Revizija privatizacije?

Post Reply

Smatrate li da treba izvrsiti reviziju privatizacije?

da
6
100%
ne
0
No votes

Total votes: 6

klif

#1 Revizija privatizacije?

Post by klif »

Sigurno necu naceti novu temu budem li pokusao iznova sagledati rezultate tranzicije i privatizacije koja je sprovedena u BiH. Vjerujem da su takva pitanja vec nebrojeno puta postavljena. Vjerujem da se mnogi nece ni osvrnuti na nesto sto je samo po sebi vec „okoncana stvar“. Bar za one koji su njome okoristili. A onim drugim se ionako nije moglo, a bogami nije ni trebalo pomoci. Vjerujem da cete sa blagim osmjehom na licu pomisliti kako sigurno ima zanimljivijih stvari na svijetu od saucestvovanja u „ispravljanju krivih drina“ i „utvrdjivanju notornih istina“sa nekim tamo zabludjelim forumasem - Gubitnikom.

Medjutim, imam potrebu da vam kazem da se licno osjecam prevarenim i pokradenim. To sto su generacije prije mene gradile i stvarale, jednostavno je ukradeno. Meni je ukradeno. I mojoj djeci. I znam da se oni koji su to do sada cinili, ne zaustavljaju. Znam, osjecam da sad, bas u ovom trenutku spremaju novu i jos bezocniju pljacku. Sprovedenu po zakonu. Po unaprijed utvrdjenim pravilima. Postavljenim od strane legalno i legitimno izabranih predstavnika naroda. I znam da se nece zaustaviti, dok jos bude postojalo bilo sto, sto je vrijedno njihovog truda.

Nemojte se ljutiti, ali sam imo uzasno jaku potrebu da vas pitam, da li se i vi osjaceate tako? Bar ponekad? I ima li smisla razmisljati o reviziji privatizacije?

P.S.Pitanje nije upuceno onima koji ce sa izrazom gadjenja i sazaljenja konstatovati postojanje jos jednog od, vjerujem, miliona onih koji nisu prepoznali istorijski trenutak „globalnih promjena“.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Da ne pominjem vec svima poznate pljacke (toliko poznate da se narod sazivio sa istima pa ni ne obraca paznju na njih), moram navesti samo dvije stvari koje mi padose na pamet - onako spontano...

Devizne knjizice ispunjene hiljadama i hiljadama maraka borcima Armije BiH
Certifikati...

Obje prevare napravili su Alija & comp. pred izbore da narodu zamazu oci i da isti ponovo zaokruzi pripadnike onih koji nam priredise "10 najtezih godina" :x

Dok su knjizice bile lizala za naivne (koji su tada ta lizala tako pohlepno prihvatili da ih nisu samo lizali nego naprosto pushili!), dotle su Certifikati doveli do rusenja svega onoga sto ekonomiju cini ekonomijom.

Za potrebe odrzanja vlasti, nije bagra prezala ni od cega, pa ni od toga da putem tih, za narod bezvrijednih, a za podobne kriminalce zlata vrijednih papirica, unisti milijarde dolara vrijednosti kapitala svake vrste koju je BiH imala!

Sto rece @Fair na jednoj temi, bagru treba za prsa... :x
danas

Post by danas »

sta reci?
ono sto je ostalo da cetnici i ustase nisu porusili i pokrali, "nasi" su poslije rata zdusno "privatizovali"...
da li se osjecam pokradena? ne, nimalo... :roll:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:sta reci?
ono sto je ostalo da cetnici i ustase nisu porusili i pokrali, "nasi" su poslije rata zdusno "privatizovali"...
da li se osjecam pokradena? ne, nimalo... :roll:
Samo jos jedan u nizu dokaza (mada ne vjerujem da ikoga vise i zanimaju, sto je zapravo nase najvece zlo) o tako lijepo sinhronizovanoj zajednickoj igri, zajednickom kolu koje gore pomenuti igraju oko nas jos od - vremenski ne tako davne 1990, ali po zlocinu, pljacki, razbojnistvu i rusilackoj snazi, godini koja djeluje kao da je bila jos u srednjem vijeku!.
danas

