REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#5201 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote:
Tomahawk11 wrote:
Znam ja gdje su Baosici.
Rudnici su bili u Srbiji.

Milosevic je bio na celu drzave. Isto kao i Hitler.
Niko nije osudio Nijemce, pa ne bi trebalo ni Srbe.
Drzavu kao krivca da i da snosi posljedice. Drugacije nije ni posteno i u redu.

Mada, slazem se da ce tesko doci do kolektivne presude. Ne iz tih razloga, nego politickih. Nikom ne treba presuda Srbije za genocid, jer ce se shvatiti upravo tako kako ti pises.
Steta a trebalo je i trebalo bi jer ce se ovakve stvari ponavljati stalno......narod koji nije sprjecio dio svog naroda u vrsenju genocida je pomagac i saucesnik to mi sve znamo iz zadnjeg rata i zato treba neke stvari mjenjati u medjunarodnom pravu......
Ma dobro, ja to ne gledam tako.
Nema tog naroda gdje su svi naopaki i zli, jbg.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#5202 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Nurudin »

Republika Srbija je izvršila agresiju na BiH i imala je genocidnu namjeru nad Bošnjacima , tako
što će podržavati vojno i političko rukovodstvo rs-a, svim sredstvima. Njima će prepustiti prljavi posao
a oni će da im obezbjede oružje, mts, i čak da im zauzmu vojne pozicije sa kojih će moći da izvršavaju
etničko čišćenje seobe stanovništva ali i fizičko istrebljenje , kao u bosanskoj krajini.
Dakle, to je sami početak agresije , 92.godina i u to vrijeme , Srbija je najviše i najdirektnije umiješana.
Jedan od ključnih dokaza je interviju Kukanjca (ima na yt da ga ne stavljam opet) 1994godine, u kojem
govori jasni i precizno da mu je namjera i naređenje bilo da "zaokruži srpske zemlje" i da uradi pripreme
koje sam gore naveo...
Rs vojska je imala da odradi prljavi dio posla te 92godine i u Krajini su uspjeli, čemu svjedoče brojne masovne
grobnice kao i video snimci logora, bezbrojni svjedoci itd
U istočnoj Bosni, na nekim mjestima nisu uspjeli jer se uspjela konsolidirati bošnjačka odbrana, kao u Srebrenici,
Žepi i Sarajevu. Gdje god se odbrana uspjela uspostaviti , vojska rs nije uspjela u svojim genocidnim namjerama
i ostali su na početnim pozicijama okruženja , koje im je obezbjedila Kukanjčeva Jna .
Čak su neke pozicije uspjeli izgubiti i Kukanjac u istom interviju iznosi kritike zbog toga.
Tada se stvara pat pozicija i postaje očigledno da vojska rs-a nije uspjela da zauzme sve teritorije koje su
bile zacrtane, naročito te enklave u istočnoj Bosni. Jedino što im je preostalo jeste opsada ali i frustracija
neuspjehom koju su kompenzirali granatiranjem . Kad god bi branioci napravili neki uspjeh uslijedilo je
granatiranje iz osvete, kao kod Markala ili tuzlanske Kapije.
Dakle, oni su to radili iz čiste osvete, nema tu nikakvog racionalnog, vojnog ili taktičkog argumenta ili uzimanja
tih događaja kao protuargument jer jednsotavno takav čin nasilja nad civilima je besmislen. Da, besmislen je
i osvetničkii takvo je bilo djelovanje vojske rs-a, tokom trajanja svih opsada enklava.
Naravno da su branioci pokušavali da se deblokiraju ali uzimati to kao argument za ubijanje civila ili im
osporavati pravo da se probiju iz opkoljenih enklava , da se bore uopće , je groteskna logika .
Sama Srebrenica nije bila plan Miloševića, nego su se odnosi između njega i Karadžića i Mladića zaledili
nakon što je rs skupština odbila Vens-Owenov plan, a Milošević je insistirao da se plan prihvati i rat završi
jer : em je vidio da rs neće vojno pobijediti , em ga je međunarodna zajednica jako pritisnula da završi rat.
Mladić je bio silno frustriran svojim vojnim neuspjehom i Srebrenica je bilo mjesto gdje su se te frustracije
izbacile do kraja ....Na njihovu nesreću , postoje snimci egzekucija, postoje materijalni dokazi , grobnice ,
pa premještanje grobnica , ali da nekim slučajem nemamo tako očigledno jasnu situaciju i da nema baš
toliki broj žrtava , vjerovatno bi išli sa pričom da su se to pobile frakcije među muslimanima i da su oni
sami se to nešto pobili....Isto kao što genocid u Srebrenici nema nikakvog vojnog, političkog, taktičkog smisla
i potpuno je besmislen čin koji šteti samom srpskom narodu, isto je tako i sa Markalama i Kapijom.
Međutim, nekako je nemoguće ipak pripisati to Bošnjacima i nekom kolektivnom samoubistvu kad se
dželati znaju imenom i prezimenom, zna se ko im je plaćao i ko komandovao i kako su premještali grobnice.
Dakle , vojska rs-a je bila glupa, ostrašćena i zločinačka organizacija koju je do pred kraj rata na svaki
mogući način podržavala Srbija. Kad su vidjeli šta su uradili u Srebrenici, onda su počeli da se ograđuju .
Mislim da je Milošević kasno saznao za Srebrenicu i da bi spriječio Mladića u tome.
Međutim nakon zločina genocida, uradio je sve da im pomogne u zataškavanju i prikrivanju dokaza.
BHCluster

#5203 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BHCluster »

Duka Dizel wrote:
Šta fali bošnjačkom jeziku?
Pored cinjenice sto ne postoji?
spreca

#5204 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by spreca »

Tomahawk11 wrote:
Nisu svi....ali 95% i vise ih je bilo za ono sta se je radilo po Bih...ko nije bio to se vidi danas Cedo i neki oko njega , zene u crnom i RIJRTKI intelektualci.......e sad ti vidi jesul svi za osudu ..pomome jesu....oni sto su cinili zlodjela po Bih su imali podrsku drzavnog vrha i materijalnu i moralnu i logisticku i netreba zaboraviti veliku podrsku SPC i naroda .....nisam cuo da su bile neke demonstracije ili protesti 92-95 zbog rata u U biH pa i u HR
Tomahawk11
Globalni moderator

#5205 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

spreca wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nisu svi....ali 95% i vise ih je bilo za ono sta se je radilo po Bih...ko nije bio to se vidi danas Cedo i neki oko njega , zene u crnom i RIJRTKI intelektualci.......e sad ti vidi jesul svi za osudu ..pomome jesu....oni sto su cinili zlodjela po Bih su imali podrsku drzavnog vrha i materijalnu i moralnu i logisticku i netreba zaboraviti veliku podrsku SPC i naroda .....nisam cuo da su bile neke demonstracije ili protesti 92-95 zbog rata u U biH pa i u HR
Ma dobro, nisu ni po Njemackoj bile demonstracije, teska su to vremena bila, arkanovci su provodili silu i teror po Beogradu....naravno da ima svakakvog olosa i otpada....ali takvo vrijeme, ispravan glas se ili ne cuje ili se ni ne oglasava.
Ne mogu i necu da vjerujem da je na ovoj balkanskoj kaljuzi najvise otpada.
BHCluster

