Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post Reply
mali jomu

#101 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote:U Kuranu se nigdje serijat nespominje. A @jomu kolika god su "g*vna" Muslimani i ostali ne-Muslimani nisu nista bolji ili su isti takvi.

A izuzetaka puno ima i u Muslimana i ne-Muslimana da nisu "g*vna".

Zato sto si ovo gore napisao ovako kao sto si napisao.... kao znas kako haldna i vruca voda funkcionise u cesmi, postavio sam ti najosnovnije pitanje na svijetu svih svjetova koje postoji.... i koje dok je svjeta i svjetova vazda ce ovo pitanje da postoji za svakog.

mali jomu wrote: Sta ljudi rade sa svojim g'vnima?

.... ti odgovaras ovako :mrgreen:
Vizionar 1985 wrote:Puste se niz vodu da tako se izrazim, @Jomu. Ali nema od toga nista danas izgleda ili mi se cini. Danas doslo vrijeme sta god uradi neko od zla nekog, malo ode u zatvor i opet izadze na slobodu cak i prije neki izadzu iz zatvora iz raznih razloga. A mnogi ni ne odu u zatvor koji su ucinili nesto od zla nekog iz raznih razloga.

Ja ti @Jomu nisam obdaren nekom velikom pamecu, niti sam bas kao ostali jer sam prilicno djetinjast i u svom svijetu nekom. Ovaj odgovor ti dajem kao polupismena osoba i laik i kao osoba koja vidi sta se oko nas svuda skoro desava ili mi se cini da se desava.

Ali kazem ima opet izuzetaka mnogo, cak izuzetci su vecina izgleda i da mi se to ne cini.

:kakoste:

cccc ako ocekivas da cu ti odgovorit... pa dobio si odjeb :kakoste:

(napisao sam da ne zuris sa odgovorom....)
Sanjarko

#102 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

Dobio si posten i iskren odgovor @Jomu i to oba. Jer nevolim lagat, nisam dobar u laganju itd. Sta ja mogu sto ti se nije svidio odgovor ili odgovori. A volim jednostavnost pa si dobio sto je vise moguce jednostavan odgovor i jednostavno brzi odgovor a to ne znaci da nisam nikako razmislio sta cu napisati.

Vidis @Jomu ja tebi ne bi rekao odj*b, jer nisam takav.
Sanjarko

#103 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

Jednostavan, najjednostavniji odgovor bi bio. Izbace ih.
dječak sa šibicama

#105 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by dječak sa šibicama »

Ja i dalje ne razumijem o cemu se na ovoj temi raspravlja.

Pa logicno je da radikalni vjerski zakonik ne ide u skladu sa liberalnim europskim zakonima. Uostalom i sami muslimani, oni koji zele slijediti serijat, ne begenisu demokraciju i liberalne vrijednosti previse.

Sta je tu za raspravu uopce.

Problem liberalizma u EU i serijata ce biti prisutan narednih godina i decenija. To je neminovno.

Sta ja licno mislim o serijatu i liberalizmu, vala nista posebno, po meni neka sredina treba postojati. Niti je liberalizam u svemu dobar, niti je serijat u svemu los.
Malo nekih starih dobrih vjerskih kazni ne bi bilo lose uvesti u razuzdanu i vec moralno posrnulu Europu. Uostalom zato se radikalni krscani i bolje slazu sa ovim sto stuju serijat, nego sa liberalima, iako su u sustini na suprotnim stranama. Ideoloski, tako reci.
Haman2

#106 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Haman2 »

Primjeran odgovor onima koji namjerno otvaraju teme u zelji skretanja paznje sa nedjela koja su cinjena Bosnjacima u poslednjem ratu ali i ratovima prije ovog poslednjeg. Strah je veliki jer su i zlocini veliki.Iz tog razloga se i otvaraju teme o svemu i svacemu.
Sanjarko

#107 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

Ma boje se migranata. Sa 552 miliona EU u kojoj je i Britanija tada bila bilo je predvidzanje da ce ici na populaciju od 400 i nesto miliona za 75 godina, nesjecam se i to sa migracijom u EU od 1 milion godisnje.

75*1=75 miliona

Nek ima vec a ima oko 10% migrantskog porijekla to je 55 miliona.

Jos uracunati u ovo djecu itd., znaci da ce biti mozda oko 100 miliona migrantskog porijekla ljudi u EU.

To znaci svak 4 stanovnik EU ce bit migrantskog porijekla. Povecanje sa 10% na 25%.

Valja to sve integrirat itd.