Post by danas »

izvinjavam se zici koji je vec postavio ovaj intervju, ali mislim da je relevantan i na ovoj temi... sa time, dodala bih, da je bosanska privatizacija mnogo gora od ove hrvatske...
VAN SUPEK, PISAC I FIZIČAR, GOVORI O ZAMKAMA GLOBALIZACIJE I KAPITALISTIČKOME FUNDAMENTALIZMU

KAPITAL PROTIV SVIJETA

Aris ANGELIS

FERAL TRIBUNE, 13. travnja, 2006.

Glavni promotori globalizacije u svijetu su taj neobuzdani kapitalizam, slobodno tržište i informatička revolucija. Globalizacija je prvenstveno u interesu financijskog kapitala. MMF, Svjetska banka i razne duge asocijacije tome služe. Vi morate uzeti u obzir kakav je položaj, na primjer, arapskih zemalja. Njima se javlja taj zapadni kapitalizam, koji uništava domaću proizvodnju, stvara kolonije i oni su nemoćni da se od toga obrane. Naravno da se u toj nemoći onda javljaju iracionalni protesti - terorizam. Posve je licemjerno kada jedan Bush stvara neku koaliciju protiv terorizma. Pa oni su stvorili terorizam

Ivan Supek, akademik, znanstvenik, fizičar, filozof i humanist, proslavio je 8. travnja 91. rođendan, no još uvijek sanja o jednom boljem svijetu, a glavnog protivnika vidi u ? globalizaciji.

- Jedan bauk kruži svijetom, bauk globalizacije?

- Nakon 2. svjetskog rata mi smo mislili da jedno novo, bolje svjetsko društvo treba početi s razoružanjem. Stvarani su mnogi mirotvorni pokreti, međutim dogodilo se ono što smo mi najmanje htjeli. Počela se stvarati globalizacija na bazi kapitalizma. Slobodno tržište i informatička revolucija stvorili su jedan kao zajednički svijet, ali taj je svijet pun nepravdi i suprotnosti. Umjesto da smanjuje, globalizacija povećava razlike između bogatih i siromašnih, tako da jedna petina čovječanstva živi bogato i komforno, a ostali svijet živi na rubu bijede. Očito je da se ta nepravda, koja je povijesno stvorena, globalizacijom povećava, i to leži u biti kapitalizma.

Nakon što je propao Sovjetski Savez i taj čitavi Istočni blok, zavladala je doktrina liberalizma, a taj liberalizam nije bio u smislu Johna Stuarta Milla, osnivača liberalizma, koji je bio usklađen sa socijalnim pravima, nego je on naprosto jedan brutalan kapitalizam i slobodno tržište, gdje moćni industrijski imperiji uništavaju sve slabije tehnizirane privrede. I zato je Treći svijet, koji je bio tehnički zaostaliji, došao u još goru situaciju, a oni bogatiji su postali još bogatiji. Na kraju kapitalizam srlja u ratove kako bi osvajao nova tržišta i strateške pozicije, kako bi osigurao sebi bolju opskrbu sirovina. Tako da ta globalizacija ustvari vodi jednom samoubojstvu čovječanstva. Na kraju će nekoliko velikih kompanija moći čitav svijet namiriti, a svi ostali neće imati posla, ni novaca da kupe tu silnu robu.

- Česta posljedica tranzicije, kod zemalja koje su prešle na kapitalizam i slobodno tržište, bilo je uništavanje domaće privrede, kako bi velike svjetske kompanije mogle prodavati svoju robu.

