REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
asker

#3401 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by asker »

dragan.s wrote:
Sara03 wrote:
Kad si se već toliko uhvatio zakona i pravila. Pa šta? Sve i da nismo (a bojim se da jesmo) postupali po istim, šta se onda to vas tiče? Vas koji ne poštujete najvišu sudsku instancu u ovoj drzavi US, niti najviši akt Ustav ... Kolektivno urinirate po svemu što stignete, jel' ti sad jasnije kako to izgleda kad dolazi s druge strane.

Pa ne budi licemjeran, kad već podupireš tu priču.
Pričamo o zakonima, a onda dobijem argument "Pa šta?".
Tiče se svih građana koji žive u ovoj državi koja ne pripada ništa više tebi nego meni (i obrnuto).
Zakon drzave na Srpskom jeziku je Svedski sto, uzmi sta ti stima, ostalo zaobidji (hint > referendum, postrojavanje vojske, negiranje genocida itd).

Uz duzno postovanje, ti si anonimni clan foruma kao i ja. Mozda si profesor medjunarodnog prava a mozda si jucer s traktorom bio na onim protestima poljoprivrednika RS-a.
Ljudi sa imenom i prezimenom, visedecenijskim iskustvom, medjunarodnom reputacijom, globalno poznati i priznati govore potpuno suprotno od ovoga sto ti pises.

U suprotnom, cemu kmecanje epskih razmjera srpskih prvaka?
dragan.s

#3402 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

Tomahawk11 wrote: Trebalo je da prizna genocid i ucesce u ratu, te plati odstetu za to.
I s tim bi davno zavrsili.
I nastavili sa gradnjom dobrosusjedskih odnosa, sa ekonomskom saradnjom, podizanjem standarda, a ne da tavorimo u blatu sve ove godine.
Pročitaj presudu, ništa od toga u njoj nije ni traženo. Mislim da je izrijekom tražena saradnja sa ICTY (koja je završena) i donošenje rezolucije u Parlamentu (i to je završeno).
dragan.s

#3403 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

Edin H. wrote: Zivi se od konobarica i kafica? :P
Kulturna nadgradnja. :D
Sara03

#3404 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

dragan.s wrote:
Sara03 wrote:
Kad si se već toliko uhvatio zakona i pravila. Pa šta? Sve i da nismo (a bojim se da jesmo) postupali po istim, šta se onda to vas tiče? Vas koji ne poštujete najvišu sudsku instancu u ovoj drzavi US, niti najviši akt Ustav ... Kolektivno urinirate po svemu što stignete, jel' ti sad jasnije kako to izgleda kad dolazi s druge strane.

Pa ne budi licemjeran, kad već podupireš tu priču.
Pričamo o zakonima, a onda dobijem argument "Pa šta?".
Tiče se svih građana koji žive u ovoj državi koja ne pripada ništa više tebi nego meni (i obrnuto).
Naravno da se tiče svih građana ove nam države. Zato se I MENE TIČE šta rade predstavnici manjeg entiteta i zašto oni: negiraju pripadnike moga naroda, negiraju jezik koji ja koristim, negiraju sve, ama baš sve što ima prefiks bosanski, negiraju genocid (a čija se negacija u mnogim državama procesuira, kao što i sam znaš) ... nastavi niz. Jel' to po zakonu dragi Dragane. Zašto u takvim slučajevima sutis? Da li se i tada kao i sada zdušno boris za poštivanje zakona i akata koji su iznad svih nas, a ponajviše Ustava koji zabranjuje diskriminaciju po svakom mogućem osnovu?

