huxley wrote:Par članaka na portalu, da se narod upali...Neki bi rekli, i da se malo prepadne Dogs Trust, pa da počnu malo intenzivnije trošiti svoje fondove. A teoretičari zavjere i pragmatisti, da dio tih fondova završi na računima portala kao zamjena za banere o sterilizaciji. A lucidni, da su svi u sprezi, pa se to radi zajedničkim snagama, da bi se, kao prošli put, kreirao povod i da bi se mogla tražiti dodatna sredstva od Dogs Trust matice, koja bi se potpuno transparentno potrošila na lobiranje i reklamnu kampanju.
Pojedini cukoljupci ponovo spominju političare, krađu, k.... - iako je dole napisano, može bilo ko glasati za koga god hoće, ako hrvatski i srpski poslanici u Domu Naroda glasaju protiv (kao što su prošli put), + Suljo Tihić ne dolazi na sjednice jer je bolestan. Problema sa lutalicama nema ni u BL, ni Bijeljini, ni Ljubuškom, ni Čitluku, jer ne fermaju državni zakon, i nastavljaju da ih ubijaju. U Sarajevu, Zenici, itd, problem je sve veći, jer se poštuje zakon, za što možemo zahvaliti Anelu Bećiroviću, Jeleni Despot, Jeleni Paunović, Snežani Vidović, Dalidi Kozlić...
U mojoj mahali lutalica više nema. Kako to popularno kažu, dogodio se narod.
Copy Paste od ranije, da ponovimo obavezno gradivo:
- Većina pasa lutalica nisu napušteni vlasnički psi.
Teza je vrlo jednostavna: 90% lutalica su mješanci, a 90% vlasničkih pasa su rasni psi. Tako da je dosta i te priče.
- Dogs Trust je iz UK. U UK eutanaziraju pse nakon 7 dana zadržavanja.
I ne tražimo ništa drugačije, jer su se postavili kolonizatorski, pa na nama testiraju koncept suživota pasa i ljudi. Možda smo i dobro prošli, da ne testiraju ebolu ili neku bolest. Što se tiče ove Feragete, tih nehljebovaca će uvijek biti, a u neku ruku ih i razumijem, jer povlačenjem Dogs Trusta, ona ostaje bez posla. Šta oni ne kontaju, je da je vrijeme da okrenu ploču, pa da ostane priča Dogs Trusta i to, ali UZ eutanaziju. Samo to trebaju poslati poslodavcima, a njihovi motivi su upitni.
- Zakon je neodrživ. U Zakon treba dodati klauzulu o eutanaziji nakon 12 dana nepreuzimanja psa, što je EU prosjek.
Trenutno se procjenjuje da je u BiH 70 000 pasa. U Sarajevu 12 000. 12 000 pasa x 12 mjeseci x 100 KM mjesečno je
14 400 000 KM. I da je pola od toga, previše je. To nisu donacije, to su moje i tvoje pare. To su pare koje bi se mogle potrošiti na obrazovanje, zdravstvo, bolje ceste.... Za što se Dogs Trust i slični njima zalažu je da umjesto toga, taj novac ide na finansiranje pansiona psima lutalicama.
- Ovo nije nikakav zahtjev EU i inih. U EU eutanaziraju pse.
Pitajte Dance, Hrvate, Mađare, Britance (skoro sve zemlje EU)...Kao što sam i naveo, prosjek zadržavanja je 12 dana, a nakon toga ide uspavljivanje. Zbog toga u Londonu, Barseloni, Bratislavi...nema pasa lutalica, a ulice su čiste, djeca se igraju u parkovima, nema straha od napada.
- Eutanazija je trajno rješenje i jeftinije je od sterilizacije
Tvrdnja da se sterilizacijom, koja je kao, jeftinija od eutanazije, rješava problem pasa, je imbecilna i bezobrazna. Prosječna cijena eutanazije je 35 KM (prosjek 4 vet. klinike u BiH odabrane met. slučajnog uzorka). Sterilizacije od 80-100 KM (izvor: ferageta i dogstrust). Eutanazija riješi problem permanentno. Sterilizovani pas se opet pusti na ulicu. Ako bi ga zadržali u azilu, da ne napada djecu, to je onda 80 KM + 157 KM mjesečno. I neka budale ne prde da je to previše. Toliko je Musić potpisivao za doznake azilima, i tad se avmaui, anđeli i pi**e materine nisu bunili.