Ono pitanje od @Jomu je zagonetka fakticki a odgovorio sam mu prvom recenicom na nju. Sad sto sam odgovor prosirio vise od jedne recenice, jbg takva inspiracija bila i jbg sto mu se odgovor nije svidio u vezi toga.
General War

#108 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by General War »

mali jomu wrote:Vijeće Evrope: rezolucija ističe da je Šeriat nekompatibilan sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

Za usvajanje rezolucije broj 2253 (2019) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope 22. januara 2019. glasalo je 69 parlamentaraca, 14 protiv, i 8 je bilo suzdržanih.

Činjenica da je usvajanje ove rezolucije prošlo bez odjeka u BiH govori nam da često vodimo dijalog sa samim sobom o Islamu i Evropi ali da relevantnost tog dijaloga, sudeći po ovoj rezoluciji, ne prelazi granični prelaz Izačić. Ova rezolucija je alarm za islamske institucije i intelektualce u BiH koji ih podsjeća da je nužno da prate procese u evropskim institucijama i pokušaju da utječu na njih, jer se radi o pitanjima koja će uticati na sudbinu Islama i muslimana na starom kontinentu.

http://izdvojeno.ba/opasna-rezolucija-v ... m-pravima/
Koga briga, Bosna i Hercegovina nije islamska zemlja, a svacije pravo da prakticira vjeru na nacin koji zeli i po evropskim i po drzavnim zakonima.
Haman2

#109 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Haman2 »

Svako ima svoj ugao gledanja na neki poblem pa ni krscanska Evropa ne moze biti izuzetak. I ja ne dijelim neke stavove opsteprihvacene u islamskim zemljama kao sto ne dijelim stavove koje zastupaju neke stranke u krscanskim zemljama Evrope. Ima jedna definicija koja kaze " religija je stvar kulture a vjera stvar licnog izbora." Niti su svi muslimani, niti su svi krscani idealni ljudi.
mali jomu

#110 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote: Dobio si posten i iskren odgovor @Jomu i to oba. Jer nevolim lagat, nisam dobar u laganju itd. Sta ja mogu sto ti se nije svidio odgovor ili odgovori. A volim jednostavnost pa si dobio sto je vise moguce jednostavan odgovor i jednostavno brzi odgovor a to ne znaci da nisam nikako razmislio sta cu napisati.

Vidis @Jomu ja tebi ne bi rekao odj*b, jer nisam takav.
Nema ba tu nikakve iskrenosti.... kad se ljude naziva g'vnima, a svi smo ljudi, i svako pun svojih g.....

Vizionar 1985 wrote: Jednostavan, najjednostavniji odgovor bi bio. Izbace ih.

...cuj izbace ih, nisam znao,

e vidi sad ovo..., evo ti jedan iskren odgovor, procitao sam planinu knjiga na tri jezika da bih saznao teoriju sta raditi sa g'nima, onda sam katastrofa svukud licno iskustveno prosao... da bih to sve skontao, i opet svojim g'nima zamazem i sebe i sve okolo sebe... ponekad mi uspije da sastavim teoriju i praksu ali djaba, vazda vjetar miris nanese...

(Ne ljuti se... nema nista ni protiv tebe ni protiv ikoga, to mi samo vjetar moje nanosi kao i vazda....) :thumbup:
Sanjarko

#111 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

Pa @Jomu kako bi ti Karadzica i slicne nazvao drugacije. Onog Batka sto je ljude sjekirom ubijao i slicne njemu druge. Znam ja da su to psihopate ali drugi naziv za njih je kukolji, izrodi, g*vna ljudska, smr*dovi ljudski, ne znam zaboravit cu navest neki termin drugi kako se psihopate zovu, cak ni psihopate nije precizan termin za njih jer mnogi koji su psihopate za svog zivota nijednom drugom ljudskom bicu ne ucine nista nazao.

Podli ljudi, zli ljudi itd. Kako ih drugacije zvati i kako ih narod drugacije zove.
Sanjarko

#112 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

Znaci koliko ima losih, g*vana itd., medzu Muslimanima ima i medzu drugima. Nisam generalisao jer sam napisao dva puta da ovih koji nisu losi, g*vna itd., i medzu Muslimanima i medzu drugima ima vise.
Sanjarko

#113 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

A izuzetaka puno ima i u Muslimana i ne-Muslimana da nisu "g*vna".
Ali kazem ima opet izuzetaka mnogo, cak izuzetci su vecina izgleda i da mi se to ne cini.
Fatas za rijec a ne za kontekst.
Sanjarko

#114 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

Ispade jbt da ja sve ljude g*vnima nazva. Eto jesam @Jomu i ja sam isto covjek pa sam samim tim i ja g*vno.
mali jomu

#115 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote: Ispade jbt da ja sve ljude g*vnima nazva. Eto jesam @Jomu i ja sam isto covjek pa sam samim tim i ja g*vno.

