Ritalin za jačanje koncentracije

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Shizy

#1 Ritalin za jačanje koncentracije

Post by Shizy »

Zdravo svima,

Upravo sam čitala članak u jednom njemačkom časopisu koji govori o pozitivnom učinku Ritalina tj. metilfenidata na koncentraciju i sposobnost učenja. Lijek se inače koristi kod djece s ADHD sindromom, tj. za liječenje hiperaktivnosti kod djece. Međutim sve više dolazi do "zloupotrebe" lijeka za povećanje mentalnih sposobnosti kod odraslih osoba.

Pošto imam velikih problema s koncentracijom te nikako ne mogu da u cugu sjednem i učim barem dva sata, htjela sam da pitam da li neko ima iskustva s ovim lijekom i da li se može dobiti u našim apotekama. :?

Pozzz ;-)
Abacija

#2 Re: Ritalin za jačanje koncentracije

Post by Abacija »

Shizy wrote:Zdravo svima,

Upravo sam čitala članak u jednom njemačkom časopisu koji govori o pozitivnom učinku Ritalina tj. metilfenidata na koncentraciju i sposobnost učenja. Lijek se inače koristi kod djece s ADHD sindromom, tj. za liječenje hiperaktivnosti kod djece. Međutim sve više dolazi do "zloupotrebe" lijeka za povećanje mentalnih sposobnosti kod odraslih osoba.

Pošto imam velikih problema s koncentracijom te nikako ne mogu da u cugu sjednem i učim barem dva sata, htjela sam da pitam da li neko ima iskustva s ovim lijekom i da li se može dobiti u našim apotekama. :?

Pozzz ;-)
Nemam pojma o tom lijeku ali zar nije kontradiktorno da se za povecanje aktivnosti koristi sredstvo protiv aktivnosti? :? :-)

A sto se tice tvog problema... pa ako ne mozes da ucis 2 sata, koliko onda mozes? Ako je to sat ili pola sata vremena zar nije lakse podijeliti ovaj period na 2 ili 4 dijela (zavisno od sekvence)?
Shoshana

#3 Re: Ritalin za jačanje koncentracije

Post by Shoshana »

Ja sam vidjela ovdje sta taj Ritalin pravi od djece :( Kcerka jednog mog prijatelja pati od narkolepsije, i daju joj Ritalin.... Istina, vise joj se ne dogadja da zaspe za stolom dok jede, ali je istovremeno taj lijek od djeteta napravio zombija. Nit' se vise normalno igra, nit' vise trckara unaokolo kao sva djeca njenog uzrasta, nit' su joj se ocjene u skoli znacajno popravile.

Ritalin je, ipak, droga, ma kako blaga, i utjece direktno na tvoj centralni nervni sistem. Ne bi trebala biti u stanju dobiti lijek bez ljekarskog nadzora. Ukoliko mislis da patis od Adult ADD, obrati se ljekaru - nije sramota.

Ukoliko u svim ostalim aspektima zivota normalno funkcionises, ali imas problema sa ucenjem, tvoj pristup ucenju je vjerovatno pogresan. Vecina nas pati pomalo od toga. KOliko sam se samo puta pitala - kako je moguce da i dan danas mogu prepricati knjigu koju sam procitala prije 20 godina, a pojma nemam sta sam ucila za ispit prije dvije sedmice :oops:

S druge strane, cak i kada sam 'naucila' da se opustim pred ucenje, i da udzbeniku prilazim sa radoznaloscu umjesto imprerativa, dogadjalo mi se da (pred teske ispite) ucim 40-ak minuta, pa odspavam 20-ak. Sama od sebe. Jednostavno se oci sklapale :D Ne mislim da mi je imalo odmoglo, nasuprot, mislim da mi je pomoglo. Takodje, pokusaj da pronadjes najbolje vrijeme za ucenje. Dok je vecina mojih drugova ucila do kasno u noc, ja, nakon 5-6 popodne ne bih vise bila u stanju nista nauciti. Ali sam se zato, bez ikakvih problema, dizala u 4 ujutro da ucim :lol:
luciferino

#4 Re: Ritalin za jačanje koncentracije

Post by luciferino »

Kloni se ti fino Ritalina jer ti to s**nje ne treba. Ako vec hoces da se bobas, probaj ginko preparate. Dostupni su bez ljekarskog recepta i daleko bezopasniji od ritalina, a navodno poboljsavaju koncentraciju. Ipak, prije nego sto pocnes uzimati bilo sta, probaj se organizovati. Kao sto je Shoshana rekla, skontaj koji si tip, jutarnji ili nocni, organizuj vrijeme, pravi krace pauze i stalno ponavljaj ono sto si presla. Znas kako kazu, bez muke nema nauke, a ti bi sada koristila nekakve ritalinske precice. :zzzz: Zagrij stolicu, udruzi se sa kolegama, medjusobno se ispitujte. Ma ima mali milion nacina da se nesto nauci bez pomocnih supstanci.

Inace, moja omiljena pomocna supstanca bila je chokolada. Mozak proradi i od shechera. :oops:
Abacija

#5 Re: Ritalin za jačanje koncentracije

Post by Abacija »

Shoshana wrote:
Ukoliko u svim ostalim aspektima zivota normalno funkcionises, ali imas problema sa ucenjem, tvoj pristup ucenju je vjerovatno pogresan.
Ovo je kljucna recenica, pogotovo prvi dio. :thumbup:
melb26sa

#6 Re: Ritalin za jačanje koncentracije

Post by melb26sa »

Ne treba tebi ritalin, treba ti ginko (biloba) - to je mene spasilo kad mi je ostao jedan zadnji ispit na faksu. Mozes ih naci u svakoj apoteci.

Sto dalje od ritalina!
Post Reply