- Slobodno tržište je najveća prevara liberalne doktrine. Mislilo se da će zakoni tržišta uskladiti ponudu i potražnju, što će dovesti do nekakve pravde, s time da sposobniji pobjeđuju. To je bila vizija Millsa i Smitha za jedan zatvoreni svijet i oni nisu uzeli u obzir da će silan razvoj znanosti i tehnike stvoriti, s jedne strane, moćne industrijske imperije, a s druge strane će biti ostali. Oni nisu shvatili da će slobodno tržište biti najveća katastrofa za čovječanstvo. Ako se ta nepravda održi to će biti trajna napetost i stalni sukobi.

Najveća prevara

- Tko su, po Vama, glavni zagovornici i promotori globalizacije?

- Glavni promotori globalizacije u svijetu su taj neobuzdani kapitalizam, slobodno tržište i informatička revolucija. Globalizacija je prvenstveno u interesu financijskog kapitala. Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i razne duge asocijacije tome služe. Vi morate uzeti u obzir kakav je položaj, na primjer, arapskih zemalja. Njima se javlja taj zapadni kapitalizam, koji uništava domaću proizvodnju, stvara kolonije i oni su nemoćni da se od toga obrane. Ni vojno, ni ekonomski. A ljudi su ponosni, ne žele biti u podjarmljenom položaju. Naravno da se u toj nemoći onda javljaju iracionalni protesti - terorizam. Terorizam je naprosto posljedica te nejednakosti koja je nastala u svijetu. Posve je licemjerno kada jedan Bush stvara neku koaliciju protiv terorizma. Pa oni su stvorili terorizam. Šta preostaje stanovnicima tih zemalja, muslimanima, kao protuteža tom Zapadu, koji ih ekonomski iskorištava i uništava i stvara osjećaj nejednakosti.

Njima ostaje jedina podrška u religiji. I tamo se javlja jedan vjerski, muslimanski fundamentalizam, a u tome fundamentalizmu onda "cvjetaju" teroristi. I tu Zapad nije nevin. Ja to zovem kapitalistički fundamentalizam, gdje je sve bazirano na slobodnom tržištu i profitu, a druge vrijednosti nisu važne. Kapitalizam očito vodi propasti.

- Profesore Supek gdje vi vidite izlaz iz takve situacije?

- Najprije treba obuzdati slobodno tržište, treba spriječiti da američka i druge moćne industrije osvajaju svijet. Amerika ne priznaje ekologiju, ne priznaje međunarodno kazneno pravo, jer želi svom kapitalizmu ostaviti slobodne ruke. Oni traže globalna prava, ali ne žele globalne obaveze. Mi smo još u 50-im godinama predlagali jedan globalni porez, na primjer, na sve međunarodne transakcije, od čega bi se financirali Ujedinjeni narodi, tako da oni ne budu ovisni i pod presijom velikih sila. Danas se Ujedinjeni narodi ne usuđuju istupati dovoljno energično, npr., protiv SAD, koje su prekršile povelju OUN kad su napale Irak. To je bila jedna obična prevara jer Irak nije imao oružje za masovno uništenje, prema tome nikakvog razloga nije bilo da se napravi invazija. UN su rekli da se to ne može učiniti, a Kissinger je rekao da si to SAD mogu dozvoliti, drugi ne. I izvršili su invaziju mimo UN-a. Čitava Bushova politika je jedna katastrofa za čovječanstvo.

"Komunistički pakao"

- Mnogi tvrde da je Hrvatska loše prošla u tranziciji.

- Mi smo imali divnu šansu. Hrvatska je imala radničko samoupravljanje, a to je, ja mislim, jedna vizija budućnosti. Mi smo mogli od radničkog samoupravljanja preći u postkapitalističko društvo. Čak jedan od zastupnika liberalizma Friedmans, kad je bio u Zagrebu je rekao: "Imate divnu priliku da pređete iz toga u jedan uređeni svijet", gdje postoji i tržište. Međutim šta se dogodilo? Ova grupa koja je došla na vlast, najprije je učinila da se ukine radničko samoupravljanje, kao najgora tekovina, kako su oni govorili "tog komunističkog pakla". A u stvari to je bila najpozitivnija stvar, ono najbolje što je bilo u prošlom sistemu. To radničko samoupravljanje nije funkcioniralo zbog totalitarizma partije. Da nije bilo partije ono bi procvalo i donijelo mnogo koristi Hrvatskoj. Dakle trebalo je ukinuti partiju, a ne samoupravljanje. A šta se dogodilo?

