prestrojavanje bi bilo pozitivno iz još jednog razloga - moć desnice bi opala što je bitno s obzirom na to da nakon oktobra dolazi novi ustav i novo uređenje. Što manje desnice bude pred izbore to ćemo normalniju državu dobiti u dogovorima nakon izbora.
- Suti i trpi
#9 Re: Rješenje izborne križaljke
Sutra, sutra, malo sutra.Neka prihvate SDP-ov predizborni program i SDP-ovo vodstvo u koaliciji, kao stranka sa najvećom podrškom.
Alijansa je bila 'kakva - takva', pa smo vidjeli kako je zavrsila. Sve ove godine na sva usta pljuju SDA i SzBiH, pa ako im sada pruze ruku, pokazat ce da nemaju nikakvih principa.a najmanje zlo je kakva-takva vlast sa SDP-om na čelu.
Ove stranke više nisu toliko desnica koliko su centar. Uz dobar dogovor mogle bi postati prave evropske narodne stranke centra do oktobra, čime koaliranje sa njima postaje potpuno prihvatljivo.
Sta reci... Amnezija.
- no_pasaran
#10 Re: Rješenje izborne križaljke
1. SDP ima ubjedljivo najbolji predizborni program. Da budemo precizni SDP je jedini i radio ozbiljno predizborni program i to je prvi put da je neko ozbiljno uradio predizborni program, od 1990. do danas. Tako da će sve stranke rado prihvatiti taj program a ubrzo ćemo svjedočiti masovnom prepisivanju ovog programa od strane drugih stranaka. Sjeti se ovog za dva mjeseca.Suti i trpi wrote:Sutra, sutra, malo sutra.Neka prihvate SDP-ov predizborni program i SDP-ovo vodstvo u koaliciji, kao stranka sa najvećom podrškom.
Alijansa je bila 'kakva - takva', pa smo vidjeli kako je zavrsila. Sve ove godine na sva usta pljuju SDA i SzBiH, pa ako im sada pruze ruku, pokazat ce da nemaju nikakvih principa.a najmanje zlo je kakva-takva vlast sa SDP-om na čelu.
Ove stranke više nisu toliko desnica koliko su centar. Uz dobar dogovor mogle bi postati prave evropske narodne stranke centra do oktobra, čime koaliranje sa njima postaje potpuno prihvatljivo.![]()
![]()
![]()
![]()
Sta reci... Amnezija.
2. Alijansa je bila koalicija 15 stranaka. To nije kakva-takva, to je nikakva i nemoguća vlast. SDA i SBiH imaju priliku da se iskupe, obje ne, ali jedna od njih bi mogla na račun druge.
Ponovio sam milion puta da se ovdje ne radi o principima nego o ljudskim životima, o ustavu BiH, o životima naše djece i o našim životima naredne 4 godine. Ako ih se može ukrotiti programom (a može) onda je bolje koalirati sa njima nego im pustiti vlast.
8 godina je dovoljan dokaz da ovdje ljevica nikada neće biti toliko zrela da sama uzme vlast stoga je vrijeme da se izvuče glava iz crvenih oblaka i suoči se sa realnim stanjem na terenu i da se preuzme odgovornost za ljude koji glasaju za SDP sve ove godine.
3. Tvoja treća replika je sasvim nepotrebna, svrha je samoj sebi. Komentar kome je mjesto na pijaci a ne na forumu.
- BSn
#11 Re: Rješenje izborne križaljke
potpuno razlicita politika demokrscana (hdz i sda) i socijaldemokrata, al' more sve, samo nek' je vlasti. kako, bolan, moze? moze isto k'o sto moze i sda-sds-hdz koalicija koji su istu izvlakusu imali "to nam je jedina opcija da se domognemo fotelja". to je cista logika "nek' su nasi na vlasti"... pa, ne dolaze oni na vlast da budu na vlasti, nego da rade po sd principima, a kako ce to raditi kad imaju totalno drugaciju opciju u koaliciji?
al' nek' su nasi na vlasti... hebo to sto ti "nasi" na takvoj vlasti ne mogu promjeniti nista, al' ljepse je nekako gledat onu zastavu na cijoj crvenoj boji bi i staljinn pozavidio...
al' nek' su nasi na vlasti... hebo to sto ti "nasi" na takvoj vlasti ne mogu promjeniti nista, al' ljepse je nekako gledat onu zastavu na cijoj crvenoj boji bi i staljinn pozavidio...
