Rezultati izbora

Post Reply
Corto Maltese

#1676 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

Istorija Evrope, na primjeru ujedinjenja Njemačke, Italije i sl. nas uči da nacionalno složene države najčešće nastaju okupljanjem oko svog najbrojnijeg naroda. Kad se raspadaju, raspadaju se odvajanjem od svog najbrojnijeg naroda. Jugoslavija je preživjela svakakve napade i svakakve separatizme i pokušaje odvajanja. Onda su Srbi telepatskim referendumom odlučili da im je važnije što su Srbi nego što su Jugoslaveni i, od tada Jugoslavije više nema. Mnoge grupe u Kataloniji, Baskiji, odavno se trude da razbiju Španiju. Najveći problem im je što nemaju dobrog partnera. Ali ako uspiju da probude, recimo, narod Kastilje i ovi se masovno počnu Kataloncima, Baskima i inim obraćati u trećem lici "Oni", i doživljavati ih stranim tijelom u "Svojoj" državi, biće "Hasta la vista, Espania!" Isto važi, na primjer, i za odnos Engleza i Škota u Velikoj Britaniji.
Koliko uspijevam pročitati na ovom forumu, a bogme i shvatiti iz rezultata izbora, Dodiku i Čoviću polazi za rukom ono što bi Škoti, Katalonci, Francuzi iz Quebeck-a, i još mnogi, suhim zlatom platili. Pošto su relativno mladi ljudi, pretpostavljam da će, nakon što završe ovaj projekt, koji im, na žalost, ide baš onako kako su zamislili, otvoriti "Separation-Consulting, unlimited" i time rješiti finansijske brige svojih potomaka do trećeg koljena
nosara

#1677 Re: Rezultati izbora

Post by nosara »

Corto Maltese wrote:Istorija Evrope, na primjeru ujedinjenja Njemačke, Italije i sl. nas uči da nacionalno složene države najčešće nastaju okupljanjem oko svog najbrojnijeg naroda. Kad se raspadaju, raspadaju se odvajanjem od svog najbrojnijeg naroda. Jugoslavija je preživjela svakakve napade i svakakve separatizme i pokušaje odvajanja. Onda su Srbi telepatskim referendumom odlučili da im je važnije što su Srbi nego što su Jugoslaveni i, od tada Jugoslavije više nema. Mnoge grupe u Kataloniji, Baskiji, odavno se trude da razbiju Španiju. Najveći problem im je što nemaju dobrog partnera. Ali ako uspiju da probude, recimo, narod Kastilje i ovi se masovno počnu Kataloncima, Baskima i inim obraćati u trećem lici "Oni", i doživljavati ih stranim tijelom u "Svojoj" državi, biće "Hasta la vista, Espania!" Isto važi, na primjer, i za odnos Engleza i Škota u Velikoj Britaniji.
Koliko uspijevam pročitati na ovom forumu, a bogme i shvatiti iz rezultata izbora, Dodiku i Čoviću polazi za rukom ono što bi Škoti, Katalonci, Francuzi iz Quebeck-a, i još mnogi, suhim zlatom platili. Pošto su relativno mladi ljudi, pretpostavljam da će, nakon što završe ovaj projekt, koji im, na žalost, ide baš onako kako su zamislili, otvoriti "Separation-Consulting, unlimited" i time rješiti finansijske brige svojih potomaka do trećeg koljena
Dakle, raspad BiH ce ti ublazit emocionalne patnje nastale krahom omiljene nazovi-strancice...?
halo_ba

#1678 Re: Rezultati izbora

Post by halo_ba »

Corto Maltese wrote:Istorija Evrope, na primjeru ujedinjenja Njemačke, Italije i sl. nas uči da nacionalno složene države najčešće nastaju okupljanjem oko svog najbrojnijeg naroda.
Ja sve do sada bila u zabludi da su Italijani i Nijemci homogeni narodi, a da su samo uticajem istorijskih okolnosti bili podijeljeni na nekoliko drzavica,
halo_ba

#1679 Re: Rezultati izbora

Post by halo_ba »

