Ribarska tema - BISTRO :)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

DobroJutroKolumbo

#1 Ribarska tema - BISTRO :)

Post by DobroJutroKolumbo »

BISTRO...Pitanje pecal' ovde ko i imal se ko sta pohvaliti!?Sta mislite o ribarenju opcenito , gdje idete u ribu, sta pecate , koje mamce koristite i tako to!? :-D BISTRO :-D
triton

Post by triton »

Bistro,
ribarenje ne posmatram kao ribarenje, vishe kao uzivanje u prirodi.
ribu vadim samo ako sam gladan i ako cu je odmah jesti, nemam frizidera u satoru :).
riba iz neretve, potocarka, lipljan, mekousna
mamci povrsinska, podvodna muha i leptir

Image
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Uh sto bi mogao sad svjezu pastrmku ili lipljana...ja obicno lovim na musice...ne lovim "krupnu" ribu...samo pastrmka i lipljan...eventualno skobalj ali samo kad sam raspolozen...! :D Triton upravu si rijeka je odmor, nekad se nista ne ulovi ali bude fino druzenje...
Poguzija

Post by Poguzija »

ma nek je neko naceo i ovu temu..

vecinom rijeke po krajini una-unac-sana i pritoke a tako i ostale rijeke, vrbas i dosta puta van zemlje

radi se o ribi pastrmka, lijpljen na mahac u zadnje 2 god..u nekim slucajevima na obicni stap za ribolov na razne mamce (vecinom mepsove leptirove) na te spomenute ribe. Bijela riba slabo me privlaci al eto desi se..

Kao prethodni post mogu da kazem da su u vecini slucajeva drustvo,raja,rostiljanje od vecih razloga sto se ide.
triton

Post by triton »

najcesce se u prirodi druzim s prirodom, sam :) niko ne ostaje duze od dva dana, a ja ako mjesec ne provedem, minimalno, propala mi godina.

jutarnju kafu u hladno ljetno jutro pod onom maglom koja se povija pola metra iznad zemlje prije nego sunce proviri iza planine i prva dva tri dima svjeze srolane cigare mi nista na svijetu zamijeniti ne moze.
safran

Post by safran »

Da li bi neko od vas ribara i uzivalaca prirode bio raspolozen za suradnju na naucno-istrazivackom polju? Konkretno, kad ulovite pastrmku, lipljana, meku ili nedajboze glavaticu odrezete po komadic trbusnih peraja i stavite u posudu sa etanolom. Ribu nakon toga mozete vratiti u rijeku - sijecete dalje od korijena peraja - odsjeceni dio se regenerira. Naravno, ako ste raspolozeni da nam pomognete u sakupljanju uzoraka mi bismo vas snabdjeli materijalom i detaljnim uputstvima. Narocito nas zanimaju tesko pristupacni lokaliteti Nereve i pritoka, po mogucnosti izolovani prirodnim barijerama. Materijal bi se koristio za molekularnogeneticku karakterizaciju populacija.
Eto, ako biste bili raspolozeni javite se.
lordi

Post by lordi »

malo da osvjezim i ovu temu jer nemogu da vjerujem da na Sa-x nema vise ribolovaca.Kazite nam gdje sada idete u ribolov.

BISTRO!!!
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

lordi wrote:malo da osvjezim i ovu temu jer nemogu da vjerujem da na Sa-x nema vise ribolovaca.Kazite nam gdje sada idete u ribolov.

BISTRO!!!
u mene mi coek, ali se rijetko javlja na sa-x :oops:
peca tamo oko B. Krupe, ali je trenutno lovostaj, pa se ziv pojeo jer nije mogao pecat :D
nedim_uk

Post by nedim_uk »

Bio sam aktivan prije,volio gazit i stradala mi koljena od vode.Bolovi uzasni, tako da sam prestao sa ribolovom ali o istom mislim sve najbolje.

Dok sam bio aktivan volio sam ici na sarane i mladice,mjesta....bosna,krivaja,jablanicko i busko jezero najcesce.Mrzio "polutesko" a ljubitelj plovka i varalica.Samo sam dva puta ribu odnio kuci,nikad nisam imao mrezu jer sve sto sam uhvatio odmah sam pustio.
Ostalo mi je puno lijepih uspomena....bistro.
kekec

Post by kekec »

Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus

http://www.hitech-solutions.com/Trout/home.htm

Image
triton

Post by triton »

mekousna :)

"There is no fish more difficult to catch, nor that gives the true angler more genuine sport than the trout. His capture requires the nicest tackle, the greatest skill, the most complete sell-command, the highest qualities of mind and body. The arm must be strong that wields the rod; the eye true that sees the rise; the wrist quick that strikes at the instant; the judgement good, that selects the best spot, the most suitable fly, and knows just how to kill a fish. A line temper is required to bear up against the loss of a noble fish, and patient perseverance to conquer ill luck."
Roosevelt, R.B. 1884.
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

najdraze mi je kad uhvatim mladicu :oops: ali i skobalj (na drini ) je ok isto :D :D
pitt