-
ajdin.kahrovic
#12 Re: Rješenje izborne križaljke
U slucaju koalicije SDPa sa SDA ili SBiH, pad podrske biraca bi neminovno pao. Ako to sto cu ja glasati za SDP znaci da cu direktno utjecati da na vlasti sjede ljudi kao Safet Halilovic, Vahid Heco, Sven Alkalaj, Nedzad Brankovic, Mustafa Mujezinovic, Samir Silajdzic i slicni, ne hvala lijepo. Radije cu glasati za nekog drugog.
Sto se tice izbornog programa, sva politicka teorija SDA, SBiH, SDP, BPS i slicnih stranaka, sve ti je to u 5 deka. Svi bi u EU i NATO, svi bi gradili autoputeve, svi bi ulagali u energetski sektor, svi bi jacali drzavu, svi bi jacali ekonomiju. Po tome mogu one sve zajedno u koaliciju.
Ono sto ih razlikuje je grupa faca okupljenih oko naziva stranke. Gradacija ovih stranaka od najbolje do najgore se vrsi racunanjem proporcije korumpiranih i nesposobnih na jednoj strani i sposobnih i postenih na drugoj, unutar te stranke.
SDP, kao sto sam rekao vec, ima i postenih i sposobnih, ali ne znam koliko mogu doci do pozicija pored Lagumdzije. Pored takvog kapaciteta, on postavi Aliju Behmena za gradonacelnika cime su SDPovci bas onako fino pokazali da ni njihovo maslo nije za Ramazana i time definitivno izgubili moju podrsku.
Sto se tice izbornog programa, sva politicka teorija SDA, SBiH, SDP, BPS i slicnih stranaka, sve ti je to u 5 deka. Svi bi u EU i NATO, svi bi gradili autoputeve, svi bi ulagali u energetski sektor, svi bi jacali drzavu, svi bi jacali ekonomiju. Po tome mogu one sve zajedno u koaliciju.
Ono sto ih razlikuje je grupa faca okupljenih oko naziva stranke. Gradacija ovih stranaka od najbolje do najgore se vrsi racunanjem proporcije korumpiranih i nesposobnih na jednoj strani i sposobnih i postenih na drugoj, unutar te stranke.
SDP, kao sto sam rekao vec, ima i postenih i sposobnih, ali ne znam koliko mogu doci do pozicija pored Lagumdzije. Pored takvog kapaciteta, on postavi Aliju Behmena za gradonacelnika cime su SDPovci bas onako fino pokazali da ni njihovo maslo nije za Ramazana i time definitivno izgubili moju podrsku.
-
sonor
#13 Re: Rješenje izborne križaljke
Upravo ce ga Tihic tako eliminisati i otvoriti put koaliciji SDP-SDAno_pasaran wrote:Stara wrote:Mislim da će SDP i SBiH u nekim pozicijama podijelit izbore. SDA gubi izbore jer će njene glasove pobrati Radončić. Iskreno se nadam da će SDP pobijedit.
Nedavno sam čitao najavu SDA - SDP koalicije. Meni bi ona bila ok da se nije Izetbegović kandidirao. Ovako je to baš škakljivo.
S druge strane Željko i Silajdžić su se prilično zbližili i dobro funkcionišu skupa pa bi to mogla biti osnova za približavanje ove dvije stranke. Pored toga Silajdžić i ima najviše izgleda da dobije mandat. Ali je zato njegova stranka upitna i nesigurni su na federalnom i kantonalnim nivoima. A tu je i animozitet Silajdžića i Lagumdžije.
Ali kao što rekoh nije vrijeme da se čeka, vrijeme je da se bira manje zlo, a najmanje zlo je kakva-takva vlast sa SDP-om na čelu.
- no_pasaran
#14 Re: Rješenje izborne križaljke
Problem je u tome što se Premijer imenuje iz predsjedništva. Tako da bi u tom slučaju koalicija SDP-SDA bila moguća samo na federalnom i na kantonalnim nivoima.sonor wrote:Upravo ce ga Tihic tako eliminisati i otvoriti put koaliciji SDP-SDAno_pasaran wrote:Stara wrote:Mislim da će SDP i SBiH u nekim pozicijama podijelit izbore. SDA gubi izbore jer će njene glasove pobrati Radončić. Iskreno se nadam da će SDP pobijedit.
