Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sinuhe wrote:Prije rata su namjestaj dizajnirali Italijani. Ne znam zasto su prekinuli kontakte. Tu bi se jos moglo dosta svijeta zaposliti.
Zato sto se prije rata nije moglo zajebavati sa komunistickom partijom, pa su i stranci znali da se ne mogu sa nama ponasati bas kao sa bilo kojom kolonijom. Danas nema KP kao dezurnog cuvara (koliko god je bila korumpirana, bila je manje korumpirana nego ovi danas) standarda zivota gradjana, pa sada svakom politicaru malo ubacis u dzep da bi se donijeli propisi koji omogucavaju strancu da ovu zemlju vidi kao koloniju. Zasto bi Italijan dao dizajn a ovdje se proizvodilo i ovdje zaposlili ljudi, kada moze u Italiji osim dizajna zaposliti svoje ljude da proizvode, pa zaradjivati na gotovom proizvodu, a odavde samo jeftino kupovati sirovinu. Dosla demokratija, pa se moze.
Italijan ne daje dizajn on prodaje dizajn, to je njegov proizvod, kao sto je nas balvan A da bi dobio taj proizvod, moras dobro da platis jer to ipak spada u domenu intelekutualno rada a on se placa.
Italijanski dizajneri su redovno angazovani od strane mnogih autokompanija npr , samo valja platiti .
madner wrote:Najveci problem nase industrije nije u proizvodnji, nego sto kaskamo u brendiranju i marketingu. Pa se onda u tim odjeljenim moze zaposliti neko preko stele, jer tako i tako nis pametno ne rade.
Upravo posljedica onoga sto sam naveo, elitizam u odredjenim skolama i profesijama .
Ne znam koliko je istinita ali je sasvim poucna sljedeca prica. RMK Zenica je prije rata proizvodila sine za prugu i prodavala ih indijskim zeljeznicama. BTW, te indijske zeljeznice su najveca firma na svijetu po broju zaposlenih i tamo je voz glavno prevozno sredstvo. Uglavnom, kod nas se zakuha na duzi vremenski period i kad je rat zavrsio RMK kontaktira Indiju ali pogodite sta se desilo? Pa, Indija nije mogla sacekat da se kod nas zavrsi kurcenje Milosevica, Tudjmana..... i ljudi fino nasli drugog partnera u Brazilu. Veliki sistem se tesko gubi ali jos teze dobija. Sta je poenta cijele price, mi imamo vrlo cesto sasvim solidan kvalitet proizvoda ali nas, mentalitet koji je skoro pa defetisticki je uzasan - ne znamo prodati svoj prizvod i sto je jos gore ni mi ga ne cijenimo koliko bi trebali. Bas danas sam se raspravljao sa kolegom s posla koji djetetu kupuje "Jamnicu" umjesto neke nase vode, i jos frajer tupi zube o nekakvom kvalitetu. Koji kurcev kvalitet vode "Jamnica"??? Mi smo duboko iskompleksirano drustvo, a s druge strane u svim nasim firmama koje imaju PR ili nesto nalik na to uglavnom sjede ljudi koji nemaju blage veze s tim poslom vec su amidzini i dajdzini koji tu sjede i primaju dobru ali nezaradjenu platu. Dovoljno je pogledati na TV-u reklame sarajevske pivare, FDS i sl. i onda to uporedite sa PAN-om, Jelen pivom, Ozujsko, Karlovacko, Fabrika duhana Rovinj... Ja ne pijem pa mozda nisam najpozvaniji da komentarisem kvalitet piva ali sam ubijedjen da ako sarajevsko nije bolje onda nije ni losije od sveprisutne zuje ili PAN-a. A kad pogledas reklame izgleda k'o da je sarajevsko namijenjeno retardiranim kretenima koji nikad nisu okusili pive a npr.karlovacko je za visokosofisticirane ispicuture.