Vraćajući se na reviziju, tacnije na čitav proces i presudu:

Zašto onda nakon Dejtona, nismo pitali i druge dvije strane da li su za nastavak procesa? I zašto onda Sud nije prekinuo isti zbog "nedostatka dogovora" sve tri strane"?
Tomahawk11
Globalni moderator

#3405 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

dragan.s wrote:
Tomahawk11 wrote: Trebalo je da prizna genocid i ucesce u ratu, te plati odstetu za to.
I s tim bi davno zavrsili.
I nastavili sa gradnjom dobrosusjedskih odnosa, sa ekonomskom saradnjom, podizanjem standarda, a ne da tavorimo u blatu sve ove godine.
Pročitaj presudu, ništa od toga u njoj nije ni traženo. Mislim da je izrijekom tražena saradnja sa ICTY (koja je završena) i donošenje rezolucije u Parlamentu (i to je završeno).
OK, hajmo reci da je tako bilo sa presudom.
Ovo moje se referiralo vise na fer i korektan odnos, jer se ovih dana puno poziva na dobrosusjedske odnose.
Da li je posteno da se prizna sta je bilo, pa da se onda radi na dobrosusjedskim odnosima?
Niko ne trazi da se Srbi satanizuju. Imala je i Njemacka svoj tamni period, ali je sa tom svojom proslosti na fer i korektan nacin raskrstila.
Koliko god izgledalo tesko, i Srbiji bi odgovaralo da se prodje taj dio i da se nastavi dalje.
FreakyStyley

#3406 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by FreakyStyley »

Umjesto da konstanto negiranje (ili otvorena glorifikacija) anti-humanih zlocina prosjecnog Bosnjaka ispuni prezirom prema srpskom untermenschu i time mu povrati energiju i svijest, prosjecni Bosnjak nastavlja da nasjeda na svaku ubogu akciju dirigovanu s druge strane Drine.

Rat nikad nije zavrsio, genocid nikad nije zavrsio, ni sociocid nikad nije zavrsio. Specijalni, hibridni i informacijski rat trenutno bukta, a mi ga gubimo samo zato jer smo glupi ko kurac.

Sve se to odvija i dan danas, pred nasim ocima (a ne lupam, nego su ovo opsta mjesta i sluzbene definicije navedenih pojmova), samo sto smo mi slijepi da to vidimo.

O tome dobro razmisliti kada iduci put upalite Pink, glasate za SDA, navijate za Tursku fudbalsku reprezentaciju ili pomislite da su vam Hrvati saveznici i prijatelji.

Koji kurac sa Srbinom raspravljate o priznavanju zlocina i nekoj, satro, katarzi? U njihovim je ocima istrebljenje genetskog otpada opravdano, samo je pitanje koliko se direktno ono opravdava.

Alija, dabogda ti zemlja kosti izbacila.

Znam, post mi je razbacan, besmislen i nepovezan s ovom temom, ali zato jer sam razocaran svime sto se desava u ovoj kurcevoj 2017. godini. Pa mater mu jebem, i mrtve nas ubijaju a niko da progleda. Sad ja vas pitam, od kud nam onda pravo da mislimo da smo zasluzili bolje?
bosan

#3407 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by bosan »

Nema nama hajra dok se u Beogradu politika ne promijeni . Kud ces dalje kad vidis ko im je predsjednik i premijer i ko se sve kandiduje za predsjednika . Sve goli olos .
dragan.s

#3408 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

asker wrote: Zakon drzave na Srpskom jeziku je Svedski sto, uzmi sta ti stima, ostalo zaobidji (hint > referendum, postrojavanje vojske, negiranje genocida itd).

Uz duzno postovanje, ti si anonimni clan foruma kao i ja. Mozda si profesor medjunarodnog prava a mozda si jucer s traktorom bio na onim protestima poljoprivrednika RS-a.
Ljudi sa imenom i prezimenom, visedecenijskim iskustvom, medjunarodnom reputacijom, globalno poznati i priznati govore potpuno suprotno od ovoga sto ti pises.

Nisam ni profesor prava, a ni pravnik. Zapravo sam po struci inženjer.
O pravu sticajem okolnosti znam jako puno, a sa ovim forumskim pravnicima je i ovo moje znanje prava više nego dovoljno.
Neka oni pišu šta god hoće, to će biti samo njihova bruka kad se sve završi onako kako mislim da hoće. Mene konkretno ovaj lik Šefer nimalo ne čudi. Izašao je iz anonimnosti u koju ga je poslao još Buš i sada sebi kupi poene. Izgubio ili dobio imat će u referencama da je bio član pravnog tima BiH pred MSP. Nevenka ili kako se već zove takođe. Pripravnica koja se vrtila po sudu dok je trajao proces Miloševiću. Ni na jedno konkretno pitanje ne zna odgovor. Mene samo čudi Vasvija koja je ugledna pravnica. Doduše u zadnje je vrijeme stalno brani neke mafijaše, ali to je rizik posla. Kad se sve završi, ovo prvo dvoje će ispariti kao da ih nikada nije ni bilo, a Vasvija ostaje tu.
FreakyStyley