Nedavno sam čitao najavu SDA - SDP koalicije. Meni bi ona bila ok da se nije Izetbegović kandidirao. Ovako je to baš škakljivo.
- Better Man
#15 Re: Rješenje izborne križaljke
Dobro i tačno napisano. Ni pod razno SDP ne smije praviti koaliciju sa SBiH, jer znamo da su im zabili nož u leđa za vrijeme Alijanse i da su se ponašali kao da su opozicija a ne vlast, a da ne govorim da bi ponovo imali Halilovića, Heću Alkalaja, kao ministre, a ne zna se koje od njih gori i nepismeniji. Isto važi i za SDA. SDP ako bude pobjednik izbora i bude formirao vlast, mora budučim koalicionim partnerima postaviti uslove i ultimatume da promašeni kormpirani kadrovi tih stranaka ne mogu ni pod razno biti imenovani na bilo koju ministarsku poziciju i kad su upitanju istrage za kriminal i korupciju prethodnika, da ne smiju dozvoliti da bilo ko od takvih ljudi bude pošteđen zato što to koalicioni partner zahtjeva, pa taman da to dovede do pada vlade. Nema tu manjeg zla, sve je to isto i vrijeme je da i SBiH i SDA odu u vječnu opoziciju.ajdin.kahrovic wrote:U slucaju koalicije SDPa sa SDA ili SBiH, pad podrske biraca bi neminovno pao. Ako to sto cu ja glasati za SDP znaci da cu direktno utjecati da na vlasti sjede ljudi kao Safet Halilovic, Vahid Heco, Sven Alkalaj, Nedzad Brankovic, Mustafa Mujezinovic, Samir Silajdzic i slicni, ne hvala lijepo. Radije cu glasati za nekog drugog.
-
convict
#16 Re: Rješenje izborne križaljke
Sve dosadašnje koalicije (uključujući i Alijansu za promjene) formirane su jedino sa ciljem raspodjele vlasti. Principi, programi i kadrovska rješenja su pri tome bili nebitna stvar.
Sa te pozicije, ne znači mi mnogo sa kim će SDP (ili još bolje NS) koalirati nakon izbora. Može to biti bilo koja od vladajućih nacionalističkih stranaka. Sa druge strane, jako me zanima pod kojim uslovima bi bila napravljena takva koalicija.
Ako će se potpisati koalicija samo da bi se podijelile ministarske fotelje i mjesta u upravnim odborima, jasno je da je nebitno ko su partneri, stvar je osuđena na propast. Ali ako se može postići dogovor oko ustavnih promjena i drugih važnih pitanja, oko toga da se sa ključnih mjesta izbace ljudi koji "imaju oraha u džepovima", onda je također nebitno ko su partneri. Ukratko, slažem se da treba biti pragmatičan, ali samo sa fokusom na rezultat, u suprotnom sahranili bi socijaldemokratiju u BiH za sva vremena.
Sa te pozicije, ne znači mi mnogo sa kim će SDP (ili još bolje NS) koalirati nakon izbora. Može to biti bilo koja od vladajućih nacionalističkih stranaka. Sa druge strane, jako me zanima pod kojim uslovima bi bila napravljena takva koalicija.
Ako će se potpisati koalicija samo da bi se podijelile ministarske fotelje i mjesta u upravnim odborima, jasno je da je nebitno ko su partneri, stvar je osuđena na propast. Ali ako se može postići dogovor oko ustavnih promjena i drugih važnih pitanja, oko toga da se sa ključnih mjesta izbace ljudi koji "imaju oraha u džepovima", onda je također nebitno ko su partneri. Ukratko, slažem se da treba biti pragmatičan, ali samo sa fokusom na rezultat, u suprotnom sahranili bi socijaldemokratiju u BiH za sva vremena.
-
mr.gugl
#17 Re: Rješenje izborne križaljke
kompletna prica o izborima u federaciji se svodi na palamudjenje/glasanje oko/za SDP/SDA/SBIH/HDZ i ovi "novi" SBBBIH :S vec je ljudi potvrdjeno da nema koristi ni od SBIH ni od SDA ni od SDP-a (osim Komsica), a Utemeljitelja ne da ne treba spominjati.
kakav mi onda izbor imamo?