NKVD wrote: Glas za Željka nije glas za SDP a pogotovo ne za socijaldemokratiju. Naravno, djelomično jeste ali je više glas frustriranih napucanin populizmom.
A ovaj glas je glas zavidljivih gubitnika izbora. :wink:
madner

#1680 Re: Rezultati izbora

Post by madner »

halo_ba wrote:
Corto Maltese wrote:Istorija Evrope, na primjeru ujedinjenja Njemačke, Italije i sl. nas uči da nacionalno složene države najčešće nastaju okupljanjem oko svog najbrojnijeg naroda.
Ja sve do sada bila u zabludi da su Italijani i Nijemci homogeni narodi, a da su samo uticajem istorijskih okolnosti bili podijeljeni na nekoliko drzavica,
Njemacka je primjer boli glava :roll:
Kakvo crno okupljanje.

Bismark i Pruska armija okupila Njemce i rekla: odsad po mom.
Imamopobjednika

#1681 Re: Rezultati izbora

Post by Imamopobjednika »

halo_ba wrote:Ja sve do sada bila u zabludi da su Italijani i Nijemci homogeni narodi, a da su samo uticajem istorijskih okolnosti bili podijeljeni na nekoliko drzavica,
Off topic:
Ako se za Svabe ovo sto si napisao/la i moze primjeniti, na Talijane definitivno ne moze. Nikada nisu bili homogeni i nikada nece biti. Prije par godina sam procitao frapantan podatak da se sluzbenim talijanskim jezikom vecina stanovnistva pocela svakodnevno koristiti tek sredinom 60-tih godina. I dan danas imas regiona gdje je taj jezik, jezik broj dva. Ono sto oni nazivaju dijalektima (zarad nacionalnog jedinstva) su zapravo razliciti jezici. Nije ni cudo sto je Italija drzava gdje je lokalpatriotizam najjaci u Europi.

On topic:
HDZ i Covic ne mogu ocekivati nista drugo osim ovoga sto im se sada servira nakon svih prica o trecoj federalnoj jedinici, nakon dodvoravanja Dodiku, nakon izigravanja dogovora sa SDA u Mostaru. Po mom misljenju na njih se i ne treba previse osvrtati, pitanje hrvatskog separatizma/autonomastva je davno rijeseno. Nemaju oni snage za bilo kakav ozbiljan udarac na drzavu.
Corto Maltese

#1682 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

nosara wrote:
Corto Maltese wrote:Istorija Evrope, na primjeru ujedinjenja Njemačke, Italije i sl. nas uči da nacionalno složene države najčešće nastaju okupljanjem oko svog najbrojnijeg naroda. Kad se raspadaju, raspadaju se odvajanjem od svog najbrojnijeg naroda. Jugoslavija je preživjela svakakve napade i svakakve separatizme i pokušaje odvajanja. Onda su Srbi telepatskim referendumom odlučili da im je važnije što su Srbi nego što su Jugoslaveni i, od tada Jugoslavije više nema. Mnoge grupe u Kataloniji, Baskiji, odavno se trude da razbiju Španiju. Najveći problem im je što nemaju dobrog partnera. Ali ako uspiju da probude, recimo, narod Kastilje i ovi se masovno počnu Kataloncima, Baskima i inim obraćati u trećem lici "Oni", i doživljavati ih stranim tijelom u "Svojoj" državi, biće "Hasta la vista, Espania!" Isto važi, na primjer, i za odnos Engleza i Škota u Velikoj Britaniji.
Dakle, raspad BiH ce ti ublazit emocionalne patnje nastale krahom omiljene nazovi-strancice...?
Neće, naprotiv. Međutim, tvoje patnje bi se lako mogle rješiti zaposlenjem u "Separation-Consulting, unlimited". Velika će lova biti u pitanju.
Corto Maltese

#1683 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

halo_ba wrote:
http://en.wikipedia.org/wiki/Unification_of_Germany
http://en.wikipedia.org/wiki/Unification_of_italy