#3409 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by FreakyStyley »

bosan wrote:Nema nama hajra dok se u Beogradu politika ne promijeni . Kud ces dalje kad vidis ko im je predsjednik i premijer i ko se sve kandiduje za predsjednika . Sve goli olos .
Nema hajra dok se u Sarajevu politika ne promijeni.

U Beogradu je ista stoljecima i nikad se nece promijeniti.
bosan

#3410 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by bosan »

FreakyStyley wrote:
bosan wrote:Nema nama hajra dok se u Beogradu politika ne promijeni . Kud ces dalje kad vidis ko im je predsjednik i premijer i ko se sve kandiduje za predsjednika . Sve goli olos .
Nema hajra dok se u Sarajevu politika ne promijeni.

U Beogradu je ista stoljecima i nikad se nece promijeniti.
Jebiga ako je iko pokusao onda su to Bosnjaci , lutamo tamo amo al ni stranke ni pravog covjeka . Licni interesi su im iznad ljudi i drzave. Jebiga
FreakyStyley

#3411 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by FreakyStyley »

bosan wrote: Jebiga ako je iko pokusao onda su to Bosnjaci , lutamo tamo amo al ni stranke ni pravog covjeka . Licni interesi su im iznad ljudi i drzave. Jebiga
Sta smo pokusavali osim pljacke i kombinovanja srbofilije i turkofilije? Ne moras odgovoriti - nista.
dragan.s

#3412 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

Sara03 wrote: Naravno da se tiče svih građana ove nam države. Zato se I MENE TIČE šta rade predstavnici manjeg entiteta i zašto oni: negiraju pripadnike moga naroda, negiraju jezik koji ja koristim, negiraju sve, ama baš sve što ima prefiks bosanski, negiraju genocid (a čija se negacija u mnogim državama procesuira, kao što i sam znaš) ... nastavi niz. Jel' to po zakonu dragi Dragane. Zašto u takvim slučajevima sutis? Da li se i tada kao i sada zdušno boris za poštivanje zakona i akata koji su iznad svih nas, a ponajviše Ustava koji zabranjuje diskriminaciju po svakom mogućem osnovu?

Zašto onda nakon Dejtona, nismo pitali i druge dvije strane da li su za nastavak procesa? I zašto onda Sud nije prekinuo isti zbog "nedostatka dogovora" sve tri strane"?
Ali to ne rade u tvoje ime.

Navodno je u Dejtonu postojao dogovor da se 3 mjeseca nakon uspostave vlasti mogu na traženje RS-a ukinuti svi zakoni i odluke Predsjedništva koji su doneseni od 1992-1995-te. I to ovih dana svi kao papagaji ponavljaju. Zapravo je istina da ništa od toga nije dogovoreno u Dejtonu. Zadnji put RS je imala šansu da obustavi tužbu 2002-e kada je Radišić glasao protiv imenovanja Softića za agenta. Da je tada sazvao Skupštinu RS-a da ga podrži ta odluka (o imenovanju Softića) ne bi prošla. To nije urađeno iz nikad razjašnjenih razloga, ta prilika je propuštena i proces se nastavio. Radišić je još nešto petljao sa slanjem svog agenta pred MSP a i to je propalo.
Sara03

#3413 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

@dragan.s

Tako puno znaš o pravu da poistovjećuješ sud na kojem je najveća kazna do nekoliko godina i onaj na kojem se sudi za najteži, najmonstruozniji, najkrvoločniji zločin što ga "čovjek" počini, GENOCID.

Ipak,
Pravo nije tako uskogrdno kako ga ti posmatraš, nije jednačina koju možeš riješiti spoznajom svih njenih elemenata. Potrebno je mnogo znanja i iskustva, zato te molim da taj dio ostavimo onima koji znaju to riješiti.
Maraschino

#3414 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

KME KME KMEEEE

Pa dokle vise. Gubite 1:0 i dali vam i aparate sa kisikom a vi opet kmecite. Nema smisla. Budite ljudi makar par dana u zivotu a ne djikanima drzati stranu.