- MuaDib
#18 Re: Rješenje izborne križaljke
SDP je ozbiljna stranka, da bi političkog mrtvaca SBiH (nakon čije aprilske avanture 2006. godine je napredak BiH otišao u sunovrat) vraća u život u nekoj postizbornoj koaliciji. Ukoliko bi to uradio, gubitak ugleda SDP doveo bi i tu stranku vrlo brzo u poziciju SBiH. Također koalicija SDP-SDA je nemoguća, ako se uzme u obzir animozitet brojnih političara na relaciji SDP - SDA i na SDA-ovo kumovanje aferi "REKET". Postizborna križaljka može biti vrlo zanimljiva:
SDP će vjerovatno biti relativni pobjednik u FBiH sa do 5% prednosti ispred SDA.
SDA ostaje na drugom mjestu po političkoj snazi, a iza nje na trećem vrlo vjerovatno SBiH.
Velika nepoznanica je izborni uspjeh BPS i SBB čiji odnos snaga stalno varira, ne vjerujem da će BPS osvojiti manje mandata nego što ih sada ima, dok SBB može uzeti značajan broj glasova SDA i SBiH jer računa na isto biračko tijelo.
U hrvatskom korpusu, odnos snaga mjenja opstanak HSS-NHI u političkoj utrci, što prvenstveno ide u korist kaoliciji HDZ1990-HSP koja ukoliko izbirnim rezultatom pobjedei HDZ BiH, vrlo lako može sa NSRzB i HSS-NHI revidirati Kreševsku deklaraciju i uspostaviti dominantni hrvatski politički klub.
Od ostalih stranaka NS, DNZ i SDU mogu preći izborni prag.
U takvim okolnostima uopšte me ne bi iznenadio slijedeći odnos raspored političkih snaga:
SDP kao relativni pobjednik polaže pravo na formiranje vlasti u Federaciji, te prvo organizuje pregovore sa strankama koje nisu u trenutnoj vlasti i to sa BPS i SBB koje proglašavaju partnerstvo i zauzimaju mjesto SBiH, te
proširenom koalicijom HDZ1990-HSP sa NSRzB i HSS-NHI. Ovakva koalicija bi imala dobar balans i uz malo političke mudrosti bi mogli oformiti vlast.
Kao kompenzaciju za ponovni Komšićev izbor u Predsjedništvo SDP može putem Komšića podržati kandidata "hrvatskog bloka" za Predsjedavajućeg vijeća ministara ili po prvi put ponuditi mjesto premjera FBiH stranakama sa hrvatskim predznakom.
Na nivou FBiH SBB bi mogao dobiti razvojni resor, zatim resor zdravstva, te prometa i komunikacija, BPS vjerovatno resor boračke zaštite i izbjeglica, zatim formirati ministarstvo ekonomije koje će voditi SDP, kao i sektore obrazovanja, nauke, kulture i sporta, rada i socijalne politike, zaštite životne sredine, energetike, rudarstva i industrije dok strankama sa hrvatskim predznakom ostaviti resor finansija, turizma, trgovine, prostornog uređenja i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te unutrašnjih poslova.
U Vjeću ministara bi federalna većina trebala osigurati mjesto minstra vanjskih poslova, prometa i komunikacija, sigurnosti, finansija, odbrane i civilnih poslova.
Ove stranke mogle bi usaglasiti zajedničku platformu za ustavne promjene, zatim napraviti ekonomski plan oporavka FBiH i BiH, revidirati socijalnu politiku i smjelije započeti reforme na putu ka EU.
Time bi se SDA i HDZ BIH kao Dodikova potrčkala i SBiH kao Dodikovu odskočnu dasku poslati na politički odmor ili političku penziju.
Što se tiće RS, mislim da će SNSD pobjediti, ali sa 30-tak % glasova, te će morati ući u koaliciju sa nekom opozicionom strankom (vjerovatno PDP i strankama sa sjedištem u FBiH), ako ne misli da opozicija preuzme sama vlast što bi možda bilo i bolje.