Oni su to najprije podržavili. To je bilo narodno vlasništvo, narod je to stvorio. Narodno, društveno vlasništvo postalo je državno, a onda je država, tj. oni koji su bili na vlasti, to podijelila. Te tvornice i poduzeća dobili su oni koji su bili, ja bih rekao, uz Tuđmana i njegovu grupu. To je bila jedna grupa koja je odmah uzela vlast. Većina od njih su bili nesposobni i to što su dobili su odmah prodali, uništili i radnike ostavili na cesti. Pretvorba je bila jedna obična pljačka. To čak nisu bili ni poduzetnici. To su bili obični razbojnici, koji su htjeli da se domognu zemljišta, terena i to poslije rasprodaju, briga njih! A najgore je bilo to, što bivša komunistička partija koja se prefarbala u socijal?demokratsku nije ni branila radničko samoupravljanje. Bila nas je tek nekolicina koja se usudila reći - pa zadržimo to samoupravljanje. Ja nisam nikada bio u Partiji, dapače, često sam bio i proganjan, ali i u bivšem režimu bilo je dobrih, poštenih i kvalitetnih ljudi koje je trebalo zadržati.

Novac i interes

- Biti političar danas je najkorisnije i najudobnije zanimanje. Istina imaju mali ugled, ali veliku moć!

- Današnje stranke i partije samo misle na interes, ali politika nije samo stvar interesa. Još je Aristotel rekao da politika treba služiti za opće dobro. Stranke su danas interesne grupacije koje samo misle kako bi sebe i svoje članstvo osigurali, a ne misle kako da društvu bude bolje. Politička profesija postala je gramzljivost za novcem i vlašću. Taj partijski parlamentarizam očito nije uspio.

A ti političari, "četverogodišnjaci", kako ih ja zovem, samo misle na kratkoročne interese. I na našoj političkoj sceni prevladao je novac i interes. Kriminalna djela su postala dio svakodnevice. Malo je važno kakve tko ideje i programe predstavlja jer ih se ionako ne drži. Glavne postaju interesne veze, bilo u zajedničkim poslovima bilo pronevjerama. Kad političari izgube moral, preobražavaju se u mafije koje se međusobno bore za vlast, slavu i bogatstvo, a svi zajedno pljačkaju narod, ne samo sadašnji nego i potomstvo. Političke stranke, vlasti i opozicija polemiziraju među sobom, ali najviše zbog zavaravanja javnosti, njihovi se prvaci dobro slažu. Ako zastupnici u saboru izglasaju kakav antisocijalni zakon, kao što se zbilo s pretvorbom, to još ne znači legitimnost ili opravdanost zakona. Moralna ili humanistička načela nadilaze ustave pojedinih država, oni koji izjednačuju zakon s moralom bit će skloni prihvatiti zločin.

- Vi, profesore Supek, planet Zemlju uspoređujete s brodom luđaka. Dok brod tone na brodu traje neobuzdano veselje, igra se, pjeva se, pleše...

- Globalizacija ljude zabavlja. Ljudi su izgubili ukus pa im se serviraju lažne i sumnjive kvalitete kiča, neukusa i zabave, pa i sporta, koji je svojom profesionalizacijom posve izopačio one lijepe vrline sporta. Sve preplavljuje kič jer već same škole ne šire dovoljno naobrazbu. Ako je mladež neobrazovana, onda joj i neki pjevač, koji se dere sa najprimitivnijom muzikom, može postati idol, jer oni nisu imali mogućnost da razviju svoj ukus. Nije to sve prirođeno, znate, sloboda, jednakost to su sve kulturne vrednote.