Daleko su oni bili od homogenih naroda, država, vjerskih skupina. Nijemce je barem vezivao jezik, Talijane ni to. Kroz istoriju se niko u Evropi nije tako strasno klao kao Nijemci sa Nijemcima i Talijani sa Talijanima. Naravno, direktna podudarnost nikada nije moguća, i Nijemcima se ujedinjenje mnogo bolje primilo nego Talijanima. Mada, nikad ne reci nikad. Nije isključeno da Pruski nacionalizam ili nešto slično, za 100, 200 godina oživi, naoko ničim izazvan.
Last edited by Corto Maltese on 08/10/2010 10:07, edited 1 time in total.
voajer

#1684 Re: Rezultati izbora

Post by voajer »

U državnom Parlamentu iz FBiH četvrti poslanički mandat HDZ-a BiH mogla bi preuzeti koalicija HDZ 1990 - HSP i tako dobiti dva zastupnika, a deveti SDP-a Narodna stranka Radom za boljitak koja bi, također, imala dva poslanika Socijaldemokratska partija BiH, prema najnovijim podacima preliminarnih rezultata općih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (od srijede), najozbiljnije može računati na jedan zastupnički mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske.

Isto se odnosi i na Stranku demokratske akcije. Ovo posebno iz razloga što se očekuje da će upravo SDP i SDA priskrbiti većinu glasova koji budu obrađeni, a koji se odnose na glasačke listiće sa birališta pristiglih putem pošte (iz inozemstva), te u odsustvu (iz FBiH).

Jačanje SDP-a i SDA u FBiH

U tom slučaju SNSD bi mogao imati ukupno sedam mandata (po trenutnim rezultatima ima osam) u PSBiH iz RS-a od ukupno 14, dok bi tada SDS imao tri poslanika, umjesto četiri koliko ima po sadašnjim rezultatima.

Kada su u pitanju Partija demokratskog progresa i Demokratski narodni savez, ove stranke mogu računati na po jedan zastupnički mandat u PSBiH iz RS-a.

Novi rezultati obrađenih glasačkih listića donijeli su promjene i za izbor 28 poslanika u Predstavnički dom PSBiH iz FBiH.

kolo srece se okrece
dodji Mile u moj spajz
da probamo paradajz
:bih: :bih: :bih:
Corto Maltese

#1685 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

madner wrote:
halo_ba wrote:
Njemacka je primjer boli glava :roll:
Kakvo crno okupljanje.

Bismark i Pruska armija okupila Njemce i rekla: odsad po mom.
I okupacija je vrsta okupljanja, mada, je u ovom slučaju samo donekle bilo tako kako si ti zamislio. Više bubanja u školi uzrokuje manje lupanja po forumima:

a posebno obrati pažnju na ova dio. Okupacija, tamo gdje je najmanje očekuješ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kulturkampf
halo_ba

#1686 Re: Rezultati izbora

Post by halo_ba »

Imamopobjednika wrote:
halo_ba wrote:Ja sve do sada bila u zabludi da su Italijani i Nijemci homogeni narodi, a da su samo uticajem istorijskih okolnosti bili podijeljeni na nekoliko drzavica,
Off topic:
Ako se za Svabe ovo sto si napisao/la i moze primjeniti, na Talijane definitivno ne moze. Nikada nisu bili homogeni i nikada nece biti. Prije par godina sam procitao frapantan podatak da se sluzbenim talijanskim jezikom vecina stanovnistva pocela svakodnevno koristiti tek sredinom 60-tih godina. I dan danas imas regiona gdje je taj jezik, jezik broj dva. Ono sto oni nazivaju dijalektima (zarad nacionalnog jedinstva) su zapravo razliciti jezici. Nije ni cudo sto je Italija drzava gdje je lokalpatriotizam najjaci u Europi.
off off topic:
homogenost naroda je apsolutno relativan pojam. I dalmatinski i zagorski dijalekt se bitno razlikuju od sluzbenog hrvatskog, ali oni ce ti sami reci da govore hrvatski i da su hrvati. Homogenost naroda nije isto sto i standardiziranje jezika. A ako neko kaze da je Italijan (Hrvat, Nijemac, Marsovac) onda on to jeste.
A ako vec hoces lokalpatriotizam, pitaj homogene nijemce, gdje su neki dijelovi zdruzeni u bratskoj mrznji.
ultima_palabra