wolf07 wrote:Ne znam koliko je istinita ali je sasvim poucna sljedeca prica. RMK Zenica je prije rata proizvodila sine za prugu i prodavala ih indijskim zeljeznicama. BTW, te indijske zeljeznice su najveca firma na svijetu po broju zaposlenih i tamo je voz glavno prevozno sredstvo. Uglavnom, kod nas se zakuha na duzi vremenski period i kad je rat zavrsio RMK kontaktira Indiju ali pogodite sta se desilo? Pa, Indija nije mogla sacekat da se kod nas zavrsi kurcenje Milosevica, Tudjmana..... i ljudi fino nasli drugog partnera u Brazilu. Veliki sistem se tesko gubi ali jos teze dobija. Sta je poenta cijele price, mi imamo vrlo cesto sasvim solidan kvalitet proizvoda ali nas, mentalitet koji je skoro pa defetisticki je uzasan - ne znamo prodati svoj prizvod i sto je jos gore ni mi ga ne cijenimo koliko bi trebali. Bas danas sam se raspravljao sa kolegom s posla koji djetetu kupuje "Jamnicu" umjesto neke nase vode, i jos frajer tupi zube o nekakvom kvalitetu. Koji kurcev kvalitet vode "Jamnica"??? Mi smo duboko iskompleksirano drustvo, a s druge strane u svim nasim firmama koje imaju PR ili nesto nalik na to uglavnom sjede ljudi koji nemaju blage veze s tim poslom vec su amidzini i dajdzini koji tu sjede i primaju dobru ali nezaradjenu platu. Dovoljno je pogledati na TV-u reklame sarajevske pivare, FDS i sl. i onda to uporedite sa PAN-om, Jelen pivom, Ozujsko, Karlovacko, Fabrika duhana Rovinj... Ja ne pijem pa mozda nisam najpozvaniji da komentarisem kvalitet piva ali sam ubijedjen da ako sarajevsko nije bolje onda nije ni losije od sveprisutne zuje ili PAN-a. A kad pogledas reklame izgleda k'o da je sarajevsko namijenjeno retardiranim kretenima koji nikad nisu okusili pive a npr.karlovacko je za visokosofisticirane ispicuture.
potpis
inace, nadam se da sam mjerodavan po tom pitanju , meni je sarajevsko definitivno bolje i od zuje a pogotovo od Pana
talić wrote:Glupost je praviti sliku na osnovu samo dva parametra koji opet i ne govore previše. Šta znači inflacija 3,8 % ? Ništa, to je idealna inflacija koja je bolja od deflacije.
Sjećam se 1988. prije dolaska Markovića bila je 2000 % ali mi je i plata u januaru bila 50 miliona a u decembru preko milijarde. Skoro sve zemlje EU su tu negdje između 2 i 4% inflacije.
Drugo zaposlenost. Kao što smo konstatovali to ne zna pouzdano ni zavod za statisitiku a kamoli tamo neki Reuters.
Stvarno je to idealna inflacija.Osnovne zivotne namirnice su poskupile za 42,5% u posljednje cetiri godine. U zemljama EU sa kojima nas ti poredis se to sigurno nije desilo.
talić wrote:Glupost je praviti sliku na osnovu samo dva parametra koji opet i ne govore previše. Šta znači inflacija 3,8 % ? Ništa, to je idealna inflacija koja je bolja od deflacije.
Sjećam se 1988. prije dolaska Markovića bila je 2000 % ali mi je i plata u januaru bila 50 miliona a u decembru preko milijarde. Skoro sve zemlje EU su tu negdje između 2 i 4% inflacije.
Drugo zaposlenost. Kao što smo konstatovali to ne zna pouzdano ni zavod za statisitiku a kamoli tamo neki Reuters.
Stvarno je to idealna inflacija.Osnovne zivotne namirnice su poskupile za 42,5% u posljednje cetiri godine. U zemljama EU sa kojima nas ti poredis se to sigurno nije desilo.
