REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
-
Truleks Krpa
#1 REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
BIH je zemlja sa velikim prirodnim resursima, plodnim tlom, rijekama, rudnim bogatstvima, šumama.. A na sve to jedva 3-4 miliona ljudi.
Zemlja u kojoj bi se po čistoj matematičkoj računici moglo živjeti bez većih problema. Isto tako, realnost je da je BIH danas najveća rupa u Evropi, po mnogim ekonomskim parametrima, odmah uz Moldaviju i Kosovo čini evropsko dno.
Šta se to prvo treba promjeniti (politika, ekonomija, svijest ljudi, obrazovanje.. šta prvo?) da bi se Bosna dovela na nivo recimo jedne Norveške? Da li bi to radom i trudom sva 3 naroda u budućnosti bilo moguće ili je to čista utopija?
Zemlja u kojoj bi se po čistoj matematičkoj računici moglo živjeti bez većih problema. Isto tako, realnost je da je BIH danas najveća rupa u Evropi, po mnogim ekonomskim parametrima, odmah uz Moldaviju i Kosovo čini evropsko dno.
Šta se to prvo treba promjeniti (politika, ekonomija, svijest ljudi, obrazovanje.. šta prvo?) da bi se Bosna dovela na nivo recimo jedne Norveške? Da li bi to radom i trudom sva 3 naroda u budućnosti bilo moguće ili je to čista utopija?
Last edited by Truleks Krpa on 03/05/2013 14:11, edited 2 times in total.
- cyprus
#2 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Prvo, mi smo resursima srednje bogata zemlja, ništa specijalno... A drugo, resursi i nisu neophodni za ekonomski razvoj... Pametne države uvoze sirovine, a izvoze gotove proizvode... Fukare se oslanjaju na izvoz vlastitih resursa... A šta nam je potrebno za razvoj? Pa pamet, vizija, plan, ideje, stabilnost i naravno regionalni razvoj...Truleks Krpa wrote:BIH je zemlja sa velikim prirodnim resursima, plodnim tlom, rijekama, rudnim bogatstvima, šumama.. A na sve to jedva 3-4 miliona ljudi.
- JohnnyS
#3 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Pola Norvežana dovest u BiH, pola stanovnika BiH preselit u Norvešku. Tako će se srozati norveški nivo, a podignuti bosanskohercegovački i naći će se na sredini...
- uglavnomja
#4 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
jah, eto dok nisu dosli turci nije bilo ni bosne, ni have, ni zemlje ni vode ... nicega, pogotovo nije bilo ljudi
on topic: revolucijom sigurno ne!
dva problemcica: mentalitet i nafta
svaki milimetar zemlje (koja je prilicno neplodna i nezaledjena 5 mjeseci godisnje) je obradjen i zasijan i drzava daje ogromne poticaje za poljoprivredu i stiti je, zabrabnjen je uvoz svega sto norveska moze sama proizvesti u tim mjesecima kad to sazrijeva.
zatim briga drzave za kokuze, za beskucnike ... toga nema. ko ne moze da radi ima dovoljno za krov nad glavom, hranu i rezije.
ima svega ... duga lista.
on topic: revolucijom sigurno ne!
dva problemcica: mentalitet i nafta
svaki milimetar zemlje (koja je prilicno neplodna i nezaledjena 5 mjeseci godisnje) je obradjen i zasijan i drzava daje ogromne poticaje za poljoprivredu i stiti je, zabrabnjen je uvoz svega sto norveska moze sama proizvesti u tim mjesecima kad to sazrijeva.
zatim briga drzave za kokuze, za beskucnike ... toga nema. ko ne moze da radi ima dovoljno za krov nad glavom, hranu i rezije.
ima svega ... duga lista.
-
saja_dj
#5 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Dovest norvezane, otjerati sve ostale narode, nema druge.Truleks Krpa wrote:BIH je zemlja sa velikim prirodnim resursima, plodnim tlom, rijekama, rudnim bogatstvima, šumama.. A na sve to jedva 3-4 miliona ljudi.
Ili raspitati se kod NASA-e ima li kakva terapija celija, recimo da poveca IQ i sl.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
NI manje ni više nego Norveška
Kad je Norveška zadnji put ratovala? Hoću reći, kad je Norveška zadnji put sravnjena sa zemljom?