- Ali šta ćemo sa mrtvim psima - biološkim otpadom
Psi lutalice samo u Sarajevu svaki dan naseru i napišaju 6000 kg bio-otpada ((pola kile + 12000 pasa (izvor: dr. A. Gagić, Vet. Fak. Sarajevo)), koji završi na dječijim igralištima (ako ih više i ima), parkovima, ulicama, ulazima i sl. Šta je sa tim bio-otpadom? Godišnje je to oko 2,190,000 kg govana i piše. Kada bi odmah eutanazirali svih 12,000 pasa, prosječno teških po 20kg, to bi bilo 240,000 kg bio otpada - dakle 9 puta manje nego što naseru. O onda bi sa tim bio otpadom postupili kao i sa bilo kojim lešom iz mesnice, ili kao da ti psi uginu prirodnom smrću.
- U drugim zemljama azile ne finansira država. Finansiraju se iz privatnih donacija
Naravno, govna iz dogstrustova, šapa i pi*** materina traže da se ovo finansira iz naših džepova. Što je najgore, to će vjerovatno proći, ali i to + eutanazija, je bolje nego da psi napadaju djecu, razbacuju smeće, i seru po parkovima.
- Ovo je problem gradova u kojima su Bošnjaci većina
Jebiga, tako je. Ovaj zakon je poguran i lobiran od strane Jelene Despot, Jelene Paunović, Snežane Bingo Vidović...A NIKO iz HDZ-a, SDS-a, i samo jedan član Parlamenta iz SNSD-a (Bursać) je u drugom čitanju bio ZA izmjene zakona. Ljubuški, Laktaši itd... ne jebu ovaj zakon, koji je donešen na državnom nivou. I zato nemaju problema sa psima lutalicama, jer šintori i eutanazija funkcionišu bez problema. Pitajte Miću Mićića.
Ovo je problem Sarajeva, Zenice, Travnika, Bugojna....Jer su jedine sredine gdje se primjenjuje ovaj (državni) zakon
Licemjerno je uopšte javljati se na ove forume, a ne biti aktivan na poskocima i ostalim. Zašto njima ne prditi.
- Političari kradu, oni su nas i doveli u ovu situaciju
Sunce sija. Pada kiša. To nema veze sa ovim problemom, jer ako kradu i ne riješavaju problem, ili kradu a riješe ga, neka bar rade ovo drugo. Ti i ja možemo glasati, ne glasati, kandidovati se, ili iseliti. Ostalo je prdimahovina.
- Posljedice ukoliko ne promjenimo zakon su katastrofalne.
Broj (prijavljenih) napada, koji raste 30% iz godine u godinu. Tužbe protiv opština. Potencijalna pojava bjesnila. Manji broj turista (neki dan me baš bilo stid kada sam vidio kako neka turstkinja bezuspješno pokušava da se otarasi čopora koje je zaganjao. Baš me zanima šta će reći sunarodnjacima). Uništavanje zelenih površina (više skoro da i nemamo parkova gdje se mogu izvesti djeca).
Ne mora to biti 3 dana, ni 7 dana kao u UK, ali neka bude bar prosjek.
Nema in ni kod mene (Dobrinja) ili ih je barem 80% manje, pricao sam jednom sa tipom koji hvata pse (higijenski servis) i nevjerovatne stvari covjek svakodnevno dozivljava, ova udruzenja plate klosarima sa Dobrinje i Alipasina da se
i prijete tom decku da ce ga prebiti ili ubiti ako bude dirao njihove pse, imao je nedavno jednu tucu kod Princeze na AP, jednom je njih desetak iz udruzenja upalo u prostorije Lokoma ( nasilno) trazeci da se psi vrate na ulicu jer oni brinu o njima, mislim da su cak i tuzili sve ljude koji rade dole, ludilu nikada kraja