I FAZA:
Uspjesno, mudro i slozno donesena odluka o nastavku postupka. Ova utakmica je dobijena bez obzira sto su djikani koristili sve mogucnosti da to zakoce. Upravo su koristili ona sredstva za koja optuzuju Izetbegovica da ih koristi(van instucionalno i bez saglasnosti svih) iako Izetbegovic za nastavak ovog procesa i ne mora pitati BH djikane.
Na forumu su mnogi padali u nesvijest pri pomenu da ce se obnoviti postupak odnosno da se pokrene revizija. To je zavrseno a vama nudimo vecu dozu kisika da to prezivite.

II FAZA:
Razmatranje zahtjeva i svega sto ide u predparnicnom postupku. Gledat ce se rokovi, punomoci, dokazi...i na kraju ce se odluciti da li ce se ili ne ici u daljnji postupak. Ovo moze potrajati mjesecima pa i godinama. Vrlo malo ili skoro nikako ce BH strana imati na to uticaj jer ce to odlucivati ''velike sile''.

III FAZA:
Otvaranje postupka i iznosenje argumenata. I u toj fazi BH strana nema uticaja niti velika ocekivanja. Sve ce odlucivati ''velike sile'' kako njima bude odgovaralo...a mi koji smo to sve prozivjeli znamo sta je ko radio u tom vremenu.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sjednic ... /170224016

Ovo je jos jedan u nizu glupih clanaka jos glipljih novinara ovog portala koji prave proizvoljne konstrukcije i ne razumiju jedan UOPSTEN izvjestaj pa ga potkivaju izjavama onog homica Stevandica koji je zarobljavao civile u toku rata.
asker

#3415 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by asker »

dragan.s wrote:
asker wrote: Zakon drzave na Srpskom jeziku je Svedski sto, uzmi sta ti stima, ostalo zaobidji (hint > referendum, postrojavanje vojske, negiranje genocida itd).

Nisam ni profesor prava, a ni pravnik. Zapravo sam po struci inženjer.
O pravu sticajem okolnosti znam jako puno, a sa ovim forumskim pravnicima je i ovo moje znanje prava više nego dovoljno.
Neka oni pišu šta god hoće, to će biti samo njihova bruka kad se sve završi onako kako mislim da hoće. Mene konkretno ovaj lik Šefer nimalo ne čudi. Izašao je iz anonimnosti u koju ga je poslao još Buš i sada sebi kupi poene. Izgubio ili dobio imat će u referencama da je bio član pravnog tima BiH pred MSP. Nevenka ili kako se već zove takođe. Pripravnica koja se vrtila po sudu dok je trajao proces Miloševiću. Ni na jedno konkretno pitanje ne zna odgovor. Mene samo čudi Vasvija koja je ugledna pravnica. Doduše u zadnje je vrijeme stalno brani neke mafijaše, ali to je rizik posla. Kad se sve završi, ovo prvo dvoje će ispariti kao da ih nikada nije ni bilo, a Vasvija ostaje tu.
Ja jos nisam vidjeo ni jednog "pravnika" na furmu da prejudicira ishod same aplikacije a kamoli presude u eventualno novom procesu. Sve se svodi na to da se puste ljudi da rade svoj posao.
Jedino Srbi na forumu su 100% ubjedjeni da od revizije nema nista. Evo i ti. Cak i da ste u pravu, cemu silna sabotaza samog procesa. Hinjsko slanje pisama pocev od Ivanica nekad prije godinu, pa evo sad u talasima ko zna koliko puta, pa Crnadak iza ledja klizeci, pa kako sam kazes pokusaj slanja zamjenika agenta (a bilo je govora o tome veceras na Interview 20) nekad prije 10ak godina. Da je sve bezazleno kao sto govoris cemu toliki napor da se zaustavi i sam pokusaj. Zabrinutost za institucije??? Da, al u kurcu.