Kad je BIH pronašla naftu?
itd, itd...
Kad je Norveška zadnji put ratovala? Hoću reći, kad je Norveška zadnji put sravnjena sa zemljom?
Kad je BIH pronašla naftu?
itd, itd...
- cyprus
#7 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Normandiju?
Joj levata...
- mO k3
#8 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Kakve veze ima Norveška i normandija ? 
-
detroit-mercy
#9 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Mislis da se kurcom ne mrda a da se dobro zivi, i koji je to matematicki proracun iz koga si izvukao zakljucak da bi se trebalo dobro zivjeti, Kosovo je sto se tice rudnog bogatstva mozda i bogatije od BiH pa nesto ne vidim veliki napredak.Ne vidim nesto velike koristi od izvoza balvana, sirovina, polupreradjevina ili proizvoda u kojima udio intelektualnog rada nizak. Ali neka, vjerovatno se tek brucos do kraja studija ces nauciti.Truleks Krpa wrote:BIH je zemlja sa velikim prirodnim resursima, plodnim tlom, rijekama, rudnim bogatstvima, šumama.. A na sve to jedva 3-4 miliona ljudi.
Btw, dje nadje Norvesku, nama da je doseci Cesku, Poljsku ili Slovacku bila bi puna saka brade
-
cindrlimindrli
#10 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Ja bih bio sretan da kako stignemo Cesku, no kako nam je mentalitet pupa-hava, bojim se da cemo uskoro ganjati
Kongo.
Kongo.
-
stari grad Visegrad
#11 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Moze BIH doci do Norveske, sve je ostvarivo. Nije problem doseci razvijenu zemlju. Problem je sto to Bosanskohercegovacki Srbi i Bosanskohercegovaci Hrvati to ne zele. Oni zele da razbiju BiH. U takvoj okolini i teznjama nema smisla da napisem niti jedan korak kako do napredka. Jer je to dzaba utroseno vrijeme. Naci ce se masa minera, i zato ne zelim trositi ni vrijeme ni rijeci. nekad sam pisao ideje na drugim sajtovima. Moje ideje su pokradene od neprijatelja. I zato kapak do boljih vremena.
-
LaBomba
#12 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
BiH da se uredi i pospremi bi bila najugodnije mjesto zivljenja u svijetu.
-
detroit-mercy
#13 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Jah, zato su kantoni bez Srba i Hrvata tako razvijeni ko zajednica Svicarskih kantona. Evo ti nasi zapadni susjedi Hrvatska i Slovenija nemaju problem Srba i Hrvata, ekonomsko i infrastrukturno puno razvijeniji pa opet prdnuli u sisu. Osim ako si ti stvarno neki genije koji bi nas digao na neki visi nivo, mada cisto sumnjam jer da si takav genije danas bi iza sebe imao korporaciju neto poput Apple i Steve Jobsstari grad Visegrad wrote:Moze BIH doci do Norveske, sve je ostvarivo. Nije problem doseci razvijenu zemlju. Problem je sto to Bosanskohercegovacki Srbi i Bosanskohercegovaci Hrvati to ne zele. Oni zele da razbiju BiH. U takvoj okolini i teznjama nema smisla da napisem niti jedan korak kako do napredka. Jer je to dzaba utroseno vrijeme. Naci ce se masa minera, i zato ne zelim trositi ni vrijeme ni rijeci. nekad sam pisao ideje na drugim sajtovima. Moje ideje su pokradene od neprijatelja. I zato kapak do boljih vremena.
-
detroit-mercy
#14 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Zasto bi bila ugodnije mjesto zivljenja od Svice, Slovenije, Hrvatske, Austrije ili neke druge zemlje, sta je to sto mi imamo a drugi nemaju.LaBomba wrote:BiH da se uredi i pospremi bi bila najugodnije mjesto zivljenja u svijetu.