Ako vi kulturu uništavate, a globalizacija to uništava, gazi po tome, onda se narod zabavlja na najprimitivniji način. Vrijednosti treba promijeniti. Nije najvažniji profit, važno je da ljudi imaju zadovoljstvo u životu. Da im rad nije teret i muka, već zadovoljstvo. Ovo potrošačko društvo, to je jedna od najgorih epoha u povijesti Zapada, stvaraju se i izmišljaju sve moguće potrebe samo da bi ljudi kupovali i to kupovali gluposti. Gramzivost i želja za profitom danas vladaju svijetom.

Post by Mr_M »

Ta privatizacija je u velikom djelu protekla po sistemu "pojeo zec magarca", a nazalost ce tako biti do kraja.
Inace je takva praksa u regionu uobicajna.
Smatram da nije u redu to sto se radi, medjutim ne postoji puno nacina da se isprave gluposti koje su pravljene.
senada

Post by senada »

kako se priblizava vrijeme izbora tako ce nam njihovo velicanstvo sdaovci, ili njihovi nove gradjansko infuzione otopine, dati casno predizborno obecanje kako ce se licno, personalno, kolektivno i osobno obracunati sa kako svim "tamo necijim" kriminalom, korupcijom i dakako sa kriminalnom privatizacijom... :roll:
... pa da se malo podsjetimo... da se nikad ne zaboravi ko su sve te stare i nove nase demokrate... podsjetimo se njihove velike posljednje bitke "za" drzavu i njene narode...
ARHIVA DANI 177

(G)eto bas hocu!

Zasto je predizborna kampanja SDA zasnovana na ksenofobiji i samoci?

Pise: Nerzuk Curak

Ne bi trebalo potcijeniti SDA. Za deset godina vlasti njeni kljucni ljudi navikli su na fotelje. Od naroda im treba podrska za jos cetiri godine "krivog srastanja". Bjanko je ne mogu dobiti. Naprotiv, crna stvarnost domovine upucuje na plebiscitarni poraz. Da do toga ne bi doslo, SDA je zapocela agresivnu predizbornu kampanju. Cilj je propagandnom agresijom negativne predodzbe o SDA ponistiti i uputiti biracu sugestivne poruke koje ce "nadglasati nepravdu i laz". Prevedeno na jezik stvarnosti, SDA trazi onu semantiku koja ce uspjesno ponistiti istinu o vladavini ove stranke, jer nadglasati navodnu nepravdu i laz ustvari znaci nadglasati istinu koja suvise jasno nudi mracne dokaze politickog, ekonomskog, socijalnog i kulturnog karaktera. Dakle, pred SDA je tezak zadatak: kako stvarni i tacni govor o njenoj vladavini proglasiti laznim i opasnim za vitalne nacionalne interese bosnjackog naroda?

Propagandni stratezi ove stranke u trenutku ingenioznog redukcionistickog nadahnuca procijenili su da se narod moze pridobiti na KSENOFOBIJI. Bravo, SDS!

Zid
Jedna strasna poruka upakovana u njeznost promice ovih dana pred nasim ocima trazeci od prolaznika da se identifikuju, da osjete, da kazu - SDA, kako to odgovorno zvuci!

Djevojcica. Andjeo nad Bosnom. Nevinost. SDA plakat. Poruka odgodjene smrti: "Svi su svoje odabrali. A Vi?" Nakon sto je buducnost djevojcice uprljana ksenofobijom i strahom od drugog i drugacijeg (na ovo bi SDA apologete rekli - pa gdje to pise, nema toga nigdje!), na dnu plakata ceka nas optimisticka poruka: "Mislimo na buducnost nase djece!"