Na taj način smanjiti će se Dodikov manevarski prostor i nadam se uz jači pritisak EU započeti reformski politički kurs.
SDP će vjerovatno biti relativni pobjednik u FBiH sa do 5% prednosti ispred SDA.
SDA ostaje na drugom mjestu po političkoj snazi, a iza nje na trećem vrlo vjerovatno SBiH.
Velika nepoznanica je izborni uspjeh BPS i SBB čiji odnos snaga stalno varira, ne vjerujem da će BPS osvojiti manje mandata nego što ih sada ima, dok SBB može uzeti značajan broj glasova SDA i SBiH jer računa na isto biračko tijelo.
U hrvatskom korpusu, odnos snaga mjenja opstanak HSS-NHI u političkoj utrci, što prvenstveno ide u korist kaoliciji HDZ1990-HSP koja ukoliko izbirnim rezultatom pobjedei HDZ BiH, vrlo lako može sa NSRzB i HSS-NHI revidirati Kreševsku deklaraciju i uspostaviti dominantni hrvatski politički klub.
Od ostalih stranaka NS, DNZ i SDU mogu preći izborni prag.
U takvim okolnostima uopšte me ne bi iznenadio slijedeći odnos raspored političkih snaga:
SDP kao relativni pobjednik polaže pravo na formiranje vlasti u Federaciji, te prvo organizuje pregovore sa strankama koje nisu u trenutnoj vlasti i to sa BPS i SBB koje proglašavaju partnerstvo i zauzimaju mjesto SBiH, te
proširenom koalicijom HDZ1990-HSP sa NSRzB i HSS-NHI. Ovakva koalicija bi imala dobar balans i uz malo političke mudrosti bi mogli oformiti vlast.
Kao kompenzaciju za ponovni Komšićev izbor u Predsjedništvo SDP može putem Komšića podržati kandidata "hrvatskog bloka" za Predsjedavajućeg vijeća ministara ili po prvi put ponuditi mjesto premjera FBiH stranakama sa hrvatskim predznakom.
Na nivou FBiH SBB bi mogao dobiti razvojni resor, zatim resor zdravstva, te prometa i komunikacija, BPS vjerovatno resor boračke zaštite i izbjeglica, zatim formirati ministarstvo ekonomije koje će voditi SDP, kao i sektore obrazovanja, nauke, kulture i sporta, rada i socijalne politike, zaštite životne sredine, energetike, rudarstva i industrije dok strankama sa hrvatskim predznakom ostaviti resor finansija, turizma, trgovine, prostornog uređenja i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te unutrašnjih poslova.
U Vjeću ministara bi federalna većina trebala osigurati mjesto minstra vanjskih poslova, prometa i komunikacija, sigurnosti, finansija, odbrane i civilnih poslova.
Ove stranke mogle bi usaglasiti zajedničku platformu za ustavne promjene, zatim napraviti ekonomski plan oporavka FBiH i BiH, revidirati socijalnu politiku i smjelije započeti reforme na putu ka EU.
Time bi se SDA i HDZ BIH kao Dodikova potrčkala i SBiH kao Dodikovu odskočnu dasku poslati na politički odmor ili političku penziju.
Što se tiće RS, mislim da će SNSD pobjediti, ali sa 30-tak % glasova, te će morati ući u koaliciju sa nekom opozicionom strankom (vjerovatno PDP i strankama sa sjedištem u FBiH), ako ne misli da opozicija preuzme sama vlast što bi možda bilo i bolje.
Na taj način smanjiti će se Dodikov manevarski prostor i nadam se uz jači pritisak EU započeti reformski politički kurs.
- ultima_palabra
#19 Re: Rješenje izborne križaljke
Koalicija SDP sa SBB je MNOGO nerealnija nego sa SDA ili SBiH 
- Banksy
#20 Re: Rješenje izborne križaljke
Ne reci dvaput.ultima_palabra wrote:Koalicija SDP sa SBB je MNOGO nerealnija nego sa SDA ili SBiH
''Koalicija'' može biti i prešutna, a može biti i ona gdje se samo ''podržavaju kvalitetni projekti i ideje''. Lako ju je umotati i dati joj ime koje na prvi pogled ne obavezuje i ne znači ništa.