Pa sidje tobra, sta mai...? :lol:
Haman2

#117 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Haman2 »

Zapadni nacin razmisljanja nije kompatibilan sa razmisljanjem istocnjaka.
Last edited by Haman2 on 02/07/2019 17:11, edited 1 time in total.
Haman2

#118 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Haman2 »

Naravno da načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima Zapada. Nacela zapada se temelje na zapadnoj filozofiji zivota i nacelima krscanstva. Filozofija zivota muslimana temelji se na nacelim Kur'ana i islamskoj filozofiji zivota.
Dakle, koliko nacela islama nisu kompatibilna sa ljudskim pravima Evrpe, toliko i krscanska nacela nisu kompatibilna sa nacelim zivota u islamskim zemljama. To je sasvim normalno, pa ne vidim potrebu otvaranja naslova na ovu temu. To samo pokazuje koliko je nase misljenje liseno logickog zakljucivanja.
mali jomu

#119 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Haman2 wrote: Naravno da načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima Zapada. Nacela zapada se temelje na zapadnoj filozofiji zivota i nacelima krscanstva. Filozofija zivota muslimana temelji se na nacelim Kur'ana i islamskoj filozofiji zivota.
Dakle, koliko nacela islama nisu kompatibilna sa ljudskim pravima Evrpe, toliko i krscanska nacela nisu kompatibilna sa nacelim zivota u islamskim zemljama. To je sasvim normalno, pa ne vidim potrebu otvaranja naslova na ovu temu. To samo pokazuje koliko je nase misljenje liseno logickog zakljucivanja.

... znas li ti uopste o cemu pises? :mrgreen:
Haman2

#120 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Haman2 »

Naravno da znam, samo ti ne mozes da razumijes zivot, jer nemas potrebno drustveno-politicko obrazovanje. Nemas obrazovanje iz filozofije, logike, psihologije pa i sociologije. Bez tog znanja ti si nesposoban razumjeto sve ono sto se oko tebe desava. Tebi se samo prividja da nesto kao razumijest ali tvoji komentari su povrsni i da ne nabrajam dalje.
Sanjarko

#121 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Sanjarko »

mali jomu wrote:
Vizionar 1985 wrote: Bjez ba. :vozdra:
Tobra, ne kreci od tudjeg smrada, vec kreni od svog pa ces se pronaci... :vozdra:
Ma ja ba. Ja sam smrad. :-) Hvala ti sto me pocasti. :thumbup:
mali jomu

#122 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Haman2 wrote: Naravno da znam, samo ti ne mozes da razumijes zivot, jer nemas potrebno drustveno-politicko obrazovanje. Nemas obrazovanje iz filozofije, logike, psihologije pa i sociologije. Bez tog znanja ti si nesposoban razumjeto sve ono sto se oko tebe desava. Tebi se samo prividja da nesto kao razumijest ali tvoji komentari su povrsni i da ne nabrajam dalje.

Da znas, (imalo...) ne bi ono napisao...
mali jomu

#123 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Vizionar 1985 wrote:
mali jomu wrote:
Vizionar 1985 wrote: Bjez ba. :vozdra:
Tobra, ne kreci od tudjeg smrada, vec kreni od svog pa ces se pronaci... :vozdra:
Ma ja ba. Ja sam smrad. :-) Hvala ti sto me pocasti. :thumbup:

cccccc..... :vozdra:
Edvin21

#124 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by Edvin21 »

bilo koji vjerski zakon je nekompatibilan sa sekularnim pravom, dobro jutro kolumbo

nema više inkvizicije niti će biti nekih šerijatskih sudova u Evropi. Kome je do šerijata nek ide u Saudijsku Arabiju, Afganistan, Iran
mali jomu

#125 Re: Rezolucija Vijeća Evrope: načela Islama nisu kompatibilna s ljudskim pravima

Post by mali jomu »

Edvin21 wrote: bilo koji vjerski zakon je nekompatibilan sa sekularnim pravom, dobro jutro kolumbo

nema više inkvizicije niti će biti nekih šerijatskih sudova u Evropi. Kome je do šerijata nek ide u Saudijsku Arabiju, Afganistan, Iran

ccccccc ovo je ona stara "ako ja ne vjerujem ima svi da ne vjeruju... ima da bude samo kako ja kazem ili nikako " :mrgreen:

isto je i sa vjerovanjem... "..... samo je onako kako ja kazem ili nikako" :mrgreen:
Post Reply