#1687 Re: Rezultati izbora

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:Neće, naprotiv. Međutim, tvoje patnje bi se lako mogle rješiti zaposlenjem u "Separation-Consulting, unlimited". Velika će lova biti u pitanju.
Daj mi reci kako je biti na strani Dragana Čovića... mislim, fakat nisam nikad iskusio taj osjećaj :?
halo_ba

#1688 Re: Rezultati izbora

Post by halo_ba »

Corto Maltese wrote:
halo_ba wrote:
http://en.wikipedia.org/wiki/Unification_of_italy

Daleko su oni bili od homogenih naroda, država, vjerskih skupina. Nijemce je barem vezivao jezik, Talijane ni to. Kroz istoriju se niko u Evropi nije tako strasno klao kao Nijemci sa Nijemcima i Talijani sa Talijanima. Naravno, direktna podudarnost nikada nije moguća, i Nijemcima se ujedinjenje mnogo bolje primilo nego Talijanima. Mada, nikad ne reci nikad. Nije isključeno da Pruski nacionalizam ili nešto slično, za 100, 200 godina oživi, naoko ničim izazvan.
Onda u principu ne postoji homogen narod, jer ni jedan narod ni drzava nije postojao od pocetka covjecanstva.
Uvijek je neki lokalni mocnik kretao u osvajanja i ujedinjavao TERITORIJE, posto je pojam naroda (bolje receno nacije) produkt 19. vijeka.
O homogenosti jezika pogledaj moj prethodni odgovor.
halo_ba

#1689 Re: Rezultati izbora

Post by halo_ba »

ultima_palabra wrote:
Corto Maltese wrote:Neće, naprotiv. Međutim, tvoje patnje bi se lako mogle rješiti zaposlenjem u "Separation-Consulting, unlimited". Velika će lova biti u pitanju.
Daj mi reci kako je biti na strani Dragana Čovića... mislim, fakat nisam nikad iskusio taj osjećaj :?
Nije on ni na cijoj strani, on je jednostavno PROTIV svega i svacega.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1690 Re: Rezultati izbora

Post by PipiDugaDevetka »

voajer wrote:
kolo srece se okrece
dodji Mile u moj spajz
da probamo paradajz
:bih: :bih: :bih:
Voli Mile slatku hranu,
a najviše bananu!
voajer

#1691 Re: Rezultati izbora

Post by voajer »

dobijam nevjerovatnu potrebu da spjevam jednu o odlasku covica sa politichke scene- pokushacu se suzdrzati da dalje ne devalviram ozbiljnost teme :)
nosara

#1692 Re: Rezultati izbora

Post by nosara »

halo_ba wrote:
ultima_palabra wrote:
On je momentalno vrlo razocaran, do sjeba... Treba ga shvatit, one njegove CIK lupom trazi po listama... Glupi narod ne zna sta je avangarda...
Corto Maltese

#1693 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

halo_ba wrote:
ultima_palabra wrote:
Na isti način na koji je gomila Haretovih glasača shvatila da je, u stvari, 2006-te dala 100% glas Miloradu Dodiku, i vi ćete doći na svoje, za otprilike dvije godine. Alija nije stvorio Republiku Srpsku, ali ju je legalizovao. Hare je isto učinio za Dodika, Lagumdžija već odavno legalizuje Čovića, koji bi bez te pomoći, još 2006 bio politički mrtav.
madner

#1694 Re: Rezultati izbora

Post by madner »

Wikipedia je dobra stvar, samo ima ljudi koji su procitali i koju knjigu o temi:

1866 Njemacka Konfederacija je ovo
Image

poslje rata:

Image

Ujedinjenje 1870 je samo formalni cin, prvim Njemackim Rajhom dominira Prusija.
Corto Maltese

#1695 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

nosara wrote:
halo_ba wrote:
ultima_palabra wrote: Daj mi reci kako je biti na strani Dragana Čovića... mislim, fakat nisam nikad iskusio taj osjećaj :?
On je momentalno vrlo razocaran, do sjeba... Treba ga shvatit, one njegove CIK lupom trazi po listama... Glupi narod ne zna sta je avangarda...
U pravu si, totalno sam razočaran. Čak i ako bih se složio da je SDP ono što je bila, dakle multinacionalna politička partija, opet ispada da je glupi narod izglasao da ga 3/4 predstavnika nacionalnih stranaka predstavlja u državnom parlamentu. Od 1990, to stanje se ne mijenja.
Corto Maltese