Jos jednom, ti "o pravu znas jako puno", izvini, mozes i sam zakljuciti kako ovo zvuci.

Istovremeno omalozavas svjetski priznate face, profesore medjunarodnog prava, ljude koji su osnivali medjunarodne sudove za ratne zlocine, bili tuzioci u procesu Milosevicu itd.
dragan.s

#3416 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

Sara03 wrote:@dragan.s

Tako puno znaš o pravu da poistovjećuješ sud na kojem je najveća kazna do nekoliko godina i onaj na kojem se sudi za najteži, najmonstruozniji, najkrvoločniji zločin što ga "čovjek" počini, GENOCID.

Ipak,
Pravo nije tako uskogrdno kako ga ti posmatraš, nije jednačina koju možeš riješiti spoznajom svih njenih elemenata. Potrebno je mnogo znanja i iskustva, zato te molim da taj dio ostavimo onima koji znaju to riješiti.
Pravne procedure su iste. Legitimnost zastupnika tužbe i odbrane je ista bez obzira koji je sud u pitanju. I to je tako od kako pravo postoji.
Pravne procedure jesu uskogrudne i moraju biti takve. Da je drugačije moderna civilizacija ne bi postojala. Zašto zavidimo zapadnim zemljama kod kojih postoji (skoro) savršena primjena prava? Zato jer je "ni po babu ni po stričevima". Naša pravosudna baruština nas je naučila da "može i ovako i onako".
Pravo i pravda nisu isto.
Sara03

#3417 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

dragan.s wrote:
Sara03 wrote: Naravno da se tiče svih građana ove nam države. Zato se I MENE TIČE šta rade predstavnici manjeg entiteta i zašto oni: negiraju pripadnike moga naroda, negiraju jezik koji ja koristim, negiraju sve, ama baš sve što ima prefiks bosanski, negiraju genocid (a čija se negacija u mnogim državama procesuira, kao što i sam znaš) ... nastavi niz. Jel' to po zakonu dragi Dragane. Zašto u takvim slučajevima sutis? Da li se i tada kao i sada zdušno boris za poštivanje zakona i akata koji su iznad svih nas, a ponajviše Ustava koji zabranjuje diskriminaciju po svakom mogućem osnovu?

Ali to ne rade u tvoje ime.

Navodno je u Dejtonu postojao dogovor da se 3 mjeseca nakon uspostave vlasti mogu na traženje RS-a ukinuti svi zakoni i odluke Predsjedništva koji su doneseni od 1992-1995-te. I to ovih dana svi kao papagaji ponavljaju. Zapravo je istina da ništa od toga nije dogovoreno u Dejtonu. Zadnji put RS je imala šansu da obustavi tužbu 2002-e kada je Radišić glasao protiv imenovanja Softića za agenta. Da je tada sazvao Skupštinu RS-a da ga podrži ta odluka (o imenovanju Softića) ne bi prošla. To nije urađeno iz nikad razjašnjenih razloga, ta prilika je propuštena i proces se nastavio. Radišić je još nešto petljao sa slanjem svog agenta pred MSP a i to je propalo.
Pa u čije ime rade, i zašto rade to što rade?

Dakle, imali ste priliku, propustili ste je. Zar je to tako teško prihvatiti?

Evo da te pitam nešto i kao čovjeka. Da li je tebe zapravo samo strah istine, za kojom mi ovdje tragamo? Da li si možda svjestan kroz šta su Bošnjaci prošli u tom mračnom periodu, da li si jedan od onih koji svakodnevno korača putevima na kojima leže kosti civila koji su nedužno ubijeni. I da li osjecas ikakvu dozu empatije za običnim čovjekom. Da li ti kao i pripadnici tvoga naroda negiras sve sto se desilo i podupires mitomaniju koja i dan danas Bošnjake predstavlja kao mazohiste koji su sami sebe klali, ubijali, granatirali ...

Potrebno je samo ograditi se od onoga što se desilo, al' to od vaše strane nikada nije ni došlo, a sasvim je sigurno da neće ni doći.
Lakat Jebić

#3418 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Lakat Jebić »

https://www.nytimes.com/2017/02/23/worl ... .html?_r=0

evo oglasio se i "faillin new york times"

The brief argues that the court should review its findings because new evidence about Serbia’s wartime role has become available in numerous trials at another international court, according to Phon van den Biesen, the lead lawyer of the team.