SDP je protekle 4 godine bio u koaliciji sa SDA u 3 kantona, zvanično. A gdje su nezvanično ostali kantoni i brojne opštine, sve sarajevske recimo. Sve vrijeme bili su u koaliciji, a opet su kokodakali da su opozicija i narod ih je tako i doživljavao.
Zato, sve opcije i sve koalicije su otvorene i moguće, pa čak i one na prvi pogled nezamislive.
- ultima_palabra
#21 Re: Rješenje izborne križaljke
Mislim da se SDP poprilično držao principa što se tiče koalicija iza rata pa naovamo...mogli su biti mnogo pragmatičnijiBanksy wrote:Ne reci dvaput.ultima_palabra wrote:Koalicija SDP sa SBB je MNOGO nerealnija nego sa SDA ili SBiH
''Koalicija'' može biti i prešutna, a može biti i ona gdje se samo ''podržavaju kvalitetni projekti i ideje''. Lako ju je umotati i dati joj ime koje na prvi pogled ne obavezuje i ne znači ništa.
SDP je protekle 4 godine bio u koaliciji sa SDA u 3 kantona, zvanično. A gdje su nezvanično ostali kantoni i brojne opštine, sve sarajevske recimo. Sve vrijeme bili su u koaliciji, a opet su kokodakali da su opozicija i narod ih je tako i doživljavao.
Zato, sve opcije i sve koalicije su otvorene i moguće, pa čak i one na prvi pogled nezamislive.
Mislim da SBB ionako neće biti ozbiljan faktor u postizbornim križaljkama...
- Banksy
#22 Re: Rješenje izborne križaljke
Kako da neultima_palabra wrote:Mislim da se SDP poprilično držao principa što se tiče koalicija iza rata pa naovamo...mogli su biti mnogo pragmatičnijiBanksy wrote:Ne reci dvaput.ultima_palabra wrote:Koalicija SDP sa SBB je MNOGO nerealnija nego sa SDA ili SBiH
Zato, sve opcije i sve koalicije su otvorene i moguće, pa čak i one na prvi pogled nezamislive.![]()
U kojim kantonima, znam za USK u kojem su bili u koaliciji sa polovinom SDA?
Mislim da SBB ionako neće biti ozbiljan faktor u postizbornim križaljkama...
Srednjebosanski, Podrinjski, Unsko-sanski zvanično, ostali kantoni nezvanično, kao i hejbet opština.
Nakon izbora 2006, prema Tihićevim uputama, SDA je na terenu više koalirala sa SDP-om, neg sa SBiH.
I ja mislim da ih neće biti na mapi. Fahro ne može biti lider, Terza je nestao negdje usput
- ultima_palabra
#23 Re: Rješenje izborne križaljke
Ne bih rekao za SBK, tamo je SDP minoran poprilično, a nije ni potreban kad tamo bratska ljubav SDA-HDZ nikad nije prestalaBanksy wrote:Kako da ne
Srednjebosanski, Podrinjski, Unsko-sanski zvanično, ostali kantoni nezvanično, kao i hejbet opština.
Nakon izbora 2006, prema Tihićevim uputama, SDA je na terenu više koalirala sa SDP-om, neg sa SBiH.
I ja mislim da ih neće biti na mapi. Fahro ne može biti lider, Terza je nestao negdje usput nigdje novih, jakih lica, a balon ispuhao.
- Banksy
#24 Re: Rješenje izborne križaljke
Neum: "Čudna" koalicija HDZ-a BiH, NSRzB-a i SDP-aultima_palabra wrote:Ne bih rekao za SBK, tamo je SDP minoran poprilično, a nije ni potreban kad tamo bratska ljubav SDA-HDZ nikad nije prestalaBanksy wrote:Kako da ne
I ja mislim da ih neće biti na mapi. Fahro ne može biti lider, Terza je nestao negdje usput nigdje novih, jakih lica, a balon ispuhao.
- no_pasaran
#25 Re: Rješenje izborne križaljke
Eki??Banksy wrote:Neum: "Čudna" koalicija HDZ-a BiH, NSRzB-a i SDP-aultima_palabra wrote:Ne bih rekao za SBK, tamo je SDP minoran poprilično, a nije ni potreban kad tamo bratska ljubav SDA-HDZ nikad nije prestalaBanksy wrote:Kako da ne