#1696 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

madner wrote:Wikipedia je dobra stvar, samo ima ljudi koji su procitali i koju knjigu o temi:

1866 Njemacka Konfederacija je ovo
Image

poslje rata:

Image

Ujedinjenje 1870 je samo formalni cin, prvim Njemackim Rajhom dominira Prusija.
Da, upravo tako. Dominira najjača, obično najbrojnija skupina (narod, država), oko koje se manje skupine okupljaju, ili budu okupirane. Na koji način ovo demantuje ono što sam ja napisao?
Last edited by Corto Maltese on 08/10/2010 11:00, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1697 Re: Rezultati izbora

Post by KatarinaKosaca »

Corto Maltese wrote:U pravu si, totalno sam razočaran. Čak i ako bih se složio da je SDP ono što je bila, dakle multinacionalna politička partija, opet ispada da je glupi narod izglasao da ga 3/4 predstavnika nacionalnih stranaka predstavlja u državnom parlamentu. Od 1990, to stanje se ne mijenja.
Interesantno nestade ova floskula sa foruma naglo :?
@Corto... Narod je ogladnio, SDP je uz sebe imao javene emitere+nevladin sektor+lovu od rentanja i napravio kampanju. Neka su pobijedili da pokažu i dokažu sve proklamirano. Eno, već su sinoć rekli da su zaslužni za ukidanje viza. To ti je moć 5 politika :D :bih:
Corto Maltese

#1698 Re: Rezultati izbora

Post by Corto Maltese »

halo_ba wrote:
Corto Maltese wrote: Daleko su oni bili od homogenih naroda, država, vjerskih skupina. Nijemce je barem vezivao jezik, Talijane ni to. Kroz istoriju se niko u Evropi nije tako strasno klao kao Nijemci sa Nijemcima i Talijani sa Talijanima. Naravno, direktna podudarnost nikada nije moguća, i Nijemcima se ujedinjenje mnogo bolje primilo nego Talijanima. Mada, nikad ne reci nikad. Nije isključeno da Pruski nacionalizam ili nešto slično, za 100, 200 godina oživi, naoko ničim izazvan.
Onda u principu ne postoji homogen narod, jer ni jedan narod ni drzava nije postojao od pocetka covjecanstva.
Uvijek je neki lokalni mocnik kretao u osvajanja i ujedinjavao TERITORIJE, posto je pojam naroda (bolje receno nacije) produkt 19. vijeka.
O homogenosti jezika pogledaj moj prethodni odgovor.
Odosmo s teme. Naravno da niti postoje homogeni narodi, ni vječne političke kategorije ni vječne državne tvorevine, niti je u tome poenta onoga što sam napisao. Poenta je u tome da mogu Škoti i Velšani da se kurče do kad hoće, tek kada isprovociraju Engleze da se počnu kurčiti, Elizabeta II ostaje bez posla.
madner

#1699 Re: Rezultati izbora

Post by madner »

Corto Maltese wrote: Da, dominira najjača, obično najbrojnija skupina (narod, država), oko koje se manje skupine okupljaju, ili budu okupirane. Na koji način ovo demantuje ono što sam ja napisao?
Gdje je bilo ili budu okupirane u prvom postu?
Prva Njemacka je cista dominacije Prusije nad manjim, nema nikakve veze sa ravnopravnoscu Njemaca unutar same Njemacke. Velika Srbija u sklopu Jugoslavije bi bila najbliza tom "idealu".

Dakle moze se itekako i silom, ako imas dovoljnu silu.
halo_ba

#1700 Re: Rezultati izbora

Post by halo_ba »

Corto Maltese wrote:
Da, upravo tako. Dominira najjača, obično najbrojnija skupina (narod, država), oko koje se manje skupine okupljaju, ili budu okupirane. Na koji način ovo demantuje ono što sam ja napisao?
Ti si rekao da se radi o NARODIMA, ne skupinama.
Je li tebi toliko tesko prihvatiti cinjenicu da nisi uvijek u pravu?
Post Reply