Malo je kazati licemjerje, malo je podvesti ovo pod hipokriziju, ovo je intervencija lose proslosti u bolju buducnost: Dragi nasi Bosnjaci, da bismo opstali, moramo istrajavati na principu podjele drzave. Da bi djevojcica sa plakata imala buducnost koju joj sprema SDA, ona mora glasati za svoje, sto implicira da njena vrsnjakinja iz Doboja takodjer mora glasati za svoje, kao i djevojcica iz Livna. Kakva sjajna futura! Pa budimo konacno formalisti - izgradimo zidove da formom pojacamo sustinu! Mislimo na buducnost nase djece, odvojimo ih zidovima od slicnog svijeta, ne dozvolimo mijesanje naroda - mogli bi proisteci mijesani brakovi, mada je to nemoguce ako su vec svi svoje odabrali pa nam ostaje samo istoznacno etnicko reproduciranje, pa nam ostaje samo unietnicki seks, monoetnicka ljubav, simbolicka razmjena sa onima iza zida i, konacno, smrt. Divna buducnost ako svi odaberemo svoje.

Znaju li propagandni stratezi SDA sta ustvari porucuju?

Jesu li svjesni ljudskog bola u onima kojima svaki etnicki odabir mirise na geto, na Srebrenicu, na Shou… Ako cemo svi glasati samo za svoj SDA, svoj SDS i svoj HDZ, ima li tu vise mjesta za ljudsku intimu, za privatni zivot, ima li tu icega sem kolektivne razmjene, kolektivne odanosti totemu nacije? Ako svi glasamo za svoje, usitnjavanje bosanskog zemaljskog integriteta ce se nastaviti, ovi na ciju buducnost svojim plakatom misli SDA napustit ce zemlju, zivjet cemo u domovini staraca i kleptokratske politicke elite.

Prostor
Taman kad recentna istrazivanja javnog mnijenja kazuju da se nacionalisticka srpsko-hrvatska supstanca djelimicno umorila, SDA je revitalizira, hrani svojim pristajanjem na SDS i HDZ retoriku. Pa dobro, recite vise glasno, moji zeleni, da niste za BiH, nego za provizorij u kojem cete prosperitetno vladati svojima pa makar svoji zivjeli u getu od 25% bosanske teritorije (nema sta, jedna dobra Warszawa).

Recite da je plakatska poruka vasa istina, jer vi pozivate svoje da glasaju za svoje i tako usporavate povratak ljudi svojim kucama. Sta ce vam Bosnjaci u RS-u ako ce zivjeti tamo gdje su svoji glasali za svoje?

Divna slika, ne moze biti ljepsa oku Radovana Karadzica: jaki bosnjacki narod puca od duhovne snage, od kvaliteta i kvantiteta lebensrauma, od povijesne vitalnosti puca bosnjacki narod dok glasa za svoje, gusto naseljen u svom space lifeu od Zenice do Sarajeva…

Da, u pravu je Izetbegovic: jakoj Bosni treba jaki bosnjacki narod, slaboj slabi, i evo nas u slaboj Bosni sa slabim bosnjackim narodom kojemu se sugerira, porucuje, nudi da desetogodisnjim kreatorima svoje slabosti ponovo da glas, kako bi druge dvije nacionalisticke politike ostale jake, i ja zamisljam Sarovica (neki dan slusao sam ga dok na radio Fernu sipa otrov za otrovom sa potpredsjednickih usana) kako u zvanicnim prostorijama SDS-a drzi predmetni plakat SDA i urlice: "To Alija, to volim da cujem, svako za svoje, a sta drugo u zemlji u kojoj i sela nose ime Zlo. Zloselo…"

Majstori
Budimo eksplicitni. Poruka kojom se glasacima sugerira da je vec sve jasno i da su jedino Bosnjaci ostali neopredijeljeni je segregacijske prirode i upucuje na getoiziranu svijest stranackih inzinjera koji produciraju strah od drugog i drugacijeg kao temeljni postulat uspjesne buducnosti bosnjackog naroda. Upravo kada se strah od drugog i drugacijeg u odredjenoj mjeri poceo stisavati kod bosanskih Srba i Hrvata, SDA svojom jasnom ideoloskom porukom trazi od njih da ne napustaju svoj strah! Strah je uvezen iz Beograda i Zagreba, dakle vjestacki je i nametnut, a sada iz Sarajeva on se zeli uciniti prirodnim da bi potrajalo neprirodno stanje unutrasnje podjele.