-
LaBomba
#15 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Od Norveske je BiH sigurno ugodnija za zivjeti. Ja sam u Skandinaviji pa znam i govorim iz perspektive naseg covjeka, dakle ne moze nasem Bosancu nikako biti ugodnija neka druga zemlja od BiH. Imamo sve uslove, od klime do prirodnih resursa, glavni grad okruzem planinama tako idealni za zimski turizam, pa nisu nas bezveze izabrali za Olimpijadu 84, a malo koja zemlja ima prirodne uslove za OI, onda imam o interesatnu klimu, samo 3 sata od Sarajeva imamo pravu mediteransku klimu, izlaz na more. Sam nacin zivota nam je normlaniji nego u skandinavskim zemljama, osim sto kod nas nema posla. Imo bi jos pisat al neda mi se.detroit-mercy wrote:Zasto bi bila ugodnije mjesto zivljenja od Svice, Slovenije, Hrvatske, Austrije ili neke druge zemlje, sta je to sto mi imamo a drugi nemaju.LaBomba wrote:BiH da se uredi i pospremi bi bila najugodnije mjesto zivljenja u svijetu.
- animals
#16 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Cuj normalniji zivot nego u Skandinavskim zemljama..pa da vjerovatno normalan i ugodan za kriminalce, ubice, besposlicare i takve sa mozgom ko u tebe..LaBomba wrote:Od Norveske je BiH sigurno ugodnija za zivjeti. Ja sam u Skandinaviji pa znam i govorim iz perspektive naseg covjeka, dakle ne moze nasem Bosancu nikako biti ugodnija neka druga zemlja od BiH. Imamo sve uslove, od klime do prirodnih resursa, glavni grad okruzem planinama tako idealni za zimski turizam, pa nisu nas bezveze izabrali za Olimpijadu 84, a malo koja zemlja ima prirodne uslove za OI, onda imam o interesatnu klimu, samo 3 sata od Sarajeva imamo pravu mediteransku klimu, izlaz na more. Sam nacin zivota nam je normlaniji nego u skandinavskim zemljama, osim sto kod nas nema posla. Imo bi jos pisat al neda mi se.detroit-mercy wrote:Zasto bi bila ugodnije mjesto zivljenja od Svice, Slovenije, Hrvatske, Austrije ili neke druge zemlje, sta je to sto mi imamo a drugi nemaju.LaBomba wrote:BiH da se uredi i pospremi bi bila najugodnije mjesto zivljenja u svijetu.
- animals
#17 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Da ko sto rece onaj, onaj dio gdje zive Bosnjaci lici na Svicu..provaljivas se..BiH, drzava tri naroda, koja su stoljecima zivjela jedni pored drugi, nikada jedni sa drugima, zato se i desava sve sto se desava.I da uvijek smo bili necija kolonija..i Bolje bi odgovarao naslov, cija smo sljedeca kolonija--stari grad Visegrad wrote:Moze BIH doci do Norveske, sve je ostvarivo. Nije problem doseci razvijenu zemlju. Problem je sto to Bosanskohercegovacki Srbi i Bosanskohercegovaci Hrvati to ne zele. Oni zele da razbiju BiH. U takvoj okolini i teznjama nema smisla da napisem niti jedan korak kako do napredka. Jer je to dzaba utroseno vrijeme. Naci ce se masa minera, i zato ne zelim trositi ni vrijeme ni rijeci. nekad sam pisao ideje na drugim sajtovima. Moje ideje su pokradene od neprijatelja. I zato kapak do boljih vremena.
- bh.tornjak
#18 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
[quote="Truleks Krpa"]BIH je zemlja sa velikim prirodnim resursima, plodnim tlom, rijekama, rudnim bogatstvima, šumama.. A na sve to jedva 3-4 miliona ljudi.
Šta se to prvo treba promjeniti (politika, ekonomija, svijest ljudi, obrazovanje.. šta prvo?) da bi se Bosna dovela na nivo recimo jedne Norveške? Da li bi to radom i trudom sva 3 naroda u budućnosti bilo moguće ili je to čista utopija?[/ quote]
hirurskim zahvatom,jarane......povadit iz nasih glava nase i ubacit norveske mozgove......
Šta se to prvo treba promjeniti (politika, ekonomija, svijest ljudi, obrazovanje.. šta prvo?) da bi se Bosna dovela na nivo recimo jedne Norveške? Da li bi to radom i trudom sva 3 naroda u budućnosti bilo moguće ili je to čista utopija?[/ quote]
hirurskim zahvatom,jarane......povadit iz nasih glava nase i ubacit norveske mozgove......