Specifically, he said, in the trial of General Mladic, the evidence “in its entirety” offers the most complete view of the war, “because Mr. Mladic’s hands were on all important events in Bosnia.”

David Scheffer, an American former diplomat who is part of Bosnia’s legal team, said, “We are focusing on proving genocide for the attacks on six Bosnian municipalities in 1992.”

“In 2007,” Mr. Scheffer added, “the court decided it did not have sufficient evidence to find the specific intent to commit genocide, required for a genocide ruling. We believe we now have the evidence.”

Iz ove Schefferove izjave se da naslutit tačnim tvrdnja koja mi je naumpadala, a i poslije sam je ovdje vidio u par postova, da je sekundarni cilj, ako ne uspijemo genocid svezat za beograd, proširiti karakterizaciju genocida sa srebrenice na područje cijele bosne ili republike srpske. A Boga mi i to je za uhar. U tom smislu, svi dokazi do 2007 na jednu, a sudjenje mladicu i tomasica na drugu stranu.
asker

#3419 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by asker »

Lakat Jebić wrote: Iz ove Schefferove izjave se da naslutit tačnim tvrdnja koja mi je naumpadala, a i poslije sam je ovdje vidio u par postova, da je sekundarni cilj, ako ne uspijemo genocid svezat za beograd, proširiti karakterizaciju genocida sa srebrenice na područje cijele bosne ili republike srpske. A Boga mi i to je za uhar. U tom smislu, svi dokazi do 2007 na jednu, a sudjenje mladicu i tomasica na drugu stranu.
:thumbup:
dragan.s

#3420 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

asker wrote:
Ja jos nisam vidjeo ni jednog "pravnika" na furmu da prejudicira ishod same aplikacije a kamoli presude u eventualno novom procesu. Sve se svodi na to da se puste ljudi da rade svoj posao.
Jedino Srbi na forumu su 100% ubjedjeni da od revizije nema nista. Evo i ti. Cak i da ste u pravu, cemu silna sabotaza samog procesa. Hinjsko slanje pisama pocev od Ivanica nekad prije godinu, pa evo sad u talasima ko zna koliko puta, pa Crnadak iza ledja klizeci, pa kako sam kazes pokusaj slanja zamjenika agenta (a bilo je govora o tome veceras na Interview 20) nekad prije 10ak godina. Da je sve bezazleno kao sto govoris cemu toliki napor da se zaustavi i sam pokusaj. Zabrinutost za institucije??? Da, al u kurcu.

Jos jednom, ti "o pravu znas jako puno", izvini, mozes i sam zakljuciti kako ovo zvuci.

Istovremeno omalozavas svjetski priznate face, profesore medjunarodnog prava, ljude koji su osnivali medjunarodne sudove za ratne zlocine, bili tuzioci u procesu Milosevicu itd.
Nevenka Tramp je bila pomoćnik tužiocu u slučaju Milošević. Takvih kao ona je taj tužilac imao na desetine i zapravo su imali ograničen "rok trajanja". O kakvom je stručnjaku riječ najbolje govori to da je dobila otkaz čim je Milošević umro. Navodno je nakon toga izdala neku knjigu o samom procesu.

Šefer je u svojstvu Klintonovog ambasadora za ratne zločine učestvovao u osnivanju ICTY i bio jedan od sudija. Da bi ga Buš-ova administracija otpustila i doveli su Merona.
Ostatak karijere je provodio na drugorazrednim američkim univerzitetima dok nije vidio za sebe šansu da izađe pod svijetla reflektora i upiše referencu.