#5206 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by BHCluster »

VjecitiStudent wrote:
Pored cijele armije dobro plaćenih budžetlija, šta je još trebalo, da građani prave dodatna udruženja i čeprkaju u slobodnom vremenu?
Samo je u naučnom savjetu ove budžetske institucije njih 13 ...
Pa o njima i govorim ako nam smeta sto je SDA ovo pokrenula sada radi ovog ili onog razloga, gdjesu tu ovi sto sezovu opozicija abili su dio vlasti da pokazu sta je njihov doprinos reviziji? Na kraju krajeva ova revizija je finansirana od strane gradana ne institucija.
Sara03

#5207 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

Duka Dizel wrote:
ušće wrote:Tih hiljadu ljudi je završilo gdje...U raznim logorima
Oh izvinite to su ipak bili rudnici...
Neki kažu da su logori, a neki kažu da su prihvatni centri.

I neki Srbi tvrde kako Hanka Paldum voli štiklama gnječiti jaja zarobljenicima u logoru.

U svakom slučaju, u tim logorima nisu pobijeni kako bi se dalo pretpostaviti s obzirom na genocidnu nameru prema njima kao Bošnjacima.
:-) Divni su bili ti "prihvatni centri" ... za poželjeti.

Image
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#5208 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Nurudin »

Prihvatni centar Tomašica, rekreativni centar Manjača :roll:
To je samo dokaz te genocidne namjere. Da je riječ o klasičnom etničkom čišćenju, kao što je u Hrvatskoj urađeno
nad Srbima, jednostavno su mogli protjerati stanovništvo u pravcu Bihaća.
Međutim, oni su ljude zarobili, mučili , silovali i jedan dio pobili.
Sa vojnog ,političkog ili strateškog aspekta, potpuno suvišan i kontraproduktivan čin sa kojim su navukli na
sebe međunarodnu javnost. Dakle, genocidna namjera je u pitanju
hAZNADAR

#5209 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

KENJAC wrote:
Tomahawk11 wrote:
KENJAC wrote:Kako je smijesna i izforsirana ova polemika oko jezika.
Majku im njihovu ono oko Crnskog i Gorskog jezika uopste nije bila zajebancija.
....ja samo cekam nemire u Svedskoj i kolone Sveda sto traze azil u Gorazdu .
Smjesna je i konstantna uzurpacija bosanskog jezika, al se niko ne smije.
Mozda sam malo pogubljen. Mozes li mi reci kojim sam jezikom napisao ovaj moj post?
A kojim ti ?
Imamo danas skoro isti jezik sa tri imena. Zato sto smo dovoljno dugo zivjeli u Yu gdje je jezik standardizovan. Posto nema vise S-H jezika - jedino sto mozemo je vratiti stare nazive koji i po tradiciji i geografiji pasu. Ja srpski ne sporim. I zato nisam pogubljen.

I usput - drago mi je da se fasisti ovdje javljaju. Tek toliko da domaci antirevizionisti vide kome su blizi
kockakockica

#5210 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by kockakockica »

Samo ogromna mrznja moze natjerati nekoga da ti namece jezik, negira historiju i drzavu, negira narod i sve sto je u vezi sa nama. Njihovi mediji nazivaju nas jezik "bosnjacki", dok nas narod nazivaju Muslimanskim narodom iako je potpuno jasno da musliman nije jednako narodnost. Muslimani su braca po vjeri, dok Bosnjaka ima razlicitih vjera. To je jedan smisljen projekat za koji je potrebno odobrenje iz vrha drzave, jer ucestvuju svi zajedno u tome, od politicara i novinara, pa do krezavog Mitra iz Kalinovika. Historija nas je naucila da ona oguljena fraza "ne talasaj" nije dobra za nas Bosnjake, jer zlocinci primaju na znanje samo aktivan i ofanzivan rad. Zato smatram da je ova revizija vazna zbog mnogo razloga, ne samo zbog same revizije koja i ako ne bude zaprimljena, opet je uradila da su razni poganceri otvorili karte i pokazali se u pravom svijetlu. Vazna je i za daljni razvoj desavanja, jer ja volim uzeti primjer Zidova koji su 50 godina nakon holokausta zakonski proganjali zlocince.

I, zasto niko ne kaze da se na bosanskom jeziku srpski zove vlaški jezik, ali da nama ne smeta da ga oni zovu kako hoce :izet:
KENJAC

#5211 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

hAZNADAR wrote:
I usput - drago mi je da se fasisti ovdje javljaju. Tek toliko da domaci antirevizionisti vide kome su blizi
A fasisti su , ko ?
red evil

#5212 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by red evil »

Zar nije ljudski se izvinuti za učinjeno, jednosstavno reći nismo to mi, to je stari režim s kojim nemamo veze sad. Crni period koji zaslužuje najveću moguću osudu, spremni smo snositi svaku posljedicu da to izmirimo kako treba ali neka to vode pravnici a mi političari ćemo da radimo na jačanju odnosa, ekonomiji, uređenju obe države. Siguran sam da nije bilo ovog konstantnog negiranja svega što se tiče BiH da ove revizije ne bi ni bilo. Može biti da ja ne kontam te odnose, zbog nekih razloga (npr. malo godina (21)).

Što se tiče jezika. Što se mene tiče neka ga u Srbiji zovu kako hoće, samo ako je to zbog lingvističkih pravila, što, nažalost, nije pravi razlog ali nemaju pravo oni meni govoriti kako da ja zovem SVOJ jezik. U svojoj državi mogu ga zvati kako ja hoću, bez da ikoga pitam za to.
Johnzy

#5213 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Johnzy »

red evil wrote:Zar nije ljudski se izvinuti za učinjeno, jednosstavno reći nismo to mi, to je stari režim s kojim nemamo veze sad. Crni period koji zaslužuje najveću moguću osudu, spremni smo snositi svaku posljedicu da to izmirimo kako treba ali neka to vode pravnici a mi političari ćemo da radimo na jačanju odnosa, ekonomiji, uređenju obe države. Siguran sam da nije bilo ovog konstantnog negiranja svega što se tiče BiH da ove revizije ne bi ni bilo. Može biti da ja ne kontam te odnose, zbog nekih razloga (npr. malo godina (21)).

Što se tiče jezika. Što se mene tiče neka ga u Srbiji zovu kako hoće, samo ako je to zbog lingvističkih pravila, što, nažalost, nije pravi razlog ali nemaju pravo oni meni govoriti kako da ja zovem SVOJ jezik. U svojoj državi mogu ga zvati kako ja hoću, bez da ikoga pitam za to.
Ovo bih ja potpisao svaki dan. I da smo pametni, kao što nismo, jezik bi imao isto ime, recenziju, lingvistiku i ostalo. Ovako ga svako zove drugačije, a isti je jezik u pitanju. Mislim da niko normalan nema ništa protiv gorenavedenog, i da je to i cilj pravnog postupka, ali nas naši čuvari ubedjuju da se sudi svakom pojedincu.
Ricken

#5214 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Ricken »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:

Kako bi SANU onda po tom svom pravilu imenovao narode koji govore Swahili, Urdu, Mandarin, Kanton,.... ili koji jezik bi nametnuli Amerikancima, Australcima, Meksikancima, Brazilcima,... tu se sigurno nebi ovako provaljivali.