- dale cooper
#19 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Kratak odgovor: nikako. 
-
theTruePath
#20 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
skroz drugaciji narod i mentalitet,to ne mozes promjeniti za 5,10 godina vec treba 100,200
- SFRJ-Forever
#21 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Bolje bi vam bilo da razmislite kako ponovo obnoviti našu voljenu Jugoslaviju, jer je Jugoslavija bila primjer razvijene i jake države !!! Ove male banana republike nisu, niti će ikada biti u pravom smislu "države", već će uvijek biti nečije prčije !!!
Hajde sad zdravo !!!
Hajde sad zdravo !!!
- SFRJ-Forever
#22 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Ni jedna od ovih država (ma nisu ovo ni države, ma šta god ko govorio), nikad, a možda ni tada neće prestići moju Jugoslaviju !!! Nacionalisti - odjebite !!!
-
aladin
#23 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
I onda opet cekat nekog novog Milosevica koji ce pokusati praviti veliku srbiju. Hvala na ponudi ali radije podijeljen nego cekati novi pokolj.SFRJ-Forever wrote:Ni jedna od ovih država (ma nisu ovo ni države, ma šta god ko govorio), nikad, a možda ni tada neće prestići moju Jugoslaviju !!! Nacionalisti - odjebite !!!
Koliko je Jugoslavija bila stabilna drzava u demokratskom okruzenju pokazali su nam prvi "demokratski izbori"
- uglavnomja
#24 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
SFRJ-Forever wrote:Bolje bi vam bilo da razmislite kako ponovo obnoviti našu voljenu Jugoslaviju, jer je Jugoslavija bila primjer razvijene i jake države !!! Ove male banana republike nisu, niti će ikada biti u pravom smislu "države", već će uvijek biti nečije prčije !!!
Hajde sad zdravo !!!
prije 50-60 godina juga je pomagala norvesku
dok nisu nasli naftu bili su sirotinja, masa norvezana je iselila u ameriku, nije bilo stanova, itd... a uz sve ekonomske probleme tu je i klima
drugi par opanaka je da se i nadje nafta u bosni, bosanci bi i to razhebali
namjerno pisem bosanci, jer bosnjaci, srbi i hrvati su osnova zasto je stanje kakvo je, one druge dvije strane su babroge onoj trecoj, uzajmano se hrane mrznjom i strahom, a u biti dovodi do ovog status quo stanja i dok god ljudi budu razmisljali krivi su drugi i treci, a politicari i vjerske poglavice se bogate, nema naprekta.
- SFRJ-Forever
#25 Re: REVOLUCIJA - Kako Bosnu dovesti na NORVEŠKI NIVO?
Ušuti ti !!! Kakve to gluposti pričaš ?! Ispade sad' da su svi Hrvati i svi Srbi krivci za ovakvo stanje u BiH !!!stari grad Visegrad wrote:Moze BIH doci do Norveske, sve je ostvarivo. Nije problem doseci razvijenu zemlju. Problem je sto to Bosanskohercegovacki Srbi i Bosanskohercegovaci Hrvati to ne zele. Oni zele da razbiju BiH. U takvoj okolini i teznjama nema smisla da napisem niti jedan korak kako do napredka. Jer je to dzaba utroseno vrijeme. Naci ce se masa minera, i zato ne zelim trositi ni vrijeme ni rijeci. nekad sam pisao ideje na drugim sajtovima. Moje ideje su pokradene od neprijatelja. I zato kapak do boljih vremena.
Samo mi reci, koje birao ove političare iz ovih stranaka u zagradi na izborima (SDA, SDP, HDZ, HDZ 1990, SNSD, A-SDA, SBB itd) ? Ko ?! Narod !!! Narod ja ti kažem !!! Hrvati su glasali (ne svi) za HDZ I HDZ 1990, Bošnjaci za SDA i A-SDA (ne svi), Srbi za SDS i SNSD (opet kažem, ne svi), a oni koji žele nekakav suživot su glasali za SDP, SBB (opet kažem, ne svi). I sada se buniš što je ovakvo stanje kakvo je u državi BiH (samo jedna od banana republika), a glasali ste za iste lopove koji su vas i doveli do ovoga !!! Ja ne znam šta si ti po nacionalnosti i vjeri, ali kako si gore izjavio da samo Hrvati i Srbi ne žele da bude bolje u državi BiH, predpostavljam da si jedan od onih koji toliko vole BiH, a opet glasaju za iste kretene koji su vas i doveli do ovoga !