Što i dalje ne znaci da smo medju 20 najjadnijih zemalja!
nismo medju 20 jesmo medju 30 jel ti srce na mjestu,nama uvjek parametri za poredjenje najgori umjesto najbolji,u kojoj je dezavi clanici gore nego sto je kod nas,?to su grci protestuju je stvar gradjanske osvjestenosti i shvatanja potrebe da se broe za sebe,ovdje gradjani ne postoje a kamoli svijest
ma pustitie ove glupe ankete, neki dan bila anketa o tome koja je nacija najemotivnija, tako je BiH bila vrlo nisko plasirana, kao naprimjer njemci su vise emotivni nego mi..kad se samo sjetim emocija i da mi ruke drhte i srce stane kada god igra reprezentacija
"najjadnija" je prilicno subjektivan kriterij..mozda "place to live" bi bio daleko blizi, bolji .. tu onda nebi ni npr Danska ili Norveska najbolje nego neka sasvim prosjecna drzava, na dobrom geografskom polozaju, s dobrom klimom i ok standardom..
oglo wrote:nismo medju 20 jesmo medju 30 jel ti srce na mjestu,nama uvjek parametri za poredjenje najgori umjesto najbolji,u kojoj je dezavi clanici gore nego sto je kod nas,?to su grci protestuju je stvar gradjanske osvjestenosti i shvatanja potrebe da se broe za sebe,ovdje gradjani ne postoje a kamoli svijest
Nismo ni među 20, ni među 30, ni među 100 najjadnijih... OK, među 150 najjadnijih jesmo
oglo wrote:nismo medju 20 jesmo medju 30 jel ti srce na mjestu,nama uvjek parametri za poredjenje najgori umjesto najbolji,u kojoj je dezavi clanici gore nego sto je kod nas,?to su grci protestuju je stvar gradjanske osvjestenosti i shvatanja potrebe da se broe za sebe,ovdje gradjani ne postoje a kamoli svijest
Nismo ni među 20, ni među 30, ni među 100 najjadnijih... OK, među 150 najjadnijih jesmo
Ma nisam siguran cak ni u to. Imao sam priliku da putujem po svijetu i u principu mislim da vise seremo nego sto treba, al' hajde, valjda se neki bolje osjecaju tako. Primjera radi, malarija koju uzrokuje najobicniji komarac odnese vise zivota nego sto mozete i da zamislite. Imajuci to u vidu doslo se do zakljucka da je danas komarac - najopasnija zivotinja. Komarci pobiju vise ljudi nego zmije, tigrovi, ajkule i sve one zajebane zivotinje sa Animal Planet zajedno!!! Pitate se zasto to pominjem? Pa pominjem iz prostog razloga sto lijecenje malarije kosta oko 5$!!!!!
E sad mi recite ako smo mi toliko jadni koliko se tvrdi da jesmo otkud to da u ovim drugim zemljama koje nisu toliko jadne ljudi krepaju od necega sto je 100% izljecivo i ciji lijek kosta 5$!
Ma nisam siguran cak ni u to. Imao sam priliku da putujem po svijetu i u principu mislim da vise seremo nego sto treba, al' hajde, valjda se neki bolje osjecaju tako. Primjera radi, malarija koju uzrokuje najobicniji komarac odnese vise zivota nego sto mozete i da zamislite. Imajuci to u vidu doslo se do zakljucka da je danas komarac - najopasnija zivotinja. Komarci pobiju vise ljudi nego zmije, tigrovi, ajkule i sve one zajebane zivotinje sa Animal Planet zajedno!!! Pitate se zasto to pominjem? Pa pominjem iz prostog razloga sto lijecenje malarije kosta oko 5$!!!!!
E sad mi recite ako smo mi toliko jadni koliko se tvrdi da jesmo otkud to da u ovim drugim zemljama koje nisu toliko jadne ljudi krepaju od necega sto je 100% izljecivo i ciji lijek kosta 5$!
onda ovako, nema bolje zemlje od bosne za zvot. moze li ovako?
cyprus wrote:Ne valja pretjerivat ni u jednom smjeru ... 60-tak država svijeta su bolje za život od BiH...
Sto nas svrstava ne samo u gornju polovinu nego i u gornju trecinu! Ja mislim da je tvoja procjena realna i slazem se sa njom. A ovi sto svoja iskustva temelje na onome sto vide na TV-u ne mogu pomoci, neka vjeruju da smo na dnu dna. Tako su mnogi mislili i o bivsoj Jugi pa sad kukaju za njom al' poslije J nema K!