U pitanju je mentalna blokada kod Srba kada su u pitanju Bosnjaci. I tu nema normalne diskusije i normalnih odnosa. Pokazalo je vrijeme da su takvi vise postovali one koji su ih opalili po usima negoli one koji su okretali drugi obraz na samar.
Šta fali bošnjačkom jeziku?
Kažu nije grijeh neznati, veće pitati, a ti si lijepo upitao, pa je red da ti se lijepo i odgovori.
Ako i nakon ovih tekstova koje ti prenosim, budeš imao isto pitanje, znat ćemo da si samo licemjerni zlonamjernik.

BOSANSKIM - nazvase stari Bosnjani, Bosanci, Bosnjaci - jezikom dajuci mu ime po zemlji u kojoj jesu, svojoj - Bosni. Svaka polemika van tih okvira ide na pobijanje i negiranje postojanja jednog naroda i njihovog jezika dajuci mu drugo ime,a uporedo upotrebljavajuci isti taj BOSANSKI jezik. U tom naravno grmu leži zec.

Bosanski jezik je tokom historije mijenjao svoj sadrzaj,na pocetku bijase to jezik starosjedilaca zemlje Bosne,da bi do kraja 19 vijeka naovamo, dosao pod osnovno ime maternjeg jezika Bosanskih Muslimana,islamiziranog slavenskog stanovnistva u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji uopce.U nekoliko osvrta prati se vezanost jezickog izraza pojedinih autora za maticno,bosansko tle,sagledavanju kontinuiteta od prvih znacajnih knjizevnih koraka Bosanskog jezika (Matija Divkovic,16-17 st.),preko Muhameda Hevaije Uskufije (17 st.),Mula-Mustafe Baseskije (18 st.),Mehmed-bega Kapetanovica Ljubusaka (19 st.) do njegovih uzleta u savremenu svjetsku literaturnu galaksiju - djela naseg savremenika Mehmedalije Mese Selimovica. Tokom tih pet stoljeca ispisivana je rijec o Bosni i njenim ljudima,koja je ujedno i svjedocanstvo o razvoju jezika,njegovom hodu "od gnijezda do zvijezda".Osporiti sva ta STOLJECA vrlo je tesko,bez obzira sto su dugo vremena, ne samo Bosanski jezik ,vec i sami Bosanski muslimani bili predmetom "politickih igara" svih onih koji su tezili za dominacijom tih prostora - bilo iz politickih,religijskih ili nekih drugih interesa.

Sve ono sto Srbi imenuju srpskim, Hrvati hrvatskim, muslimani bosanskim, te narodni govori i knjizevni jezik Crnogoraca,plus govori knjizevnojezicka aktivnost svih onih koji se ne osjecaju u nacionalnom smislu pripadnicima spomenuta cetiri naroda,cini sadrzinu termina jezika za potrebe nauke - srpskohrvatski jezik. "On je predstavljao, kao clan zapadnog ogranka juznoslovenskih jezika,narodne govore i knjizevni standardni jezik Srba, Hrvata, Muslimana i Crnogoraca.

Desi se, s vremena na vrijeme, da me poneko priupita o jeziku kojim govorim i zatraži da se očitujem o njegovom nazivu. Bez ikakva premišljanja odgovaram da mi se materinji jezik, ovaj kojim zborim i na kojem 'sujem, na kojem nemušto sričem pisma i na kom po hartiji škrabam, na kojem sanjam i na kom me muče košmari, zove bosanski.
Strancima obično pridodam da je bosanski gotovo identičan hrvatskom ili srpskom i da je, zapravo, posrijedi jedan jezik koji je dugo vremena nosio jedan naziv i koji je, iz političkih razloga, preimenovan u tri različita jezika. Svako od korisnika ovog troglavog jezika, stoga, bira sebi kako će ga zvati, ovisno o etničkim, kulturnim i drugim afilijacijama. Ja svoj jezik nazivam bosanskim, iz prostog razloga što dolazim iz bosanskog kulturnog podneblja, što se mahom oslanjam na bosanskohercegovačko kulturno i književno naslijeđe i koristim se karakterističnom bosanskom leksikom.
Birajući sebi pravo da svoj jezik zovem onako kako želim, ja, logično i drugima prepuštam isto; ostavljam im pravo da svoj maternji jezik imenuju kako žele. Iz nekog nepoznatog, ili pak predobro poznatog razloga, drugi (a pri tome ne mislim na strance) to isto pravo niječu meni. Usto obično budem izložen tvrdnjama da "bosanski jezik ne postoji", da je posrijedi "varijanta srpskog" (ili hrvatskog, ovisno o davatelju izjave), niječe mu se postojanje gramatike, historije, leksike; rječju, uskraćuje mu se cjelokupan identitet.
Takvi drski poduhvati dakako idu uz dlaku jednom tersu i zavrijeđuju dostojan odgovor. U skladu s tim, ja sam svoje odgovore dugo vremena zasnivao na slijedećem principu:
Pokaži mi, tačku po tačku, po čemu se to hrvatski i srpski razlikuju jedan od drugoga da bi, lingvistički, zavrijedili nazive različitih jezika i ja ću ti, po tim istim tačkama, pokazati po čemu se bosanski jasno razlikuje od srpskog ili hrvatskoga i, stoga, zavrijeđuje posebno ime.
Do danas mi to niko nije uspio zorno istumačiti, a da ja ne budem u stanju, po istom principu, odijeliti bosanski od ostala dva. Sasvim dobar i uspješan pristup za jednog jezički neizobraženog tersa, ali iz nekog razloga meni nije davao odgovarajuće zadovoljenje. Uvijek sam se osjećao kao optuženik, kao da, iz nekog razloga, moram pravdati samo postojanje i ime svoga jezika.
Mora se priznati, situacija sa negiranjem bosanskog jezika je poprilično radikalna, a pošto radikalne situacije zahtijevaju radikalna rješenja, ja sam stoga pribjegao jednom. Već neko vrijeme, kada me počnu daviti sa političko-jezičkim začkoljicama i kada mi kažu kako bosanski ne postoji, ja, tobože čudeći se, kažem:
"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."
Ovakva izjava obično privuče tri stvari - pažnju, glasne proteste i zahtjeve da obrazložim svoj stav. Što ja, s merakom, i učinim.
Krenimo, prvo, sa srpskim jezikom. Njega je, početkom XIX stoljeća, standardizirao Vuk Karadžić. Ters iz Tršića je jednostavno, putujući po južnoslavenskim prostorima, odabrao jezik istočne Hercegovine, Bosne i, dijelom, Crne Gore i proglasio ga za 'standardni srpski jezik', preuzimajući time odrednice bosanskog govora (sve sa ijekavicom) i uvodeći ga kao književni jezik za srpski narod. On nije otišao u Pirot ili Negotinsku krajinu, nije čak uzeo ni govor svoga rodnoga kraja, nego je otišao tamo gdje je smatrao da se govori najčišći narodni jezik u Južnih Slavena i, sasvim ispravno, poslužio se njime.
Neko može, dakako, reći da je i to srpski jezik, jer njime govore Srbi iz tog dijela Bosne i Hercegovine. Tačno, ali je taj govor određen regionalno, a ne etnički, jer isto tako, ili veoma slično, govore i nesrbi, druge etničke skupine iz tog područja, a i Crnogorci. Helem, Vuk je Karadžić Srbima srpski jezik donio iz Bosne i tako je srpski nastao od bosanskog.