Ja sam siguran da oni o pravu znaju puno više od mene, ali ja nemam nikakvog ličnog interesa u samom procesu dok njih dvoje debelo imaju. Oni će naravno (kao i svaki pohlepni advokat kome dopadne bogati klijent) pričati ono što klijent od njih očekuje da čuje da bi nastavio proces, lova nastavila da kaplje, a svijetla reflektora i dalje gorila. Kad se proces završi debaklom (po mom mišljenu) iz trivijalnog pitanja legaliteta podnosioca zahtjeva oni će "pokupiti prnje" i nestati, a mi ćemo ostati gdje smo i bili i početi iznova.
Sara03

#3421 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

dragan.s wrote:
Sara03 wrote:@dragan.s

Ipak,
Pravne procedure su iste. Legitimnost zastupnika tužbe i odbrane je ista bez obzira koji je sud u pitanju. I to je tako od kako pravo postoji.
Pravne procedure jesu uskogrudne i moraju biti takve. Da je drugačije moderna civilizacija ne bi postojala. Zašto zavidimo zapadnim zemljama kod kojih postoji (skoro) savršena primjena prava? Zato jer je "ni po babu ni po stričevima". Naša pravosudna baruština nas je naučila da "može i ovako i onako".
Pravo i pravda nisu isto.
Hoću reći da ne možeš projektirati pravne norme sa jedne pravne nauke na drugu. Dakle, ne može biti isto NACIONALNO krivično i građansko pravo, koji se primjenjuje na OS, i MEĐUNARODNO krivično pravo - MSP. A da ne govorim o razlikovanju evropske - kontinentalne i angloamericke pravne škole i principima koje one nose. Nisu iste pravne norme koje proizilaze iz zakona, i one koje stvara sud putem presedana ...

Mnogo je kompleksnije nego što ti tvrdis, i od onog što svako može pročitati na internetu.
Last edited by Sara03 on 25/02/2017 01:59, edited 1 time in total.
wonkaw
Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova

#3422 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by wonkaw »

dudevitz wrote:
DonieBrasco wrote:Meni ovaj tekst nema veze sa vezom, Bakir izgubio podrsku zapada, Rusija priznala genocid. Da je Rusija priznala genocid sada bi svaki moguci mediji, tv stanica, novina, porta, radio BRUJAO o tome. Haos bi nastao u politici a pogtovo od strane srba.

Naslov je preuvelican, novinar se zaigrao po mom misljenju.
Potpisujem. To samo još slijepac ne vidi, neka se niko ne uvrijedi. Mišljenje koje je jučer iznio PIC niti jednom nije osporilo zahtjev za reviziju presude niti je osudilo njegovo podnošenje; a kad se već govorio o izuzeću i suzdržanosti Turske, ono se odnosilo samo na jednu jedinu rečenicu unutar izjave koju su potpisali ambasadori; sve što je PIC jučer kazao odnosi se na SVE političare u BiH, a ne na Bakira Izetbegovića ekskluzivno. Povratak u institucije i povratak koncenzusu, dogovoru i uvažavanju odnosi se na sve tri strane: umjesto da se strana bosanskih Srba okreće Beogradu, rješenje problema treba tražiti u Sarajevu, isto vrijedi i za bosanske Hrvate. Međunarodna zajednica nije osudila podnošenje zahtjeva niti je izostala njena podrška - MZ vješto šuti jer je to jedini mudar potez u ovom slučaju; ako i bude njenog uplitanja, ono će biti iza kulisa. Ove i ovakve članke kao da piše neki spammer koji širi najave apokalipse i po forumu. Prepustite stvari nadležnim organima, koja bi inače bila svrha postojanja pravnog lijeka, ako ne baš zbog toga. Svi oni koji žrtvama oduzimaju pravo na pravdu, neka se stide, i sa takvima uopće ne treba voditi raspravu.
:thumbup:

Upravo to, kad su spomenuli jednostrano djelovanje nisu naglasili na koga misle, da je bilo jednostranog djelovanja bilo je, s jedne strane sa pravnog aspekta opravdanog prilikom PODRSKE reviziji, a s druge strane DIKTATORSKO-politickog od strane Ivanica, i Crnedaka udaranjem na Ustav, rad predsjednistva i rad ambasadora BiH preko kojeg su htjeli zaustaviti reviziju. Ako bh srbi misle da imaju argumente da je nesto uradjeno van Ustava i zakona nek upute zalbu i tuzbu US BiH i Medjunarodnom sudu pravde.
Lakat Jebić

#3423 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Lakat Jebić »

northwestern i colombia drugorazredni univerziteti? Georgtowm, duke i george washington drugorazredni? colombia je cak ivy leageu univerzitet, a pravni fakultet je odmah uz onaj na harvardu...

svi pravni fakulteti na ovim univerzitetima spadaju u nesto sto se zove T14, 14 najboljih pravnih fakulteta u americi.....