SDA dvadesetak dana pred izbore vec zna da ce bosanski Srbi i Hrvati glasati za SDS i HDZ, a i ako nece, opet ce glasati za svoje, svi su oni svoji, samo Bosnjaci nisu svoji, a narocito to nisu ako glasaju za SDP ili neku drugu multietnicku stranku. Eto, to je ta etnicka suspregnutost jednog pokreta koji ne razumije da cak i ako ce svi odabrati svoje, za onu nacionalnu grupaciju koju SDA navodno predstavlja, trijumf SDP-a, LDS-a, BPS-a, u svakom je slucaju bolji od izborne pobjede SDA, koja bezocno instrumentalizira djecu za potrebe vjecnog trajanja vaznog uzroka bosnjacke tragedije - pristajanja na unutrasnju antipovijesnu i opcenito antiljudsku podjelu Bosne. To je SDA ulaganje u buducnost: nacionalno podijeljena Bosna i za nasu djecu. Bravo, majstori!

Sunce
Moze li Sarajevo biti lijepo kao Sarajke? Ne moze, ako je sudbina Grada vezana za politicki projekat etnicke ekskluzivnosti i utilitarne etnicke samodovoljnosti. Vratimo li se propagandnoj poruci - Svi su svoje odabrali. A Vi?, suocit cemo se sa jasnom prezentacijom jednog kulturnog koda: uniformnost. Ne moze cvjetati hiljadu razlicitih cvjetova ako je humus uvijek isti. Ne moze Grad biti lijep kao One jer glasanjem svi za svoje duh individualne razmjene biva unisten, tu se vise nema sta svoje licno pokazati i iznijeti na trpezu urbanog. Lijepe Sarajke nestaju pod pritiskom unilateralnog koda pa ako se, naprimjer, pretpostavi da ce svi Bosnjaci Sarajeva glasati za SDA, Sarajevo ne moze biti lijepo kao Sarajke, jer one se tad povlace, odustaju od svoje modne prezentacije koja, kako kaze Oscar Wilde, podaruje osjecaj sigurnosti veci nego ijedna religija. Ali u unificiranom politickom miljeu ljepota gubi sigurnost.

I zbog toga, zbog vrhunskog principa Estetike, smatram plakat sa porukom za svoje strasnim. On je tim strasniji jer je lijep sa svojom vizuelnom nevinoscu i laznim osjecajem nacionalne zastite.

Taj opasni plakat salje poruku o segregaciji, on se i ne htijuci naslanja na ono sto zeli srpska desnica kroz instrumentaliziranje mladih u Brckom, s ciljem gusenja bilo kakve ideje bosanske integracije kod buducih odraslih ove zemlje. S ovakvom idejnom prezentacijom, mitologija etnicko-religijske pripadnosti didakticki sankcionirana kroz propagandnu poruku SDA "u svojoj vjeri, na svojoj zemlji", siri se. Tekuca predizborna kampanja kulminirat ce etnickim autizmima. Zato se s punim pravom imamo zapitati: sta to SDA nakon svega moze uciniti za nas, pa da "padnemo" na "zavodljivost pripadanja"? Ne moze uciniti nista, ali bilo bi strasno pogresno povjerovati da mi mozemo uciniti nesto za SDA. Ne mozemo.

Odaberete li svoje, povjerujete li kao '90. da je vazno glasati za svoje, nema vam druge nego djecu sa sobom i put pod noge. Zadnja posta Ognjena zemlja. Ali sta cete ako vam dijete tamo daleko kaze: "Babuka, tata, stari, ovdje se od sunca nista ne vidi. Hocu nazad u geto!"

Pa ti sad glasaj za svoje! Glasaj za geto!

Objavljeno u broju 177 DANA, 20. oktobar / listopad 2000.
Post Reply