Pošto se ovdje skuplja raja koju interesuju auta, tehnika itd, i znaju o tome zar nije red da probamo nešto promjeniti u ovoj evropskoj crnoj rupi?
Da se dijasporci ne uvrjede, ali ovdje oni baš nemogu pomoći jer žive u uređenim državama sa uređenim tržištima!
Koliko ste puta pročitali u novina "sletio sa puta iz neutvrđenih razloga", "prešao na drugu stranu ceste" itd, itd?
Milion!
Ljudi naše ceste su postale "UBICE" ali ne zato što vozači jurcaju u kantama, nego zato što te iste kante imaju "falširane" rezervne djelove i gume koje su proizvedene u afganistanu!
Evo par mojih iskustava sa rezervnim djelovima.
1. Na svom prošlom autu sam stavi jednom pločice na prednje diskove renomiranog proizvođača QH. S obzirom da je to izuzetno kvalitetna marka nisam sumnjo u kvalitet, a za kopiju sam zaboravio. Elem, na auto-putu sam zbog udesa moro kočiti naglo sa oko 200 km/h, i ok, stao sam, ali malo klimavo, poslije toga su mi kočnice tresle! Kada sam otvorio kočiona klješta pločice su ispale iz klješta, a bile su prepolovljene na dva djela!!!
Onda, imao sam strašnih iskustava sa uljima! Ja volim da experimentišem sa uljima, kupujem izuzetno kvalitetna ulja! Elem, isto tako sipo sam Castrol GTX3 Protec ljeti a zimi Castrol Magnatec 10W40, i super sve je bilo OK, dok jednom u jednoj prodavnici nisam kupšio to ulje! kada je auto prešlo 1000 km falilo je 1 litra ulja
Mislio sam da je mašina,ali auto je išlo super, nije pušilo, itd! Kada sam skinuo crijevo koje vodi iz zračnog filtera u usisnu granu imao sam šta vidjeti! Emulzija od isparavanja ulja!
Izbacio sam to ulje, i kupio Shell 15W40, i ISTO!
Tada sam nasuo OLMa ulje koje je upola jeftinije, i prešao 10.000 KM i izbacio isto to ulje žute boje, i iste količine koje sam usuo (možda je 1dcl falilo)!
Uglavno, zar nije red da ti naši vrsni auto novinari počnu se baviti ovom temom?
Zar zastupnici Cstrol-a, Shell-a, Total-a, Valvoline-a, Elf-a, Esso-a, itd, itd, ne bi trebali u novinama objaviti gdje njihove proizvode (prodavnice) možemo kupiti, a da oni garantuju da je originalno ulje, jer očito u ovoj "državi" neko se igra sa životima vozača i saputnika?
Neki dan sam kupovo zupčasti remen za svoju Vectru (98g) i kaže mi frajer u prodavnici: Joj nemamo za 2.0 motor, ali evo ima od 1.6 može i on, jest uži (umjesto 24 taj je 20mm) ali nema to veze važno je da nije širi i da ima isto zubaca
Mežete misliti te stručnosti, i ok, meni nije mogo prodati, ali će tako prodati nekom laiku, i šta onda? Ode mašina u PM, a da ne govorimo da se to desi u preticanju itd!
Stoga, imal kakvih konstruktivnih prijedloga da malo uvedemo reda u ovo naše crno tržište?
Pa zar može biti dobra krajnica od 9KM, to sam neki da vidio, i joše me čovjek ubjeđuje da je "ORIGINAL"