RIP--Jovo Divjak
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#27 Re: RIP--Jovo Divjak
Počivaj u miru Generale
- joint union
#30 Re: RIP--Jovo Divjak
Laka ti zemlja bosanska Generale.
- Dozer
#31 Re: RIP--Jovo Divjak
Otisao je jos jedan zaista veliki covjek... 
- emigrazione
#32 Re: RIP--Jovo Divjak
E yebemti okahri me...mauzolej mu na Zuci podici i gore ga ukopati da vjecno nadgleda i cuva grad 
- irac300
#33 Re: RIP--Jovo Divjak
Počivaj u miru dobri čovječe. Hvala ti za sve generale.
- vinnie_jones
#34 Re: RIP--Jovo Divjak
Lahka vam zemlja bosanska Generale
Piše: Marko Vešović
Pročitao sam u e-Novinama – osim njih i Peščanika ne čitam nikakve druge novine – da oslobođeni general Jovan Divjak privatnim avionom Sanele Dženkins dolazi u Sarajevo i otišao sam u Dom mladih da budem sa onima koji će ga dočekati. Vidio sam plakat, bilbord, kako li se taj vrag zove, na kojem je pisalo: SARAJOVO. Vidio sam dugačak red žena koje disciplinirano čekaju da ga poljube i sjetio se ratnoga Sarajeva: kad god sam sa njim prošao ulicom, zdesna i slijeva otvarali su se prozori, nekad i vrata, i na njima se pomaljale žene da mu nešto doviknu, ili dobace nešto dvosmisleno, i obavezno mu vršcima prstiju pošalju poljubac. Ukratko: charmeur.
- mist
#35 Re: RIP--Jovo Divjak
RIP lafcino...
- @mba
#37 Re: RIP--Jovo Divjak
veliki patriota 
- jednonogi_Jack
#38 Re: RIP--Jovo Divjak
Počivaj u miru, Generale. Ljudino. Bio si nam svjetlo u onom vremenu tame. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- dale cooper
#40 Re: RIP--Jovo Divjak
Veliki i sjajni čovjek i jedan od istinskih patriota ove zemlje. Počivaj u miru. 
- tovarish
#41 Re: RIP--Jovo Divjak
Ode naš čika Jovo. Heroj i ljudina.
Laka Vam zemlja bosanska, generale.
Laka Vam zemlja bosanska, generale.
-
Piaty
#42 Re: RIP--Jovo Divjak
Lahka mu zemlja Bosanska

Last edited by Piaty on 08/04/2021 20:01, edited 1 time in total.
- HakanSukur
#43 Re: RIP--Jovo Divjak
Personifikacija ideje Bosne i Hercegovine, posljednji prosvjetiteljski romantičar u svijetu seoskih varalica i sitnih interesdžija. Čovjek koji je volio ovo parče zemlje i jedan od rijetkih ljudi koje sam iskreno poštovao. Sjećanje na veličine je veće od njihovog biološkog okončanja...
- ExNihilo
#45 Re: RIP--Jovo Divjak
Počivao u miru.
Uvijek sam ga želio upitati nekoliko stvari, ali nažalost tu priliku neću dobiti...
Uvijek sam ga želio upitati nekoliko stvari, ali nažalost tu priliku neću dobiti...
- nosara
#46 Re: RIP--Jovo Divjak
Najveći uspjeh
Nakon rata, umjesto politici i vojsci, posvetili ste se mladima.
- Od rata je prošlo 25 godina i od tada smo osigurali 70.055 stipendija. Ako to pretvorimo u novac, radi se o skoro tri miliona maraka. Ali, u tome je novac najmanje bitan. Mi smo toj djeci pružili ono što porodica i škola nisu mogle dati. Prošli su kroz razne projekte, psihosocijalne kreativne radionice, ljetovanja, putovanja.
Nikad niste propustili naglasiti da budućnost ove zemlje zavisi od obrazovanja.
- Ja ne kažem da je to budućnost, jer mora biti sadašnjost. Ako danas obrazovanje ne prihvata drugog i drugačijeg, ako ne poziva na mir, toleranciju, razgovore, onda nema ni budućnost. U našoj zemlji obrazovanje je ustrojeno na tri nacionalna projekta, za koja slobodnu mogu reći pomalo nacionalistička. Imamo jednu stranu koja je učestvovala u agresiji na BiH, a ne priznaje genocid, i druga strana, koja hoće svoju budućnost da veže za historiju, kulturu i geografiju Hrvatske, a opet, imamo Bošnjake koji pomalo hoće da budu ekskluzivni.