Post by pitt »

zmijaIzmaj wrote:najdraze mi je kad uhvatim mladicu :oops: ali i skobalj (na drini ) je ok isto :D :D
cuj guje profesionalca :D:D stuka zakon :D A bogami se i losos bori ko lav :D
Sogan

Post by Sogan »

Image

izvadio dva jucer :kravata: :dance: :kravata: pecao na rakove i plovak iako je zabranjeno u Swe :-) ali kakav bi ja bio bosanac kad bi postovao zakon :D :D
Borej

Post by Borej »

drina i rastosnica(kod teocaka)...neki dan bio......nista nisam upeco....ali kazu sto je lisica u sumi to je saran u vodi..... :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

pitt wrote:
zmijaIzmaj wrote:najdraze mi je kad uhvatim mladicu :oops: ali i skobalj (na drini ) je ok isto :D :D
cuj guje profesionalca :D:D stuka zakon :D A bogami se i losos bori ko lav :D
ma lazem pitt :D
safran

Post by safran »

Sogan wrote: izvadio dva jucer :kravata: :dance: :kravata: pecao na rakove i plovak iako je zabranjeno u Swe :-) ali kakav bi ja bio bosanac kad bi postovao zakon :D :D
Jesu li stvarno ovako izgledale - bas sa ovim mramorastim sarama ?
cinderella

Post by cinderella »

možda će zvučati malo čudno,ali...ja sam luda za ribarenjem!!! preferiram jezera, pecanje na crviće, naravno na plovak...dubinsko pecanje me ubija...
lordi

Post by lordi »

cinderella wrote:možda će zvučati malo čudno,ali...ja sam luda za ribarenjem!!! preferiram jezera, pecanje na crviće, naravno na plovak...dubinsko pecanje me ubija...
Pa ako preferiras taj vid ribolova ja bih ti preporucio Salakovacko jezero i Dreznicu jer ima bruka pastrmke a zakaci se i po koji strugac a on nije los na stapu.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

E ja se upravo spremam za vikend negdje dole na Salakovac ili Grabovicu i to upravo malo plovak sa crvicima i raznim pastama, pa onda malo blinkeranja a naravno dva grunta stoje ko zapete puske sa kukuruzom i cekaju sargu :))).
lordi

Post by lordi »

hrasno38 wrote:E ja se upravo spremam za vikend negdje dole na Salakovac ili Grabovicu i to upravo malo plovak sa crvicima i raznim pastama, pa onda malo blinkeranja a naravno dva grunta stoje ko zapete puske sa kukuruzom i cekaju sargu :))).
Brate moj ti je priedlog Salakovacko definitivno a ako nece ni na jedan mamac od nabrojanih brate panja i udri naravno nakrmi prije zabacivanja.
hrasno38

Post by hrasno38 »

lordi wrote:
hrasno38 wrote:E ja se upravo spremam za vikend negdje dole na Salakovac ili Grabovicu i to upravo malo plovak sa crvicima i raznim pastama, pa onda malo blinkeranja a naravno dva grunta stoje ko zapete puske sa kukuruzom i cekaju sargu :))).
Brate moj ti je priedlog Salakovacko definitivno a ako nece ni na jedan mamac od nabrojanih brate panja i udri naravno nakrmi prije zabacivanja.
Ama idem da uzivam. Nikada nisam isao sa ciljem da nesto upecam nego da gledam onu plavo-zelenkastu vodu, plovak u vodi, vrhove stapova. A navise volim nocni ribolov uz laganu vatricu, svijetlece plovke i zvoncice na stapovima.
lordi

Post by lordi »

hrasno38 wrote:
lordi wrote:
Ama idem da uzivam. Nikada nisam isao sa ciljem da nesto upecam nego da gledam onu plavo-zelenkastu vodu, plovak u vodi, vrhove stapova. A navise volim nocni ribolov uz laganu vatricu, svijetlece plovke i zvoncice na stapovima.
:thumbup: :thumbup:
hrasno38

Post by hrasno38 »

lordi wrote:
hrasno38 wrote:
lordi wrote: Brate moj ti je priedlog Salakovacko definitivno a ako nece ni na jedan mamac od nabrojanih brate panja i udri naravno nakrmi prije zabacivanja.
:thumbup: :thumbup:
Ali posto je vrijeme tako "divno" ne osjecam se bas tolikim avanturistom da idem i da kisnem za ustrb svojih uzivanja. Ipak cu sacekati zvijezdu koja sija toplotu. Ovo sad trenutno kao da neko istresa kante vode sa neba.
cinderella

Post by cinderella »

primaš li goste???? :-D zvuči jaaaaaaaaaaaako primamljivo....
Post Reply