Još jasnijem razdvajanju je poslije pomogla zlosretna jezička politika koja je bila na snazi za vrijeme Vukovog zloglasnog prezimenjaka, a kojom je iz srpskih medija i školstva prognana ijekavica i latinica, čime se srpski jezik, barem privremeno, de facto odrekao i latinice i ijekavice kao svoje kulturne baštine, olako ih prepuštajući drugim jezicima, kao što je bosanski. Hvala na tome.
Hrvatski je jezik donekle slična priča. I on je standardiziran na sličan način u prvoj polovici XIX stoljeća od strane Ljudevita Gaja i Ilirskog pokreta, te usaglašen sa srpskim jezikom Bečkim sporazumom iz 1850. Kao književni jezik, hrvatski je vrlo lijepo i uredno uređen na principima bosanskog govornog jezika, ali je problem hrvatskog jezika u tome što njime ne govore tri četvrtine hrvatskoga puka.
Jezik koji u školi uče mali Istrijani, mali Zagorci, mali Splićani i mali Zagrepčani nema puno veze sa jezikom koji oni govore kod kuće, tako da, nažalost, moram primijetiti da se većini Hrvata književni hrvatski uveliko razlikuje od kolokvijalnog maternjeg jezika u Hrvatskoj, onog govora kojem ih uče njihove mame. Kada mama iz Zagreba svojoj djeci kaže da idu u posjet rodbini u Bosnu, oni se zapitaju: "A kaj bumo tam delali?" Prevedeno na književni hrvatski, to bi glasilo : "A što ćemo tamo raditi?" Ni nalik.
Nadalje, ako su hrvatski i srpski dva različita jezika, onda sam hrvatski ne postoji kao jedinstven jezik, već su to u stvari tri jezika - kajkavski, čakavski i štokavski. Službena hrvatska politika ih naziva narječjima, ali ja, ruku na srce, kajkavski ili istarski razumijem jednako koliko i slovenački i češki. Meni je to posve strani jezik. Hrvatska, dakako, ima pravo voditi svoju jezički politiku kako hoće, ali ja osobno podržavam inicijative koje se zalažu za priznanje, recimo, kajkavskog jezika.
Književni hrvatski, s druge strane, jako nalikuje običnom govornom jeziku iz Bosne (i, dijelom, Slavonije, sa izuzetkom slavonske sćakavštine). Njime govore bosanski Hrvati, ali, opet, i druge etničke grupe u Bosni. Iz toga se jasno vidi da je hrvatski, kao i srpski, preuzet i prenesen iz Bosne na opću korist hrvatske pismenosti.
Dakako, završim ja svoje izlaganje sa naznakom da nema potrebe za bilo kakvim zahvaljivanjem, jer smo mi Bosanci (a, vala, i Hercegovci) široke ruke, još šire duše i uvijek spremni pripomoći.
Nemam ja ništa protiv da mi beru šljive i dunje iz bašče, naprotiv. Bujrum, rodilo je, i rodit će opet, grehota je da istruhne, a sevap je da se podijeli. Ali da mi bez pitanja pomjeraš međe, da mi zajmiš i samu bašču, e to ne može! Ne dam! Ni komšijama, ni susjedima. Jasno?

moodswinger

1. Najstarija svjedocanstva o upotrebi imena Bosna datiraju jos iz polovine desetog vijeka, kod Porfirogenita. To je ime starije od tog svjedocanstva, cak i da je predslavensko,ali na nauci je da dalje traga ka osvjetljenju ovog problema.
2. Veliki broj dokumenata, svjedocanstava i drugih cinjenica sacuvano je iz vremena bosanskog Bana Kulina, posebno je zabiljezeno mnogo predmeta sa bosanskim nazivom: bosanski vez, bosanske mahrame, bosanske sablje, bosanski cilimi, nakiti bosanske izrade. Ovdje se necemo upustati u detalje.
3. Bosanski muslimanski pisci, u osmanlijskoj epohi, pisu na stranim jezicima: turskom, arapskom i persijskom, ali su svoj maternji jezik redovito nazivali, i to biljezili , kao "bosanski".
4. Od vremena Kulina Bana, preko vremena vladavine Turaka i do nasih dana, stvarna je i bogata narodna lirika i epika, koju su sakupljali i biljezili kasniji istrazivaci. I sve je to stvarano na bosanskom jeziku. Jedan od skupljaca je bio i vec pomenuti Mehmed-beg Kapetanovic.
5. Konstantin filozof s kraja cetrnaestog vijeka spominje, pored ostalih i "bosanski jezik"
6. Ninski biskup u Peri pisao je 1581. godine jednom fratru "bosanskim jezikom".
7. Jedan od najstarijih pomena bosanskog jezika nalazimo 1436, u Kotoru gdje se u zapisniku o otkupu neke djevojcice od strane kotorskog kneza kaze da je ona "bosanskim jezikom djevena".
8. Prvi bosanski pisac Matija Divkovic ostavio nam je bogato djelo bosanskim jezikom napisano, a bosanskim jezikom su pisali i mnogi njegovi savremanici iz sedamnaestog vijeka. Duvanjski biskup fra Pavle Dragicevic 1735. godine pise da u Bosni ima "devet svecenika koji se pri vrsenju slozbe bozje ispomazu bosanskim jezikom".
9. Bosanski jezik spominje i znameniti putopisac EvlijaCelebija (17. vijek), a spominje i bosanski rijecnik M. H. Uskufije.
10. Prvi nas gramaticar Bartol Kasic (Pag 1575), koji je umro u Rimu 1650, kao rodjeni cakavac zalaze se za zajednicki jezik kod juznih Slavena i napominje da bi to trebalo da bude bosanski jezik. (Rim 1640)
11. Isusovac Jakov Miklja (1601 - !654) istice da je od svih jezika "bosanski jezik najljepsi".
12. Hrvatski pjesnik Andrija Kacic-Miosic (1704-1760) prevodio je sa latinskog i italijanskog "na bosanski".
13. Bosanski jezik spominje i Matija Antun Reljkovic (1732-1798). 14. Mula Mustafa Baseskija u svom "Ljetopisu" tvrdi da je Mula Hasan Niksicanin govorio "pola turski pola bosanski".
...
14. Hercegovacki srpski prvaci, na primjer Prokopije Cokorilo, traze od Alipase Rizvanbegovica da se za vladiku postavi "covjek vican bosanskom jeziku", a vodja hercegovackog ustanka Pero Tunguz znao je govoriti:"Razumi me, covjece, bosanski ti govorim"!
...
15. Gramatika bosanskog jezika izdana je za potrebe skola i izdao ju je Frane Vuletic, a stampala bosanska vlada 1880. Bila je u upotrebi do 1911, ali je od 1908. promijenila ime u "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika".
16. Franjevci su 1894 otpisivali M.P.Desnicu da ne govore srpski, "nego bosanski". ...
17. I nasi pisci dvadesetog vijeka, iz bosne i van nje, govorili su o bosanskom jeziku. Tako, na primjer, Petar Kocic kaze na pojave germanizacije: "Germanizacija dovodi do varvarstva prema nasem velikom,silnom, sjajnom i slobodnom bosanskom jeziku...To nas,kao stare i dobre Bosnjake mora boljeti, jer je nas jezik i u najstarijim vremenima bio neobicno lijep, mnogo ljepsi i narodniji i od jezika u istocnim srpskim zemljama koji se tamo razvijao pod uticajem vizantijske kulture i grcke sintakse".
18. O bosanskom jeziku su se najbolje izrazavali i cuveniji ljudi od pera,kao sto su bili Aleksandar Belic i Isidora Sekulic. Posebno je u tom pogledu interesantan Belicev rad "Bosanski jezik i stil".