Nakon 25 godina rada Udruženja, može li se reći da je sada ovo Vaša životna misija?
- Vidite, kad smo počinjali prije 25 godina, nisam vjerovao hoćemo li opstati. Osim moje porodice, mog braka i djece, ovo je najveći uspjeh. Udruženje sa svega troje zaposlenih uspješno realizira misiju koja je jasna i precizna - pomoći djeci i mladima, kojima je ta pomoć zaista neophodna.
Empatija i ljubav
Kroz Udruženje je prošao veliki broj stipendista. Da li bivši stipendisti pomažu Udruženje?
- Mi se držimo onog: Ne govori onaj koji daje, već onaj koji prima. Malo je djece koja su shvatila da, ukoliko pomažu, ne vraćaju Udruženju nego drugoj djeci, koja nemaju priliku da dobiju stipendiju. Više od 4.500 stipendista je putovalo u 18 država Evrope. No, nažalost, mnogi nisu shvatili da dio te empatije i ljubavi koje je bilo prema njima, prenesu i na druge.
Matematika, fizika i skupe svadbe
- Veliki broj majki, supruga, žena koje su u ratu izgubile muževe, ne završava više od srednje škole, neke nisu ni srednju. Djeca su motivisana kada vide kako se ovdje lako dolazi do diploma, do prvih plaća. Eto, nedavno je dečko dobio srebrenu medalju kao matematičar - fizičar, najbolji na svijetu. O tome se ne govori mnogo. Više pričamo o skupim eventima, svadbama...
Ljudina...
Nakon rata, umjesto politici i vojsci, posvetili ste se mladima.
- Od rata je prošlo 25 godina i od tada smo osigurali 70.055 stipendija. Ako to pretvorimo u novac, radi se o skoro tri miliona maraka. Ali, u tome je novac najmanje bitan. Mi smo toj djeci pružili ono što porodica i škola nisu mogle dati. Prošli su kroz razne projekte, psihosocijalne kreativne radionice, ljetovanja, putovanja.
Nikad niste propustili naglasiti da budućnost ove zemlje zavisi od obrazovanja.
- Ja ne kažem da je to budućnost, jer mora biti sadašnjost. Ako danas obrazovanje ne prihvata drugog i drugačijeg, ako ne poziva na mir, toleranciju, razgovore, onda nema ni budućnost. U našoj zemlji obrazovanje je ustrojeno na tri nacionalna projekta, za koja slobodnu mogu reći pomalo nacionalistička. Imamo jednu stranu koja je učestvovala u agresiji na BiH, a ne priznaje genocid, i druga strana, koja hoće svoju budućnost da veže za historiju, kulturu i geografiju Hrvatske, a opet, imamo Bošnjake koji pomalo hoće da budu ekskluzivni.
Nakon 25 godina rada Udruženja, može li se reći da je sada ovo Vaša životna misija?
- Vidite, kad smo počinjali prije 25 godina, nisam vjerovao hoćemo li opstati. Osim moje porodice, mog braka i djece, ovo je najveći uspjeh. Udruženje sa svega troje zaposlenih uspješno realizira misiju koja je jasna i precizna - pomoći djeci i mladima, kojima je ta pomoć zaista neophodna.
Empatija i ljubav
Kroz Udruženje je prošao veliki broj stipendista. Da li bivši stipendisti pomažu Udruženje?
- Mi se držimo onog: Ne govori onaj koji daje, već onaj koji prima. Malo je djece koja su shvatila da, ukoliko pomažu, ne vraćaju Udruženju nego drugoj djeci, koja nemaju priliku da dobiju stipendiju. Više od 4.500 stipendista je putovalo u 18 država Evrope. No, nažalost, mnogi nisu shvatili da dio te empatije i ljubavi koje je bilo prema njima, prenesu i na druge.
Matematika, fizika i skupe svadbe
- Veliki broj majki, supruga, žena koje su u ratu izgubile muževe, ne završava više od srednje škole, neke nisu ni srednju. Djeca su motivisana kada vide kako se ovdje lako dolazi do diploma, do prvih plaća. Eto, nedavno je dečko dobio srebrenu medalju kao matematičar - fizičar, najbolji na svijetu. O tome se ne govori mnogo. Više pričamo o skupim eventima, svadbama...
Ljudina...
-
statixx
#49 Re: RIP--Jovo Divjak
Neka Vam je laka zemlja bosanska.