Rijeke i jezera

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
ljuspica

#1 Rijeke i jezera

Post by ljuspica »

Planiram na ljeto da provedm 2 mjeseca na 3 mjesta u dragoj nasoj domovini BiH. Gledala sam slike planina i jezera na planinama ali ne mogu da provedem toliko dugo na nekoj planini bas totalno daleko od civilizacije. To je jedan problem, a drugi problem su mine. Ne znam gdje ih sve ima...:(

Moj plan je kampovati prvo na Boračkom jezeru (15-20 dana)....a drugo negdje u blizini (e to mi pomagajte) da li ima neka rijeka ili jezero gdje bih mogla provesti u satoru 15-20 dana, ...a nakon toga spusticu se na more i to dalje znam gdje cu...Dakle meni je samo bitno da znam gdje cu nakon Boračkog jezera, dajte mi preporuku neka rijeka u plizini Boračkog, ili neko jezero, ali da mogu kampovati bez problema ono da mi ne dodje neko s puskom ili policija na vrata šatora :D

Sve sto vise gledam slike nase drage BiH sve me vise odusevljava. Stavrno nismo ni svjesni u kakvoj zemlji zivimo...:)
ljuspica

#2 Re: Rijeke i jezera

Post by ljuspica »

Image

Image

E ovo bi ja...tisina, suma, kamp sator il ovakva prikolica, jezero....a da se parkiram besplatno :-) .... pa niko ne zna ima li ovako slicno mjesto u BiH? :roll:
riko-ga

#3 Re: Rijeke i jezera

Post by riko-ga »

ljuspica wrote:Planiram na ljeto da provedm 2 mjeseca na 3 mjesta u dragoj nasoj domovini BiH. Gledala sam slike planina i jezera na planinama ali ne mogu da provedem toliko dugo na nekoj planini bas totalno daleko od civilizacije. To je jedan problem, a drugi problem su mine. Ne znam gdje ih sve ima...:(

Moj plan je kampovati prvo na Boračkom jezeru (15-20 dana)....a drugo negdje u blizini (e to mi pomagajte) da li ima neka rijeka ili jezero gdje bih mogla provesti u satoru 15-20 dana, ...a nakon toga spusticu se na more i to dalje znam gdje cu...Dakle meni je samo bitno da znam gdje cu nakon Boračkog jezera, dajte mi preporuku neka rijeka u plizini Boračkog, ili neko jezero, ali da mogu kampovati bez problema ono da mi ne dodje neko s puskom ili policija na vrata šatora :D

Sve sto vise gledam slike nase drage BiH sve me vise odusevljava. Stavrno nismo ni svjesni u kakvoj zemlji zivimo...:)
Preporuka rijeka Neretva uzvodno od Glavaticeva.Imas tu ublizini i Rakitnicu.Planina Visocica naprimjer.Jezero pa bit ces vec na Borackom al naprimjer Crvanjsko jezero za odmor bez guzve je idealno ko voli tisinu.Ako te zanima neki detalji reci pokusat cu da pomognem. :dance:
ljuspica

#4 Re: Rijeke i jezera

Post by ljuspica »

Evo i ovako da ti kazem. Planina Visocica je predivna planina, bila sam na njoj, penjala se na Crveni kuk 2 x a znam i put prema vrhu Dzamija, pa isla na Drstvo, Vito itd....opasan je onaj dio oko stijene Puzim kako se zove ne znam tacno nisam tam isla pa ni ne znam :D...mnoge planine u BiH su lijepe, mi smo bez auta i to nam otezava...tako da ipak trebam neko polucivilizirano podrucje....dakle u obzir moze doci i rijeka sto da ne....ljetos smo kampovali pored rijeke Fojnice, smrdljive, ali opet bilo super sve...lovili ribu i tako jeli, ma pravo prezivljavanje u divljini, pravo :)
PapakizSarajeva

#5 Re: Rijeke i jezera

Post by PapakizSarajeva »

ljuspica wrote:Evo i ovako da ti kazem. Planina Visocica je predivna planina, bila sam na njoj, penjala se na Crveni kuk 2 x a znam i put prema vrhu Dzamija, pa isla na Drstvo, Vito itd....opasan je onaj dio oko stijene Puzim kako se zove ne znam tacno nisam tam isla pa ni ne znam :D...mnoge planine u BiH su lijepe, mi smo bez auta i to nam otezava...tako da ipak trebam neko polucivilizirano podrucje....dakle u obzir moze doci i rijeka sto da ne....ljetos smo kampovali pored rijeke Fojnice, smrdljive, ali opet bilo super sve...lovili ribu i tako jeli, ma pravo prezivljavanje u divljini, pravo :)
Kad si se vec odlucila za boracko jezero, moram ti malo dati sugestija ... Izabrala si prave terene za kampivanje, ali veliki nedostatak ti je sto si bez automobila. Boracko jezero nije vise ono sto je bilo, dosli divlji i istjerali pitome ... Tereni koje ti je predlozio riko-ga su odmor za dusu i tijelo. Definitivno najbolji izbor je rijeka Neretva, od Bukovice pa sve do usca Slatinice. imas dosta mjesta gdje mozes postaviti sator, bez nekih pratecih problema i poteskoca. Moje pitanje je, da li je kampovanje tvoj (vas) definitivni izbor ? Obzirom na cinjenicu da nemas automobil...

Udaljenost od Borackog jezera do Glavaticeva je nekih 7 - 8 km i sa automobilom bi kombinacija kampovanja na Neretvi i dnevna posjeta zbog kupanja Borackom jezeru bila daleko najbolja kombinacija. Za moj ukus Neretva je malo pohladna za kupanje (mada oni malo hrabriji i to praktikuju). Definitivno ti moze pruziti prave trenutke za opustanje i odmor.

Ako se odlucis za boravak na Neretvi, uz pristojnu cijenu smjestaja u bungalovima, javi se na PP da ti dam kontakt telefon. Ljudi su izuzetno ljubazni i vjeruj mi, spremni su te cak svaki dan odvuci do Borackog na kupanje i vratiti nazad. Tako su usluzni i jednostavni da ces im se nakon ovog iskustva redovno vracati ...

Neretva je cudo od ljepote ...
Post Reply