Naila Hebib-Valjevac
hAZNADAR

#5215 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

KENJAC wrote:
hAZNADAR wrote:
A fasisti su , ko ?
Srpski mitomani. Njihov pogled na Bosnjake je fasisticki. Konkretno u ovom oftopicu oni koji jednom narodu ne priznaju ime jezika koje koristi. Ako nemozes prihvatiti ime bosanskog jezika za narod koji tako zeli i nikom ne natura i da Ima svoju tradiciju, historijat,.. ti jesi fasista. Ukoliko jos makar dignes obrvu na validnost i opravdanost bosnjackog imena ako ti mitomanske bajke o srpskom porijeklu Bosnjaka zvuce logicno - fasista si do daske. Nadji se ako mozes, ukoliko ne - ima drugih koji se mogu prepoznati.
hAZNADAR

#5216 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

I pazi sada. Tema o reviziji a diskutujemo o jeziku. Zasto diskutujemo jeziku - jer ga neki negiraju. Ima li ijednog naroda u evropi koji drugom narodu brani pravo na jezik i odlucuje kako treba da se zove? I sa fasizmom imati kompromise?
Jasta neg revizija, udri fasizam cim mozes.
Johnzy

#5217 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Johnzy »

Ricken je upravu, donekle, jer jezički reformatori nisu imali u vidu nacionalizam, pa da je on isključivo srpski ili hrvatski, već ga time geografski odlikuje. A posle su došli nacionalisti koji iz pogrešne premise mogu da izvuku kakve god hoće zaključke. Maternji jezik je sasvim u redu, jer južnoslovenski uključuje Bugare, Makedonce i Slovence, koji ne govore tim jezikom. Veći je problem što se različitim nazivanjem postavljaju veštačke prepreke filologa i lingvista na ovom prostoru, ili otvaranje redakcija na stranim univerzitetima, jer, ko će otvoriti smer crnogorski jezik? I kako se dovde i došlo? Tema, revizija presude. Moje mišljenje je da treba da ide ta revizija, ali, kao što je već rečeno, značaj njenog ishoda je manje od značaja spoznaje svih o zločinima koji su se dogodili. I vi ovde treba da znate da ljudi u Srbiji nisu vrteli palčevima dok je S.M. ludovao, i nije samo 5%, i nije da nije bilo protesta, i nije bilo lako. I ovde su ljudi nestajali, tučeni i šikanirani, ali, naravno, ne može se ni porediti sa onime šta su ljudi u Bosni i dalje gde je bio rat, doživeli. Stranci i njihov sud neće ništa uraditi za nas, baš ih briga, vidi istorije. Mi smo jeftini da se izgine. Ako ne dodje do priznanja greške zločina, politike, nazovite to kako hoćete, neće i ne može doći do pomirenja. Ja se ne bih mirio, da sam na vašem mestu. Ja, kao pripadnik naroda kojem pripadaju zločinci i koji su mislili i govorili da to rade u ime svih nas, osećam vašu bol, i žao mi je. Nisam autošovinista i ovime što sam rekao ne znači da manje volim svoju zemlju i svoj narod, mada, kako voleti ceo narod, volim pojedince. Samo mi je, eto, lakše.
KENJAC

#5218 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

hAZNADAR wrote:
KENJAC wrote:
hAZNADAR wrote:
A fasisti su , ko ?
Srpski mitomani. Njihov pogled na Bosnjake je fasisticki. Konkretno u ovom oftopicu oni koji jednom narodu ne priznaju ime jezika koje koristi. Ako nemozes prihvatiti ime bosanskog jezika za narod koji tako zeli i nikom ne natura i da Ima svoju tradiciju, historijat,.. ti jesi fasista. Ukoliko jos makar dignes obrvu na validnost i opravdanost bosnjackog imena ako ti mitomanske bajke o srpskom porijeklu Bosnjaka zvuce logicno - fasista si do daske. Nadji se ako mozes, ukoliko ne - ima drugih koji se mogu prepoznati.
Stani , stani, sacekaj malo. Sta te bolan briga kako neko zove tvoj jezik ? Jebo ga ti , znas kad si bio mali, sigurno ti je neko nekad dao neki nadimak koji ti se nije svidjo. I sto si se vise bunio, vise su te tako zvali. Vjerovatno se i njima ne svidja da ih meko zove fasisti. Nemoj zaboravit da najveci doprinos u antifasistickoj borbi od svih nasih naroda je dao bas Srpski narod. Dok su neki cekali pobjednika da se popenju na slavljenicku binu Srbi nisu cekali. Dosta vise sa falsifikatima i recimo istinu. Najveci doprinos antifasistickoj borbi su dali bas ti koje ti mazivas fasistima.
Niti je lijepo ni moralno ni sa jedne strane druge prozivat raznim imenima niti im branit da se zovu svojim imenima. Problem je taj sto je uvijek onaj drugi vise u " krivu" ! Reci Srbima da su fasisti je prihvatljivo a trpit od njih da daju druge nazive je neprihvatljivo. Znam , bio je rat i sve ovo poprima druge konotacije. Rane svjeze jos bole. Ali , ne mislis li valjda da polako treba pocinjat i na nesto drugo mislit. Znam, sad mislis o zrtvama i onoj cuvenoj " ko nas bre zavadi" ... U istoj su situaciji bili Srbi nakon Drugog Sv rata. Htio to ti rec ili ne tako je. Sam je Jasenovac proizveo mrtvih ko citav Bosanski rat. Dje su ostali NDH logori ? Usud ovog podneblja. Nesreca nas svih ! Ja se necu umorit nikad da ponavljam da nesreca komsije nije moja sreca.
Nastojmo bar da nasa djeca rat ne upamte. Ne moramo se u svatove zvat, al barem da se ne koljemo !
dudevitz