The schools that have consistently ranked in the "Top Fourteen" since the inception of the rankings are:

University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law in Berkeley, California
Columbia Law School in New York, New York
Cornell Law School in Ithaca, New York
Duke University School of Law in Durham, North Carolina
Georgetown University Law Center in Washington, DC
Harvard Law School in Cambridge, Massachusetts
New York University School of Law in New York, New York
Northwestern University School of Law in Chicago, Illinois
Stanford Law School in Palo Alto, California
University of Chicago Law School in Chicago, Illinois
University of Michigan Law School in Ann Arbor, Michigan
University of Pennsylvania Law School in Philadelphia, Pennsylvania
University of Virginia School of Law in Charlottesville, Virginia
Yale Law School in New Haven, Connecticut
dragan.s

#3424 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by dragan.s »

Sara03 wrote: Hoću reći da ne možeš projektirati pravne norme sa jedne pravne nauke na drugu. Dakle, ne može biti isto NACIONALNO krivično i građansko pravo, koji se primjenjuje na OS, i MEĐUNARODNO krivično pravo - MSP. A da ne govorim o razlikovanju evropske - kontinentalne i angloamericke pravne škole i principima koje one nose. Nisu iste pravne norme koje proizilaze iz zakona, i one koje stvara sud putem presedana ...

Mnogo je kompleksnije nego što ti tvrdis, i od onog što svako može pročitati na internetu.
To o čemu ti pišeš je ono kako sud radi kada počne postupak.
Ja govorim da je ista provjera podnosioca zahtjeva na svakom sudu na svijetu. Kada dođeš na OS (ili neki drugi domaći sud ili kod notara svjedno) moraš se identifikovati ličnim dokumentom. Ako zastupaš firmu onda i ovlaštenje od firme. Advokat koji te zastupa mora imati punomoć.
Kada dođeš na MSP koji sudi samo državama moraš imati ovlaštenje i odluku države koju zastupaš za svaku aktivnu pravnu radnju. Revizija je kao i podnošenje tužbe aktivna pravna radnja.
Sara03

#3425 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Sara03 »

dragan.s wrote:
Sara03 wrote: Hoću reći da ne možeš projektirati pravne norme sa jedne pravne nauke na drugu. Dakle, ne može biti isto NACIONALNO krivično i građansko pravo, koji se primjenjuje na OS, i MEĐUNARODNO krivično pravo - MSP. A da ne govorim o razlikovanju evropske - kontinentalne i angloamericke pravne škole i principima koje one nose. Nisu iste pravne norme koje proizilaze iz zakona, i one koje stvara sud putem presedana ...

To o čemu ti pišeš je ono kako sud radi kada počne postupak.
Ja govorim da je ista provjera podnosioca zahtjeva na svakom sudu na svijetu. Kada dođeš na OS (ili neki drugi domaći sud ili kod notara svjedno) moraš se identifikovati ličnim dokumentom. Ako zastupaš firmu onda i ovlaštenje od firme. Advokat koji te zastupa mora imati punomoć.
Kada dođeš na MSP koji sudi samo državama moraš imati ovlaštenje i odluku države koju zastupaš za svaku aktivnu pravnu radnju. Revizija je kao i podnošenje tužbe aktivna pravna radnja.
Aktivna pravna radnja koju toliko spominjes se već desila, tj. potpisivanjem ugovora o zastupanju kojom je SS postao zastupnik/agent BiH pred Sudom.

Pojedinosti ugovora nisu poznate, al' prema informacijama koje su nam dostupne nije postavljeno vremensko ograničenje. Uostalom OBIM OVLAŠTENJA određuje onaj koji je ovlastio Softića, a isti se najvjerovatnije odnosi na zastupanje do konačnog okončanja postupka.

Također, kao što su mnogo stručnije osobe naglasile, revizija nije novi postupak, tako da nova punomoć nije potrebna.
Post Reply