Kratka analiza stranaka u BiH:
- SDA: Kriminalno-zločinački klan, sa dosijeom većim od galaksije Andromeda. Sastavljena od skupine iskusnih zločinaca i kriminalaca, koji kradu narod ( u ovom slučaju Bošnjake-muslimane, ali u biti kradu sve narode), koji veze nemaju o vođenju države, imaju slabu govornu kulturu, pojedinci ni osnovnu školu nisu završili, neki su ubijali i činili zločine po ratu, ali glupi narod opet glasa za njih, jer narod još uvijek vjeruje da se oni bore za njih (konkretno mislim na Bošnjake muslimane) i da će im biti bolje sa njima !!!
- A-SDA: Ogranak kriminalno-zločinačkog klana SDA, samo su ovi dobili zadatak da još više sjebu narod, da još više pokradu novca i da još više "osnaže" (ovo osnaže protumačite kao sjebu) Bošnjački narod (ali i sve ostale, samo što su im njihovi simpatizeri prvi na redu), koji su i onako pokrali i skoro uništili. Ali ne, narod ove fašiste još uvijek podržava, a kada shvate da su zajebani i to žestoko, tada će biti prekasno.
- SDP: Još jedan od kriminalno-zločinačkih klanova, u kojem se nalaze ljudi koji tvrde da se zalažu za socijalizam, a u stvari veze s' socijalizmom nemaju. Za razliku od stranaka SDA I A-SDA ovi su se koncentrisali na ljude svih nacionalnosti ( bar tako kažu), a opet imaju isti cilj kao i ove prethodne dvije, a to je da još više razore i unište narod i njihovu imovinu !
- HDZ i HDZ 1990: Kriminalno-zločinački klan sličan strankama na prvom mjestu (po dvije stranke na svakoj strani), samo im je razlika u imenu. Ovi tvrde da se brinu za vitalni interes Hrvata, a u stvari rade isto ono što i prve dvije stranke, kradu narod ( u ovom slučaju najviše Hrvate, ali u biti kradu sve narode BiH) !!!
- SBB: Još jedan u nizu od kriminalno_zločinačkih klanova !!! Sastoji se od glasača i članova koji su bili i u prethodnim strankama (više kriminalnog iskustva imaju, pošto imaju članova pristiglih iz drugih partija). Ovi se kao brinu za sav narod, a u stvari ga pljačkaju kao i ove predhodne stranke, samo što to pljačkanje nazivaju "ulaganjem" u državu BiH.
- SNSD i SDS: Posljednje, ali ne i manje važne od ovih gore kriminalnih stranaka su i SNSD i SDS. Opet, ovdje je riječ o kriminalno-zločinačkim strankama, samo što ove dvije se najviše brinu za Srbe (opet je riječ o čistoj laži). Cilj im je isti kao i predhodnim strankama, samo što ove dvije imaju i Republiku Srpsku kao svoju igračku "kartu". Zločinci, kriminalci i ostali ljudi sumnjivog morala su dio ove "elite" (kao i u predhodnim strankama), koji veze o politici nemaju (ovo važi i za ostale stranke) i kojima je pljačka u genima i ona je njihov način života !!!
Ovo nije ni početak priče o ovim strankama, jer čovjek o njima može pričati danima bez prestanka i opet da ne kaže sve o njima !!! Ja se nadam da ću biti u mogučnosti da u sljedečim danima još napišem stvari, o ovim mafijaškim klanovima ili o "ribarima ljudskih duša" kako ja njih volim zvati !!!
A da, vjerske zajednice ili kako ih ja volim zvati klerofašističke organizacije, tijesno rade s' njima, pritom blagosiljajući sve kriminalne poslove koje oni obave, te na taj naćin još više uvlače nesporazum među narode !!!