#5219 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dudevitz »

KENJAC wrote: Stani , stani, sacekaj malo. Sta te bolan briga kako neko zove tvoj jezik ? Jebo ga ti , znas kad si bio mali, sigurno ti je neko nekad dao neki nadimak koji ti se nije svidjo. I sto si se vise bunio, vise su te tako zvali. Vjerovatno se i njima ne svidja da ih meko zove fasisti. Nemoj zaboravit da najveci doprinos u antifasistickoj borbi od svih nasih naroda je dao bas Srpski narod. Dok su neki cekali pobjednika da se popenju na slavljenicku binu Srbi nisu cekali. Dosta vise sa falsifikatima i recimo istinu. Najveci doprinos antifasistickoj borbi su dali bas ti koje ti mazivas fasistima.
Niti je lijepo ni moralno ni sa jedne strane druge prozivat raznim imenima niti im branit da se zovu svojim imenima. Problem je taj sto je uvijek onaj drugi vise u " krivu" ! Reci Srbima da su fasisti je prihvatljivo a trpit od njih da daju druge nazive je neprihvatljivo. Znam , bio je rat i sve ovo poprima druge konotacije. Rane svjeze jos bole. Ali , ne mislis li valjda da polako treba pocinjat i na nesto drugo mislit. Znam, sad mislis o zrtvama i onoj cuvenoj " ko nas bre zavadi" ... U istoj su situaciji bili Srbi nakon Drugog Sv rata. Htio to ti rec ili ne tako je. Sam je Jasenovac proizveo mrtvih ko citav Bosanski rat. Dje su ostali NDH logori ? Usud ovog podneblja. Nesreca nas svih ! Ja se necu umorit nikad da ponavljam da nesreca komsije nije moja sreca.
Nastojmo bar da nasa djeca rat ne upamte. Ne moramo se u svatove zvat, al barem da se ne koljemo !
Hajde poštedi nas patetike, tako ti svega.
Ima li kraja ovom skretanju s teme?!
and

#5220 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by and »

na osnovu čega ivanić sprječava državu da koristi normalne mehanizme kao što je pravo na reviziju?
zašto on odlučuje da li ima osnove ili ne?
zar to nije posao suda?
šta ako argumenti koje nudi bošnjačka strana daju osnovu za reviziju?
hAZNADAR

#5221 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

KENJAC wrote:
hAZNADAR wrote:
Stani , stani, sacekaj malo. Sta te bolan briga kako neko zove tvoj jezik ? Jebo ga ti , znas kad si bio mali, sigurno ti je neko nekad dao neki nadimak koji ti se nije svidjo. I sto si se vise bunio, vise su te tako zvali. Vjerovatno se i njima ne svidja da ih meko zove fasisti. Nemoj zaboravit da najveci doprinos u antifasistickoj borbi od svih nasih naroda je dao bas Srpski narod. Dok su neki cekali pobjednika da se popenju na slavljenicku binu Srbi nisu cekali. Dosta vise sa falsifikatima i recimo istinu. Najveci doprinos antifasistickoj borbi su dali bas ti koje ti mazivas fasistima.
Svaka cast antifasistima u WWII, posebno srpskim,... ali ta vremena su prosla i Srbi nisu vise tog kova. Stradali su mnogi narodi od fasizma - pa im to ne smeta danas razvijati svoj. Vidi samo Izraelce koji su u tumacenju Palestinaca skoro postali ko nacisti.
Fasizam nema naciju i vjeru - svako je tome podlozan a u nasim krajevima tu su na vrlo visokom i prvom mjestu Srbi. Nisu to samo Svebe, ustase, zapadnoevropljani - na fasizam niko nije imun. Cak vise i od Hrvata jer se u Hrvata sve svodi na manjinu koja slavi fasisticku tradiciju - u Srba je to postao opci standard. A taj standard se najbolje ocituje po pitanju Bosnjaka. Bosnjaci su u tumacenju Srba genetski otpad, niza vrsta,.. gledaju se kroz prizmu stereotipa o ikoni na tavanu, vjere za vecetu, tu je neizbjezni film Noz koji je u rangu Goebelsove propagande o Zidovima u WWII,... A znaci mi itekako. Prvo zato sto su pocinjeni zlocini sa srpske strane najveci i najbrutalniji prema Bosnjacima. Neslavno prvo mjesto u ubijanju djece. Samo u Prijedoru 102 strijeljanih. Nisu ni Hrvati toliko stradali iako su historijski gledano vise zla pocinili - hebiga Hrvati su samo neprijatelji a Bosnjaci turci, poturice, niza vrsta,.. Zahvaljujuci takvom pogledu na Bosnjake zlocin je bio laksi za pocniti, a danas je lakse to negirati i dalje izvoditi teorije nepostojeceg naroda, nepostojece nacije, nemaju jezika cije ima usput receno brane na pola moje domovine. I kazes mi hajd nije to tako strasno, eto ko nadimak od milja. Halo ba, normalnom covjeku je u svijetu van pameti drugome odlucivati kako ce svoj jezik zvati a ti meni nosalantno saopstavas da nije to tako strasno, i sto je najgore stvarno mislis tako. Navikli ste se na to, postalo vam je to skroz normalno,... a kada takve nenormalne stvari postanu normalne i ne tako strasne - tada znaj da si fasista do daske. Da me moderacija nema na nisanu - sad bi ti rekao gdje da se gonis.

Uostalom - ovo sto pisem tebi, duki,.. nije bas upuceno vama da dodjete tobe. Savrseno mi dobro dodje da pozirate sa svojim bosnjackim jezikom za nas jer ste tako skontali sta je za nas bolje, Savrseno mi odgovarate samo zbog domacih carsijanera koji jos gaje nadu da ce medju nama biti dobrog odnosa.
Last edited by hAZNADAR on 06/03/2017 21:26, edited 1 time in total.
eltroxin

#5222 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by eltroxin »

KENJAC wrote:Stani , stani, sacekaj malo. Sta te bolan briga kako neko zove tvoj jezik ? Jebo ga ti , znas kad si bio mali, sigurno ti je neko nekad dao neki nadimak koji ti se nije svidjo. I sto si se vise bunio, vise su te tako zvali.
Nije problem kada ja tebe nazovem šupkom, vec kada ja insistiram da pored tvog imena u licnoj stoji Šupak. E tako ti je i sa nazivom jezika, nikog nije briga kako ce neko zvati moj jezik po forumima, nego me briga sta ce stajati bosnjackim ucenicima u knjizicama u RS-u.
ušće

#5223 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by ušće »

hAZNADAR wrote:
Svaka cast antifasistima u WWII, posebno srpskim,... ali ta vremena su prosla i Srbi nisu vise tog kova. Stradali su mnogi narodi od fasizma - pa im to ne smeta danas razvijati svoj. Vidi samo Izraelce koji su u tumacenju Palestinaca skoro postali ko nacisti.
Fasizam nema naciju i vjeru - svako je tome podlozan a u nasim krajevima tu su na vrlo visokom i prvom mjestu Srbi. Nisu to samo Svebe, ustase, zapadnoevropljani - na fasizam niko nije imun. Cak vise i od Hrvata jer se u Hrvata sve svodi na manjinu koja slavi fasisticku tradiciju - u Srba je to postao opci standard. A taj standard se najbolje ocituje po pitanju Bosnjaka. Bosnjaci su u tumacenju Srba genetski otpad, niza vrsta,.. gledaju se kroz prizmu stereotipa o ikoni na tavanu, vjere za vecetu, tu je neizbjezni film Noz koji je u rangu Goebelsove propagande o Zidovima u WWII,... A znaci mi itekako. Prvo zato sto su pocinjeni zlocini sa srpske strane najveci i najbrutalniji prema Bosnjacima. Neslavno prvo mjesto u ubijanju djece. Samo u Prijedoru 102 strijeljanih. Nisu ni Hrvati toliko stradali iako su historijski gledano vise zla pocinili - hebiga Hrvati su samo neprijatelji a Bosnjaci turci, poturice, niza vrsta,.. Zahvaljujuci takvom pogledu na Bosnjake zlocin je bio laksi za pocniti, a danas je lakse to negirati i dalje izvoditi teorije nepostojeceg naroda, nepostojece nacije, nemaju jezika cije ima usput receno brane na pola moje domovine. I kazes mi hajd nije to tako strasno, eto ko nadimak od milja. Halo ba, normalnom covjeku je u svijetu van pameti drugome odlucivati kako ce svoj jezik zvati a ti meni nosalantno saopstavas da nije to tako strasno, i sto je najgore stvarno mislis tako. Navikli ste se na to, postalo vam je to skroz normalno,... a kada takve nenormalne stvari postanu normalne i ne tako strasne - tada znaj da si fasista do daske. Da me moderacija nema na nisanu - sad bi ti rekao gdje da se gonis.

Uostalom - ovo sto pisem tebi, duki,.. nije bas upuceno vama da dodjete tobe. Savrseno mi dobro dodje da pozirate sa svojim bosnjackim jezikom za nas jer ste tako skontali sta je za nas bolje, Savrseno mi odgovarate samo zbog domacih carsijanera koji jos gaje nadu da ce medju nama biti dobrog odnosa.
:thumbup: Nit šta dodati ,nit šta oduzeti ...
Better Man

#5224 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Better Man »

Muradif Pajt: Američka presuda Republici Srpskoj za genocid
6. Marta 2017.

RIJEŠENA ENIGMA- KAKO JE RADOVAN KARADŽIĆ UNIŠTIO REPUBLIKU SRPSKU.

U svjetlu sve veče neuroze, uključujući zveckanje oružjem i prijetnjom nekakvim sukobima, koju na dnevnoj bazi proizvode sljedbenici i poštovaoci djela i lika Radovana – RAŠE Karadžića s obije strane DRINE, i sve građane BiH dovode na prosjački štap i do ludila, vrijedi im napomenuti koliko to košta, i šta je RAŠINA tvorevina zvana Republika Srpska već sada dužna da plati pojedinim žrtvama toga IREDENTISTIČKOGA ludila.

Ovdje se već danas radi o naplati ošteta žrtvama po presuđenim, pravosnažnim i izvršnim
presudama Okružnoga suda SAD-a u New Yorku, donesenu još davnoga 04 oktobra 2000
godine, koja je za razliku od Bakirove revizije,(uspjeti u reviziji pa tek onda zahtijevati ratne reparacije), pod uslovom koja sve i da prođe, bit će naplativa tek kroz dvadesetak godina, čemu se od srca uistinu i nadam i želim da uspije. Muradif Pajt, jedna od najpoznatijih žrtava i najuporniji samostalni I nezavistni istrživač pravosudno-političkoga kriminala u BiH-je, istražujući počinjeni criminal pravosudnih institucija BiH tokom procesa priznanja američke presude MIS AG America Inc protiv Alije Izetbegovića već punih petnaestak godina, istovremeno je istražio i dokazao najveću izdaju SRPSTVA poslije izdaje Vuka Brankovića, i to počinjenu s direktnim umišljajem, od strane tvorca, i oca RS-a – “Gospodina” Radovana Karadžića.

OBJAŠNJENE

U Sudu SAD-a za Okrug Južni district NY, je Feb. 11, 1993 , pokrenut sudski postupak po
osnovi UNIVERZALNE SUDSKE JURISDIKCIJE poznatu pod nazivom JANE DOE v.
RADOVANA KARADZICA, No. 93-Civ-0878 (PKL) (S.D.N.Y. )
Tužba Doe v. Karadžić, je sadržavala optužbe za: genocid, ratne zločine i zločine protiv
čovječnosti, pogubljenja po kratkom postupku, mučenja, okrutno nehumano i ponižavajuće postupanje, bespravno uzrokovanje smrti, napade i premlaćivanja, silovanja i muškaraca i žena i namjerno nanošenje duševnih boli. Tužba je bila fokusirana i tražila odštete za žrtve rata nad ženama i muškarcima počinjenim tokom ratnih dešavanja na teritoriji cijele BiH.

Advokati koji su tokom cijeloga procesa zastupali Radovana Karadžića su bili Ramsey
Clark i Lawrence W. Schilling Oct. 13, 1995, United States Court of Appeals, Second Circuit, je presudio da je Karadžić odgovoran za genocide, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, u svojstvu fizičke osobe, a za sva ostala nedjela u kapacitetu službene osobe kao državni službenik (asa state actor)- vojni i politički lider. Zločine za koje je presuđen počinjeni su na cijeloj teritoriji BiH.

OVDJE VRIJEDI NAPOMENUTI DA NIKO NE ZABORAVI SLJEDEĆE:

Barbara Harff i Ted Gurr definiraju genocid – međunаrodni zločin – kаo promociju i izvršenje politike od strаne držаve ili njenih orgаnа kojа rezultirа smrću substаncijаlnog delа grupe, pri čemu se žrtve definiraju prvenstveno preko njihovih zаjedničkih kаrаkteristikа, poput nаcionаlne, etničke, rаsne ili vjerske pripаdnosti.
Morаlnu odgovornost zа krivično delo genocidа, čаk i kаdа je on učinjen po nаređenju, snose nаrodi nа čijoj teritoriji ili u čije ime je genocid izvršen.
– Decembar /17/1997 73 (Upućeno putem Advokata Ramsey Clarka) Odgovor Radovana
Karadžića kojim je on sud obavijestio da se otkazuje daljnjega sudjelovanja u procesu,
odnosno svjesno se odrekao odbrane –drugim riječima u pisanoj formi priznao sve optužbe.
– 6/14/2000 je sud odobrio zahtjev podnosilaca tužbe za donošenje presude po osnovi
propuštanja, budući da se Karadžić odbio braniti od optužbi.
– 10/4/2000 -Porota ga proglasila krivim, a zahtijevani iznosi tužitelja usvojeni od strane
porote. Porotna presuda je istoga momenta postala konačna – jer zakonski ne postoji pravo na žalbu.
Iznos presude je 4.9 milijardi dolara plus pre i post judgment kamate i advokatski
troškovi. Dužnik je Republika Srpska. Suma danas iznosi oko 60 milijardi dolara plus
advokatski troškovi koji mogu ići do dodatnih 150% toga iznosa.
U tački 24. presude stoji – citiram:
„Ovaj Sud ostaje i dalje nadležan u vezi sa svim postupcima po ovoj tužbi, uključujući
priznanje i izvršenje ove presude.“
Pa izvolite braćo Srbi. Ovdje se ne radi o “krezavim” presudama – presudama bez kazne –
nego baš naprotiv, a posao imate s američkim pravosudnim sistemom, a ne sa istraživačem.
Najčuvanija tajna Radovana Karadžića, osim američkih presuda koja se ne smije ni
spomenuti, je da je on lično sam Republiku Srpsku sahranio. Kada mu je konačno bilo jasno šta je uradio – da je odbranu sa svojim advokatima postavio pogrešno: od Holbruka je tražio samo jedno, ali nemoguće – ne da ga spasi od HAGA, nego da Holbruk poništi AMERIČKU presudu kojom je potvrđeno da je on i privatno i službeno – odgovoran za tužbene navode koje namjerno i svjesno nije pobijao na sudu, odnosno da oslobodi Republiku Srpsku od financijskoga tereta od 4,9 milijardi dolara koje mora platiti tužiteljima.

STADIJI (faze) GENOCIDA I PREVENCIJA ISTOGA

Dali počinioci zločina, a i žrtve tih zločina znaju da je Predsjednik orgаnizаcije Genocide
Watch, Gregory Stanton, 1996. godine, predstаvio Stejt Depаrtmentu plаn prevencije
genocidа, pod nаzivom Osаm stаdijumа genocidа. U plаnu je nаvedeno dа se genocid
rаzvijа u osаm fаzа, koje su predvidljive, аli se u njimа ne iscrpljuju sve rаdnje koje mogu
prethoditi genocidu.
– Prvа fаzа Stentonovog plаnа bio je klаsifikаcijа, u kojoj se ljudi dele nа „nаs”i nа
„njih”, odnosno nа učinioce i potencijаlne žrtve.
– U drugoj fаzi vrši se simbolizаcijа, odnosno stvаrаnje simbolа mržnje koji si upereni
premа potencijаlnim žrtvаmа.
– Trećа fаzа rаzvojа genocidа je dehumаnizаcijа, u kojoj se pripаdnici diskriminisаne
grupe uspoređuju sа divljаcimа, nevernicimа, životinjаmа, itd.
– U četvrtoj fаzi dešаvа se orgаnizаcijа, kojа podrаzumevа formirаnje i obučаvаnje vojnih
i pаrаvojnih formаcijа zа predstojeću borbu.
– Kаo petа fаzа jаvljа se polаrizаcijа, odnosno jаvno emitovаnje polаrizirаjuće
propаgаnde protiv potencijаlnih žrtаvа..
– Šestа fаzа svodi se nа pripremu genocidа, pri čemu se potencijаlne žrtve izdvаjаju od
ostаlih slojevа stаnovništvа zbog njihove etničke pripаdnosti, nаcionаlnosti, rаse ili
vjeroispovesti.
– Sedmа fаzа se nаzivа istrebljenje, i onа počinje mаsovnim ubistvimа žrtаvа, zа koje
učinioci ne smаtrаju dа su ljudi.
– Osmа fаzа jeste poricаnje, u kojoj učinioci jаvno poriču dа su učinili bilo kаkаv zločin.

I ponovo u krug.

Pitanje žrtvama zločina. D ali vidite u kojoj fazi genocida se trenutno svi nalazite.

Linkovi:
1. TUŽBA
2. PRESUDA – Kadic v. Karadzic http://uniset.ca/other/cs5/70F3d232.html
Kojom je proglašen krivim za sve počinjene zločine za koje je optužen u kapacitetima
fizičke i službene osobe.
3. PRESUDA – JANE DOE v. RADOVANA KARADZICA http://ccrjustice.org/sites/default/fil ... r%2021.pdf
Kojom je porota dosudila zahtijevane iznose tužiteljima.
bh.tornjak

#5225 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by bh.tornjak »

kad je tema otisla u quratz krasni da i ja nesto dodam:

fra Antun Knezevic ( Mrkonjić Grad, 9. siječnja 1834. - Kotor Varoš, 22. rujna 1889.)

Bosanski prijatelj (1870)

Neke naše komšije vrlo se ljute, što se dičimo i ponosimo našim starim imenom, jezikom i običajima i što pod živu glavu nećemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas složne su naše komšije, koje ćemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi traži od nas nešto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o živu glavu – da se slože. Prijatelj Jovo poručuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, “jok Bošnjače, ti si moj i moraš prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez našega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svađe, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo već odavna tome priučili, mi bi se morali od čuda kameniti kao kulašinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitaćemo naše prijatelje, koji se bave perom i štampom: za što se tako svađate za nas, kad dobro znadete, da je Bošnjak od starine privikao dičiti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drži tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) naše mile domovine sjeća nas onih vremena, kada se je naša domaća vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajući se ponosnim i junačkim imenom Bošnjak. Gledamo na mnoge dokumente domaćih spisatelja iz prošlih vjekova, u kojima se uvijek spominje naše pravo narodno ime Bošnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bošnjak. Od toga nećemo niti smijemo otstupiti, toga ćemo se imena držati vijerno i stalno. Mi se ponosimo time, da je upravo naš jezik, a iz naše otadžbine uzet za osnovu književnog jezika naših komšija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadžić, Daničić, pa Ljudevit Gaj prenijeli su naš lijepi jezik u književnost obaju rečenih naroda, te ga prozvaše kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava dičiti se, što se našim jezikom služe danas u književnosti naši prijatelji Jovo i Ivo, a to će nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zašto naziv, što su ga oni našem jeziku po svojoj volji, a bez našeg pitanja dali, sada nama po što po to hoće da nametnu, pa nam čak brane, da mi u našoj vlastitoj kući svoj jezik označujemo imenom našeg naroda. To je slično, kad bi našem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali čast i poštenje obodvojici naših prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad nećemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, već baš hoćemo, da svakome jasno dokažemo, da smo mi Bošnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju.

Ivan Franjo Jukić (8. Juli 1818 - 20. Mai 1857)

"Bosna je jedina turska država, koja je čista sasvim ostala od turskog jezika, kako po selima tako po varošima, drugi se jezik osim bosanskog i ne govori, najveća turska gospoda samo onda turski govore, kada su kod vezira." (Zemljopis i povijestnica Bosne, 1851.)

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo."
Post Reply