zena wrote:
Koje demokratske-europske vrijednosti?
Jel one koje zemlju na koju se vrsi agresija "ostave" da "tone" i josh joj uvedu embargo na oruzje?
Mislim da ne bi...

Ili si ipak mislio na neke druge? Ima ih podosta...
one druge

koji su ono najvrjednije sto je europska civilizacija dala... a te koje si spomenula, te licemjerne... njihova politika... ako njima nesto odgovara politicki, nije im uopce vazno je li dobro ili lose, ginu li ljudi...
na koje sam mislio? sekularna drzava, demokracija, sloboda misljenja, govora, vjerovanja, ljudska prava i slobode...
jer koliko sam citao i shvatio o "vehabijama", njima nije cilj samo da "pouce" neke druge muslimane koji su eto, ne neki nacin pogresno uceni i nauceni, pa da im oni pokazu pravilniji nacin u pogledu rituala, mozda nekih tumacenja i slicno. oni takodjer donose i svoj sustav vrijednosti, morala, etike, koji nije u skladu sa onim europsko-demokratskim(onim dobrim dijelom)... mnogo toga za njih su "novotarije", kojima se muslimani ne bi trebali baviti, mnogi obicaji, ponasanja su losi po njima, moderni, nisu u skladu s kuranom i zivotom proroka... netko spomenu kako zeli da njegova kci ide na balet... da su "vehabijski" pogledi vecinski, i da mogu toliko utjecati i odlucivati, sumnjam da bi njegova kci mogla ici na balet, ili zamisli da ide na ples pa plese tango sa muskim partnerom?!
e sada, malo sam citao i neke komentare o njihovoj teologiji, shvacanju boga, i cine mi se antropomorfni, dosta bukvalni, jer doslovno shvacaju neke stvari u kuranu... toliko su bukvalni da je neki lik u saudijskoj arabiji 90 i neke izdao fetvu da je zemlja ravna jer tako pise u kuranu negdje, ili su oni tako protumacili...
meni se cini da mnogi nisu svjesni dubine utjecaja koji nosi "vehabijski" pokret i pogled na svijet i islam... da je to samo "savjetodavna" funkcija, koja eto samo daje prijedloge i misljenja, pa covjek bira na kraju kako hoce, to bi bilo ok... u vecini se slucajeva tako i biti sa "vehabijama" sve dok su manjina i nemaju velik